Page 48 of 125 FirstFirst ... 384445464748495051525898 ... LastLast
Results 1,176 to 1,200 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    8,756
    Thanks Thanks Received 
    3,889
    Thanked in
    2,322 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/drust...a-12-tona-sira

Zna li ko ovoga,je li ovako poshten ka shto pricha...?
    Hoce li spushtat cijenu pa da se trguje ako vec ne ide na poklanjanje.
    ...

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...ena-nekretnina

Svi prognoziraju neki veliki pad nekretnina, samo ne znam koliki pad je realno ocekivati.
    Sjecam se da je prije nekih 15 godina kvadrat stana u Podgorici bio oko 700-800 eura ili maraka (moji kupili) tako da pad ispod toga je nemoguc. Pa i kad je bila kriza prije 10 godina cijena novogradnje je bila oko 1000-1100 eura, u City kvart su bas tih godina prodavali kvadrat po 1150 cini mi se
    Pad od 10-20% za nekih pola godine ili godinu je realna prica po mom misljenju
    Last edited by Totalno Lagan; 19-04-20 at 12:21.

Thanks Thanks Given 
    9,213
    Thanks Thanks Received 
    6,683
    Thanked in
    2,624 Posts

Procitah cetinje 1000 kvadrat bio. Ovo veze sa vezom nema

Sent from my Redmi 6 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Tivat skoro 3000 novogradnja. Monte Carlo.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Totalno Lagan View Post

Svi prognoziraju neki veliki pad nekretnina, samo ne znam koliki pad je realno ocekivati.
    Sjecam se da je prije nekih 15 godina kvadrat stana u Podgorici bio oko 700-800 eura ili maraka (moji kupili) tako da pad ispod toga je nemoguc. Pa i kad je bila kriza prije 10 godina cijena novogradnje je bila oko 1000-1100 eura, u City kvart su bas tih godina prodavali kvadrat po 1150 cini mi se
    Zašto vjeruješ da je pad ispod 700eur nemoguće ?
    Prodaja od strane investitora je nemoguća po toj cijeni bar neki period.
    Ali je izgledno i moguće.

Previše stanova, previsoki krediti, gubljenje posla, nema sezone itd itd
    10% je već palo.
    Cijene renta već 20% u odnosu na januar
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

evo malo pisanja o turizmu bez pesimizma

Par redova o turizmu

Kako direktno ili indirektno svi u Crnoj Gori zavisimo od turizma (25% BDP su prihodi od turzima)prirodno je da se pitamo - Šta će biti sa sezonom?
    Na ovo pitanje niko ne može dati tačan odgovor, uzevši u obzir da niko ne zna kada će doći do ublažavanja mjera u Evropi i kada će se otvoriti granice. Ali možemo koristiti već dostupne podatke da pretpostavimo kakva kretanja na tržištu da očekujemo u ovoj godini a i u budućnosti. Pokušaću da uprostim moja skromna mišljenja o tome gdje se CG turizam sada nalazi i gdje može biti.

1. Domaći turizam ne može i neće spasiti ili značajno pomoći turističku privredu

Prema podacima Monstata za 2018 godinu ukupan broj ostvarenih noćenja u CG bio je 12.930,334 od toga su domaći gosti ostvarili 486.524 ili 3.76% od ukupno ostvarenih noćenja.
    Zbog naglog pada platežne moći zbog epidemije, privremenog zatvaranja najvećeg dijela privrede, prirodne potrebe individue da se u vremenima ekonomske krize odriče luksuza možemo očekivati još manji broj u 2020 godini. Ono do čega će neminovno doći kako bi se privukao domaći turista je pad cijena kako u kolektivnom tako i u individualnom smještaju. Čak i u slučaju da nekim čudom broj iz 2018 poraste 5 puta, čak bi i tada prihodi od turizma bili na ispod 10% od ostvarenih u toj godini(pad cijena, niska platežna moć itd)

