+ ovo je sramota koliko je benzin skup.
20e : malo nesto preko 15l
Prodajem blek seriju.
sa trenutnim cijenama goriva (5e 150km kroz grad)
_cijena 20000e_
+ ovo je sramota koliko je benzin skup.
20e : malo nesto preko 15l
Pa to sam i mislio - nisam racunao trenutno poskupljenje.
Trenutno mi pise na 100km 11.7l jos laganije vozim pa dobro sa 20e mogu 100km da predjem.
_____Evo kazu da smo literi u regiJonu za gorivo_____![]()
ja 1.5dci zadnje 2-3 nedelje ne mogu spustit ispod 7 litara kako god vozio...Izgleda da me malo kraduckaju
Ni ja kroz grad :-) hladno, krace relacije realno. 1.9 bi tu trosio 9-10
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Malo da uporedite cijene goriva u svijetu
http://srb.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/
Dizel euro 5 na benzinskim pumpama u BiH od 1. februara koštat će 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok će plin vozači da plaćaju po cijeni od 1,10 KM po litri. Ovo će biti novi cjenovnik benzinskih pumpi zbog novog Zakona o akcizama BiH koji stupa na snagu 1. Februara, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.
Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o akcizama, kako kaže, uvodi se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve. To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV. Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, da poskupi za oko 0,30 KM. Sada košta u prosjeku 0,80 KM. Ova taksa nije do sada postajala, što će da bude značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent.
Novim Zakonom o akcizama predviđeno je da i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri. To znači da će novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznositi 0,70 KM po litri. I biti će povećana i akciza na ulje za loženje sa 0,30 na 0,45 KM po litri.
The more things change, the more they stay the same.
Veca potrosnja ne zavisi samo od loseg goriva, ako vam je ljeti trosio 10l, zimi ne moze da trosi ispod 11l nikako,jer motoru vise treba snage da odrzava radnu temperaturu kao i samo zagrijavanje.
hoces dakazes dasam najebo
Prema tome, šta da ti kažem?
svi smo
p.s.
zamijenih filter klime, smanjila mi se potrosnja![]()
![]()
Last edited by E_K_V; 10-01-18 at 07:53.
Sad će da se nastavi ep: Bizbijevo stradanie iliti kako me uništio egr ventil
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Bolje imat no' nemat....
Naučnici sa cdm foruma otkrili su da auto vise trosi ljeti nego zimi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
E kad je bizbi pricao vi ste se sprdali...sad posle toliko vremena ste tek skontali da je u pravu.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Motor i sagorijevanje je najefikasnije kad se postigne radna temperatura...
A zimi treba duze vremena za to...Isto tako je i smjesa jaca dok se temperatura ne podigne...
A i zimske gume mogu uticat na potrosnju zbog veceg otpora kotrljanja...Ko ima automatski webasto kao ja na mazdu, onda zna da skoci i 2 litra![]()
Last edited by Laz; 10-01-18 at 13:59.
meni radnu temperaturu postize prilicno brzo... tako da mi ljeti vise povuce klima nego zimi postizanje radne temperature...
meni 1.5 sa zlatice podigne temperaturu tek kod pravnog fakulteta pa vidji...
hyundai ali benzinac isto 1.5 sto sam prije vozio je podizao temperaturu u prvih 2 kilometra...(ali u 1.5dci staje 4.4litra ulja, a u ovoga benzinca iste zapremine svega 2.5 litra, za rashladnu tecnost nemam podatak)
Last edited by Laz; 10-01-18 at 14:09.
Webasto gospodo, webasto je majka.
http://www.youtube.com/watch?v=FliGuYrDla8&NR
Mr_G_rUzNi aka mrG1
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks