Samo jedno pojasnjenje jer mi se cini da se pred svake izbore malo brkaju loncici zbog nepoznavanja izbornog zakona.
1. Samo jedna partija hrvatske manjiske zajednice (ona sa najvise glasova) ima pravo na "rezervisani" mandat. Dakle ne moze se desiti da vise hrvatskih partija udje u parlament po osnovu manjinskog cenzusa.
2. U slucaju da jedna od manjinskih stranaka/koalicija predje zakonski cenzus od 3%, kao sto se moze desiti da predje ova velika albanska koalicija, ostale albanske koalicije/stranke nemaju pravo koriscenje mehanizma pozitivne diskriminacije, te nece uci u parlament.
Zanimljivo je da se zbog ovakvog zakona mogu desiti neke paradoksalne situacije. Npr. Ukoliko se desi da tri pojedinacne albanske liste imaju po 2,5% glasova, doci ce do njihovog zdruzivanja prilikom raspodjele mandata, pa ce u raspodjeli ucestvovati sa 7,5% glasova. Medjutim, ukoliko se desi da jedna od njih predje taj prag od 3% ostale nece ucestvovati u raspodjeli mandata.
To znaci da, gledajuci samo broj mandata, ukrupnjavanje ne mora da nuzno bude korisna stvar za manjinske stranke.
Svrha cenzusa je da da onemogući malim partijama da steknu parlamentarni status i ugroze stabilnost političkog sistema, te je ironicno kako ovaj akt zakona o pozitivnoj diskriminaciji moze upravo dovesti do takve situacije.
Kad se već objašnjava sistem, da pitam i ja nešto što mi nije baš najjasnije.
Ovaj dio Ustava koji se bavi ugroženim manjinama kaže da povlašćeni status traje dok ne prestane potreba za tim (parafraziram), tj. nekom logikom dok određena manjina prestane da bude ugrožena. E sad mene zanima, postoji li neka rigidnija definicija, ili se ugroženost određuje odokativno? Ili su manjine po definiciji ugrožene i taj status stoji u kontinuitetu?
Da ne budem pogrešno shvaćen, "ugroženost" koristim jer mi trenutno ne pada bolja riječ na pamet. A i druga stvar, koliko god se to zloupotrebljavalo, mislim da je član dobar, iako efektivnost (na žalost naroda koji bi od njega trebao da ima boljitak) zavisi od onoga koji taj zakon koristi.
SDP predala izbornu listu, Vuksanović Stanković: Obezbijedićemo prosječnu platu od 700 eura
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...ovic-stankovic
Klik
Last edited by mneonly; 28-07-20 at 21:59.
Love, peace and respect.
ITANA GLAVANOVIĆ I MARIJA MARSENIĆ NAPUSTILE STRANKU
Članice barske Nove podnijele ostavke i pisale Mandiću: Partija se pretvorila u preduzeće
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...nijele-ostavku
Jesu li se ujedinile sve srpske stranke, osim demokrata ?
ne glasas ali ipak glasas... postujem svaciji izbor, ali ukoliko si prosrpski orjentisan nije mi jasno da glasas Demokrate... ali ok svako ima pravo izbora
Dje se moze vidjeti cijela lista?
i jedno tehnicko pitanje, koliko prije dana odrzavanja izbora, treba lice da je punoljetno da bi dobilo pravo glasa tj bilo upisano u birackom spisku?
``ljudi su da razmijene i uvaze misljenja, a zivotinje da se kolju i ujedaju jer nemaju mozga``
Mislio sam na to ne glasam zadnjih godina,od tih predsjednickih izbora kad sam zaokružio lekića...
Kako ja prosrpski orjentisan kad sam se itekako zalagao za cg nezavisnost i jedan sam od nekoliko hiljada procrnogorski orjentisanih muslimana,samo sto ne spadam u one interesdzije,ja od ove vlasti nemam ništa niti mi treba od tih lopova,hvala Bogu pa hljeb zaradjujem posteno i bez pomoći ijedne stranke...
Kao sto rekoh najbliži sam tome da glasam demokrate,iako su i oni počeli da brljaju,ali nešto ne vidim bolje,možda ovo oko Ure,da je sreće mogao bi se Sdp glasat,ali oni ce sjytra s milom u zagrljaj ako bude stani pani,to sam još prije 4,5 godina govorio,tako da Noup...a sto se ostale opozicije tiče neka su zdravo,više su isprđeli
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by AdO_pG; 28-07-20 at 23:25.
