Borba, 23. januar 2020.
Vučić o popisu u Crnoj Gori: Srpski narod da se izjasni bez pritisaka kao i njihovi očevi i djedovi!
Slobodna Evropa, 16. maj 2020.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za njega od ključnog značaja popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ističe, bila katastrofa da se pokaže ono sto neki misle – da Srbi u Crnoj Gori nestaju.
– Ja ne mislim da je to istina i da je to tačno. Mi ćemo dati sve od sebe da ohrabrimo srpski narod da se izjasni kako su se njihovi očevi i djedovi izjašnjavali – naglasio je Vučić.
On je napomenuo i da ga brine popis stanovništva u Crnoj Gori, jer bi, ocenjuje, bila katastrofa ako bi se pokazalo da Srbi u toj zemlji nestaju.
Dodao je da u Crnoj Gori živi 28,73 odsto Srba, te da je njegova obaveza i pravo da brine o sunarodnicimna i o srpskoj crkvi, o sve četiri eparhije koje pokrivaju tertoriju Crne Gore
Vučić: Zabrinut sam zbog situacije u Crnoj Gori
"Čini mi se da mnogi zaboravljaju šta je pred nama, ne zaboravite da je 2021. popis u Crnoj Gori, u izbore se ne mešamo, ne mešamo se ni u popis, ali važno nam je da ne iščili i ne nestane srpski narod", istakao je Vučić.
Upitan o mogućem razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, Vučić je odgovorio da "može da sedne za sto sa svakim".
"Ali plašim se da bismo drugačije razumeli poziciju on (Đukanović) i države Crne Gore i ljudi koje predstavlja, i ja poziciju srpskog naroda za koju sam izuzetno zainteresovan i teško da bismo razumeli pozicije i stavove jedan drugog".
Al Jazeera, 31. avgust 2020.
Vučić o izborima u Crnoj Gori
"Drugi u regionu govore kako sam ja protiv i kako ja to organizujem. Ko god hoće da postigne nešto u regionu napada mene. Meni je važno što se podigao srpski narod u Crnoj Gori da štiti svoja identitetska prava i to je ono što smo kao država pomogli, sa najvećom sumom novca srpskim organizacijama", rekoa je Vučić.
Vučić je dodao i da je za Srbiju najvažniji popis koji će se obaviti naredne godine, odnosno da se ne smanji broj Srba u Crnoj Gori.
"Tada možemo da kažemo da smo mirmim delovanjem uspeli da pomogonemo svom narodu", poručio je.

Bookmarks