Ja sma poručio neke djelove za njega, pa evo čekam da mi krenu.
Korona me zeznula...
Ja sma poručio neke djelove za njega, pa evo čekam da mi krenu.
Korona me zeznula...
Slabo ti je vrijeme reakcije
Sent from my HD1903 using Tapatalk
Stay salty.
Nova generacija flagship telefona se ocekuje da poskupi za 50-100$ po jedinici samo po osnovu porasta cijene Qualcomm-ovog Snapdragon- a 865.
Problem cini to sto nisu razvili SoC u oravom smislu rijeci, dje bi 4G/5G modemi bili integralni dio samog cipa, nego su u ovog SD verziji fizicki poseban dio, sto osim poskuljenja donosi i mogo vecu potrosnju struje.
Stay salty.
Idiotluk sa stanovišta potrošača, a dobra prilika za Qualcom i ostale jer će da prodaju po istoj cijeni sa manje komponenti i to sa pravdaju time što je procesor brži a treba mu ista površina zbog miliona tranzistora...
E sada ja mislim da je i 835 i 845 odlični procesori i da bi si sa nekim diskon UFS3.1 ili bržim i sa 8GB svaki telefon bio ubica...
Poslato sa ultra moderne pisaće mašine Note X
a prećera ga, Guarana!
It’s a well-known fact in the smartphone industry (and in basic economics) that higher processor costs directly impact the retail prices of phones.
In this instance, the Snapdragon 845 which powered the first Poco phone reportedly cost manufacturers somewhere around $45 plus additional licensing fee per chip. Its price was later reduced, as Chandolu tells us, but it’s no longer available in the market.
Then came the Snapdragon 855 and 855 Plus, which were reportedly priced around $53 per chip, in addition to some extra fee that Qualcomm is said to charge. Now, industry insiders believe that prices of 5G chipsets, like the Snapdragon 865, are likely 50% more than their 4G counterparts.
Ne pričamo o desktop procesorima, pa da nova generacija košta 100$ više (sa sve modemom za 5G), a prethodna koštala 50$.
Svakako će cijena biti ~ toliko skuplja, al ne samo zbog procesora.
(nečitko)
Cekamo kirin 1020...
Sent from my P 30 pro using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
meh, slabo ko ga željno čeka bez google apps
(nečitko)
Nijesam rekao da ce SoC da da poskupi toliko, nego sami telefoni.
Izaci ce dakle na oko 80$ po čipu, plus modem, plus više logistike, radnih sati oko projektovanja ploče i ugradnje, komplikovanije pisanje drajvera jer nije potpuno integrisan sistem, nominovno povecanje kapaciteta baterije da bi autonomija ostala priblizna prosloj generaciji. Sve ce se to nagomilat, dodaj maržu, živi bili pa vidjeli.
Last edited by guvarana; 12-03-20 at 21:15.
Stay salty.
Komplet stock sistem.
Stay salty.
i ja kažem da hoće, al i zbog dodavanja 5g modema i antena, no si ti rekao samo zbog SoC-a: "Nova generacija flagship telefona se ocekuje da poskupi za 50-100$ po jedinici samo po osnovu porasta cijene Qualcomm-ovog Snapdragon- a 865." Na kraju krajeva, već jeste - najjeftiniji s20 je 999$ u USA, zar ne?
(nečitko)
mnim da nije, neće svaki sd865 biti i 5G, i da bude, opet porast nije 100$ za te 2 komponente.
(nečitko)
Ja jedino da ti nacrtam još:
- SD865 i X55 se ne mogu odvajat
- X55 je 5G/4G modem (podrzava i ostale generacije)
https://arstechnica.com/gadgets/2019...tphone-design/
Stay salty.
A ako SD865 bude u tablet brz potrebe za data konekcijom?
Poslato sa ultra moderne pisaće mašine Note X
Validna poenta, nego pričah li ja o telefonima ili o tabletima?
Stay salty.
članak je star 3-4 mjeseca, i neka predviđanja iz njega su se već ispostavila kao netačna :P
Ali nacrtaćeš mi kako si došao do tvrdnje da se "ocekuje da poskupi za 50-100$ po jedinici samo po osnovu porasta cijene Qualcomm-ovog Snapdragon- a 865". To mi nacrtaj, ja citiram šta si napisao, daj matematiku.
jeste za nas napredne korisnike, za prosječne nije, neće ljudi da se bakću sa workaround-ima za instaliranje gappsa. Nije bezveze Huawei preskočio plasiranje novih top modela na evropsko tržište, a ovo što će sad stići (p40 pro), mnim da će više biti ispipavanje tržišta, nego što će biti i blizu brojkama u kojima su se p10, 20 i 30 prodavali.
