Results 1 to 25 of 351

Thread: Sudar svjetova

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    2,288
    Thanks Thanks Received 
    3,097
    Thanked in
    1,306 Posts

Quote Originally Posted by Ulix View Post
    A ne možeš mu pobjeć. Ja sam jednom zaboravio da se pomolim prije spavanja, ali stvarno, probudio sam se usred noći i naćera me da se pomolim. I to sam morao da sklopim ruke onako znaš već. Ima masu takvih primjera.
    Jednostavno ko mu se ne moli napravi intelektualnog bogalja od njega i to neće da se raspravlja. On ćera svoje. Prinuđen si.
    Molitva ako je iskrena vodi u kontemplaciju ili hrišćansku yogu uma. Nikad se ne molim za nešto već da osjećanja koja me zaslepljuju budu odvojena od razuma. Mislim da sam dijelom uspio jer sam se u to uvjerio neki dan kada je osjećanje nade bilo u pitanju. Jedno od veoma interesantnih iskustava moram priznati. Mislim da i nemamo prava da se izašta drugo molimo čak ni za zdravlje. Nemamo prava da tražimo jer traženje za sebe je uzimanje od drugog. Mislim da su moja smrt ili život važni na mnogo načina koje ne vidim te stoga " Ko sam ja da tražim da se kosmički red sve zbog mene promjeni?" Zato što je Bog dobar? Naravno da nije jer bi onda mogao biti bolji. Ne molim se Njemu jer nemam prava već se molim da razumijem da je sve onako kako treba da bude i da se vratim tamo gdje pripadam. Na kraju nije ni bitno jel se molimo za jahtu ili ovo sto napisah jer ako je iskreno vodiće u introspekciju i shvatanje vrijednosti jahte.

Quote Originally Posted by Artemis View Post
    Postoji vrsan teolog koji mi je rekao za jedan odredjeni citat u jednoj knjizi da mu je bilo potrebno 30 god da ga shvati kako treba.A ne mi smrtnici obicni,posebice vi antiteisti.Ateiste istinske doduse postujem jer i oni postuju vjernike uprkos neslaganjima.
    Ti si žensko i ti ovo ne razumiješ i ostavi nas na mir da se igramo i prepiremo ka ljudi. Šalim se naravno. Ovo kod shvatanja citatata, naravno da treba vremena ali nije ga bjesomučno ponavljanje citata dovelo pretpostavljam do razumjevanja istog već ono što je sam doživio, a citat samo potvrdio. Tada ga je shvatio. Na žalost kod nas se svete knjige shvataju "naučio sam sva slova i umijem da čitam ergo ja razumijem svete knjige". Više svete knjige razumije onaj nepismeni seljak na ilindanskom suncu sa kosijerom no većina od nas. Mislim, ipak nema android aplikacije za život jel?. Ima za ajfon, izvinjavam se

Quote Originally Posted by FoSte95 View Post
    Zašto je ispravnije vjerovati u Isusa kao predstavnika jedne od monoteističkih religija, a neispravno vjerovati u božicu Vesnu (inače prema slavenskoj mitologiji božica proljeća)?
    Sve religije su monoteističke. Uzrok ili nepokrenuti pokretač je jedan. Manifestacije su mnoge. Te manifestacije su dobile svoja lica, a lica svoja imena. Kosmogonije drevnih naroda ovo potvrđuju.

Quote Originally Posted by bosspravi View Post

Još je rano za bilo kakvu raspravu sa njima. To savjetujem svim ateistima i agnosticima.

Još neštp zašto bi uopšte priče hrišćanstva i islama bile tačne? U istoriji ćovječanstva postojalo je preko 1000 različitih religija(vjera) prema kojima ste svi vi vjernici "atesti".(Ateisti ste prema Zevsu, prema Thoru i prema ostalim "bogovima" i vjerama.)

Bog ako postoji on postoji u obliku stvaraoca cijelog Univerzuma a NIKAKO u obliku nekoga ko špiunira svaki vaš korak i potez, " ej anđele ovaj je ukrao hleb, ići će u pakao", a bježi tamo.

Ili " nisi mi se dovoljno molio sad ću da ti dijete ubijem ", i takvom stvorenju da se molim?
    Moram da te ispravim. Idiotizam kao pojam nije vezan samo za vjernike. Psiholozi to potvrđuju. Ekstremno shvatanje religije nije veći idiotizam od ekstremnog shvatanja politike ili bilo koje drištvene sfere. Ratovi su vodjeni i bez religijske potke. Idiotizam, složićeš se. Ekstremi su problem, a ne društvene kategorije gdje oni egzistiraju. Treba da znaš da su mnoge svete knjige pogrešno i prepisivane itd i da ne možemo knjige kriviti za sve. Musliman može biti dobar čovjek iako u Kuranu i Starom zavjetu ima ostrašćenih likova. Ne čine te dobrim svete knjige već ti njih činiš onakvim kakve jesu. One su naše ogledalo, a ne mi njihovo kako se često misli i od strane ateista i od strane vjernika. Uvijek je ljudski faktor u pitanju.
    Last edited by Caesar; 16-01-18 at 17:04.
    γνῶθι σαὐτόν

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)