Page 228 of 317 FirstFirst ... 128178218224225226227228229230231232238278 ... LastLast
Results 5,676 to 5,700 of 7918

Thread: [COVID-19] S v i j e t

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

ima li iko podatke umire li se od drugih bolesti...

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Ostoja View Post
    Procitah juce da je u SAD vise umrlo od korone nego sto je poginulo u ratu u Vijetnamu.

Provjerih:
    za desetak godina rata u Vijetnamu je poginulo 58.318 Amerikanaca
    za 2-3 mjeseca od korone je umrlo 63.801 Amerikanaca (do kraja maja ce se ovaj broj vjerovatno popeti na 100.000 - svaki dan umire preko 2.000 ljudi)

OK, zrtve u ratu nijesu isto sto zrtve gripa.

Pa da vidimo zrtve gripa: za sezonu 2018/2019 podatak je da je u SAD umrlo 34.157 ljudi.

Znam da ima ljudi koji potcjenjuju koronu i smatraju da se pretjeruje s procjenama rizika. Brojke ih demantuju. A oni mogu da misle sto god hoce.
    2017/2018 je umrlo preko 80.000 od gripa, i nikome nije padalo na pamet da poredi sa Vijetnamom

Quote Originally Posted by remark View Post
    Odakle ti ovaj podatak za hiljadu ljudi mjesečno, nešto mi se čini mnogo.

Edit. Nađoh za 2018, umrlih 6504.
    to je prosjek 500 i nešto, u pojedinim mjesecima (naročito kad su hladniji mjeseci) ide i blizu hiljadu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    689
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

Za 10 dana sa ovim trendom u USA ima da zezne i smrtonosni grip ova prehladica.
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    2017/2018 je umrlo preko 80.000 od gripa, i nikome nije padalo na pamet da poredi sa Vijetnamom
    Ko sto napisah, to za Vijetnam sam procitao. Nije bila moja ideja. Niti mislim da je bas smisleno uporedjivati zrtve u ratu s umrlim od gripa. Zato sam citirao zadnji izvjestaj 2018/2019 za umrle od gripa.

Za oko mjesec ipo ove godine je umrlo gotovo duplo vise nego za citavu sezonu (12 mjeseci) 2018/2019. Za zadnjih 15 dana aprila od korone umrlo vise Amerikanaca nego od gripa za 12 mjeseci 2018/2019. Brojke su neumoljive. Ko to odbija da vidi, zao mi je. Tu pomoci ne mogu.

Uzgred, u sezoni 2017/2018 nije umrlo preko 80.000, nego nesto preko 60.000, preciznije 61,099:
    https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2017-2018.htm
    Last edited by Ostoja; 01-05-20 at 07:59.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

nije svako ko je pozitivan na koronu umro od korone, čak ni svako ko je usput dobio i upalu pluća jer je za to mogao postojati i drugi razlog

zato su te brojke apsolutno besmislene

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    254 Posts

Cifra od 80 hiljada umrlih od gripa u Americi za jednu godinu predstavlja ubjedljivo najveći broj žrtava od gripa u zadnjih 40 godina, mada sam pročitao da nije u pitanju ni tih 80, nego 61 hiljada. Ipak, godišnji broj žrtava od gripa zavisi od dosta faktora. Pošto grip stalno mutira i svake godine je aktuelan zaseban soj, svake godine se mijenja i vakcina. Nekad je vakcina više uspješna, nekad manje. Osim toga, redovno varira i broj ljudi koji se vakcinisao. Godišnji broj umrlih od gripa za period od 2010 naovamo varira od 12 do 61 hiljade, pri čemu se sve preko 40 hiljada za godinu smatra vrlo lošom godinom. Čini mi se da sam pročitao da je broj mrtvih od sezonskog gripa u Americi za zadnjih deset godina oko 370 hiljada. To mu dođe da je prosjek 37 hiljada godišnje. Za sezonu gripa koja traje oko pola godine. Mada je i ta cifra od 370 hiljada upitna jer na svjetskom nivou varira od 290 do 650 hiljada.

Thanks Thanks Given 
    1,201
    Thanks Thanks Received 
    1,983
    Thanked in
    1,083 Posts

Ima jedna bitna stvar od toga gripa te niko nije upozoravao, nisu postojale mjere, nije postojao veliki broj ljudi koji je vodio dosta racuna o tome.

Zamisli sada isto tako ponasanje sa Cronom, puta 6 bi bile cifre.

Svi uporedjuju a ne gleda se sira slika. Kao (sprdam se) vise ljudi umre od psa nego od zmije. Kamo nece kada a udjemo u neku livadu/shumu svi pocnemo da pricamo o zmijama i buljimo ispred nas, dok od pasa se skoro pa i ne bojimo.

Rezultat ovog virusa ce biti sto ce mnogi poceti vise da vode racuna o higijeni, sto je dobro

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
    Last edited by GaD; 01-05-20 at 08:27.

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    254 Posts

Sa jedne strane si u pravu. Sa druge strane za grip postoji vakcina pa bi moglo da se kaže i vidi koliko ljudi umre od gripa uprkos vakcini. Zbog toga se i kaže da dosta stvari treba uzeti u obzir. Mislim da su najvažnije dvije stvari lakoća kojom se virus širi i stopa smrtnosti. Neka je tačna samo početna procjena da je stopa smrtnosti za Koronu 2%, uz nedostatak vakcine i lakoću širenja to predstavlja ogroman problem.

Što se tiče poređenja sa brojem mrtvih od ujeda zmije, u saobraćajnim nesrećama i slično to smatram totalnom glupošću jer se te okolnosti ne prenose kao zaraza. Saobraćajna nesreća nije prenosiva eksponencijalno, a nisu ni ujedi zmije.
    Last edited by ćepanica; 01-05-20 at 08:40.

Thanks Thanks Given 
    2,817
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Svedska je uradila mjere shodno svojim potrebama i kapacitetima.

Jedno rjesenje ne moze bit primjenjivo na 200 drzava svijeta. Svi u kucu kao misevi i da se nadamo da virus magicno ispari. Ne moze.

Evo kazu i da ga suzbijemo do kraja ljeta, da ce se opet vratit na jesen. Pa ne mozemo u kucu do vakcine za 2 godine.

Sa ovim virusom cemo zivjeti makar jos 18- 24 mjeseca, ako ne i duze. Nema sakrivanja i povlacenja, nismo misevi.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
    Mislim da je moralo u početku biti ovako. Ne treba naravno zatvoriti ljude do vakcine, ali nas je trebalo zatvorit samo dokse vidi što i kako, da prodje taj prvi talas. Jer za cio svijet je to bilo nešto novo i oni ružni italijanski scenario.
    Zatvorili, malo se sleglo sve i sad se polako sve otvara kad j eprošao taj talas.
    Mislim da niej moglo da se pravimo da niej ništa, jer dok niejsmo znali krenula je zaraza. Ovako sad možemo opuštenije da se vratimo normalnom životu.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Ima jedna bitna stvar od toga gripa te niko nije upozoravao, nisu postojale mjere, nije postojao veliki broj ljudi koji je vodio dosta racuna o tome.
    Quote Originally Posted by GaD View Post

Zamisli sada isto tako ponasanje sa Cronom, puta 6 bi bile cifre.

Svi uporedjuju a ne gleda se sira slika. Kao (sprdam se) vise ljudi umre od psa nego od zmije. Kamo nece kada a udjemo u neku livadu/shumu svi pocnemo da pricamo o zmijama i buljimo ispred nas, dok od pasa se skoro pa i ne bojimo.

Rezultat ovog virusa ce biti sto ce mnogi poceti vise da vode racuna o higijeni, sto je dobro

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

pa kako gdje, npr. maske su se u sezoni gripa nosile i ranije pogotovo u bolnicama(govorim za druge države), takođe bivalo je i upozorenja da stariji i bolesni ne izlaze bez potrebe itd. ali naravno nije bilo obavezno

korona je opasnija od gripa zato što je nov i nepoznat virus i nema vakcine
    Last edited by NSX; 01-05-20 at 08:38.

11. The Following User Says Thank You to NSX For This Useful Post:

GaD

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,965
    Thanked in
    1,466 Posts

korona je opasnija od gripa zato što je nov i nepoznat virus i nema vakcine
    Korona je sama po sebi opasnija od gripa jer je prije svega jaci virus koji se prenosi mnogo, mnogo brze. Plus ima ljudi koji su asimptomaticni sto cijelu situaciju dodatno otezava.

