Page 68 of 125 FirstFirst ... 185864656667686970717278118 ... LastLast
Results 1,676 to 1,700 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Posto mi se nesto pise danas, evo par predloga, sta bih ja uradila po pitanju ekonomske sanacije da sam drzava (a nisam).
    1. Pokrenula bih pregovore sa svim aktuelnim kreditorima o reprogramiranju, sa posebnim osvrtom na rocnost vracaanja kredita i ubaciti eventualno klauzulu o zamrzavanju duga zbog pandemije (prakticno visa sila). Na taj nacin bih relaksirala obaveze iz ove godine i odredjena sredstva preusmjerila na pomoc najugrozenijim privrednim djelatnostima i domacinstvima (sto bi mi se kao drzavi vratilo kroz potosnju).
    2. Iskoristila bih sve mehanizme medjunarodnih finansijskih instiutcija za odgovor na pandemiju, i dogovorila nova zaduzenja jer smatram da je bolje zaduziti se danas u ovakvoj situaciji, nego sjutra imati na grbaci more novih nezaposlenih i socijalnih slucajeva, a ujedno i firmi koje mi ne pune budzet. Vodila bih pregovore sa WB, IMF i EC.
    3. Stopirala bih predlozeni mehanizam iz prvog paketa podsticaja za privredu u vezi sa avansnim placanjem za realiaziju kapitalnih projekata, jer na taj nacin pomazem likvidnim gradjevinskim firmama (koje bi mogle da nastave posao i bez mojih avansa jer imaju dovoljno likvidnosti) i taj novac takodje preusmjerila na mala srednja preduzeca i ugrozena domacinstva.
    4. Dobro bih razmislila o daljem finansiranju kapitalnog projekta zvani jedan krak autoputa. Da li nam je zaista on toliko bitan u situaciji duboke recesije? Koji jos teoreticar ekonomije vjeruje da dalje investicije u kapitalne projekte ovog tipa mogu da vrate ekonomiju u pozitivan rast? Boh...
    Itd....da ne mastam vise
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

2. The Following 2 Users Say Thank You to AltaMarea88 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by Outcasted View Post
    Ja ne pripadam niti jednoj partiji, ali kritikovati a ne dati jasan održiv bolji plan je - debilizam, retardiranost. Ne možeš biti opozicija 30 godina zaboga, i da ti je DPS kriv za to. Niko toliko dugo ne može biti gubitnik zbog drugog, već samo zbog sebe. Bez jasnog, održivog, dobrog plana sa jasnim naznakama kako, od kojeg novca, na koji način (a da to sve ima nekog smisla), niko to neće uzeti u obzir. Vlast je užasna, opozicija je gora i komičnija.

A kad smo kod toga, DF je gori i od samog DPS-a, pitaj opozicionare Demokrate.
    a koji plan danas izvini. koji je to plan danas moguc osim zaduzivanja kod onih koji hoce da ti daju novac, pod uslovima koji oni odrede. nije bas da svi trce da nam daju pare, sto se vidjelo iz prodaje drzavnih zapisa, kojih smo prodali samo oko 40%.
    tako da ti ostaje MMF i SB a svi znamo kako oni rade. nadamo se da nesto i zakucimo od ovog paketa Evropske banke.
    ali to sve kosta.
    sta je sad problem. sto se nama ekonomija bazira na turizmu i uslugama kao i gradjevini. pa su svi mali poslivi naslonjeni na te grane, tako da su i oni potonuli sa njima manje ili vise.
    znas li koliko gradjevina nije zapoceto jer je tamo sve na kompenzacije, pa niko od zanatskih firmi nece da se zaleti u posao, jer ti investitor lupi cijenu kvadrata za kompenzaciju, a niko ne zna kakva ce cijena da bude u martu iduce godine zbog svega ovoga.
    i sad smo primorani da sve pozajmljene pare utrpamo opet u turizam i gradjevinarstvo da se kaskadno ne prelije na ostalo, a opet znamo da je takva ekonomija dovela do ovoga. primoran si da uspes pare u hotel koji znas da nece moci da vraca pare naredne dvije godine, umjesto da ih usmjeris tipa u razvoj komponenti za elektricna vozila ili online servise.
    e za to nije kriva opozicija, niti gradjani koji sad treba da rijese 30godina pogresne ekonomske politike

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Posto mi se nesto pise danas, evo par predloga, sta bih ja uradila po pitanju ekonomske sanacije da sam drzava (a nisam).
    1. Pokrenula bih pregovore sa svim aktuelnim kreditorima o reprogramiranju, sa posebnim osvrtom na rocnost vracaanja kredita i ubaciti eventualno klauzulu o zamrzavanju duga zbog pandemije (prakticno visa sila). Na taj nacin bih relaksirala obaveze iz ove godine i odredjena sredstva preusmjerila na pomoc najugrozenijim privrednim djelatnostima i domacinstvima (sto bi mi se kao drzavi vratilo kroz potosnju).
    2. Iskoristila bih sve mehanizme medjunarodnih finansijskih instiutcija za odgovor na pandemiju, i dogovorila nova zaduzenja jer smatram da je bolje zaduziti se danas u ovakvoj situaciji, nego sjutra imati na grbaci more novih nezaposlenih i socijalnih slucajeva, a ujedno i firmi koje mi ne pune budzet. Vodila bih pregovore sa WB, IMF i EC.
    3. Stopirala bih predlozeni mehanizam iz prvog paketa podsticaja za privredu u vezi sa avansnim placanjem za realiaziju kapitalnih projekata, jer na taj nacin pomazem likvidnim gradjevinskim firmama (koje bi mogle da nastave posao i bez mojih avansa jer imaju dovoljno likvidnosti) i taj novac takodje preusmjerila na mala srednja preduzeca i ugrozena domacinstva.
    4. Dobro bih razmislila o daljem finansiranju kapitalnog projekta zvani jedan krak autoputa. Da li nam je zaista on toliko bitan u situaciji duboke recesije? Koji jos teoreticar ekonomije vjeruje da dalje investicije u kapitalne projekte ovog tipa mogu da vrate ekonomiju u pozitivan rast? Boh...
    Itd....da ne mastam vise
    Sa ovim za nas ne bi bilo zime. Stav nezavisne ekonomske struke je jasan.

Ali kad ekonomiju vode DPS politicari onda dobijemo ovo sto dobijemo.

Bozo Mihailovic, Djurovicka, Lojpur, Veso Vukovic i ostali podobni ekonomisti kazu da je ovo za sad uradjeno dobro, tako da... Ko smo mi da mastamo drugacije

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Sa ovim za nas ne bi bilo zime. Stav nezavisne ekonomske struke je jasan.

Ali kad ekonomiju vode DPS politicari onda dobijemo ovo sto dobijemo.

Bozo Mihailovic, Djurovicka, Lojpur, Veso Vukovic i ostali podobni ekonomisti kazu da je ovo za sad uradjeno dobro, tako da... Ko smo mi da mastamo drugacije

Uz duzno postovanje navedenim ekonomistima i svemu sto su uradili u njihovoj karijeri, mislim da bi restrukturiranje nase ekonomije trebalo otpoceti upravo od smjene ljudskih resursa koji su ukljuceni u definisanje ekonomske politike. Mislim da su i po radnom stazu zreli za penziju, a i realno u tim godinama nije lako pratiti dinamiku novih ekonomskih i finansijskih zbivanja.

Slozicemo se da bi trebalo da prestanemo da mastamo kada je u pitanju ekonomija Crne Gore .
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

6. The Following 6 Users Say Thank You to AltaMarea88 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    a koji plan danas izvini. koji je to plan danas moguc osim zaduzivanja kod onih koji hoce da ti daju novac, pod uslovima koji oni odrede. nije bas da svi trce da nam daju pare, sto se vidjelo iz prodaje drzavnih zapisa, kojih smo prodali samo oko 40%.
    tako da ti ostaje MMF i SB a svi znamo kako oni rade. nadamo se da nesto i zakucimo od ovog paketa Evropske banke.
    ali to sve kosta.
    sta je sad problem. sto se nama ekonomija bazira na turizmu i uslugama kao i gradjevini. pa su svi mali poslivi naslonjeni na te grane, tako da su i oni potonuli sa njima manje ili vise.
    znas li koliko gradjevina nije zapoceto jer je tamo sve na kompenzacije, pa niko od zanatskih firmi nece da se zaleti u posao, jer ti investitor lupi cijenu kvadrata za kompenzaciju, a niko ne zna kakva ce cijena da bude u martu iduce godine zbog svega ovoga.
    i sad smo primorani da sve pozajmljene pare utrpamo opet u turizam i gradjevinarstvo da se kaskadno ne prelije na ostalo, a opet znamo da je takva ekonomija dovela do ovoga. primoran si da uspes pare u hotel koji znas da nece moci da vraca pare naredne dvije godine, umjesto da ih usmjeris tipa u razvoj komponenti za elektricna vozila ili online servise.
    e za to nije kriva opozicija, niti gradjani koji sad treba da rijese 30godina pogresne ekonomske politike

Plan veli.

U martu smo samo VRATiLi skoro 400 miliona duga.
    Da se tada pametno postupilo i kreditori izmolili za reprogram sad ne bi bila ovolika frka.
    Plan....
    Kakav plan i ko će da pozajmi zemlji koja po MMF-u će biti u top 5 najpogodjenijih zemalja...

Meanwhile situacija je regularna

Nezaposlenih sada preko 40.000
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...0-000-ntardyt3
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    1,676
    Thanks Thanks Received 
    2,652
    Thanked in
    1,202 Posts

Quote Originally Posted by brodomaketar View Post
    Je li realno da imamo kruzere u prvoj polovini juna ? Tako rekose iz luke . Daj Boze ali to mi djeluje suvise optimisticki .
    https://www.vijesti.me/tv/emisije/kr...znakom-pitanja

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by retype_htc View Post
    Da li je to realno ?

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

Quote Originally Posted by brodomaketar View Post
    Da li je to realno ?
    Ne znam da li vidis kakva glad kuca na vrata ove drzave...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

URA: Na jučerašnjoj sjednici Vukotić zabranio raspravu oko plate Maraš, jer i sam prima 8.761 euro mjesečno
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...-euro-mjesecno

Ahhahahahahahhahahaha
    Ne
    Moze
    Ovo

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Ne znam da li vidis kakva glad kuca na vrata ove drzave...

Pa hoce li biti bolje ako smo nerealno optimusticni ? Isto kao stp nebi valjalo da smo nerealno pesimisticni .

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Ne mogu da pronadjem post za koji se mogu zakleti da sam ga napisao sinoc. Kad se moze ocekivati pustanje medjunarodnog saobracaja, prvenstveno mislim na drzavljane Srbije? Bez karantina, izolacije i ostalog?
    Da pojasnim zasto sam pitanje postavio ovdje- ako nam "paradajz turisti" iz susjedne drzave a kako ih od miloste nazivate, ne unesu makar malo para, ne znam cemu se nadate vi sto zivite direktno od turizma.
    I nemojte sad nesto negativno o susjedima da pisete, prije 15 godina su primorci u garaze spavali da bi izdali apartmane, svaki je gost dobrodosao.
    A mene zanima iz potpuno drugih razloga kad ce moci nesmetano da udju, jer ako sam dobro shvatio od 1.juna se pusta medjunarodni saobracaj, ili grijesim?

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

mjera koja se tiče zabrane medjunarodnog saobraćaja je produžena do 1. juna. nju će vjerovatno produžiti. a i ljudi koji dolaze vani bi trebalo u karantin ko će na taj način doći na more? pa evo svi pričaju kako od sezone neće biti ništa, i to ne ljudi sa foruma

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Naravno da niko nece ici na more ako karantin bude obavezan. U tom skucaju prihod od turizma ce biti isti kao i da su zatvorene granice.

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Quote Originally Posted by Dzi View Post
    Naravno da niko nece ici na more ako karantin bude obavezan. U tom skucaju prihod od turizma ce biti isti kao i da su zatvorene granice.
    Ja vjerujem u kompromis.
    Svaki cent prihoda je kao kuca veliki
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Bez turizma GDP moze da padne na manje od 3.5 milijarde i mi smo na danasnji dan 100% GDPa zaduzeni. A ako nam je jedina strategija da se zaduzimo razlika Mart 20 vs Mart 21 je samo sto cemo imat 120% GDPa duga i zadrzani stari sistem u kojem nam najvitalniji dio stanovnistva vozi taksije, nista ne radi po Ministarstvima i lokalnoj upravi ili sluzi po lokalima i kladionicama? Da ne pominjem 30% sto nemaju posla i vecinu koja ionako prima minimalac. Dok imamo dominirajucu DPS, sudsku, advokatsku i zdrastvenu kastu u drustvu kod kojih se ne ide bez kuverte.

Ovo je jedinstvena sansa da se resetujemo i trazimo moratorijum na dodatno zaduzivanje. U protivnom mi cemo da nastavimo ulaganje u ove bajne projekte poput skijalista koja nemaju odrzivost jer sto onda ne napravimo na Lovcen skijaliste vjestacko na 30km od oba aerodruma? Nego ulazemo milijardu da bi doveli narod do skijalista. Jel Cetinje manje ugrozeno od sjevera? Dok milion turista koji se vozaju po primorju ne zasluzuju autoput ili brze trake od HN do Ulcinja? Nego treba da plate da cekaju u kolone po 2 sata kad krenu s plaze.

Nisam primijetio da se na primorju mimo stanova i hotela napravila bilo kakva ozbiljna (javna) investicija u poslednjih 10 godina iako se budzet puni dominantno s primorja ukljucujuci profiterske namete trajekta, Sozine itd a vecina nenaplacenog poreskog duga CG je u kontinentalnom i sjevernom dijelu zbog veza politicke elite.

Mislim da bi bilo logicnije da drzava kupi samo hranu ove godine i da bankrotiramo. Vec sad pocnemo ekonomiju u kojoj svi moraju nesto da stvaraju da bi imali pa ko oce da sjedi neka sjedi, pije dojc i igra kladionicu po City kvartu, ceka turiste po primorju i gleda u nebo 10 mjeseci a ko oce neka zasuce rukave. Mi smo mali sistem i uz podrsku bilo koje malo vece drzave mozemo da izadjemo iz bankrota netaknuti. Oni gube trilione tako da su nase 3 milijarde smijesne, komunisticki rezim koji su isti oni podrzavali, i tako dalje. U protivnom i Kina i Rusija ce vrlo rado imat NATO partnera na Balkanu i nista im ne znaci istampat milijardu novog duga za nase potrebe.

Sto mi to dugujemo kreditorima koji nam nam drze kamate u poslednjih 15 godina u prosjeku 7-8% pa im vratimo 2-3 vise kamate nego oni plasiraju sredstava? Uostalom isti oni su vjerovali i podrzavali ovakvu ekonomiju pa neka se naplate iz nje.

Thanks Thanks Given 
    639
    Thanks Thanks Received 
    654
    Thanked in
    408 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    URA: Na jučerašnjoj sjednici Vukotić zabranio raspravu oko plate Maraš, jer i sam prima 8.761 euro mjesečno
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...-euro-mjesecno

Ahhahahahahahhahahaha
    Ne
    Moze
    Ovo
    Govedo klasicno,jbt u kakvoj drzavi mi zivimo.Vise se nemamo cemu cudit

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Plan veli.

U martu smo samo VRATiLi skoro 400 miliona duga.
    Da se tada pametno postupilo i kreditori izmolili za reprogram sad ne bi bila ovolika frka.
    Plan....
    Kakav plan i ko će da pozajmi zemlji koja po MMF-u će biti u top 5 najpogodjenijih zemalja...

Meanwhile situacija je regularna

Nezaposlenih sada preko 40.000
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...0-000-ntardyt3
    koji reprogram duga. mi uglavnom izgleda dugujemo nekakvim komercijalnim kreditorima sa kojima uglavnom nema pregovora.
    komercijalni kreditori ce prodati dug nekom hedz fondu koji ce bez problema da utjeraju drzavu u bankrot. vec vidjeno prosle ili pretprosle godine sa argentinom

ukratko
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...lnih-projekata

evo kod koga i kako se zaduzujemo. kamata 3,25 plus EB. pregovori o reprogramu.....
    i od trazenih 40 miliona od strane drzave, dobili su 5 miliona.

Last edited by Hell Raiser; 01-05-20 at 15:28.

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    koji reprogram duga. mi uglavnom izgleda dugujemo nekakvim komercijalnim kreditorima sa kojima uglavnom nema pregovora.
    komercijalni kreditori ce prodati dug nekom hedz fondu koji ce bez problema da utjeraju drzavu u bankrot. vec vidjeno prosle ili pretprosle godine sa argentinom

ukratko
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...lnih-projekata

evo kod koga i kako se zaduzujemo. kamata 3,25 plus EB. pregovori o reprogramu.....
    i od trazenih 40 miliona od strane drzave, dobili su 5 miliona.

A najgore je sto ti hedz fondovi izigravaju neke postenjacine koje naplacuju greske neodgovornih Vlada. I kad ufate, ne pustaju.

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

To je nevidljiva ruka kapitalizma i kad ne bi bilo korektivnih faktora mediji bi nas uredno ubijedili da je sve ok i da sve treba samo da nastavi ovako. Bas kao Javni izvrsitelji dok ih nije bilo niko nista nije placao.

Hedge fund ne moze da naplati nista sto mu se ne dozvoli da naplati a gradjani mogu da naprave i lokalnu banku na konto svojih 3 milijarde depozita. Investiciona zajednica je jako mala i ukoliko je glasina da ce drzava namjerno bankrotirati sumnjam da ce hedge fund-ovi uopste kupovati takva potrazivanja.

A evo ko ce da finansira avansno kapitalne projekte ako vec banke nece kao sto kaze Fidelity.

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...nom-regionu-cg

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by koronas View Post
    To je nevidljiva ruka kapitalizma i kad ne bi bilo korektivnih faktora mediji bi nas uredno ubijedili da je sve ok i da sve treba samo da nastavi ovako. Bas kao Javni izvrsitelji dok ih nije bilo niko nista nije placao.

Hedge fund ne moze da naplati nista sto mu se ne dozvoli da naplati a gradjani mogu da naprave i lokalnu banku na konto svojih 3 milijarde depozita. Investiciona zajednica je jako mala i ukoliko je glasina da ce drzava namjerno bankrotirati sumnjam da ce hedge fund-ovi uopste kupovati takva potrazivanja.

A evo ko ce da finansira avansno kapitalne projekte ako vec banke nece kao sto kaze Fidelity.

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...nom-regionu-cg
    Dusko Knezevic tvrdi da je svoju ”prepirku” sa Vladom Crne Gore prodao nekom hedz fondu. Cifra je zakucana na 700 miliona necega, vjerovatno dolara koje idu na arbitrazu.

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Quote Originally Posted by kljift View Post
    Dusko Knezevic tvrdi da je svoju ”prepirku” sa Vladom Crne Gore prodao nekom hedz fondu. Cifra je zakucana na 700 miliona necega, vjerovatno dolara koje idu na arbitrazu.
    Odlicno mi je to poznato cak i u CG postoje strani fondovi koji kupuju potrazivanja ali moj predlog je bio hipoteticki.

A i DK je i svasta pricao i radio a poznato je da nas i RusAl tuzio pa izgubio a i klima se promijenila.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Šef kancelarije EBRD: Crnogorska ekonomija će biti snažno pogođena zbog velike zavisnosti od turizma
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...sti-od-turizma

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Šef kancelarije EBRD: Crnogorska ekonomija će biti snažno pogođena zbog velike zavisnosti od turizma
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...sti-od-turizma
    kao sto sam vec napisao gore. pogresan priatup glavnim granama je doveo da se i ostatak poslova nasloni na njih
    Prema njegovim riječima, mikro, mala i srednja preduzeća posebno su ranjiva zbog njihovog učešća u uslužnim sektorima, nedostatka finansijskih rezervi i često velikog pada prihoda.
    Ne moze se nikako preko noci sva ekonomija drzave preseliti na nove industrije. ljudi su se ucili i osnivali poslove da bi podrzavali turizam i gradjevinarstvo. sad su svi u istom skripcu.

opet sa druge strane, krediti se nece koristiti za razvoj industrija ili novih tehnologija
    Imamo nekoliko značajnih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma i nekretnina , za koje se nadamo da će biti uspješno realizovani u narednoj godini. Nastavićemo da jačamo poljoprivredne lance i povezanost poljoprivrede sa sektorom turizma”, kazao je Sprej.
    i sad svi pricaju o poljoprivredi, kao da je to grana koja ce sve da spase. mi mozda mozemo sebe da prehranimo, a i to pod znakom pitanja po kojoj cijeni. dodatni problem je da bi to bilo isplativo kao trgovina treba da se ulaze bar 10 godina uz velike radne sate i ogromna odricanja.
    plus nikako nije grana koja je ekonomski odrziva bez dobrih subvencija drzave. bolesti, suse, poremecaji snabdijevanja.....
    ali vecina sad prica o poljoprivredi, pa je i drzava rijesila da se dodovori glasacima u izbornoj godini. mi o ovome pojma nemamo, a dok naucimo trebace bar 5 godina

28. The Following 2 Users Say Thank You to Hell Raiser For This Useful Post:

Page 68 of 125 FirstFirst ... 185864656667686970717278118 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)