Sami merdžer ići će samo da se spoje u isto i tu si u pravu. Ali, moraš uraditi 6 sistematizacija i gomilu nekih internih akata za nova ministarstava. Da se pošalimo "pričao mi jedan što je gleda" da nije baš to naivna rabota, pošto dana državnog staža nemam. Možeš mjesec ili jače izgubit koji su ti čisti višak.
Poptredsjednika postaviš jednog premijera i to je to. Zavisi kako koncipiraš vladu. Do sada si imao komisije koje su odobravale i vraćale akte prije vlade, a na vladi je uglavnom bila formalnost. Komisije su vodili potpredsjednici i bilo je dosta vraćanja materijala. Sad sa malo ministarstava možda da ide direktno na vladu, mada ne znam, to je zagušivanje vlade u njenom radu. Tako da potpredsjednici imaju i neka specifična zaduženja.
Nije baš sve tako jednostavno.
Svakako kao ni za performanse na pogrebu, ni ovdje nije morao da se istrčava. Gospodar si riječi koje ne izgovoriš. Vidjeh na vijestima "ispod link" da su ga cimali i napokon malo iskulirao medije. dako ponešto nauči. Mada, realno je bez iskustva. Trebao je ovako od početka da se ne prosipa bez potrebe. Sad kad postavi potpredsjedniak što mora ispada da radi drugačije no što reče. Sitnica realno, ali moga je bez toga, ispada neozbiljan. Realno, nedostaju mu ljudi očigledno koji bi mu mogli ponešto objasnit. Ovako kiksa samo zbog istrčavanja i avetanjem na pogrebu. Ako si se dovatio nečega, zaboravi na takve stvari. Nađi ljude koji znaju ponešto i slušaj ih.
Službena kola moraju postojati. Oće li policija da juri krimose na bicikla? Inspekcije na teren da idu busom? Pretjerujem, svakako se može racionalizovati. Ali nije neka spektaularna ušteda više simbolika.
A rezanje zaposlenih? Imajući u vidu otpremnine i sl lakše je izmjeniti zakon i srezati plate. Mada će ti zbog toga poći najbolji, a ostati oni bez alternative. No, ulijeće se u kvadraturu kruga sa svim ovim stvarima. Zato nije baš lako preuzet posao da vodiš vladu u najgore vrijeme. Da nisu retardi i lopine kakvi jesu, pomislio bih da je DPS namjerno izgubio koliko je to trenutno zahvalan posao.
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...-sastave-vladu
Last edited by Gagarin; 03-11-20 at 12:29.
--------------->
<---------------
Odavde dovde...
Glavna usteda ce biti kao u Budvi - jednostavno ne kradi (ili kradi drasticno manje) i eto odjednom plus 4 miliona tamo gdje je bilo minus 30.
Ne fali nista ni simbolicnim gestovima protiv pojava koje narodu bodu oci. Uzeti Majbaha predsjedniku, skresati mu bezobrazno visok budzet, pa redom oduzimati par hiljada kola koje su razni partijski kadrovi koristili kao da im je babovina.
Mislim da ce finansijskih problema biti manje nego sto ocekujemo. Jos od Varheljijeve posjete je ocigledno da ce kasa EU biti sirom otvorena za novu vladu Crne Gore, samo ako bude volje da se iskreno saradjuje. Gotovo da je neprijatno gledati koliko olaksanje Brisel pokazuje sto je DPS-u vidio ledja.
Ja od zapadnih gadova i vatikana sto su nam oteli Kosovo centa ne bi uzeo. Ne znam za tebe
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Niko druže ne spori službena patrolna kola, presretače, vatrogasna, bolnička i inspekcijska. Ali nema toga šefa službe da ne duži auto i vozi ga doma i vikendom na more. Tek što se čini u EPCG i ostale državne firme. Kolko je to para godišnje? Servisi, gume, gorivo....
Dalje, otpuštanje uz otpremnine je pun pogodak. Nedje sam pisao već, ali evo da ponovim. Da se otpusti 10k radnika i svima da se isplati prosječno po 15k€ je 150 miliona. Svakako bi u naredne 2 godine imao toliki trošak po osnovu njihovih zarada, odnosno po 75 miliona godišnje. Uzme se kredit od 150 miliona za otpremnine na 10 godina i imaš trošak od nešto preko 15 miliona godišnje zbog kamata, i onda imaš čak i višak u cash flow-u prve dvije godine od po nešto malo ispod 60 miliona €.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Nije baš ista struktura troškova opštine Budva i Crne Gore. Plate u crnogorskom budžetu, kao i penzije i socijala ponesu ogromne iznose, a opština to ne servisira. Takođe, opština Budva je bogatija od prosjeka Crne Gore, tako da ima i više prihoda proporcionalno.
