Cijeli Balkan se zasniva na istim principima... Nijanse su u pitanju.
--------------------------
Do Not Disturb.
Last edited by starwalker; 11-04-18 at 18:00.
The more things change, the more they stay the same.
Znam funkciju al to je moglo sa kamenom da se odradi. Nepravilni komadi kamene, kao što se i radilo prije betona
Nema tu u zalivu nekih jakih talasa, preko ovoga ce pijesak da ide. Ono sto ce svakako da bude ruzno su dvije bocne ponte od po 30 metara u akvatorijumu. Ne valja rabota, nije ni uobicajeno da u zalivu postoje pjescane plaze.
Dobre vijesti u turizmu, vrli crnogorski hotelijeri u big problemu - kvalifikovani radnici iz regiona više ne iskazuju interesovanje za potplaćeni rad na cg. primorju.
A gospada iz sektora prosipaju ovu priču:
„U regionu je stvorena percepcija da oni ne mogu u Crnoj Gori da se zaposle i ovih dana ogroman broj odlazi i zapošljava se u Dubrovniku, Splitu, duž hrvatske obale, oni uopšte ne traže da se zaposle u Crnoj Gori. Već smo u problemu i vidjećemo kako ćemo ovo ljeto da preguramo“, kaže Radulović.
LOL
Pa kažu:
Budvanska rivijera sezoncima nudi smještaj i hranu i, kako su saopštili, zarada se kreće od 330 eura za posao higijeničara, 350 za perača suđa, do 650 eura za posao kuvara.
Ko je lud da se mrcvari za ovu siću s bahatim kvazi hotelijerima kad može legalno na hrvatski Jadran među elitu za duplo (i više) veća primanja i bolje uslove za rad i usavršavanje
Raduloviću, biće još gore![]()
The more things change, the more they stay the same.
https://m.cdm.me/ekonomija/radak-kuk...-nove-rekorde/
“Crnogorski turizam je u ekspanziji. Turističke sezone su iz godine u godinu sve bolje. Imajući u vidu da smo ove unaprijedili saradnju sa turoperatorima i avio-kompanijama, kao i činjenicu da su naši turistički poslenici podigli nivo kvaliteta usluga, pa su potencijalni turisti sa tržišta na kojima smo promovisali našu ponudu iskazali veliko interesovanje, slobodno možemo reći da bismo ove godine mogli dostići nove rekorde”
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Svake godine povećavaju cijene smještaja a plate ostaju iste, ne može to tako drugovi i drugarice.
Vise turista nego lani.
Bice nekih 20%, a?
Do Not Disturb.
ovako laički, nema mjesta sa gorom uslugom a da ima više turista od CG..
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Vise nece iz okruzenja da rade za 300e, pocecemo da uvozimo radnu snagu sa filipina, indije, pakistana i bangladesa, oni jedini pristaju da rade za 200-300e. Ne daj boze radulovic i ekipa da duplira plate i privuce kvalifikovan domaci kadar, no oce robove za dzabe.
Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Kapitalizam, radna snaga je znacajan rashod i skoro pa jedini na koji se moze uticati. To nijesu nasi hotelijeri izmislili, vec multinacionalne kompanije koje su selile fabrike u drzave sa jeftinijom radnom snagom i svojevremeno zapadni industrijalci zaposljavajuci nase gastarbajtere. Mozes misliti kakve sirotinje ima po svijetu kad su primorani da dolaze da rade kod nas, imamo mi jos ponora da propadamo dok tresnemo o dno.
Ove godine se otvara 6-7 novih hotela najvise kategorije, sto znaci da se samo u te hotele otvara makar 1000 radnih mjesta. Od tih 1000 oko 100 su menadzerske pozicije, znaci da trebaju ljudi koji su vec makar dvije godine na menadzerskim pozicijama u hotelima visoke kategorije. Naravno da za takav kadar treba makar 1500e neto plata, kao sto se i placa u mozda samo jednom ili 2 hotela kod nas.
Sto se desava... da bi se ustedjelo, bez obzira sto ce se srozati znacajno kvalitet usluge i samim tim izgubiti gosti i prihodi dugorocno, menadzerska mjesta se mahom daju ljudima koji jos uvijek nemaju dovoljno iskustva i radili su kao konobari, recepcioneri, sobari i plate 600-800e... naravno kadar bez dovoljno iskustva ce objerucke prihvatiti te uslove i poziciju.
Da ne pricamo o tome da su 300-400e plate radnicima na pocetnim pozicijama, koje trebaju da obucavaju ljudi koji imaju mozda malo vise iskustva od njih a upali na pozicije menadzera... Slucajevi Karizme, Iberostara, Hiltona, Splendida, Maestrala...
I ocemo luksuzni turizam. Lise Porta i Lustice, dogodine boze zdravlja i Portonovog, nema srece u turizmu dok je domacih robovlasnika.
Pazi situaciju![]()
Otvorio covjek hotel i ulozio grdne pare... Hotel 7 spratova nema lift![]()
![]()
kazem mu ja izmedju ostalog da bi trebao izraditi panoramski lift, objasnim kako, okrenemo covjeka koji to radi on kaze 25k eura osnovna verzija. Ovaj se zblanuo nece ziv (2.5miliona ulozio samo u renoviranje), menadzerka njegova zamalo u nesvijest nije pala jer mora toliko da ulozi. Hotel je zavrsio tu sezonu sa ocjenom 6.6 90% komentara nema lifta ...
Hotel se otvara u maju zatvara u septembru
Poslije nedje mi se zali kako lose ide kako nije kao sto je zamislio i ja mu kazem imam brojeve par ljudi, jedan od njih je genijalac ali on ti se ispod 1500-2000 nece okrenuti.... Govori mi lik "Pa sta ce meni ostati ako mu dam toliku platu". Saznam poslije da je menadzerka bila placena 350eur![]()
![]()
![]()
Suma sumarum
uzima banka hotel ove godinenije izdrzao 4 sezone
Dobar menadjer mora da se dobro plati, a dobroga roba - kuvara konobara recepcionera i ne moras
One Ring to Rule them all...
Dobrodosa nazad
Kod nas je stavka kadar zadnja stavka kad se pravi racunica i tu gledaju da ustede koliko mogu. Ne gledaju se multiplikovani efekti vrhunske usluge koje, je li, treba da obezbijedi visoko kvalifikovani menadzment.
Dobro je taj i 4 sezona izdrza. Mislim da do daljnjeg ce samo ozbiljni strani investitori ulagati u kvalitetan domaci kadar, za domace robovlasnike ne ocekujem da ce sazrijeti svijest, pa iako imaju milione.
Samo se kod nas ulaze u mermer i mramor u brazilsku tresnju i chase od henesija od 200 eur, a zaposljava se u restoranu sa 5 zvjezdica Punisha ciji je vrhunac karijere sto je bio pomocni konobar na kamenovo 96te...
Ali koliko para toliko i muzike.
Znam veliki broj vrsnih menadzera koji se bave svojim biznisom ili putuju na neodredjeno ili rade po inostranstvu jer nece ni za 2k da rade u CG, mala je to para za 2 chira i rad sa nasim ljudima i svakodnevno gledanje sa vlasnicima. Na zapadu ti ne znas ko je vlasnik kompanije, ni svog menadzera ne gledas osim ako nesto bas nije hitno. A odje dodje gazda sa zenom, pa te pila i uci te poslu, pa gazdin sin sa djevojkom i drugom, pa rodica od djevojke gazdinog sina, pa djevojka djevojke gazdine djevojke da dizu racku na tebe. Valjda ce nauciti jednog dana, da ima ljudi koji znaju da prave pare i da samo treba da ih pustis
Last edited by Gandalf_White; 22-04-18 at 17:53.
Nece nauciti. Propasce, svi ovi konobari, majstori za auspuhe i sl....moraju da propadnu. Vec ih je dosta propalo, a I ostali ce.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Koliko god da se neko od nas trudio, niko ne može bolje da opiše i odabere pravu riječ kao Gandalf.
Respect čovječe.
Btw, i mene zanima koji je to hotel đe je bila ta situacija sa liftom ?
Last edited by Petronas; 22-04-18 at 17:56.
"LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher
Hotel Zabljak
Sent from my SM-J320F using Tapatalk
Najveci problem je sto kod nas u hotele ulazu ljudi koji nemaju veze sa ugostiteljstvom, pa umjesto da ulazu na dobre radnike i funkcionalnost objekta ovi bacaju pare na mermere i takve gluposti.
Iz Karizme su u UL otvorili konkurs za oko 300 radnika. Javilo se nekih 250, od tih preko 100 su vec odustali jer su im bile male plate po 350e. Sad traze i radnike iz komsiluka jer je slab odaziv. Jbg bolje sjesti kuci nego raditi za 350e 5-6 mjeseci..
Last edited by nexus4; 22-04-18 at 18:06.
Neka propadaju i treba da propadaju.
Mojsije ce znati vrlo dobro o cemu pricam jer je radio sa strane u elitnom turizmu.
Ljudi, ja kad sam u Australiji radio mene je prvo 10 dana posla bilo strah. Mislio sam da me troluju ljudi, da me mozda snimaju kamerama ili da me neko tajno posmatra.
Dobijes mail sa zaduzenjima, ako ti je nesto nejasno ili ne znas pitas menadzera koji ti uz osmjeh objasni i dodje kasnije da vidi da li si ok i treba li ti jos pomoci. Ja sam mislio da je moj nadredjeni derpe i da hoce da me klepi toliko je bio dobar prema meni.
A u CG... Dodje gazdin sin sa drustvom, nama vecera 9 sati uvece sjedi 500 ljudi, vodim tim od 100 ljudi. On me pijan doziva da idem da mu - pazi - nadjem konobara (imenom i prezimenom, covjek koji radi 12 stolova) da podje pjeske 15 min od restorana da im kupi odredjene kubanke a ocekuje da ovaj konobar tu noc napravi 2000 pazara i da su svi zadovoljni. I da ne pricam gluplje situacije.
Ono sto sam ja najavljivao prije 4-5-6 godina na ovom forumu, muka mi je da trazim te postove :
- odliv ljudi koji nesto znaju po kruzerima, inostranstvu
- odliv ljudi koji imaju potencijal po kruzerima i inostranstvu
- stancanje "menadzera" kojima ne bih dao da menadzuju supu u Krnju Jelu a ne restoran
I ono sto ce da se desi sada:
Usluga je 60% destinacije. Vec sada hoteli sa 4 zvjezdice imaju uzasno kratku sezonu a da je produze daju 25-30 eur nocenje sa doruckom sto ih sve kolektivno tjera u kiks.
Kroz par godina bicemo ono sto smo bili do sada, paradajz destinacija za sirotinju. Samo sto nam vise nece dolaziti srpska vec EU i east Europe sirotilja
Zaovoljstvo je kucati se sa normalnim ljudima![]()
Odgovorio je kimmi na pitanje
Nije to problem vjeruj mi. Kad bi se svi u sve razumijeli dje bi nam kraj bio.
Nego treba uzeti zapadni model :
Hotel je investicija
Ti imas farmu kokosaka ali zelis da ulozis u hotel. Znaci znas sve o kokoskama, jajima i inkubatorima ali nista o ugositetljstvu ili hotelijerstvu, ili dizajnu
Zovnes arhitekte da isplaniraju, dizajnere enterijera da opreme
Menadzera i menadzerski tim da ga razrade
Zanimaju te samo brojke, toliko je bilo prihoda od ovoga toliko od onoga
Radi ili ne ?
Radi - super
Ne radi ? Prodaj ga
Nego kod nas investitor zeli da bude gazda, da sjedi tu i da se pita. O hotelima zna ono sto je vidio onomadne kada je bio u hotel Monu na Zlatibor na docek nove, dok je pjevala Hanka Paldum
Sto se tice Karizme, znalo se od poceka da ce 70% radnika biti Kosovari i Albanci...
Last edited by Gandalf_White; 22-04-18 at 18:11.
Ne moze se promijeniti to kod nas jer nam je mentalitet takav (SVUDJE na Balkanu) dje mislimo da smo najpametniji, radimo te greske koje je Gandalf pomenuo (mada ja sigurno ne bih kiksao sa liftom)
Trebace mozda jedan vijek da se po razmisljanju priblizimo, recimo, Svedjanima
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks