Quote Originally Posted by Babbo Natale View Post
Da su normalne okolnosti, svaki suverenistički glas pripao bi Dritanu Abazoviću.

Međutim, situacija je malo komplikovanija. Nakon krađe ideje od LSCG, a nakon referenduma 2006. godine, Đukanović je uspio kod velikog broja suverenista bukvalno "zalijepiti" DPS kao simbol suverenističke politike u Crnoj Gori.

Ogroman broj ljudi je (uključujući i 2020.) glasao tu partiju iz straha da će padom Đukanovića pasti i Crna Gora. Mnogi su to povezivali sa nekim "nestajanjem", a oni baš najnepismeniji su pričali neke nebuloze o ponovnom prisajedinjenju sa Srbijom.

Jedan mali dio, ultrancionalista, glasa SDP. Međutim, ono što se sada, nakon 2020. pokazuje je da ta partija nikada nije imala cenzus, nego da im ga je uvijek poklanjao DPS. Sada, kada DPS-u svaki glas znači, a SDP (na papiru) više ne važi za "tradicionalnog partnera", sa tom partijom je na sljedećim izborima gotovo.

Demokrate su enigma. Imaju šarenoliko biračko tijelo sastavljeno od razočaranih glasača DFa, nekadašnjih apstinenata, preletača, a jednim dijelom sigurno i suverenista koji jesu za neku promjenu, a Demokrate ih najviše podsjećaju na DPS. Jednog dana kada se izjasne po bilo kom pitanju, izgubiće dio glasača.

Tako da, do 2020-te godine, suverenisti su (95%) glasali DPS/SDP.

Ovih 5% su apstinirali, jer su bili zakleti liberali i nisu htjeli Slavka Perovića zamijeniti bilo kim od kameleona koji su bili u ponudi. Te ljude najviše poštujem, ali ih ima jako malo.
Ok, ti pišeš o suverenistima iz 2006 godine, koji su hteli biti suvereni u odnosu na drzavnu zajednicu sa Srbijom. To je bilo pre 15 godina i to pitanje je arhivirano.

Nego, ko su danas suverenisti u CG? Postoje li oni uopšte? Šta 2021 godine znači kad neko započne post sa "Ja, kao crnogorski suverenista..."
O kojim suverenistima se radi i koju političku opciju oni prate?

U Evropi postoji tkz suverenistički blok, odnosno desnica koju predvode Le Pen, Salvini, Faraž (pre Brexita), Orban, Kacinski, Janša..
Oni se kao protive diktatu Brisela, migracijama, globalizaciji i zalažu se deklarativno za vraćanje u nacionalne okvire i Evropu suverenih država.
Manje-više u svakoj evropskoj zemlji postoje te neke struje. U Srbiji je na poslednjim izborima bila i lista Suverenisti, sa Sašom Radulovićem, koji je za kratko prešao put od liberala do antiglobaliste.
Mada i sam Vučić je u nekim segmentima tip poput Orbana i nihe čudo što imaju odlične odnose

U Crnoj Gori čini mi se suverenisti ne postoje,sem onih koji i dalje žive u 2000-ima i prete šumom ako Crna Gora opet bude "27.izborna jedinica".
Manje-više svi se slažu da Crna Gora ne može ni politički, ni vojno, ni ekonomski biti suverena jer u svakom pogledu zavisi od eksternih faktora.

Dritan Abazović moli Venecijansku komisiju za 10 posto suvereniteta.

I onda veli "ja, kao crnogorski suverenista..."