Lično uvjerenje.
SDP ima najbolju politiku i program od svih partija, ako ćemo realno.
Dok su nas ovi sprdali sa svakakvim nebitnim pitanjima, SDP se jedini bavio ekonomskim i realnim životnim temama i problemima. Nisu vlast, ali uspjeli su proguraju dosta dobrih stvari i unapređenja zakona u ovom mandatu.
Pratim Draginju na FB, prži ih na skupštinu uvijek.
Nema šansi da će oni sa DPS-om. Šansi nema... Jedino šta može da se desi je da bude neka ekstremna situacija, stani pani, ali će ovi tražiti da potpuno čišćenje korumpiranih funkcionera sa svih funkcija.
https://m.facebook.com/watch/?v=649059425646571&_rdr
Sent from my HTC U11 using Tapatalk
Last edited by mneonly; 28-07-20 at 23:54.
Love, peace and respect.
SDP je bio decenijama sa DPSom. To je kancer partija klasicna, taman kao SD. Oni se mogu nesto pretvarat, ali ce vazda bit oni koji su dizali ruku kad je trebalo. Tako da... Pametnome dosta.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Nekad bila, a zna se i zašto, zbog koga i čega... Ko bolje poznaje ta dešavanja, jasno je, a odavno više nije.
Sad su mi cakum pakum.
https://m.facebook.com/watch/?v=2755783791413564&_rdr
Sent from my HTC U11 using Tapatalk
Last edited by mneonly; 29-07-20 at 00:02.
Love, peace and respect.
Cud ne mogu promijeniti. Naivan je ko misli drugacije.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Sdp i lscg su jedini imali petlje 90tih..ostao SDP nepromijenjen i to je cinjenica..i zli tvrde da je bio sa dps zbog novca i niko ama bas nikakvih dokaza nema a jasno je da je u svim kljucnim momentima glasao protiv dps i spasao Kraljičinu, Miločer, Taru i Luku Bar...
Poveli su zemlju na evropski put i u Nato i upravo zato su ušli u koaliciju da bi mogli koliko toliko da spriječe divljanje dps i rasprodaju CG...E ali narod njih nece jer je narod slijep od mila i amfilohija i ne vidi ko mu dobro čini...vide samo zlo..i zato kao jedina prava pragmatična gradjanska opozicija SDP treba glasat njih, jer im u opoziciji nema građanske alternative
Nadam se da se salis??uveli cg u nato?dizali su rukice kako im se nece,za sve i svasta,spasili su par plaza za 15 godina uz vlast, iako nisu krali par njih ranja rasko draginja, iz koje stranke bjehose brajovic hrapovic lazovic orlandic kalamperovic i sve ine lopovcine izvini?ciji bratanic objavi
"Sirotinjo napusi se qrca"
No da ne kvarim izbornu euforiju
NE DAJ SE MALA
Ne daj se laznoj opoziciji
Ne daj se kleptokratama
Sve u svemu, ugasili smo ga,nemamo za nikoga normalnoga glasat i tesko onome ko glasa iz nacionalnih pobuda i zanemari najbitnije stvari od zivotnoga znacaja.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Tebe mi je žao a za mene me duša boli
SDP i SD su mi ogavniji od BS i Albanaca. Latentni nacionalizam.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Kako je SDP skupio 5k potpisa, malo me to zamislililo. Neđe bi trebalo da im se svaki birač potpisao.
E divne li slike hahah
![]()
Albanska lista "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj" učestvovaće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, 30. avgusta.
Albansku listu čine Demokratski forum, Nova demokratska snaga Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi.
Kako navode iz Force, ova sveobuhvatna koalicija politički je faktorisana na svim oblastima nastanjenim Albancima u Crnoj Gori, od Dacaja do obale Bojane.
"Koalicija glavnih albanskih partija u Crnoj Gori nije slučajna, već́ se nastavlja nakon uspjeha Koalicije Albanci odlučno i uspjeha političkog faktora u Tuzima. Formirana je u interesu građana s ciljem maksimalizacije glasova Albanaca u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.
izvor: www.vijesti.me
Sent from my Motorola 8400
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks