Koliko se robe uzelo od Vestela od 2005 do 2012....
Uf
Poslato sa ultra moderne pisaće mašine Note X
............ ¯\_(ツ )_/¯.............
Svi ti brendovi poput Lobod-a, Vivax-a, Tesla, Max, Vox, Fox, Arielli... i slični nisu moćne kompanije koje proizvode i imaju fabrike. Niti oni postoje bilo đe u svijetu bez na ove balkanske prostore.
Može da se desi i Lobod i Fox da su isti unutra a i spolja samo što naprijed piše to ime brenda. Zajedničko im je da su jeftini.
Fabrike su ili u Kinu ili u Tursku sve više, i imaju svoje imena koja nisu poznate u javnost toliko.
Pomenuću samo turski Vestel.
Sa Samsung, LG, Sony i ostalima je druga priča. To su prave fabrike koje proizvode svoju elektroniku i panele .
Evo malo pogledajte kako market share izgleda u svijetu.
https://www.statista.com/statistics/...manufacturers/
Last edited by autodijagnostika; 28-08-20 at 22:00.
Koliko se robe uzelo od Vestela od 2005 do 2012....
Uf
Koji brend ste ono gurali?
Mi Neo.
Mada je tada išlo Gorenje, Beko, Vivax, Grunding ili Telefunken (nisam siguran)...
Dođeš i biraš, a Turci samo lijepe naljepnice
Mnogo je manje bitno ko proizvodi i šta proizvodi.
Bitnije je ko daje nacrte za proizvodnju i kontroliše proizvodni proceses.
Rekoj već gore, Vestel je imao, a možda i sada ima određene modele već sklopljene i dođem ja i kažem daj mi ovaj za Neo, nego drugi uzme neki drugi model za Lobod itd...
Problem nestaje kada Vestel proizvede 30.000 frižidera a ja ima uzmem 20.000. Ona ostatak prodaju Gorenju samo se lijepi druga naljepnica.
Zato na našem tržištu imamo identične modele uređaja od različitih brendova. To se zove generički dizajn/proizvodnja.
Ti možeš da tražiš da ti promijene ručicu od vrata za frižider, ili okvir od televizora da nije crn, ali sve to košta i na kraju ostane generički dizajn.
Ono što rade pametne kompanije (Tesla, Beko..)je da kupi čitavu liniju i onda je oni posjeduju i ne može doći do miješanja sa drugim brendovima.
Što je glupost?
Fino sam rekao da ovih brendova koji su kod nas nema niđe bez na balkanske prostore.
A ima li istih takvih samo sa drugim nazivom, ima naravno, po EU, Rusiji i dalje.
Ovo sam iznio samo da se shvati sva providnost tih nazovi brendova.
Bosch možeš porediti sa Samsungom recimo, jer je to pravi proizvođač kao i Samsung.
A gdje se sve proizvodi to je već drugo pitanje. Ako aludiraš na Kinu, mislim da se ne proizvodi sve tamo, iako se vjerovatno dosta toga proizvodi.
Ali i fabrike koje proizvode za njih prolaze sve standarde koje od njih traže Bosch ili Apple, nije bitno.
To se nikako ne može porediti sa fabrikama koje proizvode za ove jeftine brendove.
Mogu ti reći da si baš napravio grešku što si spomenuo Bosch. To je konglomerat.
Da li misliš stvarno da jedan Lobod traži i sprovodi sve standarde koje recimo Bosch traži od fabrike?
Iphone nije brend, Apple si vjerovatno mislio. I Apple je proizvođač koji traži visoke standarde u odnosu na one jeftine.
Last edited by autodijagnostika; 29-08-20 at 19:28.
Vestel sam nailazio sledećim brendovima: Philips (uglavnom najjeftiniji modeli), Hitachi, Telefunken, JVC, Vox...kad se sjetim još javljam.
Vestel se prepoznaje po karakterističnim naljepnicama otpozadi. Primjer Telefunkena, uglavnom za sve ostale je slična
Oblik serijskog broja SN je skoro pa uvvjek u dvije kolone brojeva.
Bitno je znati da Vestel ne proizvodi panele tj lcd matrice (ekran). Obično koriste matrice LG, Samsung, Boe i neke druge.
Last edited by autodijagnostika; 29-08-20 at 19:46.
A chiji je onda JVC,do sad se evo 3 i po godine pokazao odlichnim...
...
Čini mi se i Daewoo upada u tu klasu.
Kao rumunski brend, Neo kao bugarski a proizvode se u Turskoj.
Samsung makar dok smo ga mi uvozili (period 2004-2012) je bio made in Slovakia. Sklapao se tamo dok su djelovi bilo iz Kine. LG u istvom periodu je bio made in Hungary. Ista prica za djelove.
Stvarno u zadnjih 8 godina ne znam šta se desilo, možda je isto a možda i nije.
Znam da smo bili ovlašćeni servis za CG za Samsung u LG, koliko vidim to je sada Đečević i svi djelovi su bili nade in China by Samsung.
To nije ništa loše, samo objašnjenje na gornju priču.
Bosch se proizvodi u Turskoj , bukvalno u istoj fabrici gdje i Beko .
Ne znam ništa za Daewoo, jednom sam davno imao jedan ili dva kom, ali generalno on nije prisutan kod nas. Makar ne da ja znam.
Kolko mogu da vidim nema ni Neo-a i to godinama.
Samsung za naše tržište se i dalje sklapa u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji. Ali kažem, samo sklapa. Nemam razloga ni da hvalim ni da kudim, ali o njemu mogu tone teksta da napišem jer sam radio za firmu koja je imala direktno ovlašćenje za servis od Samsunga, određenu grupu proizvoda, Bugi ti znaš koju. Ja ne znam da li ste vi imali ovlašćenje od Samsunga?
Ukratko, to je moćan brend kod kog je sve organizovano, i sve je bilo definisano ugovorom. Ako se desio kvar u garantnom roku dio se nabavljao za 48h ukoliko ga nije bilo na lageru u CG. Ako popravka nije bila moguća, pokreće se RMA proces, daje se nov uređaj a pokvareni se uništava i moralo se Samsungu dokazati (slikama, da je uništen) i da je otišao firmi za reciklažu.
Ne slažem se da su svi djelovi u Samsungu iz Kine. Elektronika u TV-ima je uglavnom njihova korejska proizvodnja. Posebno matične ploče.
O sitnim elektronskim komponentama mogu tone da pišem, naravno da nije Samsungovo ali ima dosta proizvođača sitnih djelova koji su iz J.Koreje.
Njihov je nacionalni interese da ugrađuju svoje proizvode.
Samsung je već decenijama ozbiljan igrač po pitanju proizvodnje elektronike i poluprovodnika. Oni odavno proizvode čipove, LCD matrice i neko su ko postavlja standarde. To je činjenica.
Da li u svojim TV-ima ugrađuju i kineske djelove poput LCD matrica, ugrađuju naravno, i to nije tajna za nikog ko otvori uređaj.
Budu prisutni proizvođači poput BOE, Chimei ali dosta češće bude i AUO koji je tajvanski.
Mogu o ovome da vam pričam kolko oćete ali stvarno nemam vremena najčešće.
Činjenica je da nije sve iz Kine loše, i da ne mora biti unutra sve kinesko.
Naravno.
Ovlašćenje od Samsunga, LG, Daewoo, Neo, čitava SRB grupa (Rowenta, Moilinex, Tefal)... Bilo je toga dosta još.
Pod ovlašćenim mislim, na potpisane godišnje ugovore sa brendovima o servisu svega što je kupljeno U CG a pod garancijom je. Ako nije pod garancijom pristup panelu za naručivanje djelova, pa claim istih, serviserski sati, već pomenuti RMA, posjete..
Ozbiljna je to bila priča i trajala je. Zato mi je smiješno kada servis Đečević meni kaže znaš li ti koliko košta taj dio. Znam druže, mogu ti reći u euro, jer znam koje su marže njima
I mi smo imali direktno naručivanje djelova od Samsunga, GSPN portal. Djelovi su im bili prilično skupi, mislim na kompletne module poput ploča. Ali kad je uređaj u garantnom roku sve su plaćali, i dio i DHL dostavu do carine uključujući i troškove carinjenja i špedicije (tkz DDP), osim PDV-a koji je bio naša obaveza.
Ali što je tu je, proizvođači generalno nastoje da ispoštuju garanciju a nakon toga ko vas šiša.
Djelovi jesu skupi, ali ako je van garancije sav trošak ide na kupca, zajedno sa serviserskim satima i transportom.
Jes dobro me podsjeti na GSPN i rad samo u Exploreru. Kakvo smeće
Sličan portal je imao i LG samo su imali i polje refubrished pa si mogao i će djelove da naručiš. Bili su od 30% do 50% pune cijene dijela, što zna da napravi razliku na skupljim stvarima, panelu ili nekoj skupljoj ploči.
Što je i logično da ide na kupca ako je van garancije jel te
Samsung je slao sve djelove bez troška dostave, te velike kompanije imaju ugovore sa DHL-om i oni to šalju bez frke svakodnevno.
Tako da smo i tu bili relaksirani troškova.
Sad se prisjećam, djelovi su se uvjek plaćali, ali je za one uređaje u garanciji išao claim i na osnovu njega Samsung isplati po fakturi.
E vidiš to sa LG-om za refurbished djelove nije bilo kod Samsunga.
Zato i kažem klejmovanje je bitan dio. To sve platiš Samusngu u startu a onda radiš claim kao dokaz da je uređaj u garanciji. Kasnije Samsung izdaje kreditnu notu za idući kupovinu...
Inače nama je bilo od 2005 do 2010 preko DHL. Od 2010 do 2012 godine je prešao Samsung svojevoljno na TNT. Valjda im je bilo brže ili jeftinije..
Jes bravo TNT je bio kasnije, mada to mi je sve isto kod nas jer ni DHL, TNT ni UPS nisu pravi kod nas već neke druge firme koje imaju franšizu.
Pricamo o bijeloj tehnici . Za velike aparate znam a pretostavljam da tamo rade i sitne aparate . Sve sto oroizvodi i Beko . Inaca da u pravu si Bosch stvarno mnogo toga proizvodi . Ali nisam jos vidjeo firmu kao Indijska Tata koja proizvodi bukvalno sve od cackalice do dambera za rudnike i satelita . Bukvalno ne postoji nesto sto ne oriozvode
Na tu razdaljinu i 60" bez ikakvog prećerivanja, baš ne razmišljaj o manjoj dijagonali od 55"
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks