da banka može da naplati potraživanje sa računa klijenta kod te banke, bez aktiviranja mjenice
Čemu služi ovlašćenje za naplatu, koje se potpisuje prilikom uzimanja kredita, pored mjenice i mjenicnog ovlascenja?
da banka može da naplati potraživanje sa računa klijenta kod te banke, bez aktiviranja mjenice
Zar to nije već definisano ugovorom o kreditu?
Ovo je sredstvo naplate u slucaju raskida ugovora o kreditu. Banka uvijek prvo pokusa da skine te 2-3rate kasnjenja i kamate sa tekuceg racuna. Onda ide dalje
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
banka ne moze da vrsi naplatu kako i kad njoj padne na pamet, mora da ima instrument za tako nesto. u slucaju kasnjenja po kreditu, ne moze tek tako da skine pare sa racuna, vec mora postojati dokument na osnovu kojeg se vrsi naplata.
ugovor o kreditu, kao pravni posao, pruza osnov za tako nesto, ali per se nije dokument na osnovu kojeg moze naplatiti sredstva sa racuna klijenta. dakle, ovlascenje za naplatu je instrument obezbjedjenja i najcesce se koristi u slucaju kasnjenja u otplati ali za naplatu sredstava sa racuna klijenta kod te banke i nije sredstvo naplate u slucaju raskida ugovora o kreditu, vec je u tom slucaju to mjenica i mjenicno ovlascenje (odnosno hipoteka, zaloga i slicno, ukoliko je to definisano ugovorom).
mjenica i mjenicno ovlascenje se isto tako mogu koristiti i u slucaju naplate samo dospjelih obaveza, a ne iskljucivo u slucaju raskida (dakle, moze i u jedom i u drugom slucaju), a ovo ovlascenje samo na dospjele obaveze i to sa racuna kod te banke.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Hvala.
Znači ovlašćenje za naplatu je neophodno radi naplate dospjelih potraživanja koja kasne sa računa klijenta kod banke dje je kredit i uzet? Radi se dakle čisto o, da kažem, pravnom sredstvu koje omogućava realizaciju odredaba ugovora?
Da li je ono neophodno i za naplatu redovnih dospjelih potraživanja, zadnjeg dana u mjesecu, tj. da li se banka uopšte može naplaćivati bez tog ovlašćenja?
Jedino trajnim nalogom, ako ga je klijent potpisao. Ako klijent nije potpisao trajni nalog a kasni po kreditu, banka mora koristiti neka od sredstava obezbjeđenja za naplatu (ova već pomenuta ovlašćenja za naplatu i/ili mjenice i mjenična ovlašćenja). Posljednji korak bi bio raskid ugovora o kreditu i pokretanje prinudne naplate putem izvršitelja, aktiviranje hipoteke, zaloge itd.
Pitas li ti za pravna lica ili za fizicka? Za pravna je ovako kako ti Egzekturo kaze. U praksi svaki put kad imas dospjele obaveze ides ovim postupcima. Kod pravnih lica imas vise mjenica i vise ovlascenja, tj za svaku mjenicu po jedno ovlascenje.
Kod fizickih se uzima jedna mjenica i jedno ovlascenje najcesce, bas urijetkim slucajevima 2 mjenice i dva ovlascenja.
Jer ako kao fizicko lice kasnis, vjerovatno si ugovorom o kreditu dao banci saglasnost da joj dozvoljavas da vrsi naplatu sa tvojih racuna koji se vode kod nje na tvoje ime.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Je li banke rade danas?
Poslato sa Huawei Mate 20 pro uz pomoć Tapatoka
Pogledaj na sajtu.
Hipotekarna radi u delti.
Zna li neko kako da uplatim novac na deviznom racunu pravnom licu u Srbiji?
Moze li se to ikako izvrsiti a da ja ne otvaram svoj devizni racun u nekoj banci u CG?
Who let the dogs out
Ja kao fizicko lice iz CG uplacujem na deviznom racunu pravnog lica u Srbiji.
Hvala vam za info.
Who let the dogs out
Ali podrzavaju li hoteli uplate preko WU ? Cisto sumnjam. Mada to bi mi bilo idealno.
Who let the dogs out
Jedno pitanje: Zelim da otvorim MINUS po tekucem racunu i kao uslov mi traze 3 poslednje platne liste.
Ja ne zelim da sherujem moje radne sate, platu, godine radnog staza i ostale licne informacije koje ona sadrzi. To je zadiranje u moju privatnost i moja stvar, svakako sam klijent njihove banke vec godinama. Trazio sam alternativu.
Ne postoji alternativa nego mi tvrde da mora tako. Koja je veca instanca po pitanju banaka kao i zastite licnih podataka koju bih mogao da kontaktiram? Kontakt?
Unaprijed hvala
Послато са SM-N975F помоћу Тапатока
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Koja je to banka, obično se traži potvrda sa iznosom.
Ja kad su mi iz CKB rekli sta sve treba od dokumentacije samo sam ih pozdravio.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks