Originally Posted by
Thomas_O_Malley
U službi komesara konavoske pohare
Poštovani gospodine Sredanovi-ću, Tamo negdje davne 1994. dobio sam par pisama od Vas u kojima me obavještavate o političkom organizovanju Crnogoraca u Americi. Mislim da smo potom imali i jedan telefonski razgovor. Vaše proklamacije su bile skoro podudarne sa mojim stavovima. A Vaši stihovi, napisani povodom sramotne crnogorske agresije na Dubrovnik:Ę"Sram mi dušu grčevima steže./ Zgromi, Bože! Sravni me i spasi,/ ĘIlČ me sakrij u mračne ponore,/ IlČ mi munjom očni vid ugasi,/ Da ne gledam bruku Crne Gore." duboko su me dirnuli. Tada nijesam posuminjao u Vašu iskrenost i patriotizam tim više što sam razgovarao sa Kokom Vujovićem i Slavkom Perovićem koji su Vas poznavali i čiji je utisak bio jednak mome. Zaključili smo da Vas treba kao novopridošlicu (radi se o 1994. a otporĘ Miloševiću i njegovim crnogorskim junošama je počeo još 1989, a ĘLiberalni savez Crne Gore je prolazio strašnu svoju golgotu već četiri pune godine) i ohrabriti. Vidim da u Vašem feljtonu to pismo koristite za dizanje sopstvenog spomenika, što je tradicionalna disciplina Crnogoraca. Američko samoreklamerstvo kojim ste očigledno dobro ovladali Vam i te kako pomaže. Ne bi me čudilo da pismo upotrijebite mjesto svjedoka za spomenicu jer eto crno na bijelo piše da su liberali okarakterisali Vaše stavove jednake njihovima još 1994. pune tri godine prije nego je Đjukanović postao Crnogorac.
Da se vratim Vašim stihovima. Promaklo mi je da ni u jednom od njih nijeste pomenuli glavne krivce za razliku od nekih drugih monenegrinskih pjesnika koji su ih Ęu stihovima taksativno nabrajali, pa ih onda iz tih stihova,Ękad je došao novi vakat, izbrisali. Vjerovao sam da, kad tako nesebično i iskreno prihvatiste na sebe dio kolektivne moralne odgovornosti za sram agresije, jasno vidite i konkretnu, individualnu tim više što je sva Crna Gora znala ko su oni. Grdno sam se prevario. Vaše kasnije ponašanje ukazuje da Vam individualni krivci promakoše, jer ne vjerujem da Vam Bog usliši molbu i očni vid ugasi! Jer samo, ne daj bože, pravi slijepci mogu ne vidjeti krivce. S druge strane Vaše vidovito pjesničko nadahnuće učini Vam i uslugu. U protivnom i Vi biste, kao i jedan slavniji pjesnik, ĘmoraliĘ prepravljati stihove iz estetskih razloga.
Kad ste Vi u pitanju ne mogu pomanjkanjem vida objasniti da nijeste registrovali kao čudno što je Milosević završio u Hagu dok našim, crnogorskim, počiniocima konavoske pohare Bulatoviću, Đukanoviću i Maroviću ne bi suđeno? Kako objasniti da se zgražavate nad ravnodušnošću komentara Vladimira Šiljka o pohari Konavala (ČKao vojska svake imperije.Č) a otvoreno služite političkim komesarima te pohare Đukanoviću i Maroviću? Kako objasniti da zahtjeveĘLSCG da se crnogorskim počiniocima sudi nazivate osvetom, a suđ-enje Miloševiću pravdom?
Ukrasi na stolu crnogorske vlasti
Kao što rekoh ovladali ste američkim samoreklamerstvom, ali na žalost nijeste naučili da se i u Americi, barem u boljim kućama, javno razmetanje dobrovoljnim prilozima smatra vulgarnim i nedostojnim. Znam nekoliko ljudi čiji su novčani prilozi LSCG-u mnogostruko prelazili sve što je Vaše društvo iz bogate Amerike skupa dalo a nijesu o tome prozborili ni riječi. Nijesu davali za spomenike i spomenice, nego iz patriotizma.
Gospodine Sredanoviću, možda ste zapazili u mom pismu iz 1994. da su liberali i njihovi simpatizeri u Londonu 1992. dva puta organizovali demostracije protiv zločinačke politike ondašnjeg crnogorskog rukovodstva. Bilo nas je jedva dvadesetak, ali smo sa transparentima bili pred zdanjem gdje se održavala Londonska konferencija. Vaša prva manifestacija u Americi održala se kao znak podrške crnogorskom rukovodstvu. Da Vam nacrtam: liberali su manifestovali protiv vlasti, a Vi za nju.
Neko kome nije oštećen vid će isto tako zapaziti, da postoji velika sličnost, gotovo podudarnost, u načinu rješavanja crnogorskog državnog pitanja u periodu 1912-1920. i 1989-2006. Oba puta su ga velike sile riješile onako kako su procjenjivale da je najbolje, gotovo isključivo imajući u vidu Srbiju.
Uticaj Đukanovića, Marovića, Vujanovića na rasplet događaja je bio minimalan. Nijesu bili ništa drugo do izvršioci tuđeg plana. Vaše društvo, PEN, Matica, princ Nikola Petrović i "Monitor" od 1995, na rasplet istih događaja nijesu imali nikakav uticaj. To ne znači da svi skupa nijeste imali funkciju u svemu tome. Nipošto. Vi ste bili ukras "ikebana" na stolovima crnogorske vlasti. Vi patriotska, a drugi demokratska, umjetnička, naučna, kraljevska, sve po potrebi vlasti a u prvom redu za izbornu krađu LSCG-a. Davali ste alibi DPS-u da kaže: "Kakva izborna krađa, zar bi sve ove crnogorske perjanice bile sa nama da krademo izbore!"
Kuku ti ga Crna Goro kad su takve tvoje perjanice!
Na kraju, moram Vas ispraviti u par detalja vezanih za mene. Ja sam već više od dvadeset godina prijatelj i što je mnogo važnije politički istomišljenik Slavka Perovića, ali ne i njegov kum. Postao sam počasni predsjednik LSCG-a 2003. To je bilo ono vrijeme do kojeg su gotovo svi miševi napustili brod LSCG i pohrlili kao i Vi da postanu DPS ikebana. Ja sam do kraja ostao sa Slavkom Perovićem i sa izvornim načelima LSCG-a (preporučio bih Vam da ih ponovo pročitate) prvenstveno zato što sam njegov politički istomišljenik, a ne samo prijatelj. Suvišno je istaći da se nikada nijesam pokajao.
Konačno, suprotno onome što ste napisali, moj brat Dejan Martinović, nije nikada bio počasni predsjednik LSCG-a. Vaš previd je toliko grub da nema nikave sumnje da je (zlo)namjeran. On pokazuje koliko ste zapravo jadni!
S poštovanjem, Ivan Martinović, Bizli, 30. januar 2007.
Bookmarks