2. Pad cijena globalno
    Po podacima WTO (Svjetske turističke organizacije) predstavljenim krajem marta, očekuje se globalni pad prihoda od turzima između 20-30%. Očekivano je da će ove projekcije rasti kako se budu uzimalo u obzir trajanje pandemije, nova žarišta u SAD, UK i pojedinim zemljama EU. Kako bi destinacije privukle što veći broj turista očekuje se i pad cijena. Turističke destinacije kao što su Italija ili Španija nijesu adekvatno reagovale na pandemiju na samom početku i poruke haosa i propasti zdravsvenog sistema su obišle svijet i samim tim ugrozile su reputaciju njihovog turističkog brenda. Očekivano je prvo od njih pa onda i od svih ostalih da znatno obore cijene smještaja pa onda i svega ostalog. Za očekivati je da uz državne subvencije pad cijena bude preko 30%. Čak i destinacije u našem okruženju kao što su Hrvatska, Grčka ili Albanija uskladiće cijene sa turističkim tržištem. Kako bi bili konkurentna cijenom i turistički poslenici u CG moraće regulisati cijene, ali tu će biti potrebne subvencije ili smanjenje poreza od strane države zbog izuzetne sezonalnosti. Preko 80% turističkog prometa je u mjesecima jul avgust i septembar, pa je i generisanje profita prilagođeno trajanju sezone. Ako se zacrtani prihodi ne ostvare u ova 3 mjeseca - kompanije ne mogu redovno poslovati, isplaćivati zaraze i servisirati troškove do sledeće sezone. (i ovdje ne pričamo o kreditima za likvidnost sa kratkim grejs periodom, već o beskampatnim kreditima sa dugim rokom otplate i grejs periodom od 2-4 godine, bez toga većina se neće oporaviti)

3. Uticaj mjera na turističku privredu
    Sasvim je jasno da ukoliko bude turističke sezone 2020 nećemo imati redovno stanje. Moraće se poštovati makar 3 mjere - fizička distanca, maske i rukavice, i neće biti masovnih okupljanja. To će biti vrlo problematično za kruz turizam, avio prevoznike kao i velike hotele. Turisti će generalno tražiti objekte sa što manje gužve, i što više izolovane od spoljnog svijeta, sa što manje interakcije sa ostalim gostima. Tu se vidi šansa za CG i šansa za privatni smještaj srednje i više klase, vile, etno i eko sela, seoska domaćinstva... Indviidualni smještaj u CG broji preko 70% ukupnih kapaciteta. Šansa za manja mjesta sa plažama, sela i za do sada nevalorizovane ili malo valorizovane destinacije, turističke aktivnosti i prizvode sa minimum fizičkog kontakta(Prokletije, Sinjajevina, Durmitorski kraj, mala mjesta i sela na primorju itd) kao što su planinarenje i ostale aktivnosti koje ne uključuju 20-50 osoba zatvorenih u autobusu više sati. Brojne turističke agencije moraće se prilagoditi i umjesto mass turističkih obilazaka usmjeriti se na individualne ture.
    Avio industrija je u velikom problemu, na primjer Luftahanza svako 10 minuta gubi po milion eura a bila je primorana i da ugasi Germanwings - niskobužetnog avioprevzonika sa 33 aviona. Zbog gužvi na aerodromima i epidemiloškog rizika u samim avionima realno je očekivati da će se veliki broj turista odlučiti da na putovanje pođe svojim automobilom ili da automobil iznajmi iako im to ranije ne bi bilo u planu.

