Kakva si ti četničina postao, crni Gando :razz:
Hazbija Kalač - Stranka pravde i pomirenja
Vasilije Milickovic - Alternativa
Marko Milačić - Prava Crna Gora
Draginja Vuksanović - Socijaldemokratska partija/Demos
Milo Đukanović - Demokratska partija socijalista/SD/BS/LP
Mladen Bojanić - Demokratski front/URA/Demokrate/Otpor beznadju
Dobrilo Dedeić - Srpska koalicija
Neću glasati na predsjedničkim izborima
Ja sam NATO protagonista i dan ulaska u NATO je bio pechat na nasu nezavisnost i jedina pozitivna stvar u 12 godina od nezavisnosti. Da ne ulazim sta kako itd.
Smatram da to sto nije raspisan referendum je najveci poraz demokratije u Evropi jos od kradje izbora Sloba Milosevica ili od kradje DPS 30 godina.
Isto kao kad smo pojurili da priznamo Kosovo a u tom trenutku sigurno 80% stanovnika je bilo protiv. Mogli smo ih uslovljavati da se CG manjini da smanjeni cenzus, mjesto u buducim vladama (kao sto.imaju goranci ili srbi), da se zavrsi prica o demarkaciji u nasu korist. I za priznanje sve bi nam dali. Priznavanjem Kosova dobili smo jedno veliko nista + zategnute odnose sa Srbijom.
Demokratija je volja vecine, nezavisnost smo dobili za par hiljada glasova i priznata je.
Ali kako se mozemo nazivati demokratijom ako odluke o vaznim pitanjima donosi manjina ?
Jedini gradjanski i demokratski postupak bio je referendum i za NATO i za Kosovo i za velike privatizacije.
Zemlje kao sto je Svajcarska imaju referendum o bukvalno svemu, prije 10 dana su imali referendum da li se slazu da se poveca TV i radolio pretplata (glasali da vecinski) a mi smo dozvolili da Milo Djukanovic i Dusko Markovic najvazniju odluku koja se tice svih nas i nasih potomaka donesu izmedju sebe a da pri tom nikoga ne pitaju.
Sve privatIzacije, zakoni - recimo naknade majkama: "Da li ste da se majkama sa troje i vise djece dodijeli dozivotna naknada?"...
Ali ne, DPS koji zastupa manjinu CG a vladaju radi 2-3-4 mandata manjina sa svega par hiljada glasova donosi odluke koje su se u 99% slucajeva pokazale kao maliciozne i stetne po CG
Last edited by Gandalf_White; 12-03-18 at 14:19.
One Ring to Rule them all...
Kakva si ti četničina postao, crni Gando :razz:
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Cemu služe izbori ako ce za sve da se raspis referendum.
Koliko kosta organizovane referenduma za svako pitanje i ko ce to platiti?
Upalo mi u oci nezavisnost od par hiljada, znaci 55% je fer.
Koja manjina je donjela odluku?
Koje sve zemlje odlučuju o svemu na referendum?
Koliko je zemalja clan ica NATOa glasalo o clanstvu naref?
Poslato sa STF-L09 uz pomoć Tapatoka
Last edited by lepetanac; 12-03-18 at 14:34.
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Ja vam jos jednom predlazem da se svi skupimo oko Andrije Popovica. Nema CG vise vremena da joj takav kadar, takav lider promakne. Samo Pura i niko vise!!!
Ajde prvo uradi domaci, pa saznaj koliko je u svakoj od tih zemalja narod bio za NATO, sta su pokazivale ankete i kakvo je generalno raspolozenje naroda bilo po tom pitanju, pa onda to uporedi sa nasim slucajem. Iako me ne bi cudilo da se dobar dio predsjednicke kampanje bude vrtio oko te teme, sami Bojanic je rekao da, kad se jednom udje, najmanje 20 godina nema izlaska. Zato je covjek na vrijeme urgirao da se proces odradi posteno, ali Crna Gora i postenje.. vazi...
Nijesam rekao da je fer 55%.
Ne mora se za svako pitanje ali za sve vaznije se mora organizovati, pogotovo kada je javnost vidno podijeljena i cak kada glasaci vladajuce stranke ne podrzavaju odredjene stvari.
