Originally Posted by
joni
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Kritički sam nastrojen prema našim institucijama i ne propuštam da kritikujem i ukazujem na probleme - smatram da je to uloga svakog slobodnog intelektualca.
U vremenima krize - te su institucije jedino što imamo - a resursi koji su tu - jedini resursi i druge ne možemo nabaviti.
Pa sam tako juče saznao jednu dosta dobru vijest - u CG imamo oko 70 respiratora.
To je 4 puta više nego što se u početku pričalo i mogu reći da na malu zemlju kao što je ova to je dosta dobar broj.
Broj od 70 respiratora dovoljan je da se izbori sa nekih 1200-1400 slučajeva zaraze jer otprilike 5% svih zarazenih je u kritičnom stanju i potrebna su im ta mehanička pluća.
Imajmo u vidu da to 1200-1400 znaci da ce neki ozdraviti ili da će prestati potreba za mehaničkim plućima pa ovaj broj ide značajno gore i povećava nam kapacitet preživljavanja u ugroženim i starijim populacijama.
Ne smijemo zaboraviti da je u CG 15% populacije starije od 65 godina - a ta grupa pada kao pokošena.
Isto tako ne smijemo zaboraviti na doktore i medicinsko osoblje.
Kada zaraza dodje oni će biti prvi na udaru - to smo vidjeli u ostalim zemljama.
Prvi da se zaraze - prvi da ne spavaju danima itd
Moramo učiniti sve što je do nas da pomognemo.
Godinama sam čekao da izgovorim onu Kenedijevu :
"Nemojmo pitati šta država može da uradi za nas - nego šta mi možemo uraditi za državu."
Evo sad za sve patriote mogućnost da pokažu privrženost zemlji .
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
One Ring to Rule them all...
Bookmarks