Originally Posted by
outline
https://www.portalanalitika.me/clana...ode-od-turizma
U ovoj godini se ne očekuje nikakav ozbiljan prihod od turističke privrede, ocijenio je premijer Duško Marković i dodao da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće.
kad su Gando i Mojsije ovo pisali ovdje bi priča kako nije to baš tako
Sent from my iPhone using Tapatalk
25 februar
Tacno prije 2 mjeseca, kad jos nije poceo haos u Italiji

Originally Posted by
Gandalf_White
A kome ce normalnome biti svejedno ?
Mene iskreno nije strah od virusa kao virusa... Ako je suđeno, neka ga... Preživjeće se ili neće - sta ćemo sad.
Ali me zabrinjava situacija, turizam je prvi koji je pogodjen. Ako ovo ne skala malo, nećemo imati sezonu a onda će biti nebitno jel došao virus ili nije.
Direktno ili indirektno CIJELA CG živi od turizma. Pa mi dodje neko iz Berana i kaže šta ja imam od tog vašeg turizma samo se u turizam ulaže.
skoro SVE plate i SVE penzije u CG se isplaćuju direktno od prihoda od turizma.
Turizam ubrizgava prijeko potrebni novac u zatvoreni ekonosmki krug. Cijene nekretnina i bum građevinske industrije je isključivo zbog turizma isto tako, poljoprivreda skoro pa isključivo preživljava od turizma. Bankarski sektor itd itd itd
Padne li prihod od turizma za samo 20% sledece godine, donja je cijela CG, možemo se svi ugasiti.
Neću ni da pomislim, jer ću se izbedačiti, šta bi znacilo da dodje korona u CG - sa našim kapacitetima i stručnjacima. Prvo bi krili jedno 10 dana da je došla posle bi plakali da nam pomogne EU....

Originally Posted by
Gandalf_White
Ne lažeš ali nijesi u pravu ....
Vidiš kad je izbila recesija - zbog globalne panike je turizam prvi bio na udaru - jer iako možda tebe nije pogodila recesija - dobro ces da promislis da li je pametno da novce utrošiš na putovanje ili ćeš da ih sačuvaš... Grčki turizam se ni do dan danas nije oporavio od svih udara od recesije pa njihove finansijske krize - upravo zbog panike koju je ista izazvala... Da ne dužim o recesiji koja je ako se korona nastavi neodložna.
Ali da se vratim na turizam.
Znači sve države će pozvati svoje gradjane da ne putuju bez prijeke potrebe (kao što je to naša vlada učinila) a onda ćeš i ti kao recimo putnik da uzmeš mapu pa skontaš da je Italija preko mora a da je tamo virus, pa ćeš vidjeti i da je hrvatska tu i da je tamo došao i skontaces da ti je bolje da malo ostaneš kući nego da ideš po aerodromima koji su najrizicnija mjesta posto putuju ljudi iz cijelog svijeta. Dalje ko ti garantuje kao turisti iz Rusije - Srbije - Albanije - Njemačke da sa tobom u avionu nece sjedjeti neko ko je zaražen ?
U autobusu ?
Da nećeš uzeti renta kar koji je vozila zaražena osoba ?
Da nećeš spavati u istoj hotelskoj sobi gdje je noć prije tebe spavao neko ko je zaražen ?
Da nećeš jesti za istim stolom ?
To je panika - a panika se uvijek prvo odrazi na sektor turizma kao najosjetljiviju granu privrede.
Turizam je luksuz - bez obzira da li je niskobudžetni ili 5 zvjezdica - jer je odmor/putovanje neto što ne moraš ali želiš da uradiš.
Pa ćeš većina izabrati da ostane doma dok se sve malo ne stiša.
Evo recimo sve zemlje okruženja su već najavile da se ne ide u Italiju na ekskurzije, karneval u Veneciji je otkazan, kineska nova godina ove godine je nepostojeća (a to je period kad se najviše troši u Kini i kad najviše putuju)...
Sve su to u turističkom smislu nemjerljive i dugosezne posledice.
A onda imaš sledeći slučaj a to sam vrlo pažljivo pratio sa Tunisom (damping cijena)
Poslije terorističkog napada u Susu, Tunis se mučio i bukvalno izgubio skoro sve prihode od turizma. Trebalo im je vise godina da se vrate, a vratili su se tako što su (iako već jeftina destinacija) dodatno oborili cijene do te mjere da su i hoteli sami išli u minus.
Dok je trajao oporavak turizma tamo - cijene u hotelima sa 5 zvjezdica u Tunisu za dvoje 6 noćenja sa all inclusive paketom privatnim plažama - bazenima - SPA itd bile su na nivou noćenja sa doručkom u hotelima po zapadnoj Evropi i tako su se i vratili.
One Ring to Rule them all...
Bookmarks