Originally Posted by
bayo
Riješio sam problem koji me dugo mučio. Nekome će vjerovatno ovo biti od koristi, budući da sam prelistao sve moguće forume i posjetio dosta majstora radi konsultacija.
Dakle, počelo je prošle zime, kad bi ujutro upalio auto i ubacio u R, dešavala bi se čudna i jaka vibracija, bučanje, kao da motor promijeni zvuk, ali baš drastično. U položaju D bi se takođe osjećalo , ali mnogo manje. U N i P nije bilo nikakve vibracije. Sve bez kretanja, u mjestu, sa nogom na kočnici.. Poslije par minuta rada, sve bi se umirilo i auto bi radilo normalno do sledećeg jutra.
Kako je auto tada bilo prošlo pravih 180000, rekoh da odradim promjenu ulja i filtera u automatski mjenjač. Prvo sam se nosio mišlju da to uradim u home alone verziji (ispuštim prvo iz kartera,sipam novo, pa tako još dva puta, usput sve pregledam u karter), ali odustadoh i odoh u Ravenol NK..Kupio ulje SWAG, prethodno donešeno iz Germanije i filter Mahle..Majstor koji je radio je bio vrlo pedantan, reče mi da čistijega kartera mjenjača i ulja nije davno gleda. Filter je jad božiji, kao žensku najlonku da nategneš preko plehanog kućišta. Služi da eventualni opiljci ne krenu put pumpe. I on je bio čist , samo me razočarao svojim inžinjeringom, a i time što sam računao da sav problem može biti do njega.
Rezultat zamjene - auto "mekše" šalta ( iako je šaltao fino), vibracija je ostala..Počinjem konsultacije, prvo sa mojim majstorima, potom i po preporukama..Vrangler, solenoid rikverca, "gusto" ulje pa dok ga pumpa "razbije", treba resetovanje mjenjača, reduktor, čak i plivajući zamajac (iako ga ovaj audi nema), remenica trakastog kaiša, natezač njegov...Veselo...
Kako je ljeto došlo prošli su problemi. Dakle, cijelo ljeto i dobar dio jeseni auto radi bez problema. Sa prvim ladnijim danima problemi se vraćaju. S tim što sad nije bilo dovoljno da auto radi par minuta, već da se motor zagrije na 90 stepeni i tako odradi kojih desetak minuta..
Listam internet, ne mogu da nađem ništa konkretno vezano za ovakav problem. Iskopam da kod nekih japanaca (da mi Takumi ne zamjeri) može da se desi da se javi vibracija u D ili R kada stope motora i mjenjača popušte (valjda je u R najveće opterećenje). Pođem do moga majstora da vidimo ima li traga ulju iz stopa (pošto su stope sa uljnim punjenjem)-sve čisto, stopa mjenjača izgleda zdravo..Kada smo pokušali da podignemo motor kanalnom dizalicom, viđeli smo da svaka strana motora može da se podigne i po 2-3 cm. Pade odluka da se nabave stope. OEM, Corteco,Lemforder, Febi, Swag, no name, cijene od 80-180 eur (ođe bi se zafalio Sparcu na nesebičnoj pomoći, svaka preporuka)..Da ne bi dolazio u situaciju ove su pretvrde, ove premeke, ove su mala privreda, uzimam sve tri iz originala. Napominjem da nije bilo nikakvog trzaja pri gašenju motora i da se na tipične provjere pajserom ili polugom ne bi reklo da su stope loše.
Promijenismo stope - ni traga od vibracije. S tim što stopa od mjenjača nije promijenjena jer se nalazi u nekoj plastičnoj čauri koja je elipsasta, pa bez valjanog alata nismo uspjeli da je nabijemo.
Kako mi je ostala nepoznanica zašto bi se auto umirilo na stare stope kad se motor zagrije, to sam brusilicom otvorio jednu od stopa (inače su stare stope bile niže od novih, jedna 1 cm, druga možda i dva, dakle-legle). U stopama se nalazi neko smrdljivo ulje, vrlo tanko, ATF je za njega hipenol, ma voda mu nije ravna. Jedina teorija koja mi je pala na pamet je da se stope preko bloka motora zagriju, pa se tako zagrije i ulje u njima, naraste pritisak , pa stopa odrađuje posa kako treba. Tako je valjda i izguralo ljeto.
Kontam što bi bilo da sam krenuo da, po preporukama, remontujem mjenjač. Znam da bi bilo, nije do ovoga, ali vidio si-bio je zreo za remont.
Ja se raspisah, praštajte, ali ovo ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi.
Bookmarks