Originally Posted by
Albatros
Upravo su kod tih stručnjaka u Skoplje išli odavde kad su htjeli Blok 5 da grade, da dokažu da će biti stabilan. Ima o tome u ovom intervjuu sa arhitektom Miletom Bojovićem:
http://www.archcommune.org/arh-milet...MtsAai56xt7hEY
Tako da ako je šta stabilno u Pg, to je Blok.
Evo kome je muka da čita:
Blok 5 smo na kraju izgradili zahvaljujući konstrukterima iz Skoplja. U periodu od 1963. godine, kada je užasan zemljotres zadesio Skoplje, do kraja ’70-ih kada smo mi započeli radove na Bloku 5, u Skoplju je formirana fantastična ekipa konstruktera koji su se školovali u Japanu, u Kaliforniji i drugdje; imali su Institut za zemljotresno inženjerstvo na Građevinskom fakultetu i to je bila sigurno najbolja konstrukterska ekipa u Evropi. Pošto je moj projekat ovdje osporavan, i to preko kolega iz Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, gdje sam radio i sa kojima sam inače sarađivao, tražio sam arbitražu i u tome dobio podršku gradskih čelnika. Pošli smo za Skoplje i dogodio se preokret u moju korist: ne samo da je projekat dobio pohvale, nego je u Skoplju organizovana i izložba konkursnog rada gdje je Blok 5 prikazan kao primjer kako se i na trusnom području može raditi i nova, drugačija arhitektura.
Ja znam da juče me je stvorilo
I znam da danas je danas
i da sutra stvaram sam...
Bookmarks