4. Posebnost destinacije
    U Crnoj Gori nijesmo uspjeli da iskoristimo posebnosti u samoj turističkoj ponudi i da ih valorizujemo na pravi način. Iako je za očekivati da u godinama pred nama dođe do smanjenja broja turista na globalnom nivou ova izuzetno loša situacija može donijeti i nešto dobro.
    Želja za putovanjima i odmorom će uvijek postojati, bez obzira na krizu. Naš je posao kao građana, turističkih radnika i nadležnih da ubijedimo turistu da poželi baš Crnu Goru.
    Održivi razvoj je odgovor na ovaj izazov. Domaći proizvodi, domaća proizvodnja, planinski turizam, pravilna valorizacija Nacionalnih parkova i UNESCO lokaliteta, rafting, kanjoning, fly fishing, farm stay, sakupljanje ljekovitog bilja, posmatranje ptica, ronjenje, planinarenje, višednevno kampovanje, eko kampovi ... Sve su to posebnosti na jednom malom prostoru kao što je CG. Do sada nijesmo previše pažnje usmjeravali ka njima već je sva "valorizacija" bila usmjerena ka dolasku što većeg broja ljudi za 90 dana vrhunca sezone u par mjesta na primorju. Turista će u godinama pred nama imati bezbroj jeftinih turističkih resorta na plažama, hotela sa all inclusive uslugom upola cijene, ono što neće imati je pravi i jedinstven doživljaj prirode, sela, mira i tišine - nema puno zemalja koje mogu ponuditi divlju ljepotu uživo, a ni jedna to nema na malom prostoru kao CG. Imamo veliku šansu da konačno turizam počnemo od nule i da ga ovaj put razvijamo na pravilan i održiv način a ne stihijski i betonizacijom - drugi put nam se ova šansa neće pružiti.
    5. Prekvalifikacija kadra
    Crna Gora muku muči sa nedostatkom kadra u turizmu, svake godine uvozimo na desetine hiljada sezonskih radnika a naši zaposleni odlaze u inostranstvo zbog generalno loših uslova i malih plata. Ovo je prava prilika da se u vakumu između dvije sezone organizuje prekvalifikacija pa da zaposlimo domaće kvalitetne kelnere, kuhinjski staff, recepciju, još više turističkih vodiča...
    Prilika da se organizuju kursevi njemačkog, engleskog, kineskog, francuskog za sve zainteresovane. Ali ne stidljivo kao što je to do sada bio slučaj već agresivno, kako bi svi razumjeli koliko je važno da ,koliko je to moguće, svaki cent koji se zaradi u CG ostaje u CG i da benefit ima kako domaći poslodavac tako i radnik a i gost koji će imati uslugu na većem nivou. Potrebno je uvesti institut stalnog sezonskog radnika, kako zbog sezonalnosti ne bi svake godine gubili izbrušen kadar koji odlazi u inostranstvo jer zimi nema šta da radi.
    -----------------------------------------------------------------------
    Ovo su razmišljanja ubogog krčmara koji bi sada sa svojim gostima vilenio po Durmitoru, vodio ih da muzu krave, piju vodu sa izvora i gledaju kako se pravi sir i kako sviće zora u srcu planine...
    Ja moj poziv mnogo volim i uživam u onome što radim.
    Turizma će biti uvijek - manje ili više - mi moramo da naučimo kako da turizam radi za sve i kako da svi imaju koristi. To treba da nam je osnovni cilj u periodu pred nama.

Thanks Thanks Given 
    6,191
    Thanks Thanks Received 
    13,737
    Thanked in
    5,204 Posts

Kuće i placevi generalno u PG neće niđe što se veli, razlog - nema ih više. Stanova je prezasićenje i za očekivati je da budu na udaru odmah...

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Procitah cetinje 1000 kvadrat bio. Ovo veze sa vezom nema

Ziva istina, cak su se po 1200-1300 neki stanovi prodavali. Razlog je sto u takvim gradovima nemas novih stanova, jedino raspale starogradnje dje ti treba 300 eura da ga renoviras. Pa narod kupi.
    1000 eura je novogradnja u Bijelo Polje bila vjerovao ili ne. Dodju gasterbajteri, "biznismeni" i kriminlci i kupe.
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Zašto vjeruješ da je pad ispod 700eur nemoguće ?
    Prodaja od strane investitora je nemoguća po toj cijeni bar neki period.
    Ali je izgledno i moguće.

