To je baš interesantno zapažanje.
Otprilike kao da si uočio čudnu sklonost forumaša na CDM-u da se više bave izborima u CG, nego u Srbiji.
I šta više ,skroz drugačije reaguju na izbornu kampanju u CG, nego u Srbiji.
A izborne kampanje su izborne kampanje, jel?
Mogao si ovde okačiti i kompilaciju sa Youtubea o policijskoj brutalnosti u SAD tokom poslednjih protesta. Neke traju i sat i po vremena.
I onda reći: A šta je ovo? Ćutimo?!
Mene policijska brutalnost nikad nije čudila. To postoji od kada je sveta i veka.
Policija je ogledalo društva i naroda.
Recimo, u Americi je policijska brutalnost prilično uobičajena i česta. Zato što su tamo društvo i narod skloni nasilju. Ne svuda u Americi naravno.
U Norveškoj ili Islandu pretpostavljam da nema mnogo primera policijske brutalnosti. Zato što su to zemlje dembelije.
Dakle, policijska brutalnost uopšte ne mora biti odlika isključivo policijske države.
Odlika policijske države je zloupotreba policije od strane vlasti i korišćenje policijskih struktura recimo za obračun sa političkim oponentima ili postizanje političkih ciljeva vlastodržaca
Tako da u skladu s temom, besmisleno je porediti 5 udaraca pendrekom i čizmom u Budvi i 15 udaraca istim sredstvima u Beogradu.
Na kraju krajeva, mi vidimo samo ono što je snimljeno, a ko zna šta se još dešavalo. Ne možemo doneti neki generalni zaključak gde je brutalnija policija.
Pravo pitanje je zašto je izašla policija na ulice u Beogradu, a zašto u Budvi.
U Beogradu su policija i još neke "čudne grupacije" iskorišćene za razbijanje protesta.
U Budvi su policija i isto neke "čudne grupacije" iskorišćene za preuzimanje vlasti na lokalu od strane DPS-a.
To je mislim ključna razlika.
A kad već dodje do nasilja, koliko je legitimno sukobiti se sa policijom bez obzira na motive, toliko je legitimno dobiti i batine od policije.
Ja bar tako razmišljam.

Reply With Quote
Bookmarks