Quote Originally Posted by djiha View Post
Meni se desilo da sam na bankomatu Hipotekarne pritisnuo da podignem 20 eura, koje nisam uzeo iz bankomata, i nakon par sekundi pistanja (pricao sam na telefon) bankomat je vratio pare nazad. Kako nisam bio siguran da li sam podigao pare ili ne, odradim to jos jednom s tim sto sada namjerno gledam kako se ponasa bankomat kada ne preuzmes pare. Opet ih je vratio.

U oba slucaja stigao mi je SMS kako sam podigao novac.

Novac nije vracen dokle nisam zvao banku nedjelju dana kasnije (ocekujuci da ce sami da vrate) i objasnio im situaciju. I sto se toga tice, call centar Hipotekarne raznosi koliko dobro radi. Svaki put kada sam zvao, za sve razlicite usluge, uvijek su znali odgovor odmah iz glave... Cak i kada su bili problemi sa e-banking aplikacijom npr...

To su opcije koje se podešavaju na samom bankomatu. Mislim da ako pola minuta (zavisi koliko podese) ne podigneš pare bankomt ih povlači nazada, i odvaja u zasebnu fioku. Tebi se proknjiži odliv i stigne ti poruka.
Ovo iz razloga ako se ti udalji od bankomata da se pokušaju tvoje pare sačuvati od ljudi koji bi ti se zahvalili i stavili ih u novčanik.
Kasnije kada se radi dopuna bankomata ili kontrola, tih 20€ bi se njima pojavila kao višak i onda bi išlo utvrđivanje ko je mogao da zaboravi da ih podigne. Obično se taj neko već javi.

Dodatno, bankomati imaju kamere, neki bolje neki slabije, ali se i tu vidi da li si podigao pare ili ne. Osim toga ta kamera može da upoređuje da npr ženska osoba pokušava da podigne pare sa kartice koja se vodi na mušku osobu, i to je vid predostrožnosti jer se sumnja da je neko ukrao tvoju karticu i da pokušava. Onda se može lako desiti da dobiješ poziv iz Banke i pita te da li ste izgubili karticu ili možda nekome posudili.