Depresija.. imao sam dobrog druga koji je patio od nje. Ubio se prosle godine, objesio se na stadionu malih sportova, mozda sam pominjao vec.. Njegov brat se takodje ubio deset godina ranije. Takodje depresija. Ne znam, mi koji nismo zapadali u takve probleme tesko mozemo to bas da shvatimo. Igor je bio predobar momak. Ali bas sav na mjestu, bezazlen, pozitivan, uvijek nasmijan. Dovraga.. I kroz smijeh i zaebanciju je znao ponekad da nas "upozori" da ce se ubiti, da je ovaj svijet crnilo najvece i da se ljudi nikad nece promijeniti, da zlo, iskvarenost i materijalizam ce uvijek biti dominantni i da ne vidi svoje mjesto u tom ludilu. Bio je u kreditima, ali ne u dugovima zbog kojih se odlazi na onaj svijet. Nikad gutljaj alkohola, nikad dim trave, nikad cigareta.. nije htio nikakav ventil, a naizgled mu nije ni trebao. Jer je bio vazda nasmijan i prepun viceva. Tek kad se ozbiljno porazgovara sa njim se moglo vidjeti sa kakvim demonima u glavi zivi taj covjek.
Imam jos jednog druga koji je "prelezao" strasno tezak oblik depresije. Vraca mu se s vremena na vrijeme, ali kaze: "Da mi sad kazes da cu morati ponovo kroz to da prodjem ili da mi kidas ruku, bez razmisljanja bih ti dao da mi je segas!" Nevjerovatno.. A taj ima bukvalno sve. Zgodan, nema zene koja ga je odbila, puuun para, magistar u oblasti u kojoj nasa drzava ima svega 3 strucnjaka, izuzetno cijenjen i inteligentan.. ali jbg. Pricao mi je o tom osjecaju, programerskim recnikom je opisivao kao "beskonacnu petlju", stalno bi se resetovalo stanje na pocetak, nema iskre, nema zraka.. na najludji rolerkoster da ga stavis, nista.. Nema nade, entuzijazma, motiva, egzaltiranosti nikakve u vezi icega. A isto kao sa Igorom, nazdravlje njemu, nista od toga ne mozes da provalis iz price sa njim, jer je preinteresantan, ziva enciklopedija i bas zabavan..
Mislim da to stanje ne nastaje kao na trupicu, pa se isto tako ne moze ni lijeciti. Strasno negativan proces je prethodio tome, pa je proces neophodan i za izljecenje. I ja sam mislio da fizicka aktivnost to lijeci, da je dokon um djavolje igraliste i sl, ali nije bas tako jednostavno. Mnogim ljudima je sluzenje vojnog roka bilo okidac za depresiju..
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Bookmarks