Mojsije izvini sto se ubacujem u tvoju temu .
Ali prvo oko troskova . Moze se recimo kao mi proci Avganistan uzduz i popreko za ispod hiljadu ( bez viza ) a moze se potrosit j stan u BD koliko nas je kostao iliegalni ukazak u S.K.
Izleti i ulaznice znaju da bas povecaju cijenu .
I potpuno se slazem sa tobom da nema ono tipa zivotna avantura jer kad jednu prodjes spremas se za drugu .
Putujem od kada znam za sebe i nadao sam se da cu do smrti putovati ali bolest me je zej,bala .
Slušao sam intervju Vedrana Bađuna. Nevjerovatno dobro i zanimljivo priča, čovjek ima osjećaj da je sve prošao sa njim!
Bađun je u dobi od 23 godine pošao na prvo putovanje, u Papuansku Novu Gvineju. Od 1998. nije prestao putovati. Nikad nije valjano objasnio otkud mu novac. Papuanska Nova Gvineja je uistinu zemlja u koju enormno malo ljudi ide. Je li itko od vas bio na velikim otocima Novoj Britaniji, Novoj Irskoj, Bougainvilleu i Manusu? Ni Google ni Wikipedija nemaju praktično niti jednu fotografiju tih otoka. Nije vezano uz Srednju i Južnu Ameriku, ali jest uz Bađuna. Što se tiče Srednje i Južne Amerike, malo tko je bio u Gvajani, Surinamu, na Haitiju.
Šta je tvoja prepostavka, odakle mu pare?
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Na njegovom profilu na Facebooku piše samo da je početkom 2000-ih radio u Turrialbi u Kostariki kao organizator izleta i instruktor kajakom po rijeci. Rekao je da zarađuje i podučavajući borilačku vještinu capoeiru. U jednome svom videozapisu je kazao da iznajmljuje jedan stan u Splitu, te da može dugo boraviti u divljini bez da išta troši i kupuje. Spava u visećoj mreži, hammock-u, ne plaća noćenje. Jede iz prirode. U džungli ima što mu je potrebno. Navodno je radio i na zaštiti prirode u par hrvatskih nacionalnih parkova. On je više pustolov nego turist. Međutim, opet je misterija jer mora imati novac za avionske karte, autobuse i sl.
Koliko sam sada shvatio za aktuelnu situaciju, sve više se ljudi javlja da mu finansira put.
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
To samo sad, otkad ima kanal na YouTube-u. Videozapisi su mu izvrsni, iznimno zanimljivi. Iz Srednje Amerike svi su bili na razini, osim ona dva iz Salvadora i Hondurasa koji su bili dosadni. Samo šetnja koritom rijeke u džungli. Lako je moguće da u opasnim zemljama Salvadoru i Hondurasu nije ni bio, nego se snimio u nekoj drugoj zemlji u prašumi i napisao da je tamo. Bio je u Belizeu, Gvatemali, Nikaragvi, Kostariki i Panami. Najbolji videozapis je iz Granade u Nikaragvi.
Sad citam ovo sve, kako je ovo sve savrseno, nemam rijeci
Samo pazi da onaj maloumnik ne onesposobi kruzer...
Odlicno
Pala je odluka, uskoro krecemo da zavrsimo zapoceto!
Prekinula nas je korona prije 4 godine, ali tura se nastavlja od Perua do Meksika.
Stej ćund.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
то нам реци![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Pa ajde ćoeće vise 🫡🫡
Inace kad smo kod putovanja, dje nam je i kako je Brodomaketar ? Da nije mozda izbacio knjigu o onom cuvenom putovanju ? Ne pitam za cijenu ako je ima dje
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
Ako neko ima kontakt nekog s nasim pasosom ko je putovao kroz C4 zemlje tj nikaragva, el salvador, honduras i gvatemalu, trebale bi mi neke informacije o vizama i generalno prelasku granica... hvala
Dakle, plan je da se krene novembar/decembar, kad se napuni kasica prasica koliko je potrebno da budemo 7-8 mjeseci na put.
Onomad od januara do aprila 2020te obidjosmo Brazil, Argentinu, Paragvaj, Urugvaj, Cile i Boliviju i prokleta korona nas prekide. Otad ceznemo da se vratimo i konacno je kucnuo cas
Ruta je sledeca: let iz Tirane za Madrid Wizom, a onda iz Madrida do Bogote. Karta u jednom pravcu po osobi ispada oko 500e.
Kolumbija - Ekvador - Peru, overland. Iz Perua da letimo do Paname. Odatle overland nastavljamo za Kostariku, Nikaragvu, Salvador, (Honduras preskacemo zbog bezbjednosti, kako trenutno stoje stvari), Gvatemala, (Belize cemo mozda posjetiti, vidjecemo jos), i za kraj Meksiko.
Viza nam izgleda treba samo za Meksiko, tj zeni, jer ja imam americku vizu, i ona pokriva meksiko. Gledam informacije da u gvatemalu izvadimo vizu u meksicki konzulat. U Nikaragvu dobijamo vizu na granicu (provjeravam ovu informaciju za 100% tacnosti) i ova viza pokriva Salvador, Honduras i Gvatemalu, jer imaju medjusoban dogovor u vezi viza.
Svaka cast brate, plan zvuci savrseno, bas vam zavidimmolim te budi redovan u raportu na forum
Btw, cisto ovako iz znatizelje, sa neta znam da je El Salvador sad mala maca, pohapsili su sve, za Honduras napisa da je bolje za preakociti, ovo nisam propratio nidje, bas su tihi makar sto se tiktoka tice, za razliku od ES, ono sto mene zanima, cisto ovako iz znatizelje, kakav je Meksiko sto se bezbjednosti tice ?
Mislim, vjerujem da si istrazio sve, al svasta se nesto uvijek pise o njima tamo...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint
U Honduras ko ide, ide na cuveno Roatan ostrvo. Vidim da glavni grad i ostatak drzave ne preporucuju zbog bezbjednosti, pa nije presa da glavu izgubimo.
Meksiko je ok generalno za ta poznata mjesta, normalno se pazit i nema frke bez ko je baksuz.
Sad je koleginica opljackana u sred londona na ulicu, tako da nema pravila.
Naravno ne treba nositi skupe telefone, nakit, brendiranu odjecu i kesom mahati naokolo...
Taj dio svijeta je nesto najbolje sto postoji, pogotovo kad je avantura u pitanju...
Miks svega, od naroda do prirode... Bio sam sam po Juznoj Americi iz dva puta, skoro dva mjeseca...
Pazis se jedino visinske bolesti i da ne zalutas uvece.
Prvi put smo bili prije korone 4 mjeseca, i izlazili smo u Boliviju nekoliko puta na 4500-5000+m nmv, i ok smo bili... nadam se da i ovog puta nece biti problema
Zbog komplikacija sa vizama, tj nemogucnosti da u Gvatemalu dobijemo vizu za finalnu destinaciju Meksiko (cuo sam se sa meksickom ambasadom u gvatemalu i rekli su da izdaju vize samo rezidentima i drzavljanima), promijenili smo plan, pa cemo zapravo turu poceti u Meksiku, a zavrsiti na jugu kontinenta, umjesto obrnuto.
Ja vec imam americku vizu, supruga ce je opet sad izvaditi u avgustu(fingers crossed), i ta viza ce nam pokriti meksiko, gvatemalu, salvador, nikaragvu i honduras).
Racunam da cemo do kraja avgusta finalizovati papirologiju i kupiti karte za novembar Tirana -Madrid, Madrid- Meksiko city.
Plus da dodam da generalno obožavaju naše ljude jer nisu toliko ignoranti kao sjeverne komšije.. Od hrane pa do svega sam se osjećao kao doma.. Što opet ne znači da ne treba biti pažljiv naravno (i u zavisnosti šta tačno tražiš od takvog putovanja)..
Što se mene tiče bio sam nebrojeno puta ali sve su bila lučka mjesta koja su bila puna stranaca, mada ne vjerujem da je drastično drugačije stanje u kopnenom dijelu.. Paziti se ruta kartela i jeftinih 'ljekova', ostalo je ok, čak i ulična hrana
Uzmi taman kakvu meksičku sim ili esim karticu koja ti pokriva južnu ameriku taman, čak i SAD..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Ja sam u Bogoti imao zestokih problema, ali valjda bjese prvi put. Drugi put u Atacami nista. Malo sporiji hod prvi dan i bjese sve OK.
Vadi li se viza za Boliviju na granici?
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks