@Hercules, mislim da si na dobrom putu kada je riječ o fiskalnoj politici, s tim što su neke stvari izvodljive, a neke, kao naplata 700MLN poreza nisu, jer je od toga 600 Mln kod firmi u stečaju. Ali ajde...

Kada bi mi neko rekao da moram okajati neke grijehe za karmu i postati ministar finansija u CG prvi korak bi mi bio aranžman sa MMF. Tu se ne mogu dobiti neke spektakluarne pare, uprkos tome što je gotovina prijeko potrebna. Ali nosi par dobrih stvari za ministra. Prvo je da je nepopularne stvari kao smanjenje plata i penzija i povećanje poreza propisao MMF, a ne ministar na unutrašnjem planu. Na spoljašnjem planu sa potvrdom MMF da si dobar momak lakše se i povoljnije zadužuješ da pregrmiš 2021. naredna godina je najnezgodina, dospijevaju obveznice 250 Mln i krediti do 500 Mln. Sa kreditorima možeš pregovarati o reprogramu, za obveznice nema pregovora jer i ne znaš ko je sada vlasnik nakon svih trgovina na sekundarnom tržištu. tako da to moraš isplaćati.
Posle 2021 do 2025 nema tako spektakularnih finansijskih naprezanja. Ekonomija će, u tom periodu rasti ako se reguliše ova epidemija a trebalo bi. Dakle, narednih godinu dana su najgore.
Sa druge strane, rezevoar postoji i u sivoj ekonomiji. Veliki broj firmi osigurava na manje iznose, a dio daje u kešu, čime radi utaju poreza. Od Kipsa, Okova, kladionica, pa ćeraj do Dana i Vijesti. Ako bi se našao način da se te pare ućearaju u budžet bio bi to solidan prihod. To bni bilo umjesto onih 700 Mln koje su poprilično nenaplative.
Ovako su išle stvari u Srbiji. Posle Tadića i Dačića bili su blizu bankrota. Došao je Krstić da skreše penzije i plate. Posle kada je krenuo u strukturne reforme pozdravili su ga. tada je preuzeo Dušan Vujović koji je to djelimično još utezao koliko je Vučiću politički odgovaralo. U krajnjem od svega što je uradio Vučić, utezanje javnih finansija je stvarno bilo sa rezultatom, pa je posledično povećan i kreditni rejting zemlje.
Priča o subvencijama... To ti je više priča o regionalnom razvoju. Dakle, Vučiću se neđe isplate subvencije da bi narod ostao u nekim Surdulicama i da ne bi došao u BG i napravio još jednu Kaluđericu, đe bi država imala trošak hendlovanja te favele. Na tome bazirat razvoj je tragedija vjeruj. Više kao socijalni momenat za neki okrug.