Sam Dusko Markovic je rekao da je 80% gradjana CG bilo kontra priznavanja Kosova.
Po pitanju NATO-a javnost je bila duboko podijeljena i referendum je bio neophodan.
Kada je podijeljenost u ostalim zemljama bila na nivou manjoj od nase odlucili su se na referendum Spanija, Madjarska, Slovenija, Slovacka i Gruzija koja nije clanica ali je pitala narod na referendumu da li uopste pocnu razgovore sa Natoom...
Nego je kod nas politicki interes bitniji od onoga sta narod zeli.
Kao sto rekoh vec apsolutno i 100% sam za NATO ali mi je zao da znam da 60 ili 70% gradjana ne dijeli moje misljenje.
Isto za Kosovo, apsolutno sam bio za priznavanje nezavisnosti ali 80% CG nije dijelilo moje misljenje. I onda dolazimo do osnove demokratije - volja vecine. U CG demokratija na zalost ne postoji.
A za pitanje koje to zemlje rade ?
Pa sve demokratske zemlje za vazna pitanja za koja je javnost podijeljena glasaju. Imas primjer u susjednoj Hrvatskoj gdje su prije 5 godina organizovali referendum o definiciji braka gdje nijesu priznali LGBT prava.
Srbija je ,za razliku od nas koji smo ustav izglasali na prevaru, iako duboko podijeljena imala ustavni referendum.
Makedonija je imala referendum o autonomiji gdje je Albancima trebala da se da veca autonomija ali je propao jer je izlaznost bila manja od 50% itd...
Mi smo imali referendum o nezavisnosti i u 12 godina ni jedan vise. Tako da je za sve sto se u drzavi dogadjalo odlucivao DPS sa svojih 30-35% podrske gradjana uz uvijek spremne poslanike manjina kojina treba par stotina glasova za cenzus.
Sto opet dovodi do paradoxa.
Jer ako imamo 30% apstinenata i 35% opozicionih glasova znaci da 30-35% odlucuje z 60-70%
Last edited by Gandalf_White; 12-03-18 at 15:05.
Nema sto da radim domaće, pitanje je konkretno bilo.
Znaci ako istrazivanja kazu da je nesto ok onda ne treba referendum, jel to demokratija. Na osnovu istrazivanja
Ipak bi trebao, jer je ocigledno da nemas pojma o cemu pricas. Kad istrazivanja pokazu da volja ubjedljive vecine gradjana korespondira sa voljom vecine u parlamentu, onda nije neophodan referendum. Naravno, govorimo o krajnje ociglednim slucajevima vecina nad manjinom, kao sto je bilo u svim tim zemljama koje pokusavas navesti kao primjer i za nasu igranku. Kod nas uopste nije bilo tako, drustvo je debelo podijeljeno, predsjednik obecava, kune se da ce raspisati referendum.. i svi izmanipulisu gradjanstvo, predsjednik ispadne lazovcina par ekselans, narod ispadnu bravi i tako..
Oce gando referendum za naknadnu za majke i troje djece a ima teoriju zavjere da su namjestene ankete na cdm...
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Po svim anketama ni jedna opcija nije imala vecinu. Cak je opcija za NATO po svim anketama bila oko 40% ako.me sjecanje ne vara.
Ako 10 nezavisnih izvora kazu da je drustvo podijeljeno onda je jedino rjesenje referendum. Nasi identitetski problemi bi bili rijeseni da smo referendum raspisali.
"Da li zelite da ovo bude zastava CG (slika zastave)
Da/Ne
Da li zelite da je sluzbeni jezik Crnogorski?
Da/Ne
Da li zelite da je himna Oj svijetla majska zoro?
Da/Ne
I kraj price.
Organizovanje referenduma ne kosta puno, jer u principu kampanja se ne placa iz drzavnog budzeta, vec oni koji zastupaju stavove za/protiv finansiraju.
Za drzavu je trosak stampa listica i organizovanje izbora. Sto je definitivno jeftinije od gubljenja 40 000 radnih mjesta za 5 godina privatizacija...![]()
Preko 70% gradjana CG bi glasalo da se majkama daju naknade.
Protiv ne bi glasali samo zadrigli DPS botovi koji rade sta im se kaze.
Poyy
Nijesi u pravu. Zemlje koje su bile podijeljene po pitanju NATO-a organizovale su referendum one koje su po istrazivanjima imale podrsku 60-70-80% nijesu
Last edited by Gandalf_White; 12-03-18 at 15:14.
Misliš da bi bili i blizu priče o NATO u da nismo priznali Kosovo?
Glupa je u opste prica odje oko toga bar meni, davno proslo vrijeme.
Ali ne moze se predstavljati da nam je nesto poklonjeno (nezavisnost u par hiljada) ili da su trebali nesto organizovati a po ustavu nisu.
Data im je vlast (ne kazem kako), svi smo znali da nece biti referendum ako oni dodju na vlast.
Ali sto je i zanimljivije dobar dio opozicije nije bio za referendum.
Da je to toliko bitno pitanje ne bi ovi imali vecinu
Za naknadnu bi glasali samo kontrasi kao ti koji znaju da je budzetski neodrziva ali eto svjesno da se udje u taj projekat pa da sa odusevljenjem doceka 1 u mjesec da kaze ao sto je ovo nema plata... sebi na stetu ali samo kontra da se ubija. Nego eto fala bogu 20godina se nisi pitao ...
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Ma opusteno, sve ce to ubrzo doc na svoje.. pratite malo i globalnu politiku![]()
Ja sam protiv ovakvog nato pakta, a opet da je bio referendum glasao bih za clanstvo, ponavljam ne sto volim nato, vec sto volim CG i sto sam ubijedjen da bi nam prijetila opasnost upravo od nato pakta da ostali neutralni.
Ne raspisivanje referenduma za tako vazno pitanje je produzavanje nesretnih crnogorskih podjela skroz do kraja vremena.
Niko nije potrcao da prizna Kosovo, trka je bila da se poslusa gazda, je li se moglo otrgovati nesto jeste sigurno, bar ova demarkacija i jos ponesto. Dobro rece da se priznanjem zamjerismo Srbima, no sad se njima otvorila mogucnost u kosovskom parlamentu da podrze sporazum o demarkaciji sa nama vjerovatno ce umjeti da zacijene dobro.
Ovo za vece privatizacije se slazem sa tobom apsolutno, no njima nije bio cilj da privatizuju kvalitetno i u interesu svog naroda, ocigledno je da su vodjeni nekim drugo interesima prilikom vrsenja privatizacija bilo vecih ili manjih sasvim je svejedno !
Kad ne znas kome da vjerujes pitas narod... Raspisivanje referenduma ne bi kostalo vise od par stotina hiljada eura
Plus da dodam, upravo zbog neraspisivanja referenduma svaka jednosmjerna odluka je upitna, tako da prva sledeca vlast moze da raspise referendum :
Da li zelite da ostanete u NATO ili ne ?
I to bi bili potpuno legitimno, desavalo se ranije.
Last edited by Gandalf_White; 12-03-18 at 15:21.
Nezavisnost... na to je stavljena tačka 2006 god.
NATO... i to je gotova priča.
Onaj ko misli drugačije je u zabludi, a u zabludu ga stavljaju... Razvodnjavanje price, skretanje sa pravih problema...
Šta ćemo sa 2,5 milijardi duga, a nije stavljena tačka, isti raste... mada se oko toga puno ne pita predsjednik.
Last edited by wulfy; 12-03-18 at 15:28.
Ja ti kaze da je glupa prica oko toga, davno proslo vrijeme no ce opet biti da sam je započeo.
Jel prekršen ustav ili zakon zemlje?
Jesu li se sve partije se izjasnile sta misle o tome (sem Demokrate i Lekic) i završena prica.
Da je narodu to bilo toliko bitno pitanje ne bi glasao stranku koja nece raspisati referendum.
Nezavisnost je gotova prica zato sto smo imali referendum.
NATO je djelimicno zavrsena prica upravo jer nijesmo imali referendum.
Postavljam hipoteticki situaciju :
Marko Milacic nekim chudom predje cenzus i ima 2 poslanika.
