Evo update poslije pregleda privatno kod pulmologa/doktora opste prakse.
Jetra u, da prostite *urcu, moram da mijenjam ishranu u potpunosti. Potvrdio mi je da na niti jednom RTG snimku nema ni naznake pluca (kao ni na zadnjem od proslog petka) ali da ne moze iskljuciti da je bila jer bez skenera se nikad ne moze znati 100%.
Doktor mi je pogledao ruke (rekao bih kozhu al' nisam siguran) i jezik/grlo i rekao mi momentalno "99% imas problema sa jetrom" bez da pogleda nalaze (koje sam mu kasnije dao a u nalazima se vide pokazatelji koji ukazuju na problem sa jetrom).
Kasnije kroz pricu i prolazak kroz sve moje nalaze od prvog dana od kako sam KOVID19 pozitivan mi je samo rekao "Momak ti imas samo srece da si na kucnom lijecenju prezivio sa takvim simptomima i nalazima..." (iskreno mislim da poprilicno preuvelicava).
Kratki recap terapije koju dobih za sledecih 7 dana:
- Doze vitamina D koje sam dobijao nisu nit priblizno adekvatne bile (dobio sam bio 2x 1000 jedinica za vrijeme korone) te mi je sad povecana doza na, vjerovali ili ne 20 000 jedinica dnevno sledecih 7 dana. U kratkim crtama u apsolutnom deficitu vitamina D sam, mada dal' se to vidi u zadnjim nalazima iskreno nemam pojma (al' vadjeni su skoro svi moguci parametri ukljucujuci i D dimer).
- Kortiko steroide koje sam dobio za vrijeme korone kao i da nisam radi doze koju dobih (5x5 5mg, 5xpolovina tablete, 5xcetvrtina tablete po jednom dnevno)
- Melatonin 7 dana po 15mg, 2x5 mg ujutro i 5mg sat vremena prije spavanja
- Selen 2-3 puta po 100mg dnevno
- Magnezij (al' samo Jamieson na bazi hlorid, oksid, citrat i plmitat) 250mg dnevno po dva puta
- Silumarin 2x1
- C Vitamin ali tecni (liposomal) 3x1000mg dnevno
- Zink 1x25mg dnevno
- Prirodni probitik (surutka / rasol kupusa)
- Ivermectin (1-2 doze u 24-48h - jednu popih poslije samog pregleda)
Samo jos jednom mogu reci da kod nas doktori nemaju blage veze sa vezom.
---
A ovim putem bih se zelio javno izvinuti sto sam opucio prije par mjeseci nekoga ko je pominjao da je potpuno normalno uzimati na kraci period doze vitamina D od 20 000 jedinica dnevno, priznajem da to nisam dovoljno istrazio vec sam se vodio preporukama nasih doktora. Ne sjecam se ko je bio u pitanju.
Posto kuci imam samo vitamin D u dozama od po 1000 i 2000 jedinica uzeh doze od 10000 u apoteci i bas priupitah farmaceutkinju za feedback o "20 000" jedinica dnevno i kaze mi da je to velika doza ali da zna da se daje na kraci period nekome ko je u velikom deficitu.

Bookmarks