Bice interesantno kad pocnu masovna testiranja. Ako se ispostavi da je mnogo vise ljudi prelezalo koronu nego sto se mislilo, to bi mozda ukazivalo na neku vrstu prirodnog imuniteta.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    124
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    55 Posts

pa ne može se to tako brojat znači kad bi imali 4 puta više zaraženih imali bi 25 puta više umrlih, ne ide to tako
    Naravno da može, uporedni parametar 1mil tome i služi. Ja ne kažem da bi tako bilo kod nas, smatram da bi bilo gore, moj post je samo napravio projekciju njihovog trenutnog stanja na našu brojčanost. A što bi bilo kad bi bilo, to ne možemo znati. Doduše, ako bacimo pogled na naše zdravstvo, možemo pretpostaviti kako bi bilo...

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

nije svako ko je pozitivan na koronu umro od korone, čak ni svako ko je usput dobio i upalu pluća jer je za to mogao postojati i drugi razlog

zato su te brojke apsolutno besmislene
    Vidju ja da su tebi brojke besmislene. Pa umjesto nesto preko 60 hiljada napises nesto preko 80 hiljada. Povecas broj umrlih za jedno trecinu. Kao, nebitno, to su samo brojevi? A i za Crnu Goru si se malo frljao brojkama.

Ako postoje lako provjerljive brojke da je za 15 dana ove godine umrlo vise nego za 365 dana prethodne godine, ne mislim da je to bas besmisleno. Tvrdnje da su te brojke besmislene, e to je nesto sto je stvarno besmisleno.

Uostalom, vidjeli smo one bagere koji kopaju masovne grobnice u okolini NY. Uzas.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

to nisam ja napisao nego CDC, i to nije za 365 dana nego za zimu

https://www.statnews.com/2018/09/26/...deaths-winter/

a u NY se dešavaju i ovakve stvari, žrtve od gripa se nikad nisu brojale ovako

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

to nisam ja napisao nego CDC, i to nije za 365 dana nego za zimu

https://www.statnews.com/2018/09/26/...deaths-winter/

a u NY se dešavaju i ovakve stvari, žrtve od gripa se nikad nisu brojale ovako

Medij kojeg si citirao se pozvao na CDC. Medjutim, sajt CDC (kojeg sam ja citirao) pokazuje nesto drugo. Pa da ponovim:

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2017-2018.htm

Tamo lijepo pise 61.099.

Mislim da nema potrebe da potezemo pitanje sto je vjerodostojnije: original, ili pozivanje na original.

Znam ja da postoje razne teorije, razni likovi koji pricaju svakakve price. Time se vracamo na onu pricu o medijskoj pismenosti. Cemu pridati vecu vjerodostojnost? Pricama tipa "rece mi jedan coek" ili "ja mislim...", ili zvanicnoj statistici? Zasto bi Amerikanci lagali? Sto dobijaju pumpanjem brojeva? Ne vidim logiku. Prije bi postojao interes da se te brojke umanje. Mislim, ekonomski interes, interes biznisa. U Americi je inace sve podlozno provjeri. Za razliku, recimo, od Kine i Rusije.

Sto se tice brojki, uopste ne mislim da je besmisleno pozivati se na njih. Meni je to mnogo vjerodostojnije nego price raznih medijskih pajaca i teoreticara zavjere.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

možda su kasnije korigovali broj, stvarno mi se nije dalo da provjeravam

ovo nisu priče reče mi jedan čoek već svjedočenja iz prve ruke, sad svako neka vjeruje u ono što želi da vjeruje, razloga za upisivanje korone ima raznih a glavni je vjerovatno osiguranje nadoknade za bolnice itd. o tome ćeš morati da nađeš i sam ako te zanima

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

možda su kasnije korigovali broj, stvarno mi se nije dalo da provjeravam

ovo nisu priče reče mi jedan čoek već svjedočenja iz prve ruke, sad svako neka vjeruje u ono što želi da vjeruje, razloga za upisivanje korone ima raznih a glavni je vjerovatno osiguranje nadoknade za bolnice itd.

Odgledao sam klip. Hm..."...ja mislim...da se radi o prevari, korupciji...ne mogu da dokažem, ali sumnjam...njena sestra mi je kazala...."
    Direktor mrtvačnice govori o nečem što je posao doktora... uz sugestivna pitanja novinara koji ne skriva kakve odgovore bi želio da čuje.

Na osnovu onog sto sam vidio mogu samo da kazem da se radi o naklapanjima koja nemaju nikakvu težinu dok se ne potkrijepe dokazima. Ako se zaista radilo o korupciji i prevari, u americkom sistemu to se moze istjerati na cistac. Nije to Crna Gora:chargrined: Pa neka onaj ko tvrdi na snimku da se radilo o prevari i korupciji ponudi dokaze. Sumnjam da ce se to desiti. No, eo da vidimo. Mozda nesto ispliva na vidjelo. Ni ja nijesam spreman da kazem unaprijed da u toj prici nema istine. Ali, da bi me ubijedili, treba nesto ubjedljivije.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

OK evo ti i doktor

Thanks Thanks Given 
    557
    Thanks Thanks Received 
    2,709
    Thanked in
    1,396 Posts

OK evo ti i doktor
    Nijesam odgledao do kraja. Prica otprilike ide da se kao uzrok smrti, posebno za slucajeve smrti van bolnice (oko 40%) navodi korona, iako je mozda nesto drugo. Doktori se u nekim slucajevima sluze sa "best guess" kad pisu certifikate o smrti, a sami Bog zna od cega je osoba umrla. Za onih 60% koji umru u bolnici, ako sam dobro razumio, taj rizik greske je daleko manji (ne postoji?), jer je pacijent pracen u bolnici. Do kraja nijesam gledao. Nista interesantno nije kazano.

I sto se moglo zakljuciti? Da je "moguce - vjerovatno" za neke pacijente navedeno da su umrli od korone, a u stvari su umrli od neceg drugog. Da li je doktorka ponudila neki dokaz? Nije. Samo pretpotstavke. Ako bi s tom pricom dosla u sud, mogla bi je macku o rep. Iako je sasvim moguce da je za neke pacijente napisano da su umrli od korone, iako nijesu. Pitanje je samo koliki je taj broj dje je "best guess" doktora bio pogresan. Sumnjam da je narocito veliki. Ne vjerujem da je kvalitet americke medicine na nekom toliko niskom nivou.

Mrzi mi da trazim, ali uopste ne sumnjam da bih mogao da nadjem izjavu neke druge doktorice/doktora koji bi tvrdili suprotno. I sto bi onda?

Sve ovakve price su vrlo sumnjivog kredibiliteta dok god ne budu potkrijepljene provjerljivim dokazima. Ni ova doktorka nije tvrdila eksplicitno da su certifikati bili netacni, nego je sve sto je kazala (bar ono sto sam odgledao) bilo pod teretom pretpotstavke. A sto se tice stvarnog uzroka smrti za neke umrle, kako i sama rece, to samo Bog zna. Da ga zovemo za svjedoka? Ko sto doktorica rece, "Amen".

Svakakvi likovi su isplivali tokom ove pandemije. Svakakvih prica sam se naslusao. Znam neke koji su povjerovali u nesto sto je ocigledno smece. Da li ti likovi traze "minut slave", ili je nesto drugo? Kompleksi? Neke frustracije? Mislim da bi to mogla biti interesantna tema za neko istrazivanje. A i CDM forum bi bio dobar izvor materijalaride:

Ne tvrdim ja da su sve te price o prevari i korupciji "fake news". Samo ih primam s rezervom.

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

“People like to invent monsters and monstrosities. Then they seem less monstrous themselves.”

22. The Following User Says Thank You to Geralt of Rivia For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    1,034
    Thanked in
    753 Posts

Nisam pratio desavanja pa ako neko zna neka napise..

Sto se desava sa granicama EU takodje i Srbije ima li kakvih popustanja da je sto bilo ili je sve zatvoreno?

Thanks Thanks Given 
    3,748
    Thanks Thanks Received 
    6,946
    Thanked in
    4,167 Posts

Prema tome, šta da ti kažem?

Thanks Thanks Given 
    689
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    465 Posts

Je li ovo rekord u broju zaraženih u jednom danu u USA
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Veli Tramp misli da će biti ispod 100k preminulih...

Skoro 40k novih slučaja ...
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    3,748
    Thanks Thanks Received 
    6,946
    Thanked in
    4,167 Posts

Quote Originally Posted by Markys View Post
    Je li ovo rekord u broju zaraženih u jednom danu u USA

Da. Juce. New York je normalizovan ali sad su krenule druge drzave.
    Prema tome, šta da ti kažem?

Page 228 of 317 FirstFirst ... 128178218224225226227228229230231232238278 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)