Danasnje razvijene ekonomije su bazirane na uslugama (services) kao generatorima makar 2/3 BDPa, u odnosu na staro vrijeme prije 40+ godina kad je industrija generisala vecinu BDPa. U usluge ne spada samo turizam.
Kod nas je prihod od turizma generise oko 18% BDPa, tako da nije ni blizu da nam ekonomija zavisi od njega.
Turizam je kod nas u teoriji strateska grana razvoja drzave, ali se ponasamo kao da je zadnja rupa na svirali, na osnovu ulaganja.
Opet kazem, imamo vise srece nego pameti. A oce li se neki Rizvan Abdulah raznijeti na Pine, mislim da je vjerovatnoca mizerno mala, jer to ne bi odjeknulo u svjetskim medijima, nismo bas toliko bitni kao kad pukne u svjetskim metropolama i mondenskim ljetovalistima.
Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Zanimljiva emisija o CG u Njemackom MDR-u, u subotu izlazi i 4. dio.
https://www.mdr.de/mediathek/fernsehen/a-z/ostwrts100_zc-ca8ec3f4_zs-73445a6d.html
Iskreno, od čega nam najviše zavisi ekonomija?
Prema posljednjem izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, turizam u Crnoj Gori generisao je 22,1% BDP-a
Premijeru i stručnjacima iz Vlade taj podatak zvuči kao odlična vijesti (i materijal za dnevnopolitička dokazivanja), uprkos tome što se radi o jasnom pokazatelju katastrofalne ekonomske situacije jedne zemlje. Uz procjene da će turizam u 2027. generisati 31,2 odsto BDP-a, svrstaćemo se među destinacije sa najvećim socijalnim jazom i brojem siromašnog stanovništva. Vidi strukturu BDP-a egzotičnih rajskih destinacija. Tome treba da težimo, hm?
Jedna Grčka, čovjek bi rekao da ništa nemaju sem turizma, ima učešće istog u BDP-u samo 6.5%. Ili Španija 4,7, Italija 2,2 posto... Čime se to CG hvali? Zapamti, veći postotak od turizma - veći raspad od države. Komšije Hrvati (20%), kao najgori u EU su nam dobar primjer tog nesklada. Mada, sudeći po ovim novim podacima, CG je i to prešišala.![]()
Hmm, misliš?A oce li se neki Rizvan Abdulah raznijeti na Pine, mislim da je vjerovatnoca mizerno mala, jer to ne bi odjeknulo u svjetskim medijima, nismo bas toliko bitni kao kad pukne u svjetskim metropolama i mondenskim ljetovalistima.![]()
The more things change, the more they stay the same.
da je sreće...
http://ekonomist.me/chedi-proglasen-...vjetski-hotel/
She is only here to annoy herself!
Mislim da je u poodmakloj fazi gradnje taj hotel...
Sent from Tapatalk
#fakenews
Hotel se na ljeto otvara.
oce li organizovat mjestani neki protest sto im se izgradila lustica na djedovinu i kako su se tu vazda kupali a sad ne mogu od zgrada i marine. i da traze pristup obavezno da setaju po dvorista ljudima mozda i u kuce da ulaze..
f6
Ponistena odluka o prodaji hotela Planinka![]()
Vraca se u stecajnu masuL O L
Statis ce i ovo da otme
One Ring to Rule them all...
Zna li ko što o ovom novom zakonu o prostornom planiranju što će da bude na izglasavanje u skupštini u četvrtak? Valjda na predlog Radulovića je to sklepano na brzinu, bih u nekom društvu sinoć đe se o tome pričalo, vele zakon direktno stopira X započetih investicija. Nisam se mnogo uključivao ali koliko skapirah, novi zakon poznaje samo hotele, ništa vile, vikendice i slično? Gandalfe, vjerovatno ti znaš nešto više?
Zakon bi dobar bio da se donio prije 20 godina i doradio.
Ovako sad ces da zabranis izgradnju vikendica i vila za izdavanje kada je 95% smjestajnih kapaciteta upravo u ovakvim i slicnim smjestajnim kapacitetima.
Vec zapocete investicije koje su dobile gradjevinske dozvole nece se stopirati. One koje su samo u planu i nemaju gradj. Dozvole nece biti pustene, tj. Hoce ali ce kostati boga oca.
Ali nije spresa... Ako si mislio nesto da pravis pa ce te zakon sprijeciti, javi mi da te naucim kako da zaobidjes ovaj zakon. Jer bravi koji su ga pravili nijesu ni o cemu razmisljali bez kako da pare uzmu i zaposle jos parazita.
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Konacno nesto lijepo
https://www.cdm.me/drustvo/nakon-vis...mskom-periodu/
Sent from my HTC U11 using Tapatalk
http://www.portalanalitika.me/clanak...britanska-abta
Najveće britansko udruženje turističkih agencija i turoperatora ABTA uvrstilo je Crnu Goru u svoj godišnji Izvještaj o trendovima u putovanjima za 2018. godinu, te će naša zemlja biti jedna od 12 destinacija koje će oni promovisati naredne godine.
E to je to... Daj jos ovoga
Konacno posle dugo godina da Kotor bude pun za praznike. Pohvale za TO.
kako je na zabljak ovih dana? kolasin?
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
Na Zabljaku javljaju regularno kao i svake godine 31 i 1 i poslije toga nema uveta gore... Posto nijesu ciscene ulice kako treba tako je i kolaps oko parkinga a ugostitelji posto im traje zimska sezona 2 dana nabili cijene, ka da smo u Aspen jeben ti...
Srecom nijesam gore
Ali zato Kotor - Budva - HN ne pamte jaci docek
Last edited by Gandalf_White; 01-01-18 at 21:16.
Ne znam zasto si preskocio Tivat ???
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
![]()
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Kakve cijene sto je ovo. Ne bi 100e potkrpilo dan na zabljak.
Đe je ovo Gandalfe? Trika nema da se svi drže ovih cijena gore, zovite Stojanku Radović da zatvori ovu trafiku.
Sent from my P10+ using Tapatalk
Nemam pojma. Na Podgoricki neko izbacio...
Iz centra nije niko jer bih znao. Moguce na skijaliste ili okolo nedje, znacu danas najv... A inspekcija svakako ne moze nista. Svako cijeni svoju krtolu koliko mu odgovara.
Problem je sledeci :
- zimska sezona na Zhb se svela na 30 31 decembar i 1 i 2 januar. To je 4 nocenja kada je grad skoro pun tj. Ono sto radi. E sad "ugostitelji" na silu hoce da rade. Nece niko da dodje da ti radi 4 dana pa tako su otvoreni ili cijelu zimu ili cijeli decembar i januar. Zamisli da drzis 4 radnika x 400 eur u prosjeku (1600eur) zakupnina 700 grijanje i racuni 1000 i onda x 2 mjeseca. To je 6600 eur za 2mjeseca. Ne racunajuci poreze i ostalo da bi bio na 0 ugositetlj mora da obrne makar 10 000. Sto znaci da mu dnevni pazar za ova 4 dana mora biti makar 2500 samo za pozitivnu nulu da ne pricamo o zaradi. Slicna je situacija i sa ljetnjom sezonom dje u fulu rade 45-60 dana.
E sad umjesto da se stavi sve to na papir, "ugostitelji" hoce silu na sramotu pare da zarade. Umjesto da jednostavno rade 5-6 mjeseci godisnje i ovo ostalo zatvore kako bi sebe postedjeli muke, oni biraju da rade i da masakriraju ljude koji zele da dodju na Zhb. Pa je tako pivo 2.5eur, rakija 2eur, kava 1.5eur dok u konkurentskim destinacijama kao sto su zlatibor ili Jahorina to je 50% manje. Ista je situacija sa smjestajima.
Realno mozda trecina od broja restorana moze da radi 12 mjeseci (od toga 7 da su na 0) i mozda pola smjestaja. Za ostale nema mjesta...
Najveca krivica je NTO, Opstine, Min. Turizma its. Jer umjesto da se radi promocija i marketing na zapadu ove godine promocija zimske sezone je bila na standu u Delti(zaebavaju li se ljudi).
Ja sam jos prije 5god sve stavio na papir i bukvalno skontao sa cim se primakne sredina oktobra sve ispod 10 gostiju dnevno me tjera u minus... Za novu godinu ili zimsku sezonu otvorim neki od objekata samo ako imam grupe 20+ ljudi na 3+ dana i to je to. Ljepse je platiti rente samo i to tehnicki kiksati nego grijati, platiti radnike, jebbati se sa snijegom, strujom, vodom, neociscenim putevima itd...
Kakav su posao u Kotoru napravili sa malim parama. Odavno bolje bilo nije sto se tice posjecenosti. Svaki hotel u starome gradu je pun bio kao i velika vecina privatnoga smjestaja.
zato što je to radila đevojka koja zna kako se radi a ne ovi dps uhljebi
She is only here to annoy herself!
Bookmarks