Page 120 of 214 FirstFirst ... 2070110116117118119120121122123124130170 ... LastLast
Results 2,976 to 3,000 of 5331

Thread: Novi sastav Vlade Crne Gore-diskusija

Thanks Thanks Given 
    7,414
    Thanks Thanks Received 
    4,789
    Thanked in
    2,452 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Ne mislim da je iko lud da radi nekakva merdžovanja ministarstava u smislu da se spajaju kancelarije itd. Realnost je da umjesto ministarstva za A i ministarstva za B, dobijemo ministarstvo za A i B. Pomoćnici će biti podijeljeni po dosadašnjim resorima itd. U suprotnom došlo bi do bespotrebnog gubitka vremena.

Čak i oko budžeta to nije tolika fama, koliko ti apostrofiraš, već će po gornjem modelu ono što je bilo predviđeno za dva ministarstva sada ići za to jedno novo. Jedini problem može biti ako neko ministarstvo podijele na dva, pa dio pripoje jednom a dio drugom (pada mi na pamet MORT).

Što se podpredsjednika tiče, što je problem da neki ministar bude podpredsjednik za nešto. Tipujem da će ministar finansija ili/i ekonomije biti i podpredsjednik za ekonomski sistem.

Mene više interesuje da li će se i kada, pored zakonskih rješenja o kojima smo pričali više puta, formirati poreska policija, što je bio i zahtjev EU ali su ih iz DPSa kulirali.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    Sami merdžer ići će samo da se spoje u isto i tu si u pravu. Ali, moraš uraditi 6 sistematizacija i gomilu nekih internih akata za nova ministarstava. Da se pošalimo "pričao mi jedan što je gleda" da nije baš to naivna rabota, pošto dana državnog staža nemam. Možeš mjesec ili jače izgubit koji su ti čisti višak.

Poptredsjednika postaviš jednog premijera i to je to. Zavisi kako koncipiraš vladu. Do sada si imao komisije koje su odobravale i vraćale akte prije vlade, a na vladi je uglavnom bila formalnost. Komisije su vodili potpredsjednici i bilo je dosta vraćanja materijala. Sad sa malo ministarstava možda da ide direktno na vladu, mada ne znam, to je zagušivanje vlade u njenom radu. Tako da potpredsjednici imaju i neka specifična zaduženja.

Nije baš sve tako jednostavno.

Svakako kao ni za performanse na pogrebu, ni ovdje nije morao da se istrčava. Gospodar si riječi koje ne izgovoriš. Vidjeh na vijestima "ispod link" da su ga cimali i napokon malo iskulirao medije. dako ponešto nauči. Mada, realno je bez iskustva. Trebao je ovako od početka da se ne prosipa bez potrebe. Sad kad postavi potpredsjedniak što mora ispada da radi drugačije no što reče. Sitnica realno, ali moga je bez toga, ispada neozbiljan. Realno, nedostaju mu ljudi očigledno koji bi mu mogli ponešto objasnit. Ovako kiksa samo zbog istrčavanja i avetanjem na pogrebu. Ako si se dovatio nečega, zaboravi na takve stvari. Nađi ljude koji znaju ponešto i slušaj ih.

Službena kola moraju postojati. Oće li policija da juri krimose na bicikla? Inspekcije na teren da idu busom? Pretjerujem, svakako se može racionalizovati. Ali nije neka spektaularna ušteda više simbolika.

A rezanje zaposlenih? Imajući u vidu otpremnine i sl lakše je izmjeniti zakon i srezati plate. Mada će ti zbog toga poći najbolji, a ostati oni bez alternative. No, ulijeće se u kvadraturu kruga sa svim ovim stvarima. Zato nije baš lako preuzet posao da vodiš vladu u najgore vrijeme. Da nisu retardi i lopine kakvi jesu, pomislio bih da je DPS namjerno izgubio koliko je to trenutno zahvalan posao.

https://www.vijesti.me/vijesti/polit...-sastave-vladu
    Last edited by Gagarin; 03-11-20 at 12:29.

2. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Pa dobro, smanjiće se broj direktora, a može biti šef pravne službe za dio A i šef za dio B, kao i referenti. Isto i za računovodstvo i ljudske resurse.

Svakako, nisam ni dana proveo na budzetu pa ni i ministarstvima, samo mi se ne čini da su to neke strapbe prepreke.

