Iz prve ruke, pošto sam ja baš puno koristila karticu u Srbiji u avgustu, a takođe sam i nešto mijenjala u mjenjačnicama, na izvodu koji sam izvadila iz banke kad sam došla doma, bukvalno je na svakom računu kurs bolji zaračunat nego u mjenjacnicama!!! Tipa, mjenjačnica mi je zaračunavala 119 a svaka prodavnica 120, 121, 122, čak i 123...tj ne prodavnica nego banka čiji automat je u prodavnici....Ono što nipošto nemoj da radiš, to je da dižeš pare sa bankomata, jer je kurs katastrofalan, mislim da je 112 do 114 dinara za euro ovo ti je provjereno višegosišnjim iskustvom, znači uvijek sve trgujem karticom i plaćam u kafićima jer je kurs povoljniji.
E sad, ne znam kakva je situacija ako mijenjaš više eura, ja nijesam preko 100 mijenjala nikad odjednom, ali možda ako mijenjaš 500 i više moguće da ti mjenjačnica da neki dinar bolji kurs! To sam čula, nijesam probala
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Pošto sam često u Srbiji iz prve ruke, puno je isplativije karticom nego mjenjati keš u mjenjačnici.
Sent from my Motorola 8400
Baš tako kao što je @zvoncica napisala.
Za plaćanja u inostranstvu, nebitno koja je zemlja i koji iznos, najisplativije je koristiti karticu. Konverzija se vrši po zvaničnom kursu centralne banke te zemlje, dok mjenjačnice manje-više same određuju kurs na tržišnom principu.
Novac podizati sa bankomata u inostranstvu samo