Page 7 of 10 FirstFirst ... 345678910 LastLast
Results 151 to 175 of 233

Thread: Crnogorci- svoj narod ili srbi?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Jeronimo View Post
    Izgleda da je veci procenat Srba na CT nego pismenih ultracrnogoraca...

Vidis to ti je jedna od ristovijeh bajki ,mada ste vi navikli na bajke i pjesmice ! Na Cetinje ima samo 3 (c) serbina ! Ostalo su Crnogorci u najvecem dijelu ima nesto malo Hrvata ,Albanaca cigana i ova najnovija sorta "izbjeglice" !!!!!!!!!!!

Ako ti treba uste informacija samo ti rekni !
    Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

Admiral Krsto Djurovic Guest

Na pitanje koji je narod najslicniji Crnogorcima evo odgovora (slika govori 1000 rijeci): Crnogorski_Albanci

P.S. Marko Miljanov je reka da mu je maternji jezik nashki i albanski, a masu starocrnogorskih izraza su i albanski izrazi: pjat, pirun, ura, oriz itd. da ne spominjem da je 'Lovcen' albanski izraz.
    Last edited by Admiral Krsto Djurovic; 24-01-07 at 18:53.

Philadelphia, Pennsylvania, United States
    Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

i naravno, o slavljenju praznika svetog save na cetinju, kao skolske slave, krajem 19og vijeka, postoje dokumentovani dokazi... cipurov "omiljeni" njegos.org:
    http://www.njegos.org/vukic/index.htm ; koliko god profesor vukic bio "pristrasan", ipak su cini mi se faksimili originalnih dokumenata...

malo mi je mapa nelogicna: po ovoj logici, "rasno slican" narod crnogorskom zivi u sjevernoj njemackoj, i zapadnoj irskoj(kelti?), srbima zive srodni narodi u madjarskoj, citavoj bosni, slavoniji, transilvaniji, slovackoj, na alpima, u lombardiji, zapadnoj i sjevernoj francuskoj... pa onda isti narod zivi na siciliji i u pijemontu, juznoj francuskoj i bretanji... da ne pominjem to da u normandiji i bretanji zivi razlicit narod, a onaj u normandiji je najslicniji srpskom... i tako dalje.

marko miljanov, pismo peku pavlovicu:
    http://www.njegos.org/litera/markopism.htm

i naravno, da vidimo da li je istina tvrdnja da je njegos srpstvo smatrao vjerskom odrednicom:

na kraju me cipur fino i uputio
    Just to slip the skin...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Admiral Krsto Djurovic View Post
    ...a masu starocrnogorskih izraza su i albanski izrazi: pjat, pirun, ura, oriz itd. da ne spominjem da je 'Lovcen' albanski izraz.
    Sve ti prosto za ovakve vijesti ali nemoj vise jer cemo prebacivati na podforum vicevi. Sta bi to onda Lovcen znacio na albanskom?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    i naravno, o slavljenju praznika svetog save na cetinju, kao skolske slave, krajem 19og vijeka, postoje dokumentovani dokazi... cipurov "omiljeni" njegos.org:
    http://www.njegos.org/vukic/index.htm ; koliko god profesor vukic bio "pristrasan", ipak su cini mi se faksimili originalnih dokumenata...
    OK
    Sveti Sava je u Crnoj Gori izmisljen u zadnjih 100 - tinak godina,
    evo kako je izmisljen Savin Potok na Zlatici. https://forum.cdm.me/showthread.php?t=18410

Daj ti neki dokument o Svetom Savi u Crnoj Gori da je stariji od 150 godina?
    Daj da ga je nedje spomenuo Njegos, ne mora u djelima, moze u nekom pismu ????
    Sveti Sava je bio prije 800 godina, a nema ga do prije 150 godina u Crnoj Gori ?!! :lolblue:
    Neobicno, zar ne, koliko je star tvoj identitet, tvoja porodicna i narodna istorija ???
    100 godina ????
    Prije toga predaka nijesi imao? :blah:
    Last edited by Ćipur; 24-01-07 at 20:48.

i naravno, da vidimo da li je istina tvrdnja da je njegos srpstvo smatrao vjerskom odrednicom:
    Njegos je zbog svoja dva ucitelja koja su mislila da su svi Sloveni porijeklom Srbi ima izrazito drukcije misljenje od obicnog naroda. Njegosevo misljenje da smo porijeklom Srbi se svodi na istorijske cinjenice koje je on tada poznava ili je mislio da poznaje. Medjutim, kad Njegos ne pomislja o tim stvarima (o nauci i filozofiranju ko smo i sto smo) onda se jasno uocava da je za njega crnogorska nacija nista manja od hrvatske ili srpske. Dakle, Njegos nikad nije reka da je on Srbin i da je nacionalna manjina u CG ka sto to danas ovi iz Srpske Liste zbore, no je spominja da su Crnogorci porijeklom Srbi ka sto sam ja par puta spomenuo da smo porijeklom Iliri. Ali Crnogorci ce ostat Crnogorci bez obzira sto naucnici o tome zborili. Nacionalan osjecaj se ne stvara i ne gubi dekretom.

P.S. Srpstvo je u narod znacilo pravoslavlje. Njegosa su srpski nacionalisti (Vuk i Sarajlija) ucili da je to narodnost, te se zato razumije zasto se Njegosevi zapisi o tome razlikuju od njegovih prethodnika (posebno od Vladike Vasilija koji je tako jasno objasnio da je srpstvo sinonim za pravoslavlje/hriscanstvo).
    Last edited by Admiral Krsto Djurovic; 24-01-07 at 21:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Zvek_Zivi View Post
    Vidis to ti je jedna od ristovijeh bajki ,mada ste vi navikli na bajke i pjesmice ! Na Cetinje ima samo 3 (c) serbina ! Ostalo su Crnogorci u najvecem dijelu ima nesto malo Hrvata ,Albanaca cigana i ova najnovija sorta "izbjeglice" !!!!!!!!!!!

Ako ti treba uste informacija samo ti rekni !
    Od vas nikad dosta "informacija". Objasni mi kako to da ja licno poznajem 7 cetinjskih Srba od mogucih 3?
    Ja sam samo tu da vreme brze proleti...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Netacno je ono sto si napisao u prethodnom postu-da moras biti Srbin da bi bio vjernik SPC.
    Ja sam samo napisao da se tako moze tumacit Amfilohijevo negiranje Crnogoraca. Kako drukcije ti to tumacis?

Cak i da jeste nova nacionalnost (a starija je od turbocrnogorske,definitivno) meni niko ne moze zabranit da se tako izjasnjavam.
    Ne sprdaj se sam sa sobom jer imaju jasna dokumenta na Americkom sajtu dje se emigranti iz Crne Gore na ulazu u Ameriku izjasnjavaju kao Crnogorci. To datira nedje iz 1900 godine koliko mi se cini. Ako treba link za to samo trazi.

Tebe niko nista ne zabranjuje, samo si pomalo smijesan sa tom nesigurnoscu u svoj identitet pa si cas jedno, cas drugo, cas i jedno i drugo.

U pravu si,zaista je tesko povjerovat' da smo toliko napredovali u odnosu na vas.No,jos vise cemo ako naredni popis bude odrzan u demokratskom drustvu.
    Vi i jeste 'napredovali' odnosno dozivjeli transformaciju u periodu kad nikakve demokratije na ovim prostorima nije bilo i kad je vladala epidemija srpske histerije, odnosno kad se nije znalo ko pije a ko placa. A oce li biti jos transformersa ostaje da vidimo na iducem popisu.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ali Crnogorci ce ostat Crnogorci bez obzira sto naucnici o tome zborili.
    Svi naučnici se slažu da su Crnogorci samobitan narod i nacija.
    Nauka tako kaže.
    Što je rekao poneki pojedinac kroz zadnjih 1400 godina, to nije puno važno.
    Važno je što je većina rekla i važni su pokazatelji koji pokazuju je li jedan narod samobitan ili nije.

Da li su Crnogorci bili na Marici Kosovu, Ceru, Solunskom frontu? Ne!
    Da li su Srbi bili na Carevom Lazu, Fundini, Krusima, Martinićima, Grahovcu, protiv Napoleona u Boki, na Mojkovcu ... Ne!
    Prema tome srpska i crnogorska istorija su različite.
    Ne postoji jedan narod a da ima dvije istorije, tako nešto nije moguće!
    Srbi i Crnogorci imaju različite istorije.

Tako kaže nauka, a mitovi i bajke koji se predstavljaju kao prava istorija, nijesu važni.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Na pitanje koji je narod najslicniji Crnogorcima evo odgovora (slika govori 1000 rijeci): Crnogorski_Albanci

P.S. Marko Miljanov je reka da mu je maternji jezik nashki i albanski, a masu starocrnogorskih izraza su i albanski izrazi: pjat, pirun, ura, oriz itd. da ne spominjem da je 'Lovcen' albanski izraz.
    Stvarno je nevjerovatno dokle si spreman da ides bjezeci od svega sto je srpsko!:shock:
    Poznajem dosta Albanaca i vjeruj mi da nikakvu slicnost sa nama uocio nijesam,narocito ne u fizickom izgledu.
    A te izraze koje pominjes bi i prosjecan Englez razumio (pjat-plate,ura-hour,oriz-rise...),pa ne znam sta dokazujes s njima.

malo mi je mapa nelogicna: po ovoj logici, "rasno slican" narod crnogorskom zivi u sjevernoj njemackoj, i zapadnoj irskoj(kelti?), srbima zive srodni narodi u madjarskoj, citavoj bosni, slavoniji, transilvaniji, slovackoj, na alpima, u lombardiji, zapadnoj i sjevernoj francuskoj... pa onda isti narod zivi na siciliji i u pijemontu, juznoj francuskoj i bretanji... da ne pominjem to da u normandiji i bretanji zivi razlicit narod, a onaj u normandiji je najslicniji srpskom... i tako dalje.
    I ti naucnici su rekli da po tadasnjem naucnom znanju oni ne mogu da utvrde odakle taj gen u Crnu Goru, ali to ne znaci da to istrazivanje nije uradjeno na valjan metodoloski nacin.

Danas se prica da je rijec Vlah bila Njemacka rijec za Kelte (to su Irci i Skoti). Danas se zna da su Sloveni koji su dosli na Balkan dosli sa Polablja (to je onaj dio Njemacke koji su oznaceni da spadaju u istu rasnu grupu a mi). Ipak, sve ovo su nagadjanja bez pravog cinjenickog utemeljenja. Da bi vise znali o tome morali bi napravit ozbiljnu studiju.

P.S. Kroz Balkan su prolazili razni narodi, a Crna Gora je zadnjih pola milenijuma, ako ne i vise, sacuvala etnicko-genetsku posebnost u odnosu na okolne narode.

Stvarno je nevjerovatno dokle si spreman da ides bjezeci od svega sto je srpsko!:shock:
    Zasto mislis da sam uopste pomislja na Srbe kad sam ovo pisa? Nije svako opterecen Srbima ka ti.
    Poznajem dosta Albanaca i vjeruj mi da nikakvu slicnost sa nama uocio nijesam,narocito ne u fizickom izgledu.
    Ne znam koga si to upozna pa ne mogu da ti odgovorim na ovo. Ja znam par Albanaca i ne vidim nikakvu razliku. Eno ti slika koju sam postavio pa mi rechi sto se to razlikuju fizicki.
    A te izraze koje pominjes bi i prosjecan Englez razumio (pjat-plate,ura-hour,oriz-rise...),pa ne znam sta dokazujes s njima.
    Zasto svi kazu riza osim Crnogoraca koji kazu oriz? Zasto samo kod Crnogoraca i Albanac za tanjir se kaze pjat? Zasto se samo kod Crnogaraca i Albanaca za viljusku kaze pirun? Zasto samo Albanci i Crnogorci (ukljucujuci Hercegovce) imaju gusle? Zasto mislis da imamo tolko toga zajednickog? Ili mozda mislis da nemamo nista zajednicko s njima?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Njegos je zbog svoja dva ucitelja koja su mislila da su svi Sloveni porijeklom Srbi ima izrazito drukcije misljenje od obicnog naroda. Njegosevo misljenje da smo porijeklom Srbi se svodi na istorijske cinjenice koje je on tada poznava ili je mislio da poznaje. Medjutim, kad Njegos ne pomislja o tim stvarima (o nauci i filozofiranju ko smo i sto smo) onda se jasno uocava da je za njega crnogorska nacija nista manja od hrvatske ili srpske. Dakle, Njegos nikad nije reka da je on Srbin i da je nacionalna manjina u CG ka sto to danas ovi iz Srpske Liste zbore, no je spominja da su Crnogorci porijeklom Srbi ka sto sam ja par puta spomenuo da smo porijeklom Iliri. Ali Crnogorci ce ostat Crnogorci bez obzira sto naucnici o tome zborili. Nacionalan osjecaj se ne stvara i ne gubi dekretom.

P.S. Srpstvo je u narod znacilo pravoslavlje. Njegosa su srpski nacionalisti (Vuk i Sarajlija) ucili da je to narodnost, te se zato razumije zasto se Njegosevi zapisi o tome razlikuju od njegovih prethodnika (posebno od Vladike Vasilija koji je tako jasno objasnio da je srpstvo sinonim za pravoslavlje/hriscanstvo).
    Srpski pisem,srpski zborim
    svakom gromko govorim
    NARODNOST MI SRPSKA
    um i dusa slavjanska...

Ove je rijeci vjerovatno moja baba Leka Njegosu podmetnula!:lolblue:

Inace,kroz citavo Njegosevo djelo ne primijetih nijednom da je Ruse ili bilo koji drugi pravoslavni narod nazvao Srbima.Toliko o tome koliko vasa prica >srpstvo=pravoslavlje< "drzi vodu".Svakom normalnom je to jasno.Ostale zalim...

svakom gromko govorim
    NARODNOST MI SRPSKA
    um i dusa slavjanska...

Inace,kroz citavo Njegosevo djelo ne primijetih nijednom da je Ruse ili bilo koji drugi pravoslavni narod nazvao Srbima.Toliko o tome koliko vasa prica >srpstvo=pravoslavlje< "drzi vodu".Svakom ne normalnom je to jasno.Ostale zalim...
    Ponovo ti moram govorit da se Njegos tu razlikova od drugih vladika i to prvenstveno zbog toga ko su mu bili ucitelji i sto je to bilo vrijeme 'naucnog' pronalazenja porijekla. Postoja je u to isto vrijeme vrlo jak ilirski pokret u Hrvatsku i Hrvatski intelektualci su bili misljenja da smo Iliri. Aj sad ti ubijedi Hrvate da su najblizi srodnici s Albancima jer su tako to mislili njihovi intelektualci. Vuk Karadzic je smatra da su svi Sloveni porijeklom Srbi, aj sad ti rechi Rusima, Poljacima, Ukrajincima itd. da se na sljedeci popis upisu ka Srbi.

To je bilo sto se tice Njegosa, druge Vladike su jasno pisale da je srpstvo=pravoslavlje, a narod je to do skoro, pa cak i danas na sjever Crne Gore to misli (na sjever obican pravoslavac sa sela misli za muslimane da su Turci, a za sebe da je Srbin jer je pravoslavac i da je to glavna nacionalna odrednica).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

(na sjever obican pravoslavac sa sela misli za muslimane da su Turci, a za sebe da je Srbin jer je pravoslavac i da je to glavna nacionalna odrednica).
    Ovo ti je ziva istina.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

'Leka' je cisto albansko (malisorsko) ime. Ako mi ne vjerujes pogledaj ima li ga idje kod Jugoslovena/Slovena i kolko je chesto kod Albanaca. To nije nista cudno ako si iz Kuch, Bjelopavlica itd., oni su slavenizirani Malisori. Ako ces postovacu ti tursku defter iz 15. vijeka dje popisan narod iz tih krajeva Crne Gore. 75% imena su malisorska: Leka, Djerdj, Djon itd. itd.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

svakom gromko govorim
    NARODNOST MI SRPSKA
    um i dusa slavjanska...

Inace,kroz citavo Njegosevo djelo ne primijetih nijednom da je Ruse ili bilo koji drugi pravoslavni narod nazvao Srbima.Toliko o tome koliko vasa prica >srpstvo=pravoslavlje< "drzi vodu".Svakom normalnom je to jasno.Ostale zalim...
    Jesi li ti Srbin zbog Njegosa?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja sam samo napisao da se tako moze tumacit Amfilohijevo negiranje Crnogoraca. Kako drukcije ti to tumacis?
    Uopste nijesam primijetio da Amfilohije negira Crnogorce.A ne znam kako bi to uopste bilo moguce,s obzirom da je i sam Crnogorac.

Ne sprdaj se sam sa sobom jer imaju jasna dokumenta na Americkom sajtu dje se emigranti iz Crne Gore na ulazu u Ameriku izjasnjavaju kao Crnogorci. To datira nedje iz 1900 godine koliko mi se cini. Ako treba link za to samo trazi.
    Pored Njegosevih,Markovih,Nikolinih,Ljubisinih i djela svih vidjenijih Crnogoraca prije WW2 ja da zakljucujem iz americkih dokumenata jesu li Crnogorci Srbi???????????

Tebe niko nista ne zabranjuje, samo si pomalo smijesan sa tom nesigurnoscu u svoj identitet pa si cas jedno, cas drugo, cas i jedno i drugo.
    Uvijek bili,jesmo i uvijek cemo ostat' .....,Vasojevici,Brdjani,Crnogorci,Srbi (da da,sve to).

Vi i jeste 'napredovali' odnosno dozivjeli transformaciju u periodu kad nikakve demokratije na ovim prostorima nije bilo i kad je vladala epidemija srpske histerije, odnosno kad se nije znalo ko pije a ko placa. A oce li biti jos transformersa ostaje da vidimo na iducem popisu.
    Ima li iko ovdje obraza da kaze da su popis,referendum i parlamentarni izbori u CG bili demokratski?!

Pored Njegosevih,Markovih,Nikolinih,Ljubisinih i djela svih vidjenijih Crnogoraca prije WW2 ja da zakljucujem iz americkih dokumenata jesu li Crnogorci Srbi???????????
    Nijesi cuo kad je kritikova Milosevica sto priznaje crnogorsku naciju? Nijesi chita kad je u Bosnu reka "ako Crnogorcima treba Crkva ja sam tu, i kopilad treba ljuljat"?

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

Njegosevo misljenje da smo porijeklom Srbi se svodi na istorijske cinjenice koje je on tada poznava ili je mislio da poznaje.
    Hahahahahhahahaha
    bravo kraljuuuuuuuuu
    Ljudi,eo nam ga novi vladika
    Pametniji je no Njegoš
    Dje si ti bio kad je Njegoš zablude prosipa po Crnoj Gori?Odmah bi smo ga smijenili da smo znali za tebe
    hahahahahahahha

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ima li iko ovdje obraza da kaze da su popis,referendum i parlamentarni izbori u CG bili demokratski?!
    Istina je, popis je laziran od strane SNS-a.
    Recimo u Andrijevici na popisu 15% Crnogoraca i 85% Srba, a na referendumu 30% za samostalnu Crnu Goru. :blah:

Jasno je da su izmisljeni mnogi Srbi na popisu, od strane SNS-a.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

'Leka' je cisto albansko (malisorsko) ime. Ako mi ne vjerujes pogledaj ima li ga idje kod Jugoslovena/Slovena i kolko je chesto kod Albanaca. To nije nista cudno ako si iz Kuch, Bjelopavlica itd., oni su slavenizirani Malisori. Ako ces postovacu ti tursku defter iz 15. vijeka dje popisan narod iz tih krajeva Crne Gore. 75% imena su malisorska: Leka, Djerdj, Djon itd. itd.
    Moracu te razocarat'.Pravo ime joj je bilo Aleksija (Bogu hvala).

Koji Ljubisha? Kad pominjes vidjene Crnogorce sto ne pomenes Knjaza Danila i Vladiku Vasilija izmedju ostalih?

Inace, izjasnjavanja Crnogoraca u Ameriku se moze smatrat ka popis stanovnistva jer ih je bilo na hiljade koji su se izjasnili o etnickoj pripadnosti.

P.S. Znaci Hrvati su Iliri jer im je vecina intelektualaca za vrijeme Njegosa tako mislila?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

I ja isto tako pored svih Vojislavljevica, Balsica, Crnojevica, Vladike Danila i Vasilija, Vladike Save, pored svih ljudi koji su zivjeli u Crnu Goru dok nije Vuk Karadzic izmislio Srbe ijekavce, ja zakljucujem da je srpstvo izmisljeno prije 150 godina u Crnoj Gori, i naravno nikada nije uhvatilo korijena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Jesi li ti Srbin zbog Njegosa?
    Crnogorac sam zbog Njegosa.

Page 7 of 10 FirstFirst ... 345678910 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)