(nečitko)
Sto bi Bizbi rekao, "je l' treba skica":
SD865 soc - 80usd - vodeci se navodima da ce biti oko 50% skuplji od prosle 855plus generacije koja je kostala oko 53usd
x55 modem - 50usd
Ovo gornje je izvedeno iz izvjestaja kineskog tech analiticara Ming-Chi Kuo-a, moze se procitati na: https://mp.weixin.qq.com/s/8hMnfTY6J1wJIo1XwLuqKg , koji navodi da Qalcomm ne odustaje od cijene od 120-130usd za kombo.
---------------------------------
najmanje tri QTM525 5G antenska modula, jer manje od tri daju nestabilan signal i uradjaj nece proci 5G sertifikaciju - cijenu nisam mogao da iskopam, pretpostavljam da ne moze biti ni 20% od cijene cipova, dakle uzmimo 3usd po komadu - 9$ Btw, X55 podrzava do 16 ovakvih antena na jednom uredjaju.
---------------------------------
Licenca za koristenje Qualcommovih cipova je u rasponu od 12 do 20% od cijene cipa, posto je flagship cip u pitanju, uzecemo 20% - 26usd (http://www.fosspatents.com/2020/03/f...theory-in.html) (https://www.inquartik.com/inq-intel-apple-qualcomm/)
--------------------------------
sertifikacija za 5G frekvencije u opsegu ispod 6Ghz - ?
sertifikacija za ostale 5G frekvencije - ?
licenciranje za mmWave 5G - ?
Ovdje je vazno znati da je ovo novi namet na cijenu, jer dosadasnji 4G uredjaji, logicno, nisu trebali 5G licence i odobrenja
-----------------------------------
Finalna cijena bez sertifikacije, po jedinici sa SD865 izlazi na oko 165usd
Sve ovo isto, samo za 855plus (minus 5G antene i licence) ispada oko 63usd
Dakle, povecanje jeste +102usd
naravno, vrlo je podlozno fluktuacijama na trzistu 5G cipova, prevashodno mislim na to kako ce Mediatek da odigra (posto ih je Qualcomm razbio sa spustanjem cijena u srednjem performansnom segmentu), kolicinom narudzbi razlicitih OEM-a i rabatu koji ce Qualcomm dati za to, a tesko da ce biti ista vise od 10%
Ovo ti je ukupan breakdown porasta cijene zbog Qualcomma, ali znajuci tebe, uhvatices se za to da sam rekao samo zbog cipova. U tom slucaju porast bi bio 93usd prije sertifikacije.
Last edited by guvarana; 14-03-20 at 15:58.
Stay salty.
noup, nisi ti rekao da će biti cijena veća samo zbog čipova, nego samo zbog jednog čipa, konkretno SD865, na šta sam ja rekao:
tako da ne znam što me ispravljaš, sam sad kažeš da je SD i po tvojim izvorima ne 50-100 dolara, nego samo 27 dolara, i na to sam ti ukazao.
(nečitko)
Pošto vidim da si bezobrazan i to vrlo, da skratim svu priču sa tobom, pošto vidim da bi crk'o prije nego prihvatio da nisi u pravu:
- Pročitaj prvi post.
- Pročitaj ga opet.
- Pogledaj desnu stranu slike.
- Primjeti okvir oko SD865 i modema.
- Pročitaj šta piše iznad tog okvira.
Zaključuje se da Qualcomm ne prodaje odvojeno te dvije komponente, nego da njih dvije zajedno čine sistem koji se zove "Qualcomm Snapdragon 865"
Đe sam napisao da je SD 27$? Razumiješ li ti išta od ovoga ili samo pametuješ?
Svaki SD865 će morati da se opremi 5G modemom, onda je do OEM-a hoće li ići dalje (antene i sertifikacije) u omogućavanju same 5G funkcije.
Stay salty.
Ti ne znas da je to verbalni, htio sam i ranije da ti kažem da odustanes, ali nikad nije kasno![]()
Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
majstore, nisam ja sitničar, nego ti, složili smo se u startu da će cijena ići 50-100$ gore zbog svih komponenti koje su uračunate? Jesmo! Samo se nismo složili da će to biti, kako sam reče, samo zbog sd865, pa si se sad i sam dopunio da pod tim podrazumijevaš i modem. Otprilike kao kad bi tvrdio da uz PC procesor koji nema integrisanu grafičku moraš da kupiš grafičku, i dodao cijenu grafičke na cijenu procesora. Cijena procesora je cijena procesora, cijena grafičke (ili u ovom slučaju modema) je cijena grafičke, da odvojimo to, sd865 nije ni 50, ni 100 dolara skuplji. Kad kažeš đe si rekao da je 27 dolara skuplji, da te podsjetim:
SD865 soc - 80usd - vodeci se navodima da ce biti oko 50% skuplji od prosle 855plus generacije koja je kostala oko 53usd
80-53 je 27
(nečitko)
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks