Page 74 of 125 FirstFirst ... 246470717273747576777884124 ... LastLast
Results 1,826 to 1,850 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Quote Originally Posted by johninum View Post
    Ne slažem se. Pošto eto radiš za stranu firmu, reci mi da li znaš koliko bi ta strana firma mogla da preživi mjeseci bez ikakvih prihoda? Evo ja znam neke, koje su već pripremljene bile za ovakvu situaciju. Znam i domaće firme. Ali vlasnici takvih firmi se ne razbacuju, ne miješaju privatni kapital sa firminim kapitalom, ne zapošljavaju više ljudi no što treba, za svakog zapošljenog imaju buffer od 9 mjesečnih plata. Ne bahate se već pametno razvijaju biznis. Iako je ovo možda čudno, takvi ljudi u Crnoj Gori postoje.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
    Suvisno je pricat da zapad ima likvidnost a stampa najvece iznose papira u svojoj istoriji

Ja se slazem sa tobom da mozda nije pametno ja isto cuvam ali je cinjenica da moderna ekonomija izvodi racunovodstvene racije iz bilansa i uporedjuje efikanost izmedju kompanija. npr Current Asset Turnover https://www.investopedia.com/terms/a/assetturnover.asp

Ukoliko nisi u skladu sa svojom industrijom cijena tvojih akcija ce biti niza u odnosu na druge a samim tim i vrijednost tvoje kompanije. To je strucan kapitalisticki pristup iz knjiga.

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

Podgorica Podgoričanima!

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Jeste, uništiš im tolike firme, industrijske centre pa onda ti smetaju kad nastane Podgoricu i jug da rade po Voliju I HDLu. Onda se neki i "snađu", ostave svoje kuće da bi živjeli u stanove od 40 kvadrata pod kreditom od 20 godina da bi grickali budžet trbuhom za kruhom. Neka molim te. Pola sjevera se iselilo za Njemačku. A Hajriz Brčvak ti je ogledalo mnogih takvih. Nastavili sa skromnim životom, samo da preživi. Dok Podgoričanima smeta i ta crkavica što se uzima. Kakav lokal fašizam.
    Slazem se ali ne mislim da im je neko namjerno unistio tolike firme a i nisu se pretrgli da ne podrze vlast. Kolko god mi zao bilo situacije ne mislim da je ta ekonomija bila odrziva jer su oni bili uvezani lanac Jugo firmi.

Problem jeste nastao kradjom resursa i ne ulaganjem u odrzive resurse i naravno da i ja skidam kapu Hajrizu Brcvaku. Ali bih radje da nikom ne skidam kapu, da svi radimo onoliko i sto mozemo i da doprinosimo budzetu a ne da se lijecimo na poruke i cekamo nekog Hajriza.

Sjever je bio toliko napredan 90ih da su stavljali blokade na puteve Cetinjanima (liberalima), protjerivali sugradjane druge vjeroispovjesti i tako dalje. I u doba komuzma se zaposljavalo uglavnom u policiju, vojsku ili Beograd. Mozda sjever ima svojih problema i mimo aktuelne ekonomije.
    Last edited by koronas; 03-05-20 at 15:10.

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Tako je. Da se promijeni ustav: Podgorica Podgoričanima, svi nazad na sjever i motiku u ruke. I da se stavi da ljudi sa sjevera ne smiju biti direktori ičega.

