Moja porodica ima prodaju nekretnina i znam o čemu pričam.
U Podgorici trenutno nema 20 stanova za prodaju, eto o tome koliko narod ima novca. Ko ima preko 50 - 100 000 eura sigurno neće te pare držati pod jogi dušek, nego će kupiti nekretninu
Tačno, al nije mali taj dio vjeruj mi...
Jes bas su digli pare da kupuju nekretnine u ovom ludilu...Ovde se tjese samo ljudi kao ti sa nekretninama da nece pasti koji imaju iste na prodaju ili se bave prodajom kao sto si ti pa ocekuju vecu zaradu od istih.Depozit su digli sto ne vjeruju da ce bez problema moci taj isti novac podici iz tih banaka u narednom periodu....
Sent from my iPad using Tapatalk
Last edited by qwert; 09-04-20 at 10:01.
A taj koji ulaže u nekretninu, pre svega se vodi kalkulacijom preko rente, odnosno cene izdavanja.
S obzirom na trenutnu situaciju, masa zakupaca nije u stanju da plaća kiriju. Neki vlasnici nekretnina odlažu zakupcima kirije, a neki ih smanjuju.
Znači, kirija će ići na dole, bar jedno vreme.
A ako kirija ide na dole, onda i ukupna vrednost nekretnine mora imati isti trend.
Kirija nikad nece ici na dolje.
Kirije se veoma slabo mijenjaju 10%-15%max gore-dolje.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ka se nadam da pricate o poslovnim prostorima to vj.
Kad su u pitanju stanovi,nemoj ko da vas cuje.
Barem za Pg.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Potreba za življenjem nije vezana za Pg, a i džabe je potreba kad se nema novca za kiriju... Prvo će većina sa airbnb-a i stan na dan, da se prešalta na duže izdavanje (bar do sljedeće sezone/ljeta), pa će masu stanova da se oslobodi od onih koji su ostali bez posla i bili primorani da se vrate u svoj grad ili da žive sa roditeljima i na kraju studenti koji mogu će putovati, umjesto plaćanja nerealne kirije...
Mislite da će stanodavci da čekaju, dok im stanovi stoje prazni...? Kako da ne... Ovo je CG, ođe vlada zakon krda... Čim oni, kojima je izdavanje jedini prihod, krenu da spuštaju cijene, pratiće ih lavina...
O stanovima za prodaju da ne govorimo... Posebno ako se moratorijum na kredite produži do kraja godine... Bez turističke sezone i kredita, slijedi krah... Ovo nije kriza koja će da traje mjesec, dva, posljedice pandemije će se ośećati narednih 5+ godina...
Sent using Tapatalk
#fakenews
Kad naoisah da.mo je je jedan bankar rekao da ce nam trebati 3-5 godina da se oporavimo, ne dadose mi za pravo. Sad jenoitanje i ostajanje jednog dijela banaka. Mi smo vrlo malo trziste za njih.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Kakve su ovo crne misli ovdje majko sveta. Stanovi na rasprodaju, narod se vraca na selo, niko centa, sve propada kuku nikad oporavit.
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Ne znam bjale...
Eno prije 3 dana rekoše iz 3 agencije da je prodaja stala potpuno.
Kao i rentiranje.
Sad ce ljudi koji ostanu bez posla da se vraćaju kod roditelja da ne bi plaćali rentu.
Veliki broj ovih sto imaju Keša uzeli su stanove na kredit pa ih zavardali da im renta plaća sav ili dio kredita.
Zamisli situaciju kad stan koji je neko sa kamatama platio 100 000 eur dođe na tržišnu cijenu od 30 000
A ovaj plaća ratu kao da stan vrijedi toliko.
Njemu se najviše isplati da namjerno izgubi stan kod banke ako je u prvih par godina otplate.
Ako je nedje na polovini to je pozdrav - nikad se izvaditi
One Ring to Rule them all...
Vidji - očekivala se samoregulacija trzista svakako krajem ove godine zbog hiperprodukcije stanova a pada platne moći i kreditne sposobnosti građana.
Ovo je samo gurnulo u brzu i prinudu regulaciju.
Znam kad je 2007 bio kvadrat stana u izgradnji 1650 eur na početak Dalmatinske.
Godinu ipo kasnije bio je 1100 eur zbog krize
Mislili su pojedini neće nikad korona stići u CG i da je laz, pa je eo porobila svijet.
Smatram da svako mišljenje mora biti zasnovano na činjenicama, šta su činjenice za sad ?
1. Neće biti turističke sezone kao prošle godine ako je uopšte imalo i bude - to je preko milijardu eura živog keša manje u CG. To znači da ljudi će imati generalno manje novca u sistemu, velike gazde neće imati da kupe još po 2-3 stana, desetine hiljada će ostati bez primanja ili će im primanja biti uveliko smanjena u tom sektoru.
2. Plate u javnom sektoru moraće da se smanje na jesen posle izbora ako ih bude. Prvo za 10ak poasto a onda tu do 30-35%. Državni posao = siguran posao = uhljebizam = stan na kredit i otplatu 20 godina. Iz javnog sektora po preporukama MMF i SB moralo je da ode makar 15% zaposlenih. Od preporuke do danas zaposleno je novih 3000 ljudi.
3. Očekuje se pad cijene rada za makar 30-40% u realnom sektoru.
4. Banke nece da daju hipotekarne kredite po povoljnijim uslovima jer ne znaju koliko će nekretnine da padaju.
5. Ljudi koji su uzeli Investment property pa ga dio ili cijeli kredit plaćaju od rente moraće da obaraju cijene jer će ljudi ostajati bez posla i tražiće jeftinije ili će se vraćati roditeljima ili gradovima rođenja.
6. Doći će do pada cijena svega osim prehrambenih proizvoda (one će rasti) - trziste automobila novih i polovnih biće masakrirano/telefona/računara/elektrotehnike/alata/stovarišta itd... Ljudi nece trošiti novce ni na šta što nije životna potreba, pa će se okrenuti jeftinijim brendovima odjeće itd itd
Ja i dalje ne mogu da vjerujem da ljudi koji imaju 2 čiste u glavi ne vide ili nece da vide šta sleduje.
Pored toga- sve zemlje okruženja su već uvele mjere podrške radnicima osim nas...
Kod nas niko ništa ne progovara a ljudi se naadaju minimalcu i na kraju ga neće dobiti jer para nema.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks