Crna Gora nije uspjela da spasi ništa od svoje vojske. 40,000 ljudi je ostalo u obruču iz kojeg niti su mogli da se probiju niti su mogli da nastave borbu sa nadom da će išta postići, dok bi nas Austrougari rastrgli tempom koji njima odgovara uz za njih zanemarljive gubitke.
Preko 10,000 ljudi je završilo u koncentracionim logorima, a ti nama ovdje spočitavaš stradale Paštroviće kao da je njih Crna Gora namjerno predala Austrougarima...
A zašto je došlo do kapitulacije? Zato što Vrhovna crnogorska komanda nije planirala ni da pokuša povlačenje i spasavanje makar dijela vojske.
Načelnik Vrhovne komande crnogorske vojske je bio srpski oficir pukovnik Petar Pešić. A evo šta je imao da kaže o svojoj ulozi:
Ovo je inače iz njegovog medijskog prepucavanja 1925. sa drugim srpskim oficirima sa kojima je bio u svađi, pri čemu ga oni optužuju da je nesposoban, da je loš komandant i da je uticao na Kralja Nikolu da kapitulira, dok se on kukavac brani da ništa nije rađeno slučajno.Ali moram im postaviti ovo pitanje: Jesu li ma kad razmišljali o tome, kakva bi situacija bila za celokupan naš narod, da Kralj Nikola nije uputio Franji Josifu onu depešu, i da se na Solunskom frontu pored Srpske Vrhovne Komande našla i Crnogorska Vrhovna Komanda, a po proboju ovoga fronta i ulaska u Otadžbinu pored Kralja Petra i Kralj Nikola.
Da završim, Gospoda mi vrlo često zameraju da nisam komandovao tako isto, kao i sve ostalo neistinito, jer sam u miru bio komandant čete, komandant bataljona, puka, divizije i armije, a u ratu sam bio neposredni saradnik vojvode Bojovića i Mišića: Sem toga, komandovao sam celokupnom Crnogorskom vojskom"
Inače preko 1500 crnogorskih vojnika su se "na vrat na nos", neorganizovano, dokopali Albanije i Krfa. Njima nije dozvoljeno da formiraju jedinicu Crnogorske vojske već su pod pritiskom Srbije i Francuske primorani da služe u njihovim vojskama.
Srbija je tvrdila da se radi o njihovim neposlušnim trupama, dok Francuzi nisu došli da ispitaju slučaj.
Na kraju ih je 179 prihvatilo srpsku komandu dok je 1100 radije otišlo u francusku legiju stranaca, dok je 250 vojnika odbilo i jedne i druge.
Kasnije je dio ovih pod francuskom komandom, ipak formirao crnogorski bataljon na Solunskom frontu, ali je srpska komanda tražila da se isti upute na front prema Bugarskoj a nikako prema Crnoj Gori, nakon što su opet odbili da se priključe srpskoj vojsci.
Nakon toga im je naređeno da se preimenuju u Bosanski bataljon, što su odbili. Francuzi su ih razoružali i internirali u Grčkoj.
I vi biste da toj srpskoj vojsci odajemo počasti kao oslobodiocima? Kad na vrbi rodi grožđe, SKOJ.

Bookmarks