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Quote Originally Posted by mexiko View Post
    Ne znam sto bih ti rekao na ove tvoje kosnttacije. Nisi ni iz daleka u pravu. Da si malo duze u PG, znao bi je velik broj gradjana Podgorice dosao sa sjevera drzave da ovamo zivi i radi. Vise od polovine onih koji su dosli da ovamo zavrse srednju skolu ili fakultet nisu se nikad vratili u zavicaj. I veliki dio njih su oni koji sjede i ispijaju kafe po Sity kvartu i Bokeskoj i palamoodue. Radi je ce ostati u PG da radi nedje za 300 eura dok mu veliko imanje propada na sjever drzave, nego da s evrati tamo i zasuce rukave i sebi stvori egzistenciju. Neka radi onoliko koliko radi za privatnika i zaradice bar duplo vise. One koje pominjes da su zapostavili sjever, pretpostavljam da mislis naljude koji su u vlasti, su takodje vecinom sa sjevera. I taj njihov odonos prema zavicaju govori vise o njima. A ko su ljudi koji se bave izdavanjem soba u studenskom domu? Odakle su ti vjeciti studenti? Daa ti ih ne navodim sad imenom i prezimenom ovdje. Odakle su ljudi koji vode glavnu rijec po raznim studenskim organizacijama? Bice da su primorci i rodjeni podgoricani....Kaaaaako ne. Primorci mogu da zive jedino od turizma, sjevernjaci od mnogo vise. No nece niko vise motiku u ruke da uzme. Ja sam rodjen u PG, zivim i radim ovdje, ali isto tako, imam imanje, pa grabim da nesto uzrabotam i tamo. To imanje nije ni primac velicini onih koje imaju ljudi na sjeveru, ali moze se koristi imat. Eto, Krnovo....moze snadbijevat cijelu CG krtolom, ali dzabe, ne obradju se vise od par hiljada kvadrata, kam da pukne. Nije sve do drzave, nesto je i do naroda.
    To i jeste sustina. Ni jug ni sjever se nije pretrgao da radi i iskoristi maksimum svojih mogucnosti kao sto to rade drugi narodi koji nemaju nikakve resurse npr Holandija koja ima samo vjetar i kisu a diktira uslove sa 5 puta manjom populacijom jednoj Italiji ili Spaniji sa svim mogucim resursima.

To je sustina moderne ekonomije.

6. The Following User Says Thank You to koronas For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    4,705
    Thanked in
    2,093 Posts

Tako je. Da se promijeni ustav: Podgorica Podgoričanima, svi nazad na sjever i motiku u ruke. I da se stavi da ljudi sa sjevera ne smiju biti direktori ičega.

Kako se ti nesto nadje pogodjen prijatelju...Odma fasizam i tako ta prica. Ovo je slobodna zemlja, moze da zivi ko dje oce, da radi dje oce. Ali ne treba da mu drugi bude kriv, sto mu sto i kusur hektara zemlje korov fata, a on radi za 300 eura u Podgoricu. A kad vec pomenu direktore....znas li kojega podgoricanina po rodjenju da je direktor? Slabo koji, cini mi se. No pojedini sa sjevera ka da se stide porijekla i zavicaja. Obisao sam svu CG uzduz i poprijeko, malo je koje selo u koje bio nijesam. Vrijedni ljudi, uglavnom, gostoprimni, dobra imanja, dobra zemlja,..ali, svi oce u Podgoricu. Zasto? Zasto je bolje ovjde za 300-500 eura radit, bit podstanar, ili se cerat sa opstinom i raznim inspekcijama kad se ogradi opstinska zemlja i ogradi kuca, bez da se da centa drzavi,....nego ulozit isto toliko rada i volje i zaradit vise? Imas svoju zemlju, svoju kucu, mozes zaradit toliko koliko kod privatnika, ako ista valjas. Nemam ja nista protiv da u PG, dolazi i radi ko god misli da moze iz bilo kog kraja CG. Ali onda ne treba krivit druge sto uvozimo skoro svu hranu koja nam treba, a to je boga mi velika para. Nekad je Zeta, hranila svu CG, dobar dio Hercegovine i Bosne. Sad....malo ko sadi ista tamo. No dako se malo okrenemo zavicijau sad kad je dosla voda do usi, dako nas ovo nauci pameti malo.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

8. The Following User Says Thank You to mexiko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Quote Originally Posted by koronas View Post
    Slazem se ali ne mislim da im je neko namjerno unistio tolike firme a i nisu se pretrgli da ne podrze vlast. Kolko god mi zao bilo situacije ne mislim da je ta ekonomija bila odrziva jer su oni bili uvezani lanac Jugo firmi.

Problem jeste nastao kradjom resursa i ne ulaganjem u odrzive resurse i naravno da i ja skidam kapu Hajrizu Brcvaku. Ali bih radje da nikom ne skidam kapu, da svi radimo onoliko i sto mozemo i da doprinosimo budzetu a ne da se lijecimo na poruke i cekamo nekog Hajriza.

Sjever je bio toliko napredan 90ih da su stavljali blokade na puteve Cetinjanima (liberalima), protjerivali sugradjane druge vjeroispovjesti i tako dalje. I u doba komuzma se zaposljavalo uglavnom u policiju, vojsku ili Beograd. Mozda sjever ima svojih problema i mimo aktuelne ekonomije.
    Da se ne vraćamo na 90te i KAPovce molim te. Možeš pogledati ko su bili ljudi koji su kupovali takve firme. Na primjer, ko je kupio Radu iz Bijelog Polja. Što se i danas forsira Knjaz Miloš.

Mexico, ono što sam ja htio reći, ne trebamo ići protiv ustava, svako ima pravo da se nastani tamo gdje mu je bolje. I ti sa sjevera što rade za 300eura vjerovatno ne bi to radili da im je na sjever bolje. Da se može od poljoprivrede živjet vjeruj mi svi bi se tim bavili. Imam druga koji je završio poljoprivredni fakultet, koji je stručno sijao krompir, pa se potrudio haos, uložio sredstava i na kraju nije mogao ni da izvuče to uloženo. Lako je reći uzmi motiku, ali nije to dovoljno vjeruj mi. Potrebna je mehanizacija i edukacija. I sve super, odradiš to, kome onda da prodaš? Po kojoj cijeni? Maline su ljudi prosipali po ulicama jer nisu imali gdje da ih prodaju.

A to su problemi sa kojima se ne možeš izboriti svojim radom i trudom.

Nama treba znanje, državna politika koja će da forsira edukaciju ljudi. Imam ogroman potencijal koji treba da se iskoristi. A mi ni jbni paypal nemamo još.

10. The Following 2 Users Say Thank You to johninum For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Eee ali nema riba na livadu ka u bokesku ahahah

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Kako se ti nesto nadje pogodjen prijatelju...Odma fasizam i tako ta prica. Ovo je slobodna zemlja, moze da zivi ko dje oce, da radi dje oce. Ali ne treba da mu drugi bude kriv, sto mu sto i kusur hektara zemlje korov fata, a on radi za 300 eura u Podgoricu. A kad vec pomenu direktore....znas li kojega podgoricanina po rodjenju da je direktor? Slabo koji, cini mi se. No pojedini sa sjevera ka da se stide porijekla i zavicaja. Obisao sam svu CG uzduz i poprijeko, malo je koje selo u koje bio nijesam. Vrijedni ljudi, uglavnom, gostoprimni, dobra imanja, dobra zemlja,..ali, svi oce u Podgoricu. Zasto? Zasto je bolje ovjde za 300-500 eura radit, bit podstanar, ili se cerat sa opstinom i raznim inspekcijama kad se ogradi opstinska zemlja i ogradi kuca, bez da se da centa drzavi,....nego ulozit isto toliko rada i volje i zaradit vise? Imas svoju zemlju, svoju kucu, mozes zaradit toliko koliko kod privatnika, ako ista valjas. Nemam ja nista protiv da u PG, dolazi i radi ko god misli da moze iz bilo kog kraja CG. Ali onda ne treba krivit druge sto uvozimo skoro svu hranu koja nam treba, a to je boga mi velika para. Nekad je Zeta, hranila svu CG, dobar dio Hercegovine i Bosne. Sad....malo ko sadi ista tamo. No dako se malo okrenemo zavicijau sad kad je dosla voda do usi, dako nas ovo nauci pameti malo.
    @mexico Iskreno jesam pogođen, jer se po forumu može vidjeti da mnogima "irvasi" smetaju Ko što kažeš, ovo je slobodna zemlja. I ja želim tako da bude, za sve ista prava.

Ovako, da se prvo složim sa tobom, ono što se napravilo od Zagoriča na primjer je katastrofa. I za to jesu uglavnom krivi ljudi sa sjevera. To je očigledno. Ali i to je isto bila kupovina socijalnog mira, pa je država omogućila da tako može da se radi. A ne bi smjelo.

Ali se ne slažem s tobom da su ti ljudi krivi što je slaba poljoprivreda. Tu je mnogo problema koje jedino država može srediti. Zašto nema volje za tim? Ne znam. Vjerovatno je lakše vladati sirotinjom. Zato imamo opoziciju na jugu, ljudi imaju novca, više su samostalni pa ih je teže ucjeniti.

Problem je što poljoprivreda nije uzmi motiku i radi. To se nigdje u razvijenom svijetu tako ne radi. Poljoprivreda je sad nauka. I ona ne može biti razvijena ako nemaš podršku države. Jer potrebna mehanizacija se ne može tek tako kupiti.

Ne mogu ti nabrojati muke s kojima se bore ljudi koji se bave poljoprivredom. Držiš krave, uložiš novac u to, dođe ti mljekara i kupuje ti to mlijeko za nikakvu cijenu. Ili još gore, ne dolazi niko da otkupi.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    4,705
    Thanked in
    2,093 Posts

Da se ne vraćamo na 90te i KAPovce molim te. Možeš pogledati ko su bili ljudi koji su kupovali takve firme. Na primjer, ko je kupio Radu iz Bijelog Polja. Što se i danas forsira Knjaz Miloš.

Mexico, ono što sam ja htio reći, ne trebamo ići protiv ustava, svako ima pravo da se nastani tamo gdje mu je bolje. I ti sa sjevera što rade za 300eura vjerovatno ne bi to radili da im je na sjever bolje. Da se može od poljoprivrede živjet vjeruj mi svi bi se tim bavili. Imam druga koji je završio poljoprivredni fakultet, koji je stručno sijao krompir, pa se potrudio haos, uložio sredstava i na kraju nije mogao ni da izvuče to uloženo. Lako je reći uzmi motiku, ali nije to dovoljno vjeruj mi. Potrebna je mehanizacija i edukacija. I sve super, odradiš to, kome onda da prodaš? Po kojoj cijeni? Maline su ljudi prosipali po ulicama jer nisu imali gdje da ih prodaju.

A to su problemi sa kojima se ne možeš izboriti svojim radom i trudom.

Nama treba znanje, državna politika koja će da forsira edukaciju ljudi. Imam ogroman potencijal koji treba da se iskoristi. A mi ni jbni paypal nemamo još.

AJde, ja sam to banalizovao "uzmi motiku" mogli bi nadugacko i nasiroko pisat o tome, ali pretpostavljam da si razumio sustinu. U stvari samo sam time htio reci ovo sto si ti detaljnije opisao. Nije to bas tako crno bijelo, ali ako ti je prioritet da proizvedes za svoje potrebe, pa visak da izneses na trziste, opet ces imat vise nego da radis za bijednu platu za koju radi vecina gradjana. Statistika o prosjcenoj plati nije nikakav pokazatelj. ne znam ni cemu to sluzi pravo da ti kazem.
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

I dje rekoste da je granica izmedju staroga i konika???

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

15. The Following 4 Users Say Thank You to Mojsije For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    4,705
    Thanked in
    2,093 Posts

Neka Mojsije, e izgibosmo hahahahha
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

17. The Following User Says Thank You to mexiko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,005
    Thanks Thanks Received 
    9,039
    Thanked in
    4,358 Posts

odje ne znaju pravilno izac iz kruznog toga, a ne da razvoje dva naselja
    nothing comes from violence and nothing ever could

19. The Following User Says Thank You to goozica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Quote Originally Posted by kupus View Post
    Eee ali nema riba na livadu ka u bokesku ahahah
    I to su mladi ljudi imaju potrebe ko i svi ostali a žene neće na selo više. Eto još jedan od niza problema. A žene neće ne zbog toga što ne vole selo, već što na selu imaš hiljadu problema: put do sela je loš, zimi se ne čisti redovno, škole na selu su mrtve, nastavnici nemaju znanja kao npr. nastavnici u školama u gradovima, pa ti odmah i djeca be dobijaju istu edukaciju, često je tu i problem sa strujom.

A to su problemi koji ne zavise od tebe.

Vjeruj mi, prvi bih išao da živim na selo, da su to sela kao što su u Austriji ili Švajcarskoj.

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

AJde, ja sam to banalizovao "uzmi motiku" mogli bi nadugacko i nasiroko pisat o tome, ali pretpostavljam da si razumio sustinu. U stvari samo sam time htio reci ovo sto si ti detaljnije opisao. Nije to bas tako crno bijelo, ali ako ti je prioritet da proizvedes za svoje potrebe, pa visak da izneses na trziste, opet ces imat vise nego da radis za bijednu platu za koju radi vecina gradjana. Statistika o prosjcenoj plati nije nikakav pokazatelj. ne znam ni cemu to sluzi pravo da ti kazem.
    Možda nisi upućen, ali dosta ljudi i dalje održava svoje vrtove za svoje potrebe. Ali to nije dovoljno da bi se moglo samo od toga živjet. Znam dosta ljudi koji rade u Podgorici a vikendom idu na sjever da pomognu roditeljima oko usjeva i ostalog.

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

E da sjetih se sad i ovog, prije par godina ostalo prijatelju paprika iz vrta jedno 50 kg. Nije ih mogao prodati živ po cijeni ko na pijaci. Domaće paprike, što bi se moderno reklo "organske". Pa je na kraju podijelio rodbini džabe.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    4,705
    Thanked in
    2,093 Posts

Možda nisi upućen, ali dosta ljudi i dalje održava svoje vrtove za svoje potrebe. Ali to nije dovoljno da bi se moglo samo od toga živjet. Znam dosta ljudi koji rade u Podgorici a vikendom idu na sjever da pomognu roditeljima oko usjeva i ostalog.

ZNam ih i ja dosta. ZNam ja da nije lako sad pokrenuti narod da se vrati selu. Poslije rata, onoga svjetskoga, ceran je narod da ide u gradove, da se zemlja gradi, da se industrija pokrene. Ok, razumljivo, sa one tacke gledista, opravdanao. KAd je zemlja zazivjela, selo je zamrlo i tako ostalo do danas. Da se opet narod vratio selu, bilo bi i dobrih puteva i struje,....ali sad...poslije bitke svi smo generali. Evo nam momenat kad se moze nesto pokrenut. E tu treba drzava da se pokaze, provo obezbvijedi puteve i struju da valja, pa zavrne ventile za uvuz svega i svacega sto mozemo mi proizvodit....i tako, da ne nabrajam sad. Ali vidji, sve ti to opet zavisi od ovih sjevernjaka sto su ti u vlast
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

što su nam* u vlast

Ok, promjeni se vlast. Misliš da to mijenja ove stvari? Treba edukovati ljude, svijest treba da se mijenja. A to je teško ako nema volje. A volje će možda kad muka naćera.

Thanks Thanks Given 
    3,574
    Thanks Thanks Received 
    4,705
    Thanked in
    2,093 Posts

Teze ti ej svijes odje promijenit, no Platije poravnat
    - Smrt fasizmu baba
    - I tebi sinko, i tebi

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

Treba edukovati ljude, svijest treba da se mijenja.
    nikad svijest ovoga naroda nećeš promijenit

„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Direktno uplitanje drzave u ekonomiju je koncept koji je ponovo ozivijela ova pandemija i cini se da nikada vise nego sada nisu bile vidljivije slabosti nevidljive ruke slobodnog trzista. Prema poslednjim izvjestajima koje sam citala (od prije nedelju dana otprilike) nekih 155 zemalja na svijetu je podrzalo dikretnim mjerama najugrozenije privredne djelatnosti kako bi se ocuvala radna mjesta i najugrozenije slojeve stanovnistva, koji prirodno najvise trpe u ovakvim situacijama. Razlozi da se podrzi privreda su sasvim opravdani i mislim da tu ne bi trebalo biti nikakve diskusije, dok su mjere sirom svijeta poprilicno slicne, ali razlika je u nivou budzeta koje drzave izvdvajaju da podrze privredu, sacuvaju radna mjesta i stimulisu potrosnju.
    Ne znam da li se neko od vas zabavlja citanjem izvjestaja WB poput mene (ne preporucujem ) ali interesantan je podatak da je CG izvdojila ubjedljivo najmanje sredstava iz budzeta za ove mjere (mjereno u procentima GDP-a) u odnosu na zemlje iz regiona. Tako je Srbija ulozila 6.7% GDP-a, Kosovo 2.8%, Albanija 2.4%, BiH 2.3%, Makedonija, 2%, a nasa Crna Gora samo 1% GDP-a!!! Mislim da svakome ko iole poznaje domace ekonomske prilike, sasvim jasan razlog koji stoji iza ovih brojki. Ok, svima osim ekonomskim analiticarima koji pisu za rezimske portale .

Sa druge strane, na mikronivu, ova kriza je pokazala nespremnost manjih preduzeca da se bore sa eksternim sokovima. Nasi menadzeri, posebno u mikrobiznisima, moraju da ulazu u edukaciju i da nauce prvo osnovne koncepte poslovanja jer nije normalno procitati da se 100% dobiti male kompanije reinvestira u unapredjivanje sadrzaja za sledecu godinu.

Sve u svemu, i kao drzava i kao pojedinci, moramo da se malo vise priblizimo konceptu diverzifikacije i da nikada, nista i ni pod kakvim uslovima, ne stavljamo u jednu slamaricu .
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

28. The Following 14 Users Say Thank You to AltaMarea88 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Direktno uplitanje drzave u ekonomiju je koncept koji je ponovo ozivijela ova pandemija i cini se da nikada vise nego sada nisu bile vidljivije slabosti nevidljive ruke slobodnog trzista. Prema poslednjim izvjestajima koje sam citala (od prije nedelju dana otprilike) nekih 155 zemalja na svijetu je podrzalo dikretnim mjerama najugrozenije privredne djelatnosti kako bi se ocuvala radna mjesta i najugrozenije slojeve stanovnistva, koji prirodno najvise trpe u ovakvim situacijama. Razlozi da se podrzi privreda su sasvim opravdani i mislim da tu ne bi trebalo biti nikakve diskusije, dok su mjere sirom svijeta poprilicno slicne, ali razlika je u nivou budzeta koje drzave izvdvajaju da podrze privredu, sacuvaju radna mjesta i stimulisu potrosnju.
    Ne znam da li se neko od vas zabavlja citanjem izvjestaja WB poput mene (ne preporucujem ) ali interesantan je podatak da je CG izvdojila ubjedljivo najmanje sredstava iz budzeta za ove mjere (mjereno u procentima GDP-a) u odnosu na zemlje iz regiona. Tako je Srbija ulozila 6.7% GDP-a, Kosovo 2.8%, Albanija 2.4%, BiH 2.3%, Makedonija, 2%, a nasa Crna Gora samo 1% GDP-a!!! Mislim da svakome ko iole poznaje domace ekonomske prilike, sasvim jasan razlog koji stoji iza ovih brojki. Ok, svima osim ekonomskim analiticarima koji pisu za rezimske portale .

Sa druge strane, na mikronivu, ova kriza je pokazala nespremnost manjih preduzeca da se bore sa eksternim sokovima. Nasi menadzeri, posebno u mikrobiznisima, moraju da ulazu u edukaciju i da nauce prvo osnovne koncepte poslovanja jer nije normalno procitati da se 100% dobiti male kompanije reinvestira u unapredjivanje sadrzaja za sledecu godinu.

Sve u svemu, i kao drzava i kao pojedinci, moramo da se malo vise priblizimo konceptu diverzifikacije i da nikada, nista i ni pod kakvim uslovima, ne stavljamo u jednu slamaricu .
    Odličan post, skroz se slažem

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    nikad svijest ovoga naroda nećeš promijenit

Mijenja se na bolje, bar ja to vidim u svom okruženju, samo je sporo. Dosta nekih stvari koje ranije nisu bile pomnjive sad su normalne.

Da si prije 10 godina vidio čovjeka da sam sjedi u kafić reko bi da je lud, da si vidio nekog da trči po gradu reko bi vidi ove budale. Sad su te stvari normalne. Ljudi gledaju više sebe. Vidi se napredak, samo što je spor.

Da mi je neko rekao da će 90% naroda da poštuje ove mjere ne bih vjerovao.

Ispalo je da smo ih ispoštovali ništa manje nego ljudi u zapadnim zemljama

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Zna li ko kad će se otvarati ove granice ? Priča li se šta ? E bih da bježim...

Sad od naknadne pameti teško da će biti koristi.
    Izdvojiću par teza :

- sistem u CG je bolestan - bolestan je već decenijama i to je jedan paradoksalan sistem.
    Sistem gdje postoje zakoni ali se zakoni selektivno poštuju i primjenjuju. Ne samo od građana već i od drzave. Za par nedjelja smo riješili pušenje u lokalima, za jednu nedjelju je riješena neradna nedjelja, ali se brojne druge stvari nijesu rješavale zbog socijalnog mira.
    Recimo svi znaju da na Gintas svakog dana možeš da kupiš Skadarskog krapa - država za 24 sata može to da riješi ali neće - kupuje socijalni mir tako što pušta ljude da strujom biju šarana i ukljevu. Da hoće da riješe ne bi bio jedan inspektor za slatkovodno ribarstvo za cijelu CG.
    Isto je za biznisom, u CG ima 450 hotela od toga pola ima samo jednog zaposlenog oficijelno.
    Sistem vrlo dobro zna šta je tu po srijedi i lako bi bilo to riješiti (za svega mjesec dana) ali sistem nece jer kupuje socijalni mir. Nameti koji su uvedeni u CG za svaku glupost su ludilo apsolutno, kad na to dodamo da se selektivno poštuju i da ti se više isplati da platis 10 kazni godišnje nego da prijaviš sve radnike i da mnogi zbog konkurencije ne čine isto - postavlja se pitanje da li su normalni oni što sve obaveze plaćaju. Sistem je kreiran tako da se živi par mjeseci godišnje - ostalo se preživljava. Samim tim stvorene su i biznis prakse koje su u skladu sa sistemom. Nema te zapadne formule ili obrazovanja koje može čovjeka naučiti paradoksima našeg sistema - čovjek mora da se rodi i odraste odje da bi znao kako stvari fukniconisu.

- nerazvijenost sjevera vs "razvijenost" juga.
    To je prdnjava obična. Sjever nije imao nikakve šanse od kad su pogasili fabrike a nijesu našli investitore da ulože i otvore manje proizvodne pogone. Jedini razlog što je 'jug' razvijeniji je to što ima turizma i administracije. (U PG radi 70% svih zaposlenih u javnom sektoru).

- turizam je jedina grana u CG - tačka.
    Sve ostale grane se oslanjanju na turizam. Pa čak i građevina.
    Sad se ta grana sasušila a svi zajedno sjedimo na njoj. Pitanje je samo kada će grana pući i da li ćemo bankrotirati u oktobru ili u januaru kao država - ko god kaže suprotno ne zna o čemu priča.