Volio bih da će to biti jedini prekobrojni u ministarstvima. Koliko mi se čini 48k ljudi radi u državnoj upravi, a jop cca 12k u lokalnim samoupravama. Kad na te 60k ljudi dodaš penzionere i socijalne slučajeve, nema te privrede koja bi to mogla da isfinansira da 10% stanovništva radi u državnoj i lokalnoj upravi.

Sva službena kola bi rasprodao. Nema šefčića koji ne vozi službeno auto i sipa gorivo na teret poreskih obveznika.

Onako, samo naglas razmisljam. Za ove genericke sluzbe, koje su podrska cijelom organu, do sada je oraksa bila da je jedan srf i to je to. Eventualno da se "gori" sef vrati na nivo savjetnika u sluzbi... Svakako da jedan remont mora biti uradjen samo je pitanje kada.
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    ...
    Službena kola moraju postojati. Oće li policija da juri krimose na bicikla? Inspekcije na teren da idu busom? Pretjerujem, svakako se može racionalizovati. Ali nije neka spektaularna ušteda više simbolika.

A rezanje zaposlenih? Imajući u vidu otpremnine i sl lakše je izmjeniti zakon i srezati plate. Mada će ti zbog toga poći najbolji, a ostati oni bez alternative. No, ulijeće se u kvadraturu kruga sa svim ovim stvarima. Zato nije baš lako preuzet posao da vodiš vladu u najgore vrijeme. Da nisu retardi i lopine kakvi jesu, pomislio bih da je DPS namjerno izgubio koliko je to trenutno zahvalan posao.

Glavna usteda ce biti kao u Budvi - jednostavno ne kradi (ili kradi drasticno manje) i eto odjednom plus 4 miliona tamo gdje je bilo minus 30.

Ne fali nista ni simbolicnim gestovima protiv pojava koje narodu bodu oci. Uzeti Majbaha predsjedniku, skresati mu bezobrazno visok budzet, pa redom oduzimati par hiljada kola koje su razni partijski kadrovi koristili kao da im je babovina.

Mislim da ce finansijskih problema biti manje nego sto ocekujemo. Jos od Varheljijeve posjete je ocigledno da ce kasa EU biti sirom otvorena za novu vladu Crne Gore, samo ako bude volje da se iskreno saradjuje. Gotovo da je neprijatno gledati koliko olaksanje Brisel pokazuje sto je DPS-u vidio ledja.

5. The Following User Says Thank You to SKOJ For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,100
    Thanks Thanks Received 
    3,741
    Thanked in
    1,573 Posts

Ja od zapadnih gadova i vatikana sto su nam oteli Kosovo centa ne bi uzeo. Ne znam za tebe

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Sami merdžer ići će samo da se spoje u isto i tu si u pravu. Ali, moraš uraditi 6 sistematizacija i gomilu nekih internih akata za nova ministarstava. Da se pošalimo "pričao mi jedan što je gleda" da nije baš to naivna rabota, pošto dana državnog staža nemam. Možeš mjesec ili jače izgubit koji su ti čisti višak.

Poptredsjednika postaviš jednog premijera i to je to. Zavisi kako koncipiraš vladu. Do sada si imao komisije koje su odobravale i vraćale akte prije vlade, a na vladi je uglavnom bila formalnost. Komisije su vodili potpredsjednici i bilo je dosta vraćanja materijala. Sad sa malo ministarstava možda da ide direktno na vladu, mada ne znam, to je zagušivanje vlade u njenom radu. Tako da potpredsjednici imaju i neka specifična zaduženja.

Nije baš sve tako jednostavno.

Svakako kao ni za performanse na pogrebu, ni ovdje nije morao da se istrčava. Gospodar si riječi koje ne izgovoriš. Vidjeh na vijestima "ispod link" da su ga cimali i napokon malo iskulirao medije. dako ponešto nauči. Mada, realno je bez iskustva. Trebao je ovako od početka da se ne prosipa bez potrebe. Sad kad postavi potpredsjedniak što mora ispada da radi drugačije no što reče. Sitnica realno, ali moga je bez toga, ispada neozbiljan. Realno, nedostaju mu ljudi očigledno koji bi mu mogli ponešto objasnit. Ovako kiksa samo zbog istrčavanja i avetanjem na pogrebu. Ako si se dovatio nečega, zaboravi na takve stvari. Nađi ljude koji znaju ponešto i slušaj ih.

Niko druže ne spori službena patrolna kola, presretače, vatrogasna, bolnička i inspekcijska. Ali nema toga šefa službe da ne duži auto i vozi ga doma i vikendom na more. Tek što se čini u EPCG i ostale državne firme. Kolko je to para godišnje? Servisi, gume, gorivo....

Dalje, otpuštanje uz otpremnine je pun pogodak. Nedje sam pisao već, ali evo da ponovim. Da se otpusti 10k radnika i svima da se isplati prosječno po 15k€ je 150 miliona. Svakako bi u naredne 2 godine imao toliki trošak po osnovu njihovih zarada, odnosno po 75 miliona godišnje. Uzme se kredit od 150 miliona za otpremnine na 10 godina i imaš trošak od nešto preko 15 miliona godišnje zbog kamata, i onda imaš čak i višak u cash flow-u prve dvije godine od po nešto malo ispod 60 miliona €.

8. The Following User Says Thank You to kimmi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,414
    Thanks Thanks Received 
    4,789
    Thanked in
    2,452 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Glavna usteda ce biti kao u Budvi - jednostavno ne kradi (ili kradi drasticno manje) i eto odjednom plus 4 miliona tamo gdje je bilo minus 30.

Ne fali nista ni simbolicnim gestovima protiv pojava koje narodu bodu oci. Uzeti Majbaha predsjedniku, skresati mu bezobrazno visok budzet, pa redom oduzimati par hiljada kola koje su razni partijski kadrovi koristili kao da im je babovina.

Mislim da ce finansijskih problema biti manje nego sto ocekujemo. Jos od Varheljijeve posjete je ocigledno da ce kasa EU biti sirom otvorena za novu vladu Crne Gore, samo ako bude volje da se iskreno saradjuje. Gotovo da je neprijatno gledati koliko olaksanje Brisel pokazuje sto je DPS-u vidio ledja.
    Nije baš ista struktura troškova opštine Budva i Crne Gore. Plate u crnogorskom budžetu, kao i penzije i socijala ponesu ogromne iznose, a opština to ne servisira. Takođe, opština Budva je bogatija od prosjeka Crne Gore, tako da ima i više prihoda proporcionalno.
    U Budvi jeproporcionalno baš bilo prostora da se krade, a posledično i da se ukidanjem ili svođenjem toga na manju mjeru (MANS to veli, a ne ja), bude lagano vraćeno u normalu.
    Ovdje nije baš tako lagan posao sa konsolidacijom, i moraće da se krpi nekako da ne puknemo.
    Svakako, nikome ne bi odgovaralo pucanje. Ni zapsolenima u privatnom sektoru koji bi svakako osjetili pucanje vlade, jer bi i njima pao posao. Čak i ako nemaju nikakav direktni posao sa državom imaju njihovi kupci. Jednostavno "vladocentrična" smo ekonomija i to bi bio žestok problem.
    Nadam se da će iskopati neke pare. A rezanje plata&penzija je neminovno, samo je pitanje koliko. Kada je to odradio Vučić je konsolidovao javne finansije. Bez toga ne ide.
    Last edited by Gagarin; 03-11-20 at 13:14.

Thanks Thanks Given 
    7,414
    Thanks Thanks Received 
    4,789
    Thanked in
    2,452 Posts

Niko druže ne spori službena patrolna kola, presretače, vatrogasna, bolnička i inspekcijska. Ali nema toga šefa službe da ne duži auto i vozi ga doma i vikendom na more. Tek što se čini u EPCG i ostale državne firme. Kolko je to para godišnje? Servisi, gume, gorivo....

Dalje, otpuštanje uz otpremnine je pun pogodak. Nedje sam pisao već, ali evo da ponovim. Da se otpusti 10k radnika i svima da se isplati prosječno po 15k€ je 150 miliona. Svakako bi u naredne 2 godine imao toliki trošak po osnovu njihovih zarada, odnosno po 75 miliona godišnje. Uzme se kredit od 150 miliona za otpremnine na 10 godina i imaš trošak od nešto preko 15 miliona godišnje zbog kamata, i onda imaš čak i višak u cash flow-u prve dvije godine od po nešto malo ispod 60 miliona €.