U Budvi jeproporcionalno baš bilo prostora da se krade, a posledično i da se ukidanjem ili svođenjem toga na manju mjeru (MANS to veli, a ne ja), bude lagano vraćeno u normalu.
Ovdje nije baš tako lagan posao sa konsolidacijom, i moraće da se krpi nekako da ne puknemo.
Svakako, nikome ne bi odgovaralo pucanje. Ni zapsolenima u privatnom sektoru koji bi svakako osjetili pucanje vlade, jer bi i njima pao posao. Čak i ako nemaju nikakav direktni posao sa državom imaju njihovi kupci. Jednostavno "vladocentrična" smo ekonomija i to bi bio žestok problem.
Nadam se da će iskopati neke pare. A rezanje plata&penzija je neminovno, samo je pitanje koliko. Kada je to odradio Vučić je konsolidovao javne finansije. Bez toga ne ide.
Last edited by Gagarin; 03-11-20 at 13:14.
250 Mln, porezi i doprinosi da se plate. Mada je to opet državni prihod kad netiraš, tako da si dobrim dijelom u pravu. No, stavio bih pare da bi otpustio 10K ljudi, a da bi se zaposlilo novih 10K ljudi. Vjeruj da je tako. Uh kad bi vidjeli MMK prostor za 10K uhljeba. Ma i drugi ne bi bili imuni. Mada, nova većina će svakako gledat da useka svojih uprkos ekspertskoj vladi
Svakako fina diskusija gdje je stvarno priča o vladi i njenoj budućnosti.
Dako dozvolite da se prvo ta vlada sastavi pa da vidimo posle 2 godine sta su uradili, pa cemo onda komentarisati. Ima materijala dosta na kojem se moze dosta para vratiti i ustedjeti, a kresanje plata i penzija je neminovno, sad mozda ne bude nesto drasticno pa se i podnese.
Ne mozemo unaprijed znati sta ce biti i kako ce nova vlada funkcionisati, ali ako smo skoro 30 godina cekali smjenu vlasti, mozemo jos 2 da damo priliku novim ljudima da nesto pokusaju, pa onda da ih sameljemo komentarima, valjda mozemo toliko...
Medo je puka skroz. Samo se nadam da ruku ne digne na sebe.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Kako koja informacija izadje za eksperte, Medo odma drvlje i kamenje.
https://borba.me/borba-saznaje-profe...xDwTUAjHKmmfeM
Meda trenutno više vole DPS glasači no majka rođena
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
This time next year we'll be millionaires
Ja sam poceo da mislim dok te god DF pljuje, ima neke nade od tebe. Koga pocne da hvali ili da moze da ga podnese, zabrinuo bih se za taj izbor.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Mišljenja sam da profesor engleskog jezika ne može da bude ministar nauke.
S druge strane ministar kulture i (ili) ministar prosvjete ne može da bude neko ko nije iz Crne Gore.
Za ministra pravde vrhunski pravnik iz Srbije, BiH, Hrvatske, Zanzibara, sa našim državljanstvom OK. Kultura i prosvjeta ne može.
Za ministra nauke profesor engleskog jezika u dobu kad je znanje engleskog jezika stvar opste kulture, ne može.
Organizacije i kvalifikacije je mogu preporučiti da bude direktorica Instituta za strane jezike, možda dekan fakulteta za engleski jezik ako je tamo redovna profesorica, ne pada mi ništa drugo na pamet, vjerovatno da postoji još nešto dje bi mogla da doprinese.
Ne bih se smio zaklet', ali mi se isto cini da je to onako kako ja kazem
Због чега професор/ица енглеског не може бити министар науке? Зар се језик не може научно изучавати? То што га свако зна, не видим како то умањује референце? Жена је држављанин ЦГ.
Last edited by Brk; 03-11-20 at 20:17.
Jeste, sad cemo uvoditi provizorne nove uslove ... Pazin je mogao ali Braticka ne moze. Plagijatorka radova je mogla biti ministarka nauke ali pravi strucnjak ne moze jer ti... ne smatras doktorat iz engleske knjizevnosti i dvije americke stipendije naukom.
Da ti ne dodje Medo sto mozda?
Mandić i Knežević imaju odlične reference, isto
Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Ako uzmemo dosadasnje izbore ministara, Pedja Boskovic je sa svojim portfolij om omogucio svakome da moze bez problema da se kandiduje, ali sama prica o ekspertskoj vladi je podigla ocekivanja i sad svi ocekuju, ukljucujuci i mene da kandidati maksimalno odgovaraju poziciji. Spajanjem ministarstava to dodatno otezava posao.
Last edited by 17.posa; 03-11-20 at 21:01.
Ne bih se smio zaklet', ali mi se isto cini da je to onako kako ja kazem
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks