Page 881 of 1402 FirstFirst ... 3817818318718778788798808818828838848858919319811381 ... LastLast
Results 22,001 to 22,025 of 35035

Thread: Iz raznih novina III

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Biće para kad država poklopi imovinu Mitropolije.
    Koliko ono prihoduje Ostrog po Stevu Vučiniću? 50-60 miliona evra.

Prilično su učestali na CDM-u u poslednje vreme tekstovi koji afirmišu najavljeni Zakon o slobodi vjeroispovesti".

Evo i za danas su našli nekog lika čiji je pradjed valjda bio "glavni majstor" pri izgradnji neke crkve koju je uzurpirala SPC.

I on sve životne nade polaže u najavljeni zakon i svako jutro se bogu moli da se isti donese.

https://www.cdm.me/drustvo/unuk-jednog-od-graditelja-crkve-u-grbavcima-da-nam-se-vrati-nase/

Crkva Svete Petke u Grbavcima nadomak Podgorice u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve u čiji posjed su došli kao i u slučaju ostalih seoskih crkava i crnogorskih manastira voljom nesavjesnih činovnika u Upravi za nekretnine, za što do danas niko nije odgovarao. Nije samo ta crkva sa teritorije Grbavaca prepuštena Srpskoj pravoslavnoj, kažu Grbavčani, već su i ostale, a brine ih i to što institucije ne vode računa o, kako oni vjeruju, izuzetnom kulturnom blagu Divan gradu koji je, pričaju, bio zimovnik Ivana Crnojevića.

Crkvu Svete Petke 1900. godine sagradili su mještani, a unuk jednog od glavnih graditelja crkve Momčilo Mujo Mirotić za Pobjedu rekao je da mu je “sva nada u zakon o slobodi vjeroispovijesti”, koji će, očekuje on, ovu crkvu vratiti u vlasništvo države, odnosno sela “koje je i gradilo i sagradilo”.

“Da nam bude vraćeno naše. Crkva je izgrađena još 1900. i moj prađed Simo Nešov Mirotić je vodio glavni posao. Sedam godina je rađena. Danas tamo nema mjesta za Crnogorsku crkvu i Crnogorce”, kaže Mirotić.
    Mirotić je uvjeren da će nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti biti drugačije i da će crkva koju je gradio njegov djed opet pripadati selu.

“I da svi mogu da vrše obrede u njoj. A ne kao sada. Od kada su je preuzeli, ta crkva nije crkva svih mještana. Meni ne smeta da i SPC ima obrede u njoj, ali mi smeta što se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uskraćuje to pravo i što je crkva, ko zna kako, a siguran sam nezakonito, prepisana na SPC”, kaže Mirotić.

Mnogi Grbavčani nezadovoljni su i odnosom države prema sakralnom i kulturnom nasljeđu i upozoravaju da se nečinjenjem nadležnih urušava crnogorski identitet i dozvoljava interpretacija istorije koja nije utemeljena na činjenicama.
    Oko ostataka crkve na svakom koraku su nadgrobne ploče. Kamene, pojedine sa isklesanim simbolima. Mještani vjeruju da su u te grobnice sahranjeni plemići, a u one bez oznaka “običan svijet”.

Thanks Thanks Given 
    1,783
    Thanks Thanks Received 
    2,890
    Thanked in
    1,337 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Ja sad gledam recimo tunel Sozina. 74 miliona je kostao od cega je vlada dala 50 miliona a uzet je kredit od 24 miliona.
    Taj kredit od 24 miliona da bi se otplatio treba da se da 42 miliona eura i prosle godine dakle 12 godina od otvaranja tunela javljeno je da je kredit napola otplacen dakle vraceno je 21 milion i treba jos toliko.
    E sad mozemo svi da zamislimo kolko ce iznositi ove stotine miliona kad se budu vracale i koliko dugo ce se to vracati a pored svih tih zaduzivanja i rasprodaja svega i svacega uspjeli smo da imamo zvanicno prosjecnu platu od 500 eura koju opet po zvanicnim podacima prima oko 20% zaposlenih tj toliko ili vise a 80% zaposlenih ima manju platu od prosjecne.
    Ko je ikad pozjmio 500-1000 eura zna kako to ide kad se to vraca a koliko mi se cini drzava nasa treba u naredne dvije godine milijardu da vrati ?
    Da su sva sredstva od naplate putarina bila usmjerena na vracanje kredita a ne za razne nagrade cinovnicima iz monteputa i ostale budalastine tunel sozina bi odavno bio isplacen

Sent from my HTC U12+ using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

Quote Originally Posted by Ronaldinho View Post
    Ja kad vidim ko se “brine” o Crnoj Gori i prica o bankrotima definitivno sam siguran da od toga nema nista iako sam svjestan da je situacija losa, ali ne tako losa kako je predstavljaju ostrasceni ljudi. Mislim ko bi normalan namjerno zemlju gurao u bankrot? Zaista nisam strucnjak ali to su price za malu djecu i siguran sam u to sto pricam najvise zbog toga jer tu pricu potenciraju oni koji bi da Crne Gore nema (ne svi, ali vecina)

Sent from my iPhone using Tapatalk
    E pa da je srece vi i srbi bi trebali da zamijenite uloge jer su nam oni mnogo blizi narod po svemu, nego tako ispade a vi dobro iskorististe situaciju to vam se mora prznati, mnogo snalazljiv narod.
    S obzirom koliko vas je uzeli ste ogroman dio kolaca, to zna i ova vlast ali jbg ono sto se kaze nuzno zlo.
    I dok jedan dobar dio pravoslavne crne gore ne moze doci do posla i zivi lose, vi ste zaposjeli bas dobro. Mada tu treba kriviti iskljucivo vlast a nikako vas.
    Umoran sam od svega sto znam

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Quote Originally Posted by Dača View Post
    Biće para kad država poklopi imovinu Mitropolije.
    Koliko ono prihoduje Ostrog po Stevu Vučiniću? 50-60 miliona evra.
    Prihodi godisnji od 60 miliona znace 5 miliona mjesecno ili oko 165.000€ dnevno prihoda koje po nesrecnome Stevu ima jedan manastir u CG.
    Mada zalosnije je da neko ko je zavrsio makar 2 razreda osnovne moze povjerovati da Ostrog prihoduje vise od Telekoma i Ekopetrola zajedno
    Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.

Thanks Thanks Given 
    174
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Mene isto zanima koliko to Ostrog prihoduje, jer baš ne znam ni okvirno, da lupim cifru...
    "LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by kurogane View Post
    Ko je ikad pozjmio 500-1000 eura zna kako to ide kad se to vraca a koliko mi se cini drzava nasa treba u naredne dvije godine milijardu da vrati ?
    Milijardu ipo

Quote Originally Posted by Petronas View Post
    Mene isto zanima koliko to Ostrog prihoduje, jer baš ne znam ni okvirno, da lupim cifru...

SPC u CG je najveci zemljoposjednik (negdje sam naletio na podatak da je tipa 15% od cijele teritorije crkvena zemlja) i sigurno najlikvidnija firma.

Hoteli, restorani, vinarije, moteli, fabrike suvenira, suvenirnice, gradjevinske firme po BD i PG i stanovi za trzste u istim itd itd. Za neke se i ne zna da su od SPC a za dobar dio se zna.
    I onda dodju tipovi da ih brane
    Najjacu pricu koju sam cuo nedje kad sam javno pljuvao Amfilohija bilo je " Ali on pomaze nasem narodu na Kosovu" hahahahahhahahahahahha
    Last edited by Gandalf_White; 10-09-18 at 17:12.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Moze li neko da napise sledecih pet podatka:
    1. Koliki je iznos kredita za autoput u dolarima (u toj valuti je uzet, zato)?
    2. Kolika je kamata u %?
    3. Koliki je rok otplate?
    4. Da li se rate isplacuju na mjesecnom ili godisnjem nivou (ili polugodisnjem, tromjesecnom,...)?
    5. Koliki je iznos rate u dolarima?

Hvala.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    172
    Thanks Thanks Received 
    86
    Thanked in
    46 Posts

Lord, the pitiful screams of all them college-educated women!

Thanks Thanks Given 
    51
    Thanks Thanks Received 
    200
    Thanked in
    101 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Moze li neko da napise sledecih pet podatka:
    1. Koliki je iznos kredita za autoput u dolarima (u toj valuti je uzet, zato)?
    2. Kolika je kamata u %?
    3. Koliki je rok otplate?
    4. Da li se rate isplacuju na mjesecnom ili godisnjem nivou (ili polugodisnjem, tromjesecnom,...)?
    5. Koliki je iznos rate u dolarima?

Hvala.

Exim banka je u septembru 2014 odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Kredit je odobren na 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto. Kineska banka, kako je ranije saopšteno iz Vlade, ne traži garancije za kredit.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Aok

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Iz raznih novina III

I ovo se ispolitizovalo. Evo objasnjenje uciteljice:

Ova Ana Marinkovic inace iz Kraljeva, nista s nasim obrazovnim sistemom nema, ali kako im se kosa dize od hrvatskih i slovenackih imena

Last edited by Ronaldinho; 10-09-18 at 22:32.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by emiretf View Post
    Exim banka je u septembru 2014 odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Kredit je odobren na 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto. Kineska banka, kako je ranije saopšteno iz Vlade, ne traži garancije za kredit.
    Dakle rata je oko 4 miliona eura (ako ostane isti odnos euro-dolar u periodu od 20 godina) mjesecno?

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Satelit protiv Satelita

Nurkovic hoce da pokloni aerodrom turcima ili arapima, SD hoce da zadrzi radna mjesta.. a ti narode CG ko te ....

Thanks Thanks Given 
    895
    Thanks Thanks Received 
    1,317
    Thanked in
    694 Posts

Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

Ja bih da damo aerodrome Kinezima

Sent from my p20 lite using Tapatalk
    Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    Ja bih da damo aerodrome Kinezima

Mora se priznat da je ludilo zadržat avio kompaniju koja samo pravi dugove a prodavat aerodrome što samo po sebi znači da je to iznudjena odluka a to opet znači da neće biti nikakav tender nego se već zna kupac !!! U toj situaciji gotovo sigurno to neće biti Kinezi iako bi to bila najmanja šteta ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakav nas scenario ceka? pusta li ovo dps niz vodu sd ili je cisto zakrpa u pitanju, prodace to strancima ali ce ovi njihovi poltroni sacuvati posao sto nema logike obzirom kakvi su to paraziti logicno bi bilo da tu ide totalna cistka tj clean format.

Thanks Thanks Given 
    249
    Thanks Thanks Received 
    1,849
    Thanked in
    933 Posts

Ovaj ministar Osman priča nemušti jezik u vezi javne rasprave o koncesiji na aerodrome više od pola pitanja nije odgovorio samo lupao klasične političke floskule , ljudi ga masakrirali sa logičnim pitanjima čovjek blage veze nema sa stručne strane šta da odgovori osim ono što je nabubao.
    I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

On je tu raspravu odradio formalnosti radi

Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slobodno mozemo reci da imamo najgoru opoziciju u univerzumu. Umjesto da napadaju vlast oni se kolju izmedju sebe hahahah

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I ti svakoga pratis

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Reče li Nurković da je avio kompanija koju je osnovala država ( čitaj DPS ) zapravo firma koja je puna DUBIOZA i kako je menadzment radio toliko loše da su posledice katastrofalne u vidu ogromnih dugova koji guše državnu kasu !!! Koja je razlika izmedju upravljanja nacionalnom avio kompanijom i državom ??? Jel ovo neki znak da se raskida koalicija izmedju BS i DPS ili ih samo Nurković ... onako malo ... sa strane
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    2,119
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    1,602 Posts

Quote Originally Posted by night_silence View Post
    Reče li Nurković da je avio kompanija koju je osnovala država ( čitaj DPS ) zapravo firma koja je puna DUBIOZA i kako je menadzment radio toliko loše da su posledice katastrofalne u vidu ogromnih dugova koji guše državnu kasu !!! Koja je razlika izmedju upravljanja nacionalnom avio kompanijom i državom ??? Jel ovo neki znak da se raskida koalicija izmedju BS i DPS ili ih samo Nurković ... onako malo ... sa strane
    A znaci nisu kinezi nego je sad raspad dps bs...

f6

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    513
    Thanked in
    270 Posts

acs javljaj nam, ti znas sta se u bs radi.
    Umoran sam od svega sto znam

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Dobro jutro Montenegro... Manje monte viese negro

FUN FACT - POGRIJEŠILI SMO! Prilažemo krunski dokaz da će se broj putnika u prvim godinama na Aerodromima Crne Gore - SMANJITI, iako u onih 8 strana ekonomske analize piše da će se - povećati.

Iako smo se radovali da ćemo ubIrati 15-20 miliona eura godišnje koncesione naknade, grdno smo se prevarili; nismo pažljivo saslušali predstavnicu IFC-a koja je izjavila sljedeće: "... dok će godišnje koncesione naknade zavisiti od bruto prihoda koncesionara. Procjene naše kompanije su da će to biti 10 do 20% bruto prihoda koji će prve godine godinama biti 10 do 20 miliona eura sa tendencijom stalnog rasta”.

Dakle, 10 do 20 miliona eura se odnosi na bruto prihode a ne koncesione naknade kako su prenijeli neki portali! Zaključak - u prvim godinama će godišnja koncesiona naknada biti od jednog do dva miliona eura a možda i 4 miliona eura (10-20% prihoda koji planirani od 10 do 20 miliona eura). MI tipujemo na 2 miliona eura godišnje koncesione naknade, za početak.

Zanemarujući činjenicu da svaki plan koji ima oscilacije od 100% (?!) nije plan već puko gađanje ciframa, podsjetićemo na sljedeće: Prihodi Aerodroma Crne Gore za 2017 godinu iznose 34 miliona eura. Dakle, ako godisnji prihodi koncesionara budu 10 miliona eura, broj putnika će biti TROSTRUKO manji u odnosu na 2017. godinu, a ako budu 20 miliona eura, onda će biti skoro DVOSTRUKO manji u odnosu na 2017. godinu.

Naravno, kao što je kasnije izjavila predstavnica IFC-a, broj putnika će se povećavati u narednim godinama, ali dostizanje sadašnjeg nivoa putnika će biti moguće tek za nekoliko godina.

Šta ovo znači za našu ekonomiju? Koncesionar nije zainteresovan za razvijanje Crne Gore kao turističke destinacije! Kako Crna Gora od turizma generiše preko milijardu eura prihoda, izračunajte sami koliko će generisati prihoda ako bude imala tri puta manje turista koji dolaze avionom.

Turisticka privredo, držite se; slijetanje u narednom godinama će biti - nezgodno. Nemoj samo da nismo napisali na vakat što vas čeka.

Page 881 of 1402 FirstFirst ... 3817818318718778788798808818828838848858919319811381 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)