250 Mln, porezi i doprinosi da se plate. Mada je to opet državni prihod kad netiraš, tako da si dobrim dijelom u pravu. No, stavio bih pare da bi otpustio 10K ljudi, a da bi se zaposlilo novih 10K ljudi. Vjeruj da je tako. Uh kad bi vidjeli MMK prostor za 10K uhljeba. Ma i drugi ne bi bili imuni. Mada, nova većina će svakako gledat da useka svojih uprkos ekspertskoj vladi
    Svakako fina diskusija gdje je stvarno priča o vladi i njenoj budućnosti.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

250 Mln, porezi i doprinosi da se plate. Mada je to opet državni prihod kad netiraš, tako da si dobrim dijelom u pravu. No, stavio bih pare da bi otpustio 10K ljudi, a da bi se zaposlilo novih 10K ljudi. Vjeruj da je tako. Uh kad bi vidjeli MMK prostor za 10K uhljeba. Ma i drugi ne bi bili imuni. Mada, nova većina će svakako gledat da useka svojih uprkos ekspertskoj vladi
    Svakako fina diskusija gdje je stvarno priča o vladi i njenoj budućnosti.
    To bi možda bilo moguće ako bi MMF to dozvolio. Vidjeli smo u Ukrajini kako to ide. Njihovi ljudi nadgledaju i javne nabavke i sjede u odborima direktora. Nešto ne mislim da bi oni bili puno bolećivi na naše partijske apetite.

Thanks Thanks Given 
    243
    Thanks Thanks Received 
    977
    Thanked in
    577 Posts

Dako dozvolite da se prvo ta vlada sastavi pa da vidimo posle 2 godine sta su uradili, pa cemo onda komentarisati. Ima materijala dosta na kojem se moze dosta para vratiti i ustedjeti, a kresanje plata i penzija je neminovno, sad mozda ne bude nesto drasticno pa se i podnese.
    Ne mozemo unaprijed znati sta ce biti i kako ce nova vlada funkcionisati, ali ako smo skoro 30 godina cekali smjenu vlasti, mozemo jos 2 da damo priliku novim ljudima da nesto pokusaju, pa onda da ih sameljemo komentarima, valjda mozemo toliko...

13. The Following User Says Thank You to Whisperer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

U Tivtu nova vlast uveliko otpusta visak kadrova dok ce visak automobila na autodiler.

Ja se nadam slicnom scenariju i na drzavnom nivou, ako se vlada uopste formira.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by acs View Post
    Ja od zapadnih gadova i vatikana sto su nam oteli Kosovo centa ne bi uzeo. Ne znam za tebe
    DPS je uzimao od onih koje vole iznad svega, iz dzepova svojih gradjana. Ja bih radije da uzimamo pare od ovih gadova.

Thanks Thanks Given 
    6,105
    Thanks Thanks Received 
    6,664
    Thanked in
    3,179 Posts

Medo je puka skroz. Samo se nadam da ruku ne digne na sebe.
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

17. The Following User Says Thank You to avet For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    117
    Thanks Thanks Received 
    93
    Thanked in
    50 Posts

Kako koja informacija izadje za eksperte, Medo odma drvlje i kamenje.

https://borba.me/borba-saznaje-profe...xDwTUAjHKmmfeM

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    130 Posts

Meda trenutno više vole DPS glasači no majka rođena

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
    This time next year we'll be millionaires

20. The Following User Says Thank You to sparky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by H1ghLand3R View Post
    Kako koja informacija izadje za eksperte, Medo odma drvlje i kamenje.

https://borba.me/borba-saznaje-profe...xDwTUAjHKmmfeM
    Vala ako Vesni Bratic nalazi mane niko mu valjati nece.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Ja sam poceo da mislim dok te god DF pljuje, ima neke nade od tebe. Koga pocne da hvali ili da moze da ga podnese, zabrinuo bih se za taj izbor.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    337
    Thanks Thanks Received 
    64
    Thanked in
    42 Posts

Vala ako Vesni Bratic nalazi mane niko mu valjati nece.
    Mene najviše interesuje mišljenje URE o Vesni Bratić.

Ministarka nauke profesorica Engleskog jezika na Institutu za strane jezike?
    Minstarka prosvjete i kulture Crne Gore iz BiH?
    Ne bih se smio zaklet', ali mi se isto cini da je to onako kako ja kazem

24. The Following User Says Thank You to 17.posa For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by 17.posa View Post

Baci pogled na kvalifikacije. Ako ti to nije ekspert ne znam sta je. Nezavisno od toga jedna od najboljih organizatora koje sam upoznao u CG.

