View Poll Results: Kako je naša Vlada (država) reagovala na COVID-19 prijetnju?

Voters
117. You may not vote on this poll
  • 1. Reakcija je bila adekvatna i pravovremena

57 48.72%
  • 2. Ništa nije bilo dobro

12 10.26%
  • 3. Reakcija je bila pretjerana od početka

13 11.11%
  • 4. Počeli su dobro, ali kratko je trajalo

35 29.91%
Results 1 to 25 of 9494

Thread: [UPDATE] Crna Gora COVID-19

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    3,569
    Thanks Thanks Received 
    5,894
    Thanked in
    2,833 Posts

Quote Originally Posted by D.S. View Post
    Ne znam đe ti živiš, ali u CG nije umrlo 10-20 ljudi od Covida. Umrlo je 9 ljudi sa Covidom, od čega 1 ili 2 od Covida. To je Jevto izjavio ili rekao na nekoj od ovih konferencija.

Tako da džaba mažeš oči proizvoljnim podacima.

Druga stvar, ekonomija nije samo sezona iako nosi veliki kolač. Ovdje zatvaranjem jedino profitiraju veliki trgovinski lanci i donekle prehrambena industrija. Njima je zatvaranje pogodovalo. I pogodovalo bi im opet. Ali mnogima drugima ne bi. I ti drugi su problem koji vi zanemarujete. I vjerovao ili ne, imaš u CG ljudi koji su gladni, koji ne mogu djeci da priušte ni najosnovnije stvari, koji mrče i rade za minimalac ili imaju penziju od 120 eura. Preživljavaju, životare.

Koliko će još takvih biti ako mi nastavimo da zatvaramo? Je li vrijedno? Floskule tipa, svaki život je vrijedan su licemjerne u ovom slučaju. Koliko je ljudi nastradalo ili će da nastrada od posledica ovih restriktivnih mjera jer nisu mogli da na vrijeme posjete doktora, dobiju adekvatan tretman, jer su preporuke bile da samo hitni slučajevi imaju redovan pristup doktorima? To se zanemaruje, isto kao što se zanemaruje uticaj Covida na psihu ljudi. Misliš li ti da ljudima (pogotovo mladima) nije pun kufer svega i da im još jedno 2-3 godine životarenja treba? Na osnovu čega zasnivaš tezu da će zatvaranje donijeti neku korist? Isto bi se desilo kao i prvog puta. Čim otvorimo granice, eto nama Covida. Hoćemo li tako do vakcine? Malo se otvorimo, malo se zatvorimo, rastegnemo krivu, pa ko preživi pričaće. Mislim da su se i doktori malo osvijestili i jasnija im je mnogo sada nego prije 3 mjeseca druga opasnost, gora od Covida.

Život nije i ne treba da bude životarenje.
    Ja evo zivim u CG od rodjenja.
    Ista ona CG u koju je do danas umrlo 9 od COVID-19. Danas jos 2. Zvanična statistika bez ikakvog mazanja. Nisu proizvoljni, evo i da u glavu potrefimo.
    Ista ona CG cije je stanovnistvo relativno staro, i sve je starije kako vrijeme prolazi zbog malog prirastaja. Prosjecna starost na zadnjem popisu veca od 38 godina.
    Ista ona CG koja ima preko 115,000 penzionera.
    Vjerujem da nisi zaboravio da stariji ljudi slabo izlaze na kraj sa ovim virusom a mladih u drzavi je sve manje i odose preko grane.

Biti gladan i umrijeti od gladi nije isto. Nema potrebe za izjednačavanjem tih stavova.
    Tezu zasnivam da ako smanjimo virus na minimum djelimicnim zatvaranjem pojedinih djelatnosti onda moze cijela privreda, lise turizma, da radi koliko toliko normalno. I nema portebe da se sve zatvara na mjesec dva tri. Tu mislim na usluzne djelatnosti osim kafana poput frizerskih salona, kozmetickih salona i slicnih djelatnosti gdje se uz određene mjere opreza može funkcionisati. Kada broj zarazenih naraste brzo, i kapaciteti budu ispunjeni do kraja, onda je kasno ista zatvarati, jer je lokalna transmijisa uveliko uzela maha. A kad neko zakovrne u KBC, zabolje ga za ekonomiju i sve ostalo, dao bi sve samo da prezivi.

Ovo zatvaranje je vjerujem i pokazalo neefikasnost sistema zdravstva kad su pojedini specijalisticki pregledi u pitanju jer je vecina otkazana a mozda i bila nepotrebna.

Nego ne rece mi, kako rec rodbini ovih sto su umrli od COVID-19 da su to samo zrtve, i da je ekonomija bitnija od njihovog člana familije? Jer licemjerno je rec da su svi zivoti bitni.

Život nije i ne treba da bude životarenje. Još manje treba dozvoliti sebi da živiš od stalnih pozajmica i na rate, nego se pružiti koliko si širok. Ali jbg, novi telefon, markirana roba i tako to. Ja iskreno ne padam na te socijalne priče i momente, jer sam privatno i poslom dosta okružen istima pa sam se i svega nagledao. Možda sam bezosjećajan i grub, ali osim loseg stanja u drzav, dosta krivice je i kod samog pojedinca.

Nego da te priupitam. Kako bi reagovao na hipotetičku situaciju da imaš brata koji je pomorac i koji ne može da izađe iz CG da zaplovi jer je stanje u CG katastrofalno i relativno nonsalantno se odnosimo prema virusu i ne pada im na pamet da ga zovu?
    Bi li i dalje pricao, mora sve bit otvoreno, jer ovaj ekonomija je bitna? Jebe se meni sto tamo neki pomorac ne moze izac na more, daj bre da setam slobodno.
    E ne bi ni ja.

I kao sto rekoh, zivim u istu onu CG gdje vecina populacije se ne bi vakcionisla protiv ovog virusa.
    Ista CG koja ne vidi smisao nosenja maske.
    Ista ona CG koja sve zivo kritikuje.
    Ista ona CG koja poslusa doktora i pije tablete, ali nece epidemiologe. A istu su skolu zavrsili.
    Ista ona CG koja... eh nema veze. Dobro je to.
    Last edited by hercules; 28-06-20 at 23:20.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

2. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)