Previše stanova, previsoki krediti, gubljenje posla, nema sezone itd itd
    10% je već palo.
    Cijene renta već 20% u odnosu na januar
    Naravno da je moguce od banke da se kupi stan sto je na izvrsenje i tako kad je nekome velika nuzda i muka.
    Ali meni npr ne bi bilo prijatno da kupim takav stan.
    Isto se odnosi i za podizvodjace, njima ako je neka frka sad vec prodaju jeftinije stanove. Imam ponudu za stan u Budvi sto je prije 2 mjeseca 1600 kvadrat bio. Covjek mi ga daje za 1300.
    Ali od ovih glavnih izovdjaca tesko da ce padati (toliko) Neka spuste cijenu 100e izgubise milion
    10% pad je realna prica za Podgoricu, kako u novogeadnji tako i starogradnji. Najjace su ove babe i djedovi sto prodaju komunisticke stanove po 5 godina, zacrtali su neku cijenu i to je to
    A volio bih da cijene padnu toliko koliko pricate, jer sam usao u kupovinu stana, mislim da je u ovom trenutku najbolje cackat ove podizvodjace sto ih krediti pritiskaju, 15-20% ce korigovati cijene. A od njih mi nije zao kupit, snasli su se svi oni dobro
    Last edited by Totalno Lagan; 19-04-20 at 13:05.

9. The Following User Says Thank You to Totalno Lagan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

problem je sa vlasnicima nekretnina što su nenormalno tvrdoglavi, dugovaće na 16 strana i prodavaće gu*icu ako treba ali nekretninu neće prodat ispod onoga što su je platili
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Quote Originally Posted by Totalno Lagan View Post

Šarene laže za pad cijena kao što su 10-20%...
    Ako je 1m2 bio 1200e sad će bit 1150e i to je to, ali i to je upitno hoće li toliko pasti.
    To su uglavnom uložene pare, što bi neko drastično spuštao cijene i gubio toliko? U CG se ne očekuje glad pa da se stvari i nekretnine prodaju pošto zašto. Trgnite se malo, nije sve tako strašno.
    Nisu to igračke, nego kuće, stanovi, placevi, poslovni prostori itd.

Blizu je maj, očekuje se normalizacija brzo-polako. Kad uđemo u 2021. ovo će sve biti zaboravljeno.

Kriza je ako Bog da kratkog roka, tako da je meni nerealna ova priča.
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by mneonly View Post
    U CG se ne očekuje glad pa da se stvari i nekretnine prodaju pošto zašto. Trgnite se malo, nije sve tako strašno.
    .
    Ko ti je rekao da se ne očekuje ?

Više je nego izvjesno da nema sezone.
    Para u budžetu nema
    Prezaduženi smo
    Znaš li ti koliko je dalek maj 2021?

Dje se informišes ?
    Last edited by Gandalf_White; 19-04-20 at 13:14.

Thanks Thanks Given 
    9,213
    Thanks Thanks Received 
    6,683
    Thanked in
    2,624 Posts

Podgorica kao jedan izuzetno ruzan grad, veoma zagadjen. Dje zelenila nema nidje. Bez takodje bilo kakvih sadrzaja. 1000e kvadrat je pre-previse. Ne postoji luksuzni kvart u pg. Nekad je bio pod goricom ali su i tu uvalili dvije zgrade te i to ne lici ni na sta.
    Da ne pricam da imamo zgrade dje je balkon u balkon. Tetka je kupila na stari stan 55kv 86k eura 2007 godine, covjek im je napravio pored zgradu prije par godina dje im je balkon od njihovog sa strane dnevne bukvalno 35cm. E sad oni tu ne mogu nista. Stan vise ne vrijedi 40k ali ti mozgovi sto su kupili taj stan preko puta njihovog mi tek nisu jasni.

Tako da stan u pg 700e je realna cijena. Da se ne lazemo. Tek o tome da se cuju komsija sa prvog do petog ako se jace nasmije. Pored ako se ko zanese ili ako ko kuva mirise na tri sprata.

14. The Following User Says Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

Šarene laže za pad cijena kao što su 10-20%...
    Ako je 1m2 bio 1200e sad će bit 1150e i to je to, ali i to je upitno hoće li toliko pasti.
    To su uglavnom uložene pare, što bi neko drastično spuštao cijene i gubio toliko? U CG se ne očekuje glad pa da se stvari i nekretnine prodaju pošto zašto. Trgnite se malo, nije sve tako strašno.
    Nisu to igračke, nego kuće, stanovi, placevi, poslovni prostori itd.

Blizu je maj, očekuje se normalizacija brzo-polako. Kad uđemo u 2021. ovo će sve biti zaboravljeno.

Kriza je ako Bog da kratkog roka, tako da je meni nerealna ova priča.
    Doktore Nestorovicu?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

16. The Following User Says Thank You to Mojsije For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

na osnovu čega temeljiš tvrdnju da se će stvari normalizovat brzo? i da će se u 2021. ovo zaboravit? države veze nemaju kad će i u kojoj mjeri moći potpuno otvoriti granice da počnemo odatle. države će mjere popuštati i koliko toliko normalizovati stanje ali i to će polako radit

u CG si i prije ove krize imao veliki postotak siromašnih a evo već mjesec dana ne rade objekti u kojima radi veliki broj ljudi i samim tim većina njih su bez prihoda

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Ko ti je rekao da se ne očekuje ?

Više je nego izvjesno da nema sezone.
    Para u budžetu nema
    Prezaduženi smo

Kako misliš ne očekuje se glad ?
    Trpio je ovaj narod i gore vala ako ćemo realno
    To je moja neka vizija trenutne situacije i kako će se odvijati u budućnosti.

A ako ćemo nekim teorijama i logikama van trenutne realnosti ko garantuje da će novac kao novac opstati, možda se sruši taj sistem, novac bude bezvrijedan, a nekretnine još više skoče u toj nekoj vrijednosti...
    Ustvari i idemo tim putem, elektronskog novca. Papir će se kad tad izbaciti iz upotrebe.
    Last edited by mneonly; 19-04-20 at 13:20.
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    9,213
    Thanks Thanks Received 
    6,683
    Thanked in
    2,624 Posts

Ako ti mislis da nema gladnih evo jedna slika za tebe. Slikano sad. Uvecano pa je kamera nikakva. No sad vidim i buknulo granje

Na slici da nema granja i da sam se vise potrudio vidio bi oko 40-60 auta taxi udruzenja. Pomnozi sa minimum po dva vozaca
    Eto ti, mozda nisu gladni ali je mala sansa da im je trenutno zivot kvalitetan i bezbrizan

Otvorite oci ljudi, rasirite malo vidike

20. The Following 2 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Podgorica kao jedan izuzetno ruzan grad, veoma zagadjen. Dje zelenila nema nidje. Bez takodje bilo kakvih sadrzaja. 1000e kvadrat je pre-previse. Ne postoji luksuzni kvart u pg. Nekad je bio pod goricom ali su i tu uvalili dvije zgrade te i to ne lici ni na sta.
    Da ne pricam da imamo zgrade dje je balkon u balkon. Tetka je kupila na stari stan 55kv 86k eura 2007 godine, covjek im je napravio pored zgradu prije par godina dje im je balkon od njihovog sa strane dnevne bukvalno 35cm. E sad oni tu ne mogu nista. Stan vise ne vrijedi 40k ali ti mozgovi sto su kupili taj stan preko puta njihovog mi tek nisu jasni.

Tako da stan u pg 700e je realna cijena. Da se ne lazemo. Tek o tome da se cuju komsija sa prvog do petog ako se jace nasmije. Pored ako se ko zanese ili ako ko kuva mirise na tri sprata.

