Vala teško je prevazići DPS koji je postavljao defektologe u penziji u OD neke od one dvije plovidbe i istoričare u OD MA.
Mene je isto sramota od nekih imenovanja nove vlasti, prije svega u NPCG, pa i ovi DIFovci u ZZZ, ali ja sam siguran da ću izaći na ulici uhvate li ih sa kovertama, dok ti nisi bio spreman da na Oduprise izađeš, ni ti ni niko od ovih forumaša što okapaše da ođe "odbrane Crnu Goru".
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Znam vrlo dobro kako funkcionisu.
Kad je izabran za direktora prodao sam akcije EPCG.
Eto ja donosim misljenje i ako fulam kosta me mojih para.
Vidim dali popuste 13% redovnim platisama, a cijena se formira troskovi koje odobri regulator + 6-7%.
Odlican poslovni potez mladog Rovca i iskusnog Milutina
Vidjeli 24M dobit na Q1 sa nestvarnim padavinama pa pomislili da su klimatske promjene krenule u kontra smjeru. Vizionari
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Je li ovo pocelo sa "stari opozicionar". Samo jos da se nadje odgovarajuca partija. Jos je ovo haoticno
Koliko ja znam EPCG je drzavna firma, znaci NARODA Cg. I ta drzavna firma dere svoje vlasnike zarad desetina miliona profita... Koji ide dje tacno??? Mreza raspala, a o ostalim anomalijama da ne pricamo. Depozit u prvu banku?
Ta kompanija da prepolovi cijene i smanji gubitke i to je to.
Nije to privatna firma pa da juri maksimizaciju profita.
Najjace da zbog tebe i ostalih manjinskih akcionara na ovakav standard trosimo 10-20% prihoda domacinstva na struju.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Bivsi manjinski, a planiram se vratiti na pola cijene po kojoj sam prodao. Pa onda ponovo prodati kad se bude ponovo EPCG prodavala usljed drzavnog bankrota. Cini mi se da ide u tom pravcu, a vladina vecina iz skupstine dodatno gura.
Imas jedan catch. Cijene se odredjuju na osnovu dozvoljenih troskova regulatora i doda se neki povrat na kapital od oko 6-7% zavisi.
Mozes da ih prepolovis i da se ukanalis nikakav problem. Rado bih vidio takav scenario. Samo jeftinije da se opet kupi.
Nazalost, sve i da imas idiote koji bi to gurali, a imas ih, ne moze drzava kidati cijene kako joj dune jer se odredjuju direktivama EU.
Inace sto se gubitaka na mrezi tice, mali hint. Omov zakon, fizika za osmi bjese.
Mada mogu momci i protiv fizike, ne sumnjam
Tko leti, vrijedi...
Edit ne radi pa da dodam.
Depoziti iz Prve banke po vidjenju povuceni, oroceni se povlace kada dospiju.
Mali problem je sto svakako mora da se daje tender za orocenje pa ako Prva dostavi najvecu kamatu, opet pare kod njih.
Mada je Mickey najavio da ce kroz dividende da pokupi sav kes iz profitabilnih drzavnih firmi.
Tko leti, vrijedi...
Nema tu na gubitke previše da se smanji, to je više izlizana priča. U zadnjih 15 godina EPCG i firme nastale iz nje CEDIS, CGES, Prenos i sl su investirali ogromna sredstva u modernizaciju vodova, trafostanica i naravno brojila.
Može neko da me ispravi od zaposlenih tamo, ali mislim da već sad za preko 90% lokacija znaju tačno koliko je struje isporučeno kojoj trafostanici a koliko je fakturisano i koliko su sračunati gubici.
Svaka devijacija izaziva sumnju i vrlo lako se ustanovi ko krade struju.
Sjeti se bruke i sramote po novinama kad su pekare Sicilije našli da kradu struju. Otvarali su brojila i podešavali da obračunava 70% manje. Kasnije to brojilo zakrpe da skoro ne poznaš da je otvarano.
Neplatiše je lako ugasiti, samo su to glasači. I firme bliske prethodnoj garnituri kojima se to tolerisalo.
Podijelimo teret je odlična zamisao gdje dužnik aminuje i obračunatu kamatu i zastarjela potraživanja. Dobro se neko sjetio toga nema što.
Da li su im plate veće od CG prosjeka, jesu. Ali realno ne možeš očekivati da monter po kijametu ide za 400 eura da se penje na dalekovod i rješava problem. Ali može se očekivati da neko iz administracije nema ludačku platu.
Za depozite moraju da idu na tender kako ti Gagarin reče, pa ako se Prva javi sa najboljom kamatom onda mučna rabota.
A isisavanje cijele dobit iz firme, i povlaćenje para iz Prve i eventualno ugrožavanje njene likvnosti nije dobro za mnogo toga.
A ono đe treba da ode priča je preispitivanje tendera koje je EPCG organizovala i koga je i kako birala, možda neko da pogleda i koja firma(e) je dobila brojila da nabavlja i ugrađuje. Interesantni su tamo ljudi obitavali u vlasničkoj strukturi tih firmi.
Meni je milo što će me jedan račun častit godišnje. Nisam neki potrošač, ali mi nekako suludo to djeluje s ekonomskog aspekta ali OK. Jasno je da je populizam krajnji cilj.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Moraju na tender. Jedan od uslova ne i jedini. Može se i to namjestiti tenderom.
Da banka ima rejting taj i taj, da joj je revizrsko mišljenje to i to od međunarodnih revizorskih kuća i sl.
I onda to vrednuješ po skalama i udio toga u konačnoj ocjeni i tako odabereš pogodnu banku.
Peripetija nastaje u činjenici da je EPCG vlasnik finog komada akcija Prve Banke.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Stav nekog ko na izbore izlazi iz vjerovanja u ispravnost. I za iskreno poštovanje.
A kad pogledaš naokolo, pa taman i ovđe na forumu, koliko je rijedak takav stav, i koliko ljudi će glasat/bi glasalo ILI Demokrate ILI Uru, koji su dva sušto suprotna svijeta i nikad u istu korpu ne mogu pripast, no ih tamo može strpat samo glava kojom neko drugi vlada... Onda jasno vidiš i koliko smo tužni.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Viđi, imaju Demokrate tih momenata.
Mene od tog prihvatanja svih bez provjere više nervira uniformnost, usvajanje odluka aklamacijom, jeftin populizam, bježanje od zajebanih tema, partitokratija i ova imenovanja DIFovaca na mjesto direktora ZZZ (da ne zaboravim i Rovča).
Katastrofalan je njihov odnos prema svakoj kritici. Nikad neću zaboravit kako su reagovali prema ljudima koji su ih ranije javno podržali, a koji su zbog toga vjerovatno osjećali slobodu da im upute i kritike. To se najviše dešavalo u isto vrijeme kad i ono izdvajanje u Nebojse tokom Oduprise protesta.
Kod Demokrata mi se najviše sviđa onaj Jokić i kotorska ekipa (Timur itd.). Čak mi se čini da su Demokrate u Kotoru na lokalu dobili dooosta više glasova nego na republičkom nivou.
Grade kult ličnosti oko Alekse, sjeti se samo onog spota sa onim krstom sa polumjesecima đe Aleksa djelje drvo i ne znam ni ja što čini.
Mislim da Boris Bogdanović, za dobro te stranke, treba da batali da se bavi političkim marketingom i da unajme neke strance za to.
Djeluju mi kao klasični kalkulanti. Ne velim ja da i ostale stranke ne gledaju šta im nosi koji politički poen, ali oni brate samo slušaju što priča narod i idu u skladu sa tim i gledaju ili da rade neke populističke akrobacije i izbjegnu neugodnu situaciju (Leposavić) ili da prikupe političke poene.
Mene Demokrate, prije svega po tom odnosu prema bilo kakvoj kritici i tim aklamacijama, više podsjećaju na SNS nego na DPS.
Al eto takvi kakvi su, prije bi njih pet puta glasao nego DPS ili DF, jer su te dvije grupacije klasična OLOŠ. DF je možda nesposoban, što ti veliš, ali ima onaj šef njihov koji će ih naučit što i kako. Druga stvar koja se ne može prigovorit Demokratama, a koja ih takođe bitno odvaja od DPSa i DFa, je korupcija.
Upravo iz tog razloga što su, i takvi kakvi su, neuporedivo normalniki od DPSa i DFa, me neđe raduje njihovo jačanje u odnosu na te dvije grupacije.
CnB dok gura gura, ako i oni poavetaju, biće sigurno neka druga građanska priča da popuni to neko mjesto. Uvijek je i bila, samo narod slabo podržava taj neki normalni put.
Mislim da će biti interesantan momenat kad Zdravko oformi stranku. Mislim da će dobar komad ovih glasova što su pokupili od DFa tamo da pređe bez pardona, a ne znam kako če se to odraziti na njihove međusobne relacije.
Mene svakako raduje što u CG više nema trika da jedan centar moći kontroliše SVE.
Nas naprijed mogu samo da povuku Demokrate i URA.
Ako se sustinske promjene ne dese u ovih 4 godine, i postave temelji za nastavak sustinskih promjena naredne 4 godine, mi smo u kanal, i bicemo kao Palestinci.
Zasto kazem Palestinci? Zato sto je to narod koji ima katastrofalnu vlast, i koji imaju tako lose opcije da ne mogu iz kanala. Ako i nase opcije se pokazu lose, i stvarno nemamo ekipu za sustinske promjene, onda smo ga ugasili i nema nas ni u EU za 5-6 godina, nego samo da tavorimo ovako narednih decenija.
Ja taj scenario ne mogu zamislit, a sigurno necu ni bit ovdje da se o jadu zabavljam sa dnevno politickim glupostima.
Ovo je zadnja sansa da ova drzava izadje iz kanala, inace smo gotovi skroz na skroz.
Ali Demokrate da nas izvuku iz kanala, hahahahahahah. A braci najveci problem dje ce da uhljebe clanstvo
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Stavljanje takvih necjenovnih stavki već je, bojim se, klizav teren. Recimo ko je revizor da staviš imaš problem jer svakako CBCG određuje ko može da radi reviziju bankama. Isto važi i za rejting od neke međunarodne kuće. Time što imaš dozovolu CBCG već si se kvalifikovao da primaš depozite.
Mislim da bi bilo prilično šanse da se obori takav tender.
Svakako ćemo se složiti da za EPCG nije baš u interesu da slaguma Prvu banku đe je veliki akcionar i ima subordinirani depozit, koji lagano može da postane akcijski kapital ako banka pokvari parametre.
U svakom slučaju, po bilansima na 31.12. Prva ima oko 60 MLN keša + 25 Mln obveznica lako utrživih, a EPCG 11 keša i možda 20 Mln oročenih para, a nije sve u Prvoj svakako. Tako da mislim da je ta priča o depozitima generalno precijenjena. Povukli su 11 Mln u dan bez ikakve natege.
Đe može kiksati Prva jeste na polju profitabilnosti kad joj odu državni klijenti i budu manji prihodi od provizija. Al neka se bore.
Odosmo predaleko od teme.
Ali DPS-SD(P)-BS da su nas uvukli u kanal.Ahahahahah.Njima je najveći problem kako da pomognu ovome narodu
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ako si mlađi seli odma, ne gubi vrijeme za vađenje iz kanala. To će, u najboljim okolnostima da traje i traje...
Sjedjeli za vikend tri para sa školskom djecom. Jedna od tema drugi strani jezik za djecu. I znaš u kojem je pravcu otišla tema? U pravcu koji je jezik djeci najbolji da odu odavde. I to se dešava na terasi 5* hotela, đe pričaju roditelji koji donesu doma zajedno mjesečno ne ispod 3000 EUR, a niko u državu ne radi. Znači, oni kojima je ovdje finansijski sasvim OK vide đe će završiti ovo društvo i gledaju da evakuišu djecu odavde ako su već zakasnili da sami odu. A najelegantniji način je preko školovanja. Svakako pokupiće ostarjela Evropa balkansku BIJELU omladinu jer neće imati problem da se kuturološki uklopi. Čak će im davati gomilu stipendija da ih što ranije obuče za ono što im treba. To se zove demopgrafska dividenda a mi ćemo imati demografski gubitak.
Zato, ako si mlad i još ako si singl pali odma. Neke stvari nemaju veze sa URA i Demokratama nego su kulturološke i trebaju decenije da se izmjene. Vazda ćemo biti Vrela Ribnička Evrope. Imali smo šansi da ne budemo, prokockali je 2x i nema takvih šansi 3x. Malo ti se posprda Tripleta sa Demokratama, ne zamjeri mu, ali to je to otprilike. Pogledaj Bečka đe je ujaka Velja poperio, pogledaj mu Rovča Teslu (vala sam lega na momka, ali mu izguglaj sliku i sve će ti biti jasno). Vađenje iz kanala. Važi...
Bio sam u Sloveniji i prije povratka u CG bio na Bledu koji je blizu aerodroma. Isti dan se vratio u CG i direktno na Žabljak kod familije i pijem kafu na Crnom Jezeru. Objašnjavam drugaru sa kojim sjedim kako je ljepša priroda Durmitora i Crno od Bleda i kako bi trebalo da budemo kao Slovenci i brzo bi propserirali. Ovaj mi odgovori "malčice se strpi, nekih 100-150 godina, kulturološki napredak ide tim tempom, pa možda zaličimo na njih".
Ima i ona što je Mojsije motao Jevreje po Sinaju 50 godina. Da pomru oni koji se sjećaju ropstva. To je metafora za promjene u naciji i potrebno vrijeme. A kod nas djecu i dalje vaspitavaju da nije strašno ako se prepisuje. Pa se posle čudimo kad prepisuju buduće sudije na testu.
Mislim da si ukapirao šta ti šćah reć. Radiš u franšizi. Iskoristi istu da zapališ odavde.
P.S. Nema edita pa da dodam. Bilo je likova u Srbiji koji su se pošli 90-tih i vratili se kad je Slobo pao mislili sad će sve biti super. Prilično brzo su pošli nazad izuzev onih koji su upali u kombinacije.
Ođe se već slažem sa tobom 1/1
Mi panjati treba da ostanemo ovdje, da se "borimo" i uživamo u plodovima svoga rada.
Ja sad već sam ozbiljno fokusiran, da nakon što se slože neke kockice (proda neka imovina tako da je više pitanje kad nego da li) krenem u razvoj nekog porodičnog biznisa koji će omogućiti djeci da biraju da li će da se uključe u to ili da pale odavde.
Da ih učim da treba da se učlane u mlade neke stranke, pa onda poslije fakulteta da se guraju kao pripravnici po političkoj liniji, da im mozak ispira neki partijski aparatčik.... ZAISTA NEĆU.
Prije 15 godina sam imao opciju da palim za Kanadu, ali je preovladala nekretnina koju sam imao ođe u vidu nasljedstva da ostanem.
Jes da sad imam više (solventniji sam mnogo) od onih koji žive u Kanadi i koji su me tada zvali, ali sa aspekta budućnosti djece mislim da sam se zajebao.
Brat moj od tetke, bio goljo dok je bio ođe, otišao u Njemačku prije 20 godina. Mučio se u početku ali sad već ima firmu od 50+ zaposlenih i to je neki definitivno za nas (na pošten i zakonit način) teško dostižan level. Kupuju se stanovi po CG čisto ko vrsta štednje....
Moje najstarije dijete (još osnovna škola) je već završilo VII stepen na Kembridžu, sad je guram prema dvojezičnoj gimnaziji i njemačkom jeziku kao nečem što je must.
ta prva nam je najbolja bila. samo nam je trebalo maaalko sreće. ljudi na najbitnijim funkcijama koji će pozdraviti Sloba i krenuti sami. nema treće šanse i nikad je neće biti. osuđeni smo da budemo selendra a i zaslužili smo, realno. previše je kanal dubok da bi se vadili. ljudi su ođe godinama gledali kako neki koriste državne resurse i nikad kažnjeni bili nisu. sad je došao red na njih. kako reče Marina Jocić, udarna igla Pobjede nekad, samo naše zapošljavamo ostali neka ga ovaj, da oni![]()
Тapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
A dosadiste brate sa tim kulturoloskim kukanjem. Pogledaje 1000 km istocno i mi smo 50 godina ispred njih. 2000 km juzno i mi smo 100 godina ispred njih. 500km zapadno i oni su ispred nas.
To je jednostavno zivotna cinjenica koja proistice iz vijekova drugacijeg razvoja i istorijskih okolnosti. Jos treba da budemo zahvalni tehnologiji, jer smo kasnili 300-400 godina, a sad zahvaljujuci globalizaciji samo 50ak.
Dakle, tako nam je kako nam je, bolje od nekih, gore od drugih. Na nama je da uradimo najbolje sto mozemo i skresemo, ako nam se posreci, tih 50 godina zaostatka za najrazvijenijim zemljama na 30.
Najveći problem Crne Gore je što smo veliki neradnici. Svi maštaju o nekim nenormalnim parama i zaradama, a niko ne voli da radi.
Bukvalno možda 5% radno sposobnog stanovništva ima neki normalan pogled na život, rad i stvaranje. Ostalih 95% čekaju da odrade neku "kombinaciju" ili da im ostane neko nasljedstvo da ga rasprodaju.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks