Mi pokupovasmo gomilu respiratora, za koje se ispostavi da su preplaceno neispravno smece.... Pa nikom nista
Primjerene reakcije kompetentnog tima; kontinuitet najboljih rezultata u datim okolnostima
Početni uspjeh umanjila nedoraslost tima epid. izazovu, no rezultati nisu toliko loši
Početni uspjeh poništile pol. motivisane odluke i selekt. mjere; gubitak kompasa tima
Neprimjeren pristup i pogrešna strategija od starta; manipulacija javnošću
Konkretan lijek ne u smislu da kazes "pij to i to i gotovo je" ali zar adekvatno lijecenje trenutnog stanja pacijenta, odnosno ublazivanje teskih simptoma ne mozemo nazvati nekim vidom lijeka?
Pa nemamo mi dzabe smrtnost koja je medju najvecima u EU a Njemacka npr. duplo manju. Nismo jedini tho, varijacije su ogromne od drzave do drzave tako da neko definitivno radi nesto pogresno i/ili nema adekvatan nacin borbe sa tezim slucajevima COVID19.
Pisah u vise navrata da kod nas nema adekvatnog protokola klasifikacije stanja oboljelih, mnogi zavrse u bolnici kad je vec prakticno previse kasno (za nase uslove lijecenja). Povezes to sa zdravstvenim sistemom koji puca i tu smo gdje smo.
Velika je zalost izgubiti tako mlad zivot, pogotovo zivot koji je mogao da i sam vjerovatno spasi mnoge druge.
Mi oficijalno jos imamo milione od prvobitnih donacija za koje se ne zna gdje su, sta dalje pricati.
Mi pokupovasmo gomilu respiratora, za koje se ispostavi da su preplaceno neispravno smece.... Pa nikom nista
Masina se zove ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) i sama po sebi navodno i nije skupa, al' zahtjeva konstantan monitoring pacijenta na intezivnoj njezi i posebno obucene strucnjake (kao i hirurga koji zna kako da "instalira" sve - pod instalira mislim na to kako da hirurskim zahvatom prikljuci pacijenta na masinu) te odatle visoke cijene lijecenja.
Mi imamo manjak ljudi koji znaju adekvatno da podesavaju respiratore a kamoli ljude za nesto poput ovoga.
Kao i za sve, i ovo je detaljno istrazivano u Kini jos na pocetku prosle godine a bilo je i istrazivanja sta/kako/zasto i u USA. No ne brini, nece se cuti u medijima prica o ovome.
Last edited by beatnological; 15-03-21 at 13:11.
NSX-a staviti da volontira na intenzivnu njegu da vidi kako se i na koji način 80+godišnjaci,oboljeli od Covida) odvajaju od života a onda od nekog sa iskustvom(a tu nas ima dosta) da sazna kako se isto godište odvaja od života u mnogim drugim situacijama(bilo od drugih bolesti ili čisto od starosti).Onda ga pitati šta bi izabrao za sebe kad napuni,dabogda,90 godina i dođe mu potonja ura
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Pa, da, NSX-a strijeljati.
joniju dati da drži municiju dok goozica izvršava egzekuciju.
tapatalk
The more things change, the more they stay the same.
Ajd kolege forumasi, da vas vidim. Slobodna procjena, sta mislite koliko je ljudi u CG umrlo jer je bilo prikljuceno (ili nije uopste) na neispravne respiratore?
Inace sansa da prezivi neko ko je prikljucen na ispravan i adekvatno podesen (podesavanja zavise od pacijenta do pacijenta - htjedoh zakaciti video jednog poznatog YU strucnjaka koji je pricao o ovome jos prosle godine ali zamisli cuda, video je pobrisan sa Youtube-a - https:// www. youtube. com/watch?v=34DhscXm8rg&feature=emb_title ) je sama po sebi mala, sta se desava kada je osoba prikljucena na neispravan?
Znam da je link bio postovan ranije al' reference radi evo ga opet.
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...-respiratorima
---
Sad me uzasno zaintrigiralo zasto je pomenuti video pobrisan... Doktor se nije dotako nikakvih teorija zavjere, nit ublazavanja pandemije...
Govorio je i onaj doktor iz milmedike na vijesti o respiratorima, koje sve to rizike nosi i kako je mala vjerovatnoća da pretekneš ako te priključe.
nije, majka jedne djevojke koju znam je bila na respiratoru i sad je kući, mnogo bi bilo da baš svako umre
nema potrebe, gledao sam i gore..niđe nisam rekao da korona kao bolest ne postoji, potencirao sam da nisu svi pozitivni na koronu umrli od korone i to je sve
a mučnih(i mučnijih) umiranja ti je bilo i prije korone, to pitaj bilo koga doktora
kad napunim toliko godina izolovaću se neđe ako mi se baš još živi a neću da se gledam sa desetoro njih i da onda kukam kako neki ne nose maske na otvoreno kao što bi vi to radili
She is only here to annoy herself!
A jok,surovo je to..Ja ga vidim kao narkodilera koji dobija prosvjetljenje nakon što mu zavisnik umre na rukama pa od tada zarađuje na držanju kurseva za oslobađanje od bolesti zavisnosti
Inače,zašto nekog uopšte stavljati na respirator kad bi svakako umro od starosti.
Last edited by joni; 15-03-21 at 15:59.
Vjerovatno si se loše izrazio.Jer svi znamo da nisu svi pozitivni na koronu umrli od korone.Umrlo ih je nekih 1.5-2%.
A ako je ono što ja pretpostavljam da si htio reći,onda je analogija tome da svi oboljeli od kancera ne umiru od kancera nego zato što im otkažu bubrezi,dođe do pucanja nekog unutrašnjeg organa zbog pritiska na njega pa iskrvare,niskog pritiska...
jako stari i krhki ljudi inače imaju više šansi da se izvuku ako ih ne staviš na respirator, to nije baš kao telefon da uključiš na punjač
ne znamo koliko je procenata, vjerovatno većina jeste umrla od korone ali tačan broj ne možemo znat, nije dobra analogija jer izgleda da ne razumiješ da neko ko je pozitivan na koronu ne mora uopšte da ima infekciju i da se taj virus ne razmnožava u organizmu nego udahne 10-15-20 čestica virusa koje test pronađe i koje se ponašaju bukvalno kao umtrvljeni virus ovaj koji daju sa vakcinom
evo da pokušam i ovako da ti objasnim, svakog mjeseca zimi mi imamo oko 600-700 umrlih, sada je prevalenca tolika tako da statistički gledano od njih toliko bar 100 mora da bude pozitivno na koronu, treba li očekivati da tih 100 magično ozdravi od korone i ne umre?! Ne znam kako drugačije bez da ti nacrtam
Pa dobro valjda bi se mogli ljudi obuciti za to, nije izgovor "nasi pojma nemaju", nije bas tako, nisu doktori krivi sto drzava nije ulagala u zdravstvo uopste, pa se sad pocelo.
Ta masina je bolja od respiratora, jer i onaj arhitekta za kojeg se isto skupljala donacija je u Austriju na tu masinu i prezivio, tako da ne vidim razlog da ne uzmemo par masina...
Džaba bi mi crtao.Premalo(čitaj nikoliko) knjiga iz medicine,naučnih radova iz iste oblasti i sl. sam pročitao u životu da bi mi sad slike pojasnile nešto što je tebi očigledno.Ja samo mogu da pala.udim ođe o Covid-u i posledicama koje izaziva jer o virusima imam predznanje taman koliko i o Higsovom bozonu(da sam napisao "bizonu",ne bih po meni puno pogriješio).I za kraj,još jedan moj doprinos,palam.đenju o Covidu:u 2021 se očekuje pad broja stradalih na saobraćajnicama u CG,zahvaljujući Covidu19
Last edited by joni; 15-03-21 at 16:41.
ne trebaju ti knjige, samo malo da razmisliš...nije teško
Ma nije meni problem da razmišljam ,sve dok to razmišljanje ne artikulišem glasom, pisanjem ili modelom ponašanja pa onda ubijem nekog bez ijednog metka.I za kraj moje diskusije a možda i kao dokaz mog licemjerja-Ne,ne nosim masku napolju ako nisam blizu nekog.
Pozz
Nisam u niti jednom trenutku rekao da nasi "pojma nemaju" vec da nemamo taj kadar. Generalno imamo manjak kadra za sve, nemamo sta dalje ici od toga.
ECMO se inace koristi u situacijama kada respiratori vise definitivno ne pomazu, barem tako kazu istrazivanja iz Kine. Ako oni lazu, ja lazem, uostalom lako je doci do tih podataka i provjeriti.
Mi pricamo o zemlji gdje se ljudi lijece (odnosno ne lijece) na neispravnim respiratorima, gdje se za bilo koju tezu bolest salje u inostranstvo (i to naravno putem SMS donacija), gdje se za godinu dana nije mogao drasticno povecati broj kreveta za pacijente sa teskim slucajem COVID19 oboljenja, gdje se na skener ceka mjesecima... Budimo malo realniji i spustimo se na zemlju.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks