Ne znam otkrivam li je.
SKOJ je tražio da mu se objasne razlike između zelenaša, četnika i ustaša, a ja sam bio dobre volje i ispunio mu želju žrtvujući svoje slobodno vrijeme.
Ali on opet kaže da su zelenaši fašisti i plaćenici, a ovi drugi samo fašisti ili samo plaćenici i izgleda da smatra da je to jedina razlika koju vrijedi istaći. (iako ni to što je rekao nije tačno)
Pa se pitam: da ga sad obučemo u partizansku uniformu i spremimo da ga vremenskom mašinom bacimo u 1943. godinu da li bi mu bilo svejedno hoće li destinacija biti Čevo ili Vasojevići...
Navedite mi situaciju đe su zelenaši ničim izazvani, mimo borbe, strijeljali familiju partizanskih simpatizera. (Realno, jedan primjer bi mogao i da se tretira kao izolovan incident. Dva-tri slučaja su već modus operandi)
Ali ne tražim više bez jedan slučaj.
Navedite mi politički program, platformu ili instrukcije trupama koji podrazumijevaju ubijanje civilnog stanovništva.
Ima ogromne veze.
Ako je neko spreman da ubija nedužne ljude, žene i djecu taj nikako ne može biti isti kao onaj ko nije.
Nećemo tako.
Ako veliš da je pobio koliko je mogao, i da bi pobio još da je bilo prilike, red je da nas prosvijetliš i izneseš te informacije kojima raspolažeš o njegovim zločinima.
Pred komisiju za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača je u slučaju Krsta Popovića izašlo dvoje ljudi - Milica Dobrković i Marko Božović, koji su svjedočili da su zarobljeni u maju 1942. i predati Italijanima od strane zelenaša.
Nema drugih oštećenih koji su se javili da svjedoče protiv njega, niti su drugi zločini evidentirani.
Saradnici jesu bili. Ali saradnika ima raznih.
Kao što rekoh, onaj koji se spreman da kolje civile sa ženama i đecom je daleko gori. I to bi trebalo da bude jasno svakome sa dvije sive ćelije u glavi.
Ja ne znam da je opštepoznato. Ako je više stotina pristupilo partizanima, po tvome bi ispalo da je četnicima pristupilo 400+ zelenaša. Bih da vidim izvor.
Dok se svakako slažem sa stavom da treba da gledamo svoje dvorište i da se ne vadimo na priču da su drugi gori od nas, imaju veze sa tvojom pričom da ne vidiš neku razliku između njih.

Reply With Quote
Bookmarks