Kako to da je ovaj u 7 i 10 bio jaci i na manjoj dubini od onog u 3 i 55 a jedva se osjetio na primjer u PG?
Nauka ne moze precizno predvidjet zemljotres,ali sam vise puta slusao na TV Glavatovica iz Zavoda za seizmologiju,da smo na trusnom podrucju,da ce se zemljotres kao onaj iz '79. ili slican ponoviti mozda u narednih 10-20 godina.Kao sto napisa forumas iznad mene razmislite samo kako se gradilo na primorje,koje je u najvisem riziku.Pa pogledajte stare snimke i slike iz '79....I znajte da smo tad bili u SFRJ i znajte da je tad u HN bio Josip Broz koji se licno uvjerio u razmjere katastrofe i dodatno autoritetom uticao da se salje jos vise para za obnovu.
Sto se tice price ljudi iz Zavoda "sad slijedi smirivanje tla,bice samo manjih potresa,to je to",mislim da takve institucije moraju da ulivaju prisebnost,naravno da se moze ocekivat opet jak zemljotres,ali prosto se takvo nesto ne prica ljudima da se ne bi dizala panika.U Albaniju su se rusile zgrade,kuce,slike su uzasne.
Osjecaju straha posebno utice zvuk predmeta u kucu.Ono da nema nicega osim gibanja druga bi prica bila.Ali krene da se drma vitrina,predmeti unutra,pa TV,pa skripi ormar,jos ako nesto ljosti na pod,iha.
Makedonci su posle razarajuceg zemljotresa za vrijeme SFRJ na podrucju Makedonije slali neke strucnjake u inostranstvo,vjerovatno gradjevince,da se obucavaju,skoluju glede gradnje,tako nekako.Nesto su naucili i uradili,pitanje je sta je CG naucila za ovo 40 godina.
Nama je glavna fora sprdat se sa svim i svacim na Vremeplov,to je poenta svega.Evo ovaj kakav je bio pa je poginulo mozda nekoliko osoba u AL,znace se do kraja dana.A kakav je onda bio onaj '79. kad je kod nas poginulo 101.Ali nama se valja sam sprdat,zato smo tu dje smo.
Last edited by Platinum; 26-11-19 at 08:00.
Država univerzalnog normativnog morala i obrazovanja
Bookmarks