Jedini uslov za podrsku opozicionoj vladi je raspisivanje referenduma za NATO. Ko ne bude zelio izdajnik.
DF SnP i najvjerovatnije demokrate odmah prihvataju, URA i SDP se neckaju ali i oni prihvataju.
Raspise se referendum i recimo 51% zeli van 49% zeli da ostane u Nato.
Sta se radi onda? Kako je zavrsena prica ?
Evo jos jedna situacija :
Opozicija ima poslanika vise od vlasti :
DF postavlja prvi uslov :
2 referenduma o Kosovu i o NATO-u. Opozicija mora da prihvati jer ako se izbori ponove znaju sta ce se desiti. Jer politika = kompromisi, ponekad moras ***** da progutas
Ih kad bi se tako gledalo dje bi nam.kraj bio.
Mi nikada nezavisnost ne bi imali da DPS nije natjerao takozvane Milove Srbe da glasaju nezavisnost. I pored svega toga ga glasaju
Ako je neko prodao nacionalni identitet za noc i sad je najveci Crnogorac, kako ocekujes da se nekome ebe za Nato?
Last edited by Gandalf_White; 12-03-18 at 15:33.
Što je sraman tekst kad je istina ? Usput nisam imao pojma da je bio u DFu
PS.
Gandali i još nekolicina predstavljaju Bojanića kao nekoga ko je bio za obnovu državnosti i kao argument navode činjenicu da je bio član partije koja se tako deklarisala
- ta ista partija se deklarisala za NATO članstvo. Bojanić je žestoko protiv istog, što je potpuno legitiman stav
- organizovao je pokret sa likom poput Milačića
- bio je u DFu
Ponovo kažem da je dotični možda bio za obnovu državnosti ali više je argumenata protiv toga nego za to
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Veoma jednostavno
Pošto smo već članica da se ponovo organizuje referendum identičan onom kojim smo obnovili državu u kom je potrebno 55% glasova za promjenu statusa tj. da se glas onih koji su protiv članstva računa kao inferioran
Pošto je taj sraman, a koliko vidim it tvojih postova po tebi normalan uslov trema za sve buduće referendume u Crnoj Gori organizovati tako da se glas jedne od strana računa manje
Kad smo već jedinstveni u svijetu po tome što
dostina ljudi mrzi sve u vezi države u kojoj su proveli život,
kad dostini ljudi ne smeta da im je predsjednik države protiv iste,
kad je potpuno normalno da predsjednik izjavljuje kako državna himna nije njegova,
želim da budemo jedinstveni u svemu
PS.
Priznavanje Kosova ne da je preuranjeno već (po meni) nije smjelo da se desi
Last edited by Rakun; 12-03-18 at 15:42.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Ja ne predstavljam Bojanica.
Ja sam apsolutno za NATO savez ali bih volio da se odluka donijela na referendumu.
Bojanic nije "zestoko protiv istog" nego je imao stav da se pita narod na referendumu i bio zagovornik te opcije.
U tom pokretu nije bio samo M.M. nego jos odredjeni vidjeni intelektualci itd itd. I nije to bio drugi Milacicev " Pokret za neutralnost" vec Otpor beznadju gdje se islo u marsheve protiv mafije itd...
To ti pricam... Ja bih volio da ostanemo dio NATO-a dok traje taj savez. Ali zbog nacina na koji smo usli u duboko podijeljenom drustvu mozemo imati 100 problema slicnih ovim gore koje sam naveo...
Dalje recimo ko stiti investitore koji su sproveli privatizacije u CG ?
Ko.im garantuje da se nece desiti Venecuela scenario da u slucaju preuzimanja vlasti nova vlada proglasi sve privatizacije u kojim do 100% nije ispostovan ugovor nistavnim i dovede do renacionalizacije objekata?
Upravo sto prodaja lustice, sv stefana, arsenala, kapa, zeljezare, boksita itd nije donesena voljom vecine nego.manjine koja je gledala da namiri svoje i dzepove famelje pa ko sta ponese
Sve odluke donesene od strane DPS-ove vlasti osim referenduma o nezavisnosti i ustava mogu se ponistiti posto je za promjenu dovoljna prosta vecina
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks