Page 8 of 10 FirstFirst ... 45678910 LastLast
Results 176 to 200 of 233

Thread: Crnogorci- svoj narod ili srbi?

Admiral Krsto Djurovic Guest

Quote Originally Posted by EgZeKuToR View Post
    Hahahahahhahahaha
    bravo kraljuuuuuuuuu
    Ljudi,eo nam ga novi vladika
    Pametniji je no Njegoš
    Dje si ti bio kad je Njegoš zablude prosipa po Crnoj Gori?Odmah bi smo ga smijenili da smo znali za tebe
    hahahahahahahha
    Njegos je ima 33 godine kad je umro, sigurno ne mislis da je sve zna.

P.S. Kad nije filozofira prica je o Crnogorcima ka o naciji. Jedno kad je nabraja narode nabroja je "Crnogorci, Srbi i Hrvati", sto jasno govori kako je razmislja.

Quote Originally Posted by Jeronimo View Post
    Moracu te razocarat'.Pravo ime joj je bilo Aleksija (Bogu hvala).
    Zasto Bogu fala? Leka je bas lijepo ime. Sto mislis od koga su Lekovici?

P.S. Za razliku od tebe stari Crnogorci su najvise cijenili Albance od okolnih naroda. Smatrali su ih sebe ravnima (ostale nijesu).
    Last edited by Admiral Krsto Djurovic; 24-01-07 at 21:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Istina je, popis je laziran od strane SNS-a.
    Recimo u Andrijevici na popisu 15% Crnogoraca i 85% Srba, a na referendumu 30% za samostalnu Crnu Goru. :blah:

Jasno je da su izmisljeni mnogi Srbi na popisu, od strane SNS-a.
    Na osnovu toga mozes da zakljucis samo to za koga su (i ko su) ovi koji nijesu izasli na referendum/izbore. Neki nijesu ni smjeli,bogami,jer bi ih vasa demokracija skupo kostala.
    Ja sam samo tu da vreme brze proleti...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Admiral Krsto Djurovic View Post
    Zasto Bogu fala? Leka je bas lijepo ime. Sto mislis od koga su Lekovici?

P.S. Za razliku od tebe stari Crnogorci su najvise cijenili Albance od okolnih naroda.
    Aha,narocito oni koji su kosti pod Skadrom ostavili.

Aha,narocito oni koji su kosti pod Skadrom ostavili.
    Obadva su mi djeda tamo poginula. Da poznajes istoriju zna bi da su nam Malisori bili saveznici, naravno da je bilo Albanaca i sa one strane (posebno muslimana). No, to ne mijenja cinjenicu koju si citira.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Na osnovu toga mozes da zakljucis samo to za koga su (i ko su) ovi koji nijesu izasli na referendum/izbore. Neki nijesu ni smjeli,bogami,jer bi ih vasa demokracija skupo kostala.
    Kako nijesu izasli? :lolblue:

Pa svi su izasli, nijesu izasli samo oni koji su bili u inostranstvu.

he he he

I pored bezbrojnih prevara, sve vam je dzaba, na popisu u Andrijevici (bajagi) 85% Srba, a na referendumu 30% za nezavisnost.
    Jasno je da ste i popis lazirali.

Najveci je izlaz bio u 'unionisticke opstine'.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Crnogorac sam zbog Njegosa.
    :lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue:

Pa što ne rečeš!
    Znao sam da si zbog Njegoša. Znao sam da su ti majka i tata rekli da si Crnogorac, ali si ti pročita Gorski Vijenac pa si postao Srbin!!!
    A što ne uzmeš Ilijadu i Odiseju, možda postaneš Grk?
    Ili uzmi finski ep Kalevalu, možda postaneš Finac!

A ja sam Crnogorac, zbog Svetog Vladimira Dukljanskog, kraljeva Bodina i Mihaila, zbog Balšića, zbog Stefanice Crnojevića, Ivana Crnojevića i sina mu Đurđa, zbog Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, Marka Miljanova, zbog Nikole, zbog Svetog Vasilija Ostroškog, zbog Krsta Popovića, zbog svog jezika, običaja i istorije i zbog majke i tate jer su mi rekli da sam Crnograc!

:lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue: :lolblue:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa svi su izasli, nijesu izasli samo oni koji su bili u inostranstvu.

he he he

I pored bezbrojnih prevara, sve vam je dzaba, na popisu u Andrijevici (bajagi) 85% Srba, a na referendumu 30% za nezavisnost.
    Jasno je da ste i popis lazirali.
    Kako ne izadjose oni koji su u inostranstvu da mi je znat'...Sigurno su bili obavijesteni da im je prevoz besplatan (odnosno,da cemo ja i ti da im ga platimo).
    Lik prica na TV:Posle...forty years...sam prvi...for the first time in....Crna Gora...
    Kako li je zaokruzio ono DA da mi je znat'...:lolblue:

Znao sam da su ti majka i tata rekli da si Crnogorac, ali si ti pročita Gorski Vijenac pa si postao Srbin!!!
    Gorski Vijenac ne prebacha Crnogorce u Srbe, vec uchvrshcuje crnogorski nacionalni osjecaj.

Mozda je procita posvetu Vuku? To je vec nesto drugo. Da je procita pismo Banu Jelacicu mozda bi posta Hrvat, jer tu Njegos spominje da je Ban nas narodni vodja i da smo mi i oni isti narod.
    Last edited by Admiral Krsto Djurovic; 24-01-07 at 22:03.

Kako ne izadjose oni koji su u inostranstvu da mi je znat'...Sigurno su bili obavijesteni da im je prevoz besplatan (odnosno,da cemo ja i ti da im ga platimo).
    Ako si bio donator Pokreta za Nezavisnost onda tek mozes rec da si im platio put, jer je Pokret to finansira. Ne pominjes sto je Srbija organizovala besplatna putovanja.

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

Gorski Vijenac ne prebacha Crnogorce u Srbe, vec uchvrshcuje crnogorski nacionalni osjecaj.
    ...koji kaže da je Crnogorac teritorijalno određenje,koje dobijamo činjenicom da živimo u Crnog Gori, a da imamo srpsko porijeklo.Ništa jasnije od toga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Lik prica na TV:Posle...forty years...sam prvi...for the first time in....Crna Gora...
    Kako li je zaokruzio ono DA da mi je znat'...:lolblue:
    U inostranstvu, oni koji nijesu mogli doci, i oni koji su na crno u inostranstvu, pa dolazak ovamo bi znacio da se ne mogu tamo vratiti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

...koji kaže da je Crnogorac teritorijalno određenje,koje dobijamo činjenicom da živimo u Crnog Gori, a da imamo srpsko porijeklo.Ništa jasnije od toga.
    Jesi li ti Srbin zbog Njegoša?

Vidi se da nijesi cita to shtivo. Kad ga procitas dodji da diskutujes o tome

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Njegos je ima 33 godine kad je umro
    Сједи,један!
    Ум царује,а Дундо Мароје

Quote Originally Posted by Boycie View Post
    Сједи,један!
    Greska je bila, nije 33 nego u 37 ili 38 godinu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako si bio donator Pokreta za Nezavisnost onda tek mozes rec da si im platio put, jer je Pokret to finansira. Ne pominjes sto je Srbija organizovala besplatna putovanja.
    Za koga je Srbija to organizovala? Za studente mozda.
    A Pokret za NDCG je to sve isplatio od posteno zaradjenih para,vjerovatno...A i Sisko Vukovic ja vjerovatno skoknuo do Beca samo na priganice...

Za koga je Srbija to organizovala? Za studente mozda.
    A Pokret za NDCG je to sve isplatio od posteno zaradjenih para,vjerovatno...A i Sisko Vukovic ja vjerovatno skoknuo do Beca samo na priganice...
    Sto ti znaci NDCG? Je li za tebe ovo fashisticka Crna Gora? Smatras li se nacionalnom manjinom?

Srbija je organizovala besplatan prevoz do Crne Gore ne samo za studente.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto ti znaci NDCG? Je li za tebe ovo fashisticka Crna Gora? Smatras li se nacionalnom manjinom?

Srbija je organizovala besplatan prevoz do Crne Gore ne samo za studente.
    Ne bih isao toliko daleko da Crnu Goru nazovem fasistickom (a i kaznjivo je,vjerovatno).Ipak,sto se prava one sacice od 30% Srba tice,CG nije odmakla mnogo dalje od NDH.

PS:Neces valjda da poredis pevoz nekoliko stotina studenata iz Beograda (to bi i ja mogao da im platim) sa avionskim letovima iz Luksemburga,Njemacke,Amerike,N.Zelanda,Havaja,Mada gaskara...?Ma,da smo i kosmonaute na svemirskoj stanici imali Sisko bi uspio da ih dovede na referendum (pod uslovom da zna za sta ce glasat,normalno)!
    Last edited by Jeronimo; 24-01-07 at 22:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Kakve veze imaju naši preci sa srpskom kulturom????? C c c

Jovan Popović Lipovac o svojoj nesuđenoj ženi

Jovan Popović Lipovac je 1887. godine u Petrogradu objavio rad koji je posvetio vjeridbenim i svadbenim običajima u Crnoj Gori, pod naslovom „Černogorskije ženščini”.

Na ovu temu ga je, vjerovatno, podstakla njegova jedinstvena vjeridba, koja je, u izuzetnim slučajevima u Crnoj Gori, zaključivana između dječaka i djevojčice, čak i prije njihovog rođenja. Ta vjeridba, naravno, nije mogla biti zaključena po njihovom opredjeljenju, nego po želji njihovih roditelja.
    Kada bi u ratnim operacijama Crnogorac Crnogorcu spasio život, spašeni je, u znak zahvalnosti, predlagao spasiocu da njegov prvi sin i spasiočeva prva kćerka stupe u brak. Prstenovanje djece u prvim godinama života uglavnom je posljedica ovakvog sporazuma između očeva.
    I Jovan Popović Lipovac se vjerio tako reći čim se rodio. Njegov otac Đuro, ispričao je sinu kako je došlo do ove neobične i pomalo čudne vjeridbe.

„Za vrijeme rata 1856. godine Građani, na čijem čelu se nalazio Lipovčev otac, nekoliko puta su, bezuspješno, napadali tursku poziciju na obali Skadarskog jezera. Turci - Albanci, koji nijesu manje hrabri od Crnogoraca, vrlo hrabro su se branili i s jataganima u rukama jurišali na Crnogorce. Strašan je to bio trenutak, priča otac. Pucanj pušaka je prestao, samo su se, s vremena na vrijeme ledenice čule. U početku mi smo bili bolji; Albanci su odstupali, ali odjednom vidjeli smo na desnom krilu dva turska puka koji na nas otvoriše vatru”.
    Pred deset puta jačim neprijateljem Lipovac se s vojskom morao povlačiti. Odjednom neprijateljski kuršum rani ga u nogu. Lipovac dalje nastavlja očevu priču:
    „Pao sam i ni korak se nijesam mogao maknuti. Zvao sam u pomoć ali to je bio oglas vapijućeg u pustinji: od silne puščane paljbe ništa se nije čulo. Znači, moram poginuti... Usljed velikog krvarenja užasno sam oslabio, ali svijest nijesam izgubio; očekujući smrt ipak sam riješio da svoj život skuplje prodam; u rukama sam držao napunjen revolver i čekao dzelata...
    Nijesam morao dugo čekati; i sada s sjećam kako su mi se oduševljeni Albanci približavali, pretičući jedan drugog. Svaki je želio da mi prvi otkine glavu. Na kraju jedan lijep Brđanin, s jataganom u desnoj ruci i s glavom Crnogorca u lijevoj, pojuri na mene, glasno izgovarajući meni nerazumljive riječi, ali moj srećni pucanj posla ovoga hrabroga momka u raj Muhamedov. Ali drugi na mene kidisa s užasnom drekom. Strašno mi je bilo gledati smrt pred očima!... Još dva koraka, još jedan udarac i ja bih bio mrtav... ali sudbina, u koju ja vjerujem, spasila me je. Ne znam od kud iskoči mlad Crnogorac Mihailo, rodom iz Ceklina, koji jednim udarcem jataganom otkide glavu hrabrom Arnautu, a zatim, ne razmišljajući mnogo, stavi me na leđa i iznese na bezbjedno mjesto.
    Kroz nekoliko dana vidjeh ga i u znak zahvalnosti predložih mu: „Prvi moj sin i prva tvoja kćerka - da budu muž i žena. Tako se i desilo: rodio si se ti, a njemu se rodila kćerka - Milica. Čim ste se rodili, ja sam mu odmah poslao burmu; posjećivali smo se, veselili, i radovali zbog prijateljstva među našim plemenima”.

Ali, sudbina nije htjela tako. Lipovac je vidio svoju vjerenicu, Milicu, samo jedanput, i to kada je imao sedam godina. „Sviđela mi se”, veli Jovan Lipovac, „zvao sam je vjerenicom i poklonio sam joj jedan turski broš. Ali okolnosti su nas primorale da se rastavimo: ja sam pošao na školovanje u inostranstvo, a ona je ostala kod kuće, razboljela se i umrla”.

Ovo kazivanje Lipovčevog oca ima trostruki značaj: kao podatak iz biografije Jovana Lipovca, kao podatak iz ratne istorije Crne Gore i sela Građana, i kao etnološki podatak o jednom obliku vjeridbe u staroj Crnoj Gori.

Imaju vise veze sa shkotskom no sa srpskom.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

opet ti sa mojom porodicom... to sam gore objasnio. seobe, stradanja, vjecito na granici, i vjecito kamen, stijenje... hoces cijelu geneologiju u zadnjih 600 godina? moze i to, ali ne na ovom topicu

cipure, ja bi volio da shvatis, sto ja mislim: jesu li tvoji pjevali pjesme svetom savi prije 50, 100, 150, 200, 300 godina, ili jesu li moji isto to radili... na kraju krajeva nije ni bitno! ne znam, osjecaj koji i ja i ti nosimo u srcu je najbitniji, nikakvi dokumenti, istorija, ne moze to da promijeni, ni kod mene ni kod tebe. niti ni mene ni tebe bilo sta moze ugroziti, taj osjecaj...
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ljudi,ja mislim da je vakat da se razilazimo sa ovog topika.Zabavismo o jadu i sebe i druge.

Cuo sam da je jedan dio Rumuna srpske vjere. Znas li sto o tome?

Page 8 of 10 FirstFirst ... 45678910 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)