Page 46 of 487 FirstFirst ... 364243444546474849505696146 ... LastLast
Results 1,126 to 1,150 of 12160

Thread: Parlamentarni izbori 2020

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Po međunarodnom pravu ratni zločin nema zastaru.
    Današnji predsjednik je bio tadašnji premijer i time je bio odgovoran za deportacije. Iako se hapšenja nisu dešavala na zvanično ratom zahvaćenom području lica su isporučena u prostor obuhvaćen ratom tako da podpada pod ratni zločin.
    Današnji direktor policije je bio u komandnom kadru kada je vršeno etničko čišćenje Bukovice. Etnička čišćenja se smatraju ratnim zločinima iako se dešavaju na teritoriji gdje nije bio rat.
    TO (Teritorijalna Odbrana) je bila pod isključivom jurisdikcijom republike (vlade Crne Gore) za razliku od JNA (jugoslovenske narodne armije). Jedinice TO nisu mogle da djeluju van teritorije svoje republike. Ipak je neko u vladi odlučio da ih šalje van CG (dubrovačko ratište), a formalno to omogućio tako što je sve pripadnike TO proglasio za dobrovoljce (iako je one koji se nisu odazvali pozivu u rezervu TO privodila vojna milicija). Poginulih u TO na teritoriji druge republike ima trocifren broj. To se takođe može smatrati ratnim zločinom (mada u ovom slučaju vrlo rastegljivo).
    Eto, konkretni zločini koji nemaju zastaru.

Sent from my Motorola 8400
    Ne znam za tebe, ali najjače je što danas Mila za deportacije optužuju podržavaoci lika i djela Ratka Mladića, a ne Bošnjaci, Albanci ili Hrvati.

Thanks Thanks Given 
    9,218
    Thanks Thanks Received 
    6,686
    Thanked in
    2,626 Posts

Pa nista da ostavimo ove jer oni iz mikosrdja nas kradu. Znaju oni da bi se mi pomamili. Onda oni kapiraju da je za nas 500 maks, npr u firmama koje oni drze a zaposljavaju najveci broj ljudi : voli, lakovic tu je plata 350 kam da pukne.
    Znaju oni da ako si radio 40 godina penzije je dosta 250e. Bolje onda da se to iznosi jer ko zna sta bi ja i ti da imamo par hiljada mjesecno. Mozda bi razvili svijest pa bi ih mijenjali svake dvije godine. Mozda bi da ima tebe i mene bilo drugacije. Medjutim ako blast predstavlja 60% ljudi a opozicija 40% i ako sad ne valjaju niti jedni niti drugi onda je zakljucak jasan. Narod ne valja, odavno narod k ne valja. Tako da nek ide ovo ovako dok ne dodje do pucanja a onda se nemoj zacudit ako ti neko bude uskakao u sred dana u kucu da otima jer kad si gladan i djeca su ti gladna onda covjek pocne da razmislja drugacije.
    Tako da koliko god ovi krali nisu ponijeli koliko je samo sveto ponio. Nema ko nije moj druze. Sekretar u budvu je imao 50 stanova na sebe cini mi se

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    30
    Thanked in
    24 Posts

Razumijem što pričaš i slažem se.
    Najiskrenije, glasam opoziciju već 14 godina.
    Bio sam na skoro svaki masovniji protest u prethodnim godinama.

Ali samo kažem, da što više otkrivam o ljudima koji su neki tobož lideri opozicije, više shvatam da ih režim ima u šaci, i da bi uvijek jedan od njih odigrao, ako zatreba.

Novi ljudi su potrebni, ali kako, ne znam ni sam. Jedino je sveopšti bojkot mogao sve isčistiti, ali naša svijest za to, kao građanska, još nije dovoljno razvijena.

Thanks Thanks Given 
    9,218
    Thanks Thanks Received 
    6,686
    Thanked in
    2,626 Posts

Slazem se u potpunosti

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ako se čovjek brine o sopstvenom standardu neka se usavršava i uči. Ako očekuje da mu država pruži taj standard tako što će mu ona davat platu preko državnog posla, onda nema sreće za ovu zemlju ako je većina takva. Standard zavisi od naroda (i njihovog finansijskog i preduzetničkog kapitala), a ne od Premijera i Predśednika. A pošto je naš narod sličan sa narodima iz okruženja onda će nam bit sličan i standard. Te plate od par hiljada mjesečno o kojima sanjate ćemo imat kad budu imali i okolni narodi.

Kad kažem "okolni narodi" mislim da zemlje iz okruženja koje nijesu članice EU, jer se sa njima nijesmo mogli poredit ni kad smo svi bili u Jugoslaviju, a kamoli sad:

https://www.liberal.hr/images/v4575.jpg

P.S. A koga zanima malo više o standardu po republika u bivšu SFRJ evo mu ovo: https://www.liberal.hr/jugoslavija-s...ugoslavije-688
    Last edited by Marcus Aurelius; 24-07-20 at 00:18.

Thanks Thanks Given 
    168
    Thanks Thanks Received 
    300
    Thanked in
    147 Posts

E veli "borite se sami" u državu đe inspekcija preskače preduzetnike koji su partijski drugovi, dok navraće svaki dan kod ovih koji nisu, i ne odustaju dok ih vlasnik ne "podmaže". U državu đe inspektori naručuju prstace, đe te gazda prijavi na minimalac a ostalo "na ruke" (jer ako ti nećeš, ima ko hoće), đe je siva ekonomija siva samo ako ne glasaš za njih, i ako ne pritiskaš zapošljene da rade isto.

Imaš li još koji savjet?

Inače, po onome što vidim oko sebe (a za sad i bez greške), ovakve izjave dolaze isključivo od momčića koji su se u pare rodili.

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

2012:
    COUNTRY
    GDP PER CAPITA
    Kosovo
    $3,448
    Bosnia and Herzegovina
    $4,394
    Republic of Macedonia
    $4,559
    Serbia
    $5,150
    Montenegro
    $6,812
    Croatia
    $12,598
    Slovenia
    $21,981

2019:
    COUNTRY
    GDP PER CAPITA
    Kosovo
    $4,442
    Bosnia and Herzegovina
    $6,073
    Republic of Macedonia
    $6,096
    Serbia
    $7,398
    Montenegro
    $8,545
    Croatia
    $14,950
    Slovenia
    $26,170
    Last edited by Marcus Aurelius; 24-07-20 at 00:50.

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Kad je Djukanović doša na vlast u CG govorilo se da bi Crna Gora crkla od gladi bez Srbije i da Crna Gora nema nikakvih šansi da ekonomski opstane kao samostalna država. Śećate li se ovih izjava? Danas ovako radikal Predśenik Srbije priča:

Vučić (decembar 2019):

“Ja se izvinjavam što Srbija mnogo brže da napreduje, nikoga ugrožavajući, što je Srbija prošle godine pretekla sve po platama i penzijama, sem Crne Gore, ali se približila Crnoj Gori pa očekujem i to za godinu i po dana da preteknemo..."

https://www.istinomer.rs/izjava/srbi...sem-crne-gore/

Last edited by Marcus Aurelius; 24-07-20 at 00:59.

Thanks Thanks Given 
    107
    Thanks Thanks Received 
    193
    Thanked in
    122 Posts

Quote Originally Posted by Marcus Aurelius View Post
    Kad je Djukanović doša na vlast u CG govorilo se da bi Crna Gora crkla od gladi bez Srbije i da Crna Gora nema nikakvih šansi da ekonomski opstane kao samostalna država. Śećate li se ovih izjava? Danas ovako radikal Predśenik Srbije priča:

Vučić (decembar 2019):

“Ja se izvinjavam što Srbija mnogo brže da napreduje, nikoga ugrožavajući, što je Srbija prošle godine pretekla sve po platama i penzijama, sem Crne Gore, ali se približila Crnoj Gori pa očekujem i to za godinu i po dana da preteknemo..."

https://www.istinomer.rs/izjava/srbi...sem-crne-gore/

Zar nije vlast vršila propagandu o uspešnoj kupovini jednog broda pšenice kad nam je Srbija zatvorila granice?

Bez komšije se ne može, mogu na prste nabrojati prehrambene stvari koje kupujem a nisu iz bivse Jugoslavije. Takođe mogu na prste nabrojati šta kupujem iz CG uključujući hljeb i jaja, i to ne zato što neću, već zato što ne postoji ili je kvalitet jadan.

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by siux View Post
    Zar nije vlast vršila propagandu o uspešnoj kupovini jednog broda pšenice kad nam je Srbija zatvorila granice?

Bez komšije se ne može, mogu na prste nabrojati prehrambene stvari koje kupujem a nisu iz bivse Jugoslavije. Takođe mogu na prste nabrojati šta kupujem iz CG uključujući hljeb i jaja, i to ne zato što neću, već zato što ne postoji ili je kvalitet jadan.
    Ne znam zašto, ali kod nas je sramota postala živjet na selo. Ja sam se preselio na svoje selo kraj Cetinja 2005-e i svi su me gledali ka čudaka, ali sam tamo samo bio pola godine tokom ljeta. Nidje nikoga nema i niko neće da obradjuje svoja imanja. Ima kod nas pametnih ljudi koji umiju da se snadju i da proizvode nešto, ali malo je takvih, premalo.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by artemida View Post
    ...
    Ovo samo govori kako bi se ponašali da dođu na vlast
    Mozda. Valjalo bi vidjeti da li su "mozda lopovi kad dodju na vlast" bolji od "dokazano lopova kad su na vlasti".

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Mozda. Valjalo bi vidjeti da li su "mozda lopovi kad dodju na vlast" bolji od "dokazano lopova kad su na vlasti".
    Smjenjivost vlasti je suština demokratije. Ja sam za. Ali ne sa DF-om i Demokratama.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Čuš! Kao da treba više argumenata nego da imamo kriminalnu vlast već 30 godina, koja se evo na naše oči pretvara u pravu miloševićevsku diktaturu što hapsi zbog FB postova.

Kao da treba jačeg argumenta nego da sa jedne strane imaš lopove a sa druge normalne ljude kao što su Abazović, Lekić, Bečić, Danilović...
    Zbog ovakvih postova uglavnom bingujem ovuda... Abaz, Leka, Alexxxa, Feđa su normalni...
    Zato i svaki dan čujem u grad čuvenu - ne treba nama korona
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Kome nije jasno da je politička struktura u CG kreirana bukvalno po mafijaškom modelu tj. Struktura organizacije onda on nije normalan a vrlo je prosto ja ću da uprostim još više

Milo je na vrhu piramide Boss/Don ili lider i par jakih mafijaških bosova su njegovi konsiljeri

Ispod njih su ovi underbosovi prsten od nekih 20-30 familija koje se bave kriminalnom ili krupnim biznisom, građevinom, uvozom, lancima marketa itd koji drže 30+% kapitala u državi što kroz legalne što kroz ilegalne poslove i ofšor firme.

Pa onda imamo kaporežime sa nekih 200 familija koje drže banke hotele lance restorana gradjevinske kompanije, menadžeri banaka, velikih kompanija ili su direktno politički vezani i sa jednim i drugim tipa Roćen, Gvozdenović, Medenica itd itd

Pa onda imamo vojnike režima njih nedje 3000-4000 familija to su ovi što drže manje biznise, direktori Komunalnih, direktori direktorata, direktori škola, oni što kupuju lične karte, sitni krimosi itd ili neke manje funkcije i upiru za DPS i ostale režimske partije.

I na kraju imamo 'saradnike' naravno a to je sav onaj narod koji glasa za 50eur, za obećanje da će dobiti/zadržati posao, vlasnike manjih biznisa da bi im se progledao kroz prste i ostale glasače režima.

Sistem je vrlo prosto postavljen i naizgled veoma jak.
    Međutim...
    Imali smo prilike da juče vidimo treći paket mjera gdje ce samo nekih 20 miliona u ovoj godini biti direktna pomoć ostalo je sve šarena laža.
    Ove niže kaste tj. Saradnici ce debelo to na svojoj koži i na svojim biznisima da osjete a kako nemaju osjećaj za javni interes to je jedini način kako i mogu da se izvuku iz strukture.

Ono što se da primijetiti je da DPS nikada slabiji i gori nije bio i pohlepniji i sa više afera a da opozicja nikada nije bila gora i nesposobnija.

Biće svakao zanimljivo pratiti zimus kada dodje glad kako će se stvari odvijati.
    Jer lako je nahraniti 8600 socijalnih slučajeva.
    Šta ćeš sa stotinama hiljada ljudi koji nemaju nikakva primanja, koji nemaju već centa i koji će od subvencije da prime 111 ili 155 eur? I koji su bili neka kao srednja klasa ?
    Šta ćeš kad oni krenu ?

Last edited by Gandalf_White; 24-07-20 at 04:13.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

hahaha svaka hijerarhija (čitaj civilizacija) je kreirana po istom modelu.

Thanks Thanks Given 
    107
    Thanks Thanks Received 
    193
    Thanked in
    122 Posts

Ne znam zašto, ali kod nas je sramota postala živjet na selo. Ja sam se preselio na svoje selo kraj Cetinja 2005-e i svi su me gledali ka čudaka, ali sam tamo samo bio pola godine tokom ljeta. Nidje nikoga nema i niko neće da obradjuje svoja imanja. Ima kod nas pametnih ljudi koji umiju da se snadju i da proizvode nešto, ali malo je takvih, premalo.
    Pogledaj sela na sjeveru pa će ti biti jasno. Evo ukratko:

1. Nema puta
    2. Nema struje kako treba
    3. Mnogo sela je nepristupacno za mašinsku obradu - nije ravnica
    4. Nedostupna (skupa) mašinska oprema i tamo gdje je moguće
    5. Nedostatk radne snage u slučaju veće farme

Nije moguće zivjeti sa manjeg do srednjeg crnogorskog seoskog gazdinstva dobro kao što može porodica sa dvije plate u gradu. Da nije ovako ne bi ljudi ni išli.

Thanks Thanks Given 
    9,218
    Thanks Thanks Received 
    6,686
    Thanked in
    2,626 Posts

Pa zasto je to tako?
    Zato sto im je potrebna jeftina radna snaga u gradu za njihove taxi sluzbe i volije i lakovice
    Pricao mi je davno jedan taksista, zali se on 300 zena u market 270 dosli iz murine, plati stan, racune i eto da se prehrane. Bolje je kaze bilo gore. Ja ga uz izvinjenje ne maliciozno pitah pa sto nisu gore ostali? I on daje najistinitiji odgovor. Brate tamo sam sit ali ziv umirem i ja i zena i djeca, nikog. Jedna kafana. Blejis, igras tombolu. Odje makar nesto radis, prodje vrijeme. Gore nema jednog eura. Ceka se socijala. Tako da nijesu krivi sjevernjaci, neko ih je planski sjebao

18. The Following 2 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Smjenjivost vlasti je suština demokratije. Ja sam za. Ali ne sa DF-om i Demokratama.
    Smjenjivost vlasti je sustina demokratije. Postavljati "ali ne sa onim ko mi se ne svidja" uslov je vec ogranicenje demokratije.

Ili, kako neko dobro rece, "ako se ne boris za slobodu govora onih koje prezires onda se i ne boris za slobodu govora". Isto vazi i za slobodu da bira i bude biran.

20. The Following User Says Thank You to SKOJ For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    168
    Thanks Thanks Received 
    300
    Thanked in
    147 Posts

Ako brojim predsjedničke i lokalne, ako ovo nisu 15-i izbori đe se vrti ali preslikana priča ubij me. Ne znam očekuju li ljudi da recimo URA jedne godine ima 5%, a sledeće magično 55%; ili da DF jedne godine ima 20%, a sledeće magično 0%.

Ne očekuju, no se radi o onom laganju sebe i drugih koje gore pomenuh. Amerikanci funkcionišu sa najluđim republikancima u Senatu, funkcionisali bi i mi sa 10-15% DF-a. Tako da se u Crnoj Gori ne radi o tome.

Radi se o tome da 15-ak posto tvrdih nacionalista, koji usput ponekad i ne vide koliko su zapravo tvrdi nacionalisti, hoće da kontrolišu cijelu državu. Pričam i o Crnogorcima, i o Srbima. E neće da može i normalna država tj. napredak, i nacionalizam istovremeno, na 600k ljudi.

Na taj način može samo radikalizacija suprotne strane (a ko ne vidi u kojoj mjeri se i to dešava bukvalno trenutno), pa i radikalizacija tvojih redova, i sve to do tačke pucanja. Pa vi zatežite bez kompromisa gospodo, svako na svoju stranu, na 600k ljudi, i iščuđavajte se usput i pričajte kako je stanje regularno i kako ovako treba. Da vidimo dokle možemo.
    Last edited by LostInHollywood; 24-07-20 at 10:21.

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Quote Originally Posted by LostInHollywood View Post
    Ako brojim predsjedničke i lokalne, ako ovo nisu 15-i izbori đe se vrti ali preslikana priča ubij me. Ne znam očekuju li ljudi da recimo URA jedne godine ima 5%, a sledeće magično 55%; ili da DF jedne godine ima 20%, a sledeće magično 0%.

Ne očekuju, no se radi o onom laganju sebe i drugih koje gore pomenuh. Amerikanci funkcionišu sa najluđim republikancima u Senatu, funkcionisali bi i mi sa 10-15% DF-a. Tako da se u Crnoj Gori ne radi o tome.

Radi se o tome da 15%-ak posto tvrdih nacionalista, koji usput ponekad i ne vide koliko su zapravo tvrdi nacionalisti, hoće da kontroliše cijelu državu. Pričam i o Crnogorcima, i o Srbima. E neće da može i normalna država tj. napredak, i nacionalizam istovremeno, na 600k ljudi.

Na taj način može samo radikalizacija suprotne strane (a ko ne vidi u kojoj mjeri se i to dešava bukvalno trenutno), pa i radikalizacija tvojih redova, i sve to do tačke pucanja. Pa vi zatežite bez kompromisa gospodo, svako na svoju stranu, na 600k ljudi, i iščuđavajte se usput i pričajte kako je stanje regularno i kako ovako treba. Da vidimo dokle možemo.
    Jes ali se vremena mijenjaju, 4 god nije malo vremena u tom smislu. URA je sigurno napredovala, ne do 55% ali ce imati bolje rezultate jer su nesto radili za 4 god. I opet, nije poenta da jedna partija cini vladu vec samo da opozicija bude jaca, tj da Milo konacno pane posle 30 god, posle toga je sve drugacije i lakse

Thanks Thanks Given 
    767
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    79 Posts

URA ce imat 5-6% ali pisi propalo kad ce izbori biti pokradeni.

Thanks Thanks Given 
    168
    Thanks Thanks Received 
    300
    Thanked in
    147 Posts

Moja poenta nije predviđanje URA-inog rezultata, mada nije problem što taj dio komentarišete. URA je bila samo primjer trenutno male partije za koju se svi ovdje slažemo da je umjerena i zdrava (sem ponekih koji su svjesni da će SDP da se prospe, a iz toga da će da profitira direktno URA, pa upiru koliko iđe mogu), koja ne može tek tako da "bukne" i osvoji apsolutnu vlast. Čak i da mogu, to ne bi bilo dobro, mada svejedno sumnjam da im je to cilj.

Crnogorci (u građanskom smislu) moraju da shvate da onaj haos od DF-ove kampanje sa prošlih izbora, "Mi ili oni", stoji samo ako smo "mi" - narod, a "oni" vlast. Milo nije Crnogorac, i Andrija nije Srbin - u pitanju su samo profesionalni oportunisti. Isto važi i za ostale "istaknute" moćne ličnosti, i kod nas i u svijetu, u manjoj ili većoj mjeri, sa manjim ili većim nepočinstvima, i narod uvijek mora da izabere sebe - demokratiju. Ne može meni biti preči Milo, Ranko pa ni Slavko (koji god bio "iskreni" Crnogorac) od prijatelja oko mene koji su Muslimani, Srbi, Albanci, i Crnogorci, njihovog mira i blagostanja, njihove i moje slobode i prava.

A kako stvari trenutno stoje, blagostanja nema, dugoročnog mira neće biti, a prava i slobode su odavno ugroženi, donekle i nepostojeći, ako smo ih ikad i imali. Ljudi ovdje često pričaju kako su kod nas podjele duboke i viševjekovne i kako se to mora "riješiti" da bismo išli naprijed. Na 600 hiljada ljudi, rješenje može biti samo antinacionalizam, kompromis, dogovor, tj. onaj dio ideje Jugoslavije bez kojeg nama nema naprijed - "Bratstvo i jedinstvo", jer nas je premalo za bilo šta drugo. A "drugo" može biti oštra asimilacija, ratovi i glupiranje, što se, pored užasnog, svejedno pokazalo i kao neefektivno.

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    958
    Thanked in
    551 Posts

Quote Originally Posted by siux View Post
    Pogledaj sela na sjeveru pa će ti biti jasno. Evo ukratko:

1. Nema puta
    2. Nema struje kako treba
    3. Mnogo sela je nepristupacno za mašinsku obradu - nije ravnica
    4. Nedostupna (skupa) mašinska oprema i tamo gdje je moguće
    5. Nedostatk radne snage u slučaju veće farme

Nije moguće zivjeti sa manjeg do srednjeg crnogorskog seoskog gazdinstva dobro kao što može porodica sa dvije plate u gradu. Da nije ovako ne bi ljudi ni išli.
    Selo nekad i selo sad su dva različita pojma.
    Što kaže jedna starina "Vidi sine , e da mi je nekadašnji život i sadašnji uslovi. Mi stari nemamo života , a ovi mlađi nemaju želju".

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

26. The Following User Says Thank You to Isak For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    107
    Thanks Thanks Received 
    193
    Thanked in
    122 Posts

Gdje ima uslova ima i želje. Želja bez uslova je pi*anje u prazno.

Thanks Thanks Given 
    11
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Živjet na selo nije moderno/popularno danas. Ono što jeste popularno je da si na državne jasle, da ležiš a da ti kapa. Ja ne mogu da razumijem takvo razmišljanje, ali takav je većinski mentalni sklop kod nas, još iz SFRJ, ako ne i ranije. Za vrijeme SFRJ imao si frazu koja se odomaćila u narod: "Ne mogu me malo platit kolko mogu malo radit". Mi se još nijesmo promijenili, a očekujemo $1,000 EUR mjesečnu platu.

Page 46 of 487 FirstFirst ... 364243444546474849505696146 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)