Originally Posted by
hercules
otpremnina Rajkovića je najmanji problem a pokušaću da pojasnim zašto.
Iznos od 400.000 je enorman za Crnu Goru. Nije normalan. I nije moralan. Radi se o DRZAVNOM preduzecu, a ne necijoj privatnoj prciji. U SAD postoje ta perverzna placanja direktorima, tzv. "zlatni padobrani" ("golden parachute"), sto je i tamo kontroverzno zbog enormne visine. Ali, to su privatne kompanije koje prave stotine miliona dolara profita.
Drzavna preduzeca su nesto drugo. Ona moraju biti pod kontrolom drzave. A kod nas se tretiraju i ponasaju kao privatna preduzeca. Znaci, napravi se ugovor, bord to odbobri, pa se nekome po tom osnovu mogu isplatiti milioni eura? I to je u redu? Epa, nije. Djoku Rajkovicu svaka cast, ali je on profit napravio na osnovu neceg sto pripada drzavi. I nije sam napravio, vec su valjda doprinijeli i zaposleni. Ono sto nijesam bas dobro shvatio iz emisije jeste kako to da drzavna ne moze da kontrolise sto se radi u drzavnom preduzecu?! Valjda su nesto zamutili s Zakonom o preduzecima?
Posebna prica su ti upravni odbori u kojem sjede, kako vidjosmo, partijski uhljebi. Koji sjede tamo po partijskoj liniji, a ne sto nesto znaju (ko onaj primjer iz Luke Bar dje su za direktora u bordu poslali covjeka sa srednjom skolom). I tako se napravi neki menadzerski ugovor koji odobre ti clanovi koji veze nemaju i sve u redu? Ili primjer sa Savom Paracom koji je dobio ogroman novac "prema pravilniku"? Meni je taj slucaj Parace daleko gori nego Rajkovica. Jer, Rajkovic je nesto korisno uradio za fiirmu, a Savo je samo dosao da pokupi pare od zeljeznice, koja nema para da sredi vagone, a ne da daje tolike pare nekom ko prakticno nista nije radio. Kakav crni pravilnik koji omogucava pljackanje propale zeljeznice od jednog partijskog uhljeba koji ne umije pertle na cipele vezat? Pravilnik koji je suprotan nacelu savjesnosti i postenja je suprotan zakonu. Po njemu se ne smije vrsiti isplata i to je bilo protivzakonito. Da ima zakona i suda u CG, Savo bi svaki cent vratio. I jos da pjeva ako ga ne posalju u zatvor. Kako ga, stvarno, nije bilo sramota da uzme toliki novac?
Da li bi, stvarno, svako uzeo toliki novac, zato sto je "bord tako odlucio"? Ja prvi ne bih. Ne bih jednostavno mogao da mirno spavam ako sam svjestan da sam uradio nesto nemoralno. Makar sve bilo "u skladu s pravilnikom".
Bookmarks