Da li je kad tako covjek gleda realno, jesto, bih li volio, volio bih, ali tesko, 700-800 je bila cijena prije buma nekretnina i cuda.
    1000-1100e je bila cijena novogradnje i za vrijeme recesije kod Bace i ekipe.
    1200 eura u Dadi gradnju na Stari sa pogledom na šine i zardjale vagone je za mene bila naucna fantastika i cudio sam se ko to placa. Medjutim, 1000 eura za te i slicne lokacije je cijena koja se moze ocekivati poslije svega ovoga.
    A da cemo se brzo oporaviti od ovoga nema sanse, trajace kriza dosta dugo. Sto ce da se desi- jeftino ce se prodavati stanovi od podizvodjaca (vec se prodaju) a novih projekata nece previse biti a i oni ce da koriguju malo cijenu sto ce uticati na sve ostalo. A oni kojima nije nuzda nece prodavati stanove, vodice se logikom ako padnu cijene, skocice ponovo za nekoliko godina.
    A 1000 eura u novogradnji u Pg je opet razumna i stabilna cijena, jer kad uzmes u obzir kamatne stope na stambene kredite, ispada rata kredita 300 eura za jednosoban stan za koji bi kirija bila 250e.
    Cijena kirija je trenutno pala zbog karantina i blokade koja ce trajati jos par mjeseci. Ovo sad je bas vanredno stanje, totalna blokada i ne treba ga uzimati kao neki reper. Nakon toga se vraca na staro, ta cijena kirija je godinama takva i nije se mijenjala. Jer narod ce i nakon svega ovoga da iznajmljuje rent a stan stanove za ljubavnice i kres seme, a i to opet utice na cijenu kirije.
    Last edited by Totalno Lagan; 19-04-20 at 13:34.

22. The Following User Says Thank You to Totalno Lagan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

@kaemSe nismo pričali o tome nego o cijenama nekretnina
    Niti će ti taksisti gladovat, ne rade mjesec dana, počeće opet brzo. Eto dobili su i subvencije. Izdržaće.

Ti prvi što kukaju otići će i kupit parfem Dolce & Gabbana od 100e, armani, hugo boss odijela. Air jordan patike itd. Što prije budu mogli.
    A niko centa nema.
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Trpio je ovaj narod i gore vala ako ćemo realno
    To je moja neka vizija trenutne situacije i kako će se odvijati u budućnosti.

A ako ćemo nekim teorijama i logikama van trenutne realnosti ko garantuje da će novac kao novac opstati, možda se sruši taj sistem, novac bude bezvrijedan, a nekretnine još više skoče u toj nekoj vrijednosti...
    Ustvari i idemo tim putem, elektronskog novca. Papir će se kad tad izbaciti iz upotrebe.
    Mišljenje je jedna stvar.
    Ali te ja upravo pitah na osnovu čega si formirao to mišljenje ?

To me zanima.
    Koji je to članak - analiza - emisija domaća/strana koja ne kaže da smo apsolutno najebali ?
    U kojoj se ne kaže da će zemlje koje su zavisne od uvoza posebno najebbati ? (CG najgora pokrivenost uvoza izvozom na svijetu)
    U kojoj se kaže da turizam neće trpjeti ?

Pratiš li kretanja na berzama ?
    Čitaš li analize ekonomista ? MMF itd

To ja tebe pitam - a ne jel tvoje mišljenje. Jer me zanima đe se informišes BiH i ja jednu dozu optimizma

25. The Following User Says Thank You to Gandalf_White For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,213
    Thanks Thanks Received 
    6,683
    Thanked in
    2,624 Posts

To su vec kompleksi koji su svojstveni narodu ovdje. Ljudi koji stvore familije malo manje misle na parfeme kad placaju kiriju i krpe kraj sa krajem. No da se ne odaljujemo od teme. Sto se kaze sit gladnom ne vjeruje

27. The Following User Says Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

P.s.
    Zamislite mozga kome neko proda ovaj stan 1250-1300 eur hahahahahha

I taj neko to plati i digne kredit itd

Ljubovic

29. The Following 9 Users Say Thank You to Gandalf_White For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Mišljenje je jedna stvar.
    Ali te ja upravo pitah na osnovu čega si formirao to mišljenje ?

