Page 56 of 125 FirstFirst ... 64652535455565758596066106 ... LastLast
Results 1,376 to 1,400 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    288
    Thanked in
    170 Posts

Quote Originally Posted by Charles Vane View Post
    s obzirom da ove godine nece biti stranih turista, investitora pogotovo, pomorci ce jedino da unose strani kapital u drzavu, a drzavi su sad te pare prijeko potrebne. Zvog toga su se i "iscimali" ovih dana i dogovorili slobodan koridor za nesmetan prolaz nasim pomorcima od/do luka ukrcaja/iskrcaja.
    Ja mislim da je to najviše urađeno zbog brašna koje su nam poslali

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Nece se smanjiti 30% onome što primi 600.

Tu je jedini realno da se ide od 5-30% od najmanje ja najvećoj

Ne vjerujem. Ne smanjuju ovi sebi platu jer su siroke ruke nego zato sto je frka. A ako je njima plata prepolovljena, onda ce grupi C da smanje 30% a grupi D 20%. Mozda budu postedjeni oni najnizi sluzbenici i namjestenici i njima bude neko simbolicno smanjenje.
    Grijesim u max 5%, zivi bili pa vidjeli.
    Jer bi onda imao paradoksalnu situaciju da tamo neki sef ili nacelnik primi manje od obicnog sluzbenika.
    Dodaj na to masu privatnika, ugostitelja i slobodnih profesija koji nemaju nikakvih primanja vec zavise od ovih mjera i mrvica sto ce da im bace, jasno je u kakvom smo sranju.
    Da se nekome na drzavne jasle preko noci plata prepolovi mislim da se jos nije desavalo, bez obzira sto primaju po par hiljada eura. Ne znam jeste li svjesni sto to znaci.
    Za nekretnine ne znam oce li cijene panut preko 20%, ali ce se auta prodavat posto zasto, samo se treba ciganisat i pogadjat oko cijene
    Last edited by Totalno Lagan; 24-04-20 at 18:32.

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by Beton View Post
    Mislim da sam vidio da se odnosi na april i maj ostatak posta ne bih da komentarišem jer je glupost
    Ne razumijem, kakvu sam to glupost napisao.
    Mislis da ce ovo trajati samo 2 mjeseca?
    Nema sanse.
    A ako mislis na ovo u vezi kredita funkcionera. Ako imas platu 1500 eura, nije strasno ako se zaduzis 600-700 ili vise eura, opet ti ostaje dovoljno da zivis normalno. Odjednom ti platu prepolove i ispada da radis za kredite.

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Quote Originally Posted by Totalno Lagan View Post
    Nema sanse.
    A ako mislis na ovo u vezi kredita funkcionera. Ako imas platu 1500 eura, nije strasno ako se zaduzis 600-700 ili vise eura, opet ti ostaje dovoljno da zivis normalno. Odjednom ti platu prepolove i ispada da radis za kredite.
    Neka rade. Neka vide kako je obicnome narodu.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
    two things are infinite:
    the universe and human stupidity;
    and I'm not sure about the universe

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by jakov_ct View Post

Ne znam da li se kapiramo. Ne bilo mi vece brige od te kako ce ministri i poslanici da izmire kredite.
    Problem je sto se rezanje plata nece zaustaviti samo na njima.
    Smanjis platu 20-30% ostaloj administraciji. U Crnoj Gori imas 50 hiljada ljudi na drzavne jasle. Tu cifru pomnozi sa 2-3 clana familije i vidjeces koliko ljudi zavisi od sluzbenicke plate.
    U prevodu, ceka nas ozbiljno stezanje kaisa. A kraj krize se ne nazire.
    P.S. ne radim za drzavu niti sam ikad ikakvu korist od nje imao. Bez ako racunam sto mi jedna baba prima penziju

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

aj da vidimo oce li duska poslusati....

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Kako mislis "oce li ga poslusati"
    Nije valjda da su ovo neke preporuke ili obecanja.
    Ako je tako, brisite sve sto sam napisao
    I dalje mi zvuci nerealno da se tamo neka guzica od ministra odrekne pola plate, pa neka je izborna godina.

Thanks Thanks Given 
    4,317
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Nece se smanjiti 30% onome što primi 600.

Tu je jedini realno da se ide od 5-30% od najmanje ja najvećoj
    Svima s drzavnih jasliskresat plate dovro, da vide kako je u privatni sektor. Ako pati privatni sektor, neka i uhljebi podnesu teret krize, ionako se budzet puni od privatnog.

Zasto bi sezadyzivalj za plate uhljeba umjesto za vece podsticaje privredi?

Mora komplet reorganizacija drzavnog aparara. Ako sadto ne uradimo, ne znam kad cemo.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    8,787
    Thanks Thanks Received 
    3,900
    Thanked in
    2,332 Posts

Quote Originally Posted by jakov_ct View Post

Kako bi' ja ovo regulisa,sve je smijeshno!
    Neka sve no bih bio obožavan nakon tih mjera!!!
    ...

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Svima s drzavnih jasliskresat plate dovro, da vide kako je u privatni sektor. Ako pati privatni sektor, neka i uhljebi podnesu teret krize, ionako se budzet puni od privatnog.

Zasto bi sezadyzivalj za plate uhljeba umjesto za vece podsticaje privredi?

Mora komplet reorganizacija drzavnog aparara. Ako sadto ne uradimo, ne znam kad cemo.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
    Dosadan si brate sa tom pricom o uhljebima, pratim ovu temu od pocetka i svaki ti je post isti.
    Ne punis samo ti budzet, a valjda si kao privatnik ustedio malo za crne dane, da ne moras zavisit od ekonomskih mjera i pomoci
    Nemam pojma cime se bavis, ali medju ovim uhljebima ima medicinskih radnika i jos hiljada ljudi koji obavljaju mnogo odgovorniji posao od tvog, mog i vecine forumasa. Nista licno.

11. The Following User Says Thank You to Totalno Lagan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,047
    Thanks Thanks Received 
    12,426
    Thanked in
    6,726 Posts

https://www.portalanalitika.me/clana...ode-od-turizma

U ovoj godini se ne očekuje nikakav ozbiljan prihod od turističke privrede, ocijenio je premijer Duško Marković i dodao da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće.

kad su Gando i Mojsije ovo pisali ovdje bi priča kako nije to baš tako

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

13. The Following 2 Users Say Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    288
    Thanked in
    170 Posts

Nema sanse.
    Samo mlatiš gluposti kažeš od plate žive sudije i tužioci nemaju kombinacije i poslove sa strane a za ovo drugo baš me nešto ne interesuje neka i onaj što ima 500 radi malo za 350 što da ne koliko ljudi samo privatno radi za te pare jašu ga i nema fixno radno vrijeme odmor slobodan dan i tako dosta toga a ovaj drugi sve to ima pa ako mu se ne sviđa plata neka napušti državnu upravu pošto su to sve stručnjaci tamo pa će lako nać posao ili neka tu pamet iskoristi pa otvori nešto svoje je li tako? Nisam im ja kriv što imaju kompleks više vrijednosti misle da su neko i nešto i svi oće da budu neki bogataši ali na državne pare da se putuje krediti i tako to niko ih nije tjerao da uzimaju to oćeš da živiš na način na koji ne možeš i nisi dorastao tome treba da naučiš da živiš u skladu sa svojim mogućnostima da prije svega spoznaš sebe i budeš svestan ko si i šta si ali nažalost 95 posto naših stavova su indukovani od strane drugi ljudi neko ti kaže da si lep a ti znaš da si akrep ali ubijediš sebe da jesi jer bolje taj drugi zna no ti sam kad se pogledaš u ogledalo

15. The Following User Says Thank You to Beton For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    288
    Thanked in
    170 Posts

Dosadan si brate sa tom pricom o uhljebima, pratim ovu temu od pocetka i svaki ti je post isti.
    Ne punis samo ti budzet, a valjda si kao privatnik ustedio malo za crne dane, da ne moras zavisit od ekonomskih mjera i pomoci
    Nemam pojma cime se bavis, ali medju ovim uhljebima ima medicinskih radnika i jos hiljada ljudi koji obavljaju mnogo odgovorniji posao od tvog, mog i vecine forumasa. Nista licno.
    Ništa lično ali treba da razlikuješ posao medicinara prosvetara i policije i sl. od običnih poslova to su pozivi i samim odabirom tog posla on bi trebao da se vodi nekim drugim vrijednostima a ne da mu je materijalno na prvom mjestu jer onda je trebao da se opredijeli za neku drugu profesiju

Thanks Thanks Given 
    2,100
    Thanks Thanks Received 
    3,743
    Thanked in
    1,573 Posts

Znaci ladno zareza bez

f6

18. The Following User Says Thank You to acs For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    288
    Thanked in
    170 Posts

Quote Originally Posted by acs View Post
    Znaci ladno zareza bez

Ne uvaljuj sebe tamo đe ne treba da se ne nagrdiš mali dečače

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by Beton View Post
    Samo mlatiš gluposti kažeš od plate žive sudije i tužioci nemaju kombinacije i poslove sa strane a za ovo drugo baš me nešto ne interesuje neka i onaj što ima 500 radi malo za 350 što da ne koliko ljudi samo privatno radi za te pare jašu ga i nema fixno radno vrijeme odmor slobodan dan i tako dosta toga a ovaj drugi sve to ima pa ako mu se ne sviđa plata neka napušti državnu upravu pošto su to sve stručnjaci tamo pa će lako nać posao ili neka tu pamet iskoristi pa otvori nešto svoje je li tako? Nisam im ja kriv što imaju kompleks više vrijednosti misle da su neko i nešto i svi oće da budu neki bogataši ali na državne pare da se putuje krediti i tako to niko ih nije tjerao da uzimaju to oćeš da živiš na način na koji ne možeš i nisi dorastao tome treba da naučiš da živiš u skladu sa svojim mogućnostima da prije svega spoznaš sebe i budeš svestan ko si i šta si ali nažalost 95 posto naših stavova su indukovani od strane drugi ljudi neko ti kaže da si lep a ti znaš da si akrep ali ubijediš sebe da jesi jer bolje taj drugi zna no ti sam kad se pogledaš u ogledalo

Covjece, toliko safre, razocaranosti i kompleksa izbija iz ovoga sto si napisao da si mi pokvario vece.
    Lagano samo druze... mrznja i zavist nikome nijesu dobro donijeli. Radi na sebi, uzivaj u zivotu.
    Bice ti bolje, vjeruj mi.

21. The Following User Says Thank You to Totalno Lagan For This Useful Post:

acs

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Uh sine, mi smo srećni ako se granice otvore tamo od avgusta.. Mislim da će ipak ili doći do nepopularnih poteza (otpuštanje viškova iz javnog sektora i rezanja plata) ili ćemo kao i do sad pa dok skroz ne odemo u krasni tu oko nove godine.
    Svakako j*bena vremena su pred nama, imam utisak da će i gore biti nego 2009-2012 i to mnogo gore.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post

U ovoj godini se ne očekuje nikakav ozbiljan prihod od turističke privrede, ocijenio je premijer Duško Marković i dodao da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće.

A najjace bi bilo da je izjavio suprotno, da nas ceka solidna sezona. Kao da je narod stoka pa da moze svakakvu pricu da im uvali.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    288
    Thanked in
    170 Posts

Hahhahahhahaha to je sve što si mogao da napišeš 😉 ja sam na odmor do pon uživam lagan sam para ima koliko oćeš mada to nije na prvom mjestu već kakav ti je kvalitetan život i ne brinem se toliko za tužioce i sudije kao ti

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Samo uzivaj...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post

25 februar

Tacno prije 2 mjeseca, kad jos nije poceo haos u Italiji

A kome ce normalnome biti svejedno ?

Mene iskreno nije strah od virusa kao virusa... Ako je suđeno, neka ga... Preživjeće se ili neće - sta ćemo sad.

Ali me zabrinjava situacija, turizam je prvi koji je pogodjen. Ako ovo ne skala malo, nećemo imati sezonu a onda će biti nebitno jel došao virus ili nije.

Direktno ili indirektno CIJELA CG živi od turizma. Pa mi dodje neko iz Berana i kaže šta ja imam od tog vašeg turizma samo se u turizam ulaže.

skoro SVE plate i SVE penzije u CG se isplaćuju direktno od prihoda od turizma.

Turizam ubrizgava prijeko potrebni novac u zatvoreni ekonosmki krug. Cijene nekretnina i bum građevinske industrije je isključivo zbog turizma isto tako, poljoprivreda skoro pa isključivo preživljava od turizma. Bankarski sektor itd itd itd

Padne li prihod od turizma za samo 20% sledece godine, donja je cijela CG, možemo se svi ugasiti.

Neću ni da pomislim, jer ću se izbedačiti, šta bi znacilo da dodje korona u CG - sa našim kapacitetima i stručnjacima. Prvo bi krili jedno 10 dana da je došla posle bi plakali da nam pomogne EU....
    Ne lažeš ali nijesi u pravu ....

Vidiš kad je izbila recesija - zbog globalne panike je turizam prvi bio na udaru - jer iako možda tebe nije pogodila recesija - dobro ces da promislis da li je pametno da novce utrošiš na putovanje ili ćeš da ih sačuvaš... Grčki turizam se ni do dan danas nije oporavio od svih udara od recesije pa njihove finansijske krize - upravo zbog panike koju je ista izazvala... Da ne dužim o recesiji koja je ako se korona nastavi neodložna.

Ali da se vratim na turizam.

Znači sve države će pozvati svoje gradjane da ne putuju bez prijeke potrebe (kao što je to naša vlada učinila) a onda ćeš i ti kao recimo putnik da uzmeš mapu pa skontaš da je Italija preko mora a da je tamo virus, pa ćeš vidjeti i da je hrvatska tu i da je tamo došao i skontaces da ti je bolje da malo ostaneš kući nego da ideš po aerodromima koji su najrizicnija mjesta posto putuju ljudi iz cijelog svijeta. Dalje ko ti garantuje kao turisti iz Rusije - Srbije - Albanije - Njemačke da sa tobom u avionu nece sjedjeti neko ko je zaražen ?
    U autobusu ?
    Da nećeš uzeti renta kar koji je vozila zaražena osoba ?
    Da nećeš spavati u istoj hotelskoj sobi gdje je noć prije tebe spavao neko ko je zaražen ?
    Da nećeš jesti za istim stolom ?

To je panika - a panika se uvijek prvo odrazi na sektor turizma kao najosjetljiviju granu privrede.
    Turizam je luksuz - bez obzira da li je niskobudžetni ili 5 zvjezdica - jer je odmor/putovanje neto što ne moraš ali želiš da uradiš.
    Pa ćeš većina izabrati da ostane doma dok se sve malo ne stiša.

Evo recimo sve zemlje okruženja su već najavile da se ne ide u Italiju na ekskurzije, karneval u Veneciji je otkazan, kineska nova godina ove godine je nepostojeća (a to je period kad se najviše troši u Kini i kad najviše putuju)...
    Sve su to u turističkom smislu nemjerljive i dugosezne posledice.

A onda imaš sledeći slučaj a to sam vrlo pažljivo pratio sa Tunisom (damping cijena)

Poslije terorističkog napada u Susu, Tunis se mučio i bukvalno izgubio skoro sve prihode od turizma. Trebalo im je vise godina da se vrate, a vratili su se tako što su (iako već jeftina destinacija) dodatno oborili cijene do te mjere da su i hoteli sami išli u minus.
    Dok je trajao oporavak turizma tamo - cijene u hotelima sa 5 zvjezdica u Tunisu za dvoje 6 noćenja sa all inclusive paketom privatnim plažama - bazenima - SPA itd bile su na nivou noćenja sa doručkom u hotelima po zapadnoj Evropi i tako su se i vratili.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Kratko Gando, jesmo li poginuli ove godine?
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    2,100
    Thanks Thanks Received 
    3,743
    Thanked in
    1,573 Posts

I za vanredno stanje sto mislis

f6

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Uh sine, mi smo srećni ako se granice otvore tamo od avgusta.. Mislim da će ipak ili doći do nepopularnih poteza (otpuštanje viškova iz javnog sektora i rezanja plata) ili ćemo kao i do sad pa dok skroz ne odemo u krasni tu oko nove godine.
    Svakako j*bena vremena su pred nama, imam utisak da će i gore biti nego 2009-2012 i to mnogo gore.
    Koliko pratim ( a pratim sve) mislim da cemo imati djelimicno otvaranje granica vec sredinom Juna...

4 maja znacemo sta da ocekujemo od turisticke sezone jer na taj dan ce EU da izadje sa planom kako ce se vracati letovi, kad, dje itd...

Iako sam veoma skeptican prethodnih dana, i dalje vjerujem da u najboljem mogucem scenariju necemo moci ni do 20% prihoda u odnosu na proslu godinu, moguce je da malko odcepi u avgustu pa uzmemo nesto njemaca, austrijanaca itd.

Ako toga ne bude bice bruka, bukvalno cemo imati ogromne nerede na jesen i zimu uzrokovane ekonomskom krizom i nemastinom - jednostavno nece biti moguce odrzati sistem, ne pomaze ti pomoc ni zajam ni pare u budzet - samo zivi kes medju narodom - pogotovo ne mjere dje ce od 100 000 zaposlenih koji ce kao dobiti neku pomoc 70% prima 111eur...

P.S.
    Ova kriza je već nezamislivo pogubnija i veća nego ona 2009. A biće i dalekosežnija.
    Tako da je nemaš šta porediti
    Last edited by Gandalf_White; 24-04-20 at 19:58.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    2,100
    Thanks Thanks Received 
    3,743
    Thanked in
    1,573 Posts

Znaci neredi na jesen...

f6

31. The Following User Says Thank You to acs For This Useful Post:

Page 56 of 125 FirstFirst ... 64652535455565758596066106 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)