Ako BDP ove godine padne 9-15% javni dug nece vise biti 80% nego 90% i to pod uslovom da se ne zaduzimo centa više.
    Ako se zaduzimo 400-600 ili 800 miliona ( izjave drzave - dekana ekonomskog ili Fidelitija) javni dug će otići preko 100% ....

A onda vidimo se - zemlje koje nemaju svoju proizvodnju kao što mi nemamo a imamo najgoru pokrivenost uvoza izvozom - nemaju Ama baš nikakvu šansu da se izvade iz dužničkog ropstva
    Last edited by Gandalf_White; 03-05-20 at 17:09.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    1,467
    Thanks Thanks Received 
    346
    Thanked in
    156 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Zna li ko kad će se otvarati ove granice ? Priča li se šta ? E bih da bježim...

Sad od naknadne pameti teško da će biti koristi.
    Izdvojiću par teza :

- sistem u CG je bolestan - bolestan je već decenijama i to je jedan paradoksalan sistem.
    Sistem gdje postoje zakoni ali se zakoni selektivno poštuju i primjenjuju. Ne samo od građana već i od drzave. Za par nedjelja smo riješili pušenje u lokalima, za jednu nedjelju je riješena neradna nedjelja, ali se brojne druge stvari nijesu rješavale zbog socijalnog mira.
    Recimo svi znaju da na Gintas svakog dana možeš da kupiš Skadarskog krapa - država za 24 sata može to da riješi ali neće - kupuje socijalni mir tako što pušta ljude da strujom biju šarana i ukljevu. Da hoće da riješe ne bi bio jedan inspektor za slatkovodno ribarstvo za cijelu CG.
    Isto je za biznisom, u CG ima 450 hotela od toga pola ima samo jednog zaposlenog oficijelno.
    Sistem vrlo dobro zna šta je tu po srijedi i lako bi bilo to riješiti (za svega mjesec dana) ali sistem nece jer kupuje socijalni mir. Nameti koji su uvedeni u CG za svaku glupost su ludilo apsolutno, kad na to dodamo da se selektivno poštuju i da ti se više isplati da platis 10 kazni godišnje nego da prijaviš sve radnike i da mnogi zbog konkurencije ne čine isto - postavlja se pitanje da li su normalni oni što sve obaveze plaćaju. Sistem je kreiran tako da se živi par mjeseci godišnje - ostalo se preživljava. Samim tim stvorene su i biznis prakse koje su u skladu sa sistemom. Nema te zapadne formule ili obrazovanja koje može čovjeka naučiti paradoksima našeg sistema - čovjek mora da se rodi i odraste odje da bi znao kako stvari fukniconisu.

- nerazvijenost sjevera vs "razvijenost" juga.
    To je prdnjava obična. Sjever nije imao nikakve šanse od kad su pogasili fabrike a nijesu našli investitore da ulože i otvore manje proizvodne pogone. Jedini razlog što je 'jug' razvijeniji je to što ima turizma i administracije. (U PG radi 70% svih zaposlenih u javnom sektoru).

- turizam je jedina grana u CG - tačka.
    Sve ostale grane se oslanjanju na turizam. Pa čak i građevina.
    Sad se ta grana sasušila a svi zajedno sjedimo na njoj. Pitanje je samo kada će grana pući i da li ćemo bankrotirati u oktobru ili u januaru kao država - ko god kaže suprotno ne zna o čemu priča.

Ako BDP ove godine padne 9-15% javni dug nece vise biti 80% nego 90% i to pod uslovom da se ne zaduzimo centa više.
    Ako se zaduzimo 400-600 ili 800 miliona ( izjave drzave - dekana ekonomskog ili Fidelitija) javni dug će otići preko 100% ....

A onda vidimo se - zemlje koje nemaju svoju proizvodnju kao što mi nemamo a imamo najgoru pokrivenost uvoza izvozom - nemaju Ama baš nikakvu šansu da se izvade iz dužničkog ropstva
    Prije izbora sigurno nećemo

33. The Following User Says Thank You to johninum For This Useful Post:

Page 74 of 125 FirstFirst ... 246470717273747576777884124 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)