Thanks Thanks Given 
    6,105
    Thanks Thanks Received 
    6,664
    Thanked in
    3,179 Posts

Ministar nauke religijski fanatik. Aj vazi.
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

27. The Following User Says Thank You to avet For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    337
    Thanks Thanks Received 
    64
    Thanked in
    42 Posts

Baci pogled na kvalifikacije. Ako ti to nije ekspert ne znam sta je. Nezavisno od toga jedna od najboljih organizatora koje sam upoznao u CG.
    Mišljenja sam da profesor engleskog jezika ne može da bude ministar nauke.
    S druge strane ministar kulture i (ili) ministar prosvjete ne može da bude neko ko nije iz Crne Gore.

Za ministra pravde vrhunski pravnik iz Srbije, BiH, Hrvatske, Zanzibara, sa našim državljanstvom OK. Kultura i prosvjeta ne može.
    Za ministra nauke profesor engleskog jezika u dobu kad je znanje engleskog jezika stvar opste kulture, ne može.

Organizacije i kvalifikacije je mogu preporučiti da bude direktorica Instituta za strane jezike, možda dekan fakulteta za engleski jezik ako je tamo redovna profesorica, ne pada mi ništa drugo na pamet, vjerovatno da postoji još nešto dje bi mogla da doprinese.

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    548
    Thanked in
    302 Posts

Због чега професор/ица енглеског не може бити министар науке? Зар се језик не може научно изучавати? То што га свако зна, не видим како то умањује референце? Жена је држављанин ЦГ.
    Last edited by Brk; 03-11-20 at 20:17.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Mišljenja sam da profesor engleskog jezika ne može da bude ministar nauke.
    S druge strane ministar kulture i (ili) ministar prosvjete ne može da bude neko ko nije iz Crne Gore.

Za ministra pravde vrhunski pravnik iz Srbije, BiH, Hrvatske, Zanzibara, sa našim državljanstvom OK. Kultura i prosvjeta ne može.
    Za ministra nauke profesor engleskog jezika u dobu kad je znanje engleskog jezika stvar opste kulture, ne može.

Organizacije i kvalifikacije je mogu preporučiti da bude direktorica Instituta za strane jezike, možda dekan fakulteta za engleski jezik ako je tamo redovna profesorica, ne pada mi ništa drugo na pamet, vjerovatno da postoji još nešto dje bi mogla da doprinese.
    Jeste, sad cemo uvoditi provizorne nove uslove ... Pazin je mogao ali Braticka ne moze. Plagijatorka radova je mogla biti ministarka nauke ali pravi strucnjak ne moze jer ti... ne smatras doktorat iz engleske knjizevnosti i dvije americke stipendije naukom.

Da ti ne dodje Medo sto mozda?

31. The Following 3 Users Say Thank You to SKOJ For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

Mandić i Knežević imaju odlične reference, isto

Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    117
    Thanks Thanks Received 
    93
    Thanked in
    50 Posts

Ako uzmemo dosadasnje izbore ministara, Pedja Boskovic je sa svojim portfolij om omogucio svakome da moze bez problema da se kandiduje, ali sama prica o ekspertskoj vladi je podigla ocekivanja i sad svi ocekuju, ukljucujuci i mene da kandidati maksimalno odgovaraju poziciji. Spajanjem ministarstava to dodatno otezava posao.

34. The Following User Says Thank You to H1ghLand3R For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    337
    Thanks Thanks Received 
    64
    Thanked in
    42 Posts

Jeste, sad cemo uvoditi provizorne nove uslove ... Pazin je mogao ali Braticka ne moze. Plagijatorka radova je mogla biti ministarka nauke ali pravi strucnjak ne moze jer ti... ne smatras doktorat iz engleske knjizevnosti i dvije americke stipendije naukom.

Da ti ne dodje Medo sto mozda?
    To sto je plagijatorka bila ministarka nas je i dovela do ovoga đe smo, da se sve može odbraniti i opravdati.
    Nego pričam o konkretnom rješenju za konkretno mjesto i vidim tu problem. Interesuje me mišljenje URE. Mišljenje DFa i demokrata me ne interesuje.
    Last edited by 17.posa; 03-11-20 at 21:01.

Page 120 of 214 FirstFirst ... 2070110116117118119120121122123124130170 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)