To me zanima.
    Koji je to članak - analiza - emisija domaća/strana koja ne kaže da smo apsolutno najebali ?
    U kojoj se ne kaže da će zemlje koje su zavisne od uvoza posebno najebbati ? (CG najgora pokrivenost uvoza izvozom na svijetu)
    U kojoj se kaže da turizam neće trpjeti ?

Pratiš li kretanja na berzama ?
    Čitaš li analize ekonomista ? MMF itd

To ja tebe pitam - a ne jel tvoje mišljenje. Jer me zanima đe se informišes BiH i ja jednu dozu optimizma
    E jbg Gando, kako da ti odgovorim kad edituješ po 2x postove

Znam znanje, ne vjerujem tim šarlatanima. Držim se naših Mihailovića, Lojpura itd...
    Šalu na stranu, pričao sam o nekretninama u CG ne o berzama u USA i sličnim stvarima. Striktno nekretnine, iz mog nekog ličnog osjećaja, viđenja, znanja, iskustva. Jer mi je zapalo za oko ovih 10, 20%... Nema šansi.

Ništa Gando, vratićemo se za godinu dana na ovu moju analizu da vidimo je li bila tačna.

Druži se sa mnom i bićeš uvijek optimističan
    Last edited by mneonly; 19-04-20 at 13:42.
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Ja nijesam aktivan na forumu, ali slobodno upamti ovo sto danas pisem.
    10-20% je realan pad cijena koji ce da se desi. Vec se i desio, trenutno imam nekoliko ponuda dje je cijena 15% manja nego prije ovoga. A ovi koji drze cijene ce morati da spuste cijenu jer je pitanje kad ce ih prodati.
    Oni stanovi sto su bili 1100-1150e (Stari, Ljubovic) ce da padnu na 1000e i ta ce cijena dosta dugo da se vrti. Za te pare ce da se prodaju stanovi koji su trenutno neprodati i oni koji ce eventualno da se grade.
    Jer stranaca biti nece, manje ce i pare da se peru, cak ce i kriminalci osjetiti ovu krizu
    U drzavni sektor ce da koriguju malo plate, oni sto su na odredjeno ce vjerovatno otici kuci, a svi oni koji su na stalnu platu ce 2 puta razmisliti prije nego sto se kreditno zaduze na 20 godina.
    Plus sto ce biti stanova koje ce ljudi od muke da daju posto zasto, pa ce onda mnogi da cekaju takve prilike i nece kupovati stanove po trzisnim cijenama.
    A ova prica, 700-800 eura za kvadrat je totalno nerealna i tu se slazem sa tobom.
    Eto, slobodno upamti sto pisem i citiraj me na proljece sledece godine.
    Last edited by Totalno Lagan; 19-04-20 at 13:52.

Thanks Thanks Given 
    9,213
    Thanks Thanks Received 
    6,683
    Thanked in
    2,624 Posts

Da se razumijemo ja kazem da ako pogledamo sve vezano za cg, plate u cg. Grad kao grad podgoricu realno je i te kako 700e kvadrat. A ako gledamo trenutnu situaciju 1000 neka ga i ni cent vise

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Kreditno zaduzenje na 20-25 godina je i do sada vuklo milion rizika ali oni su bili u nekom oblaku tipa nece nas . Posle ovoga iskustva trepat ce bas stisnut oetlju i dici takav kredit kada znate sto se desilo i da to vise nije u oblaku nege realnost koja moze da se ponovi .a toliko period uhhh

Page 48 of 125 FirstFirst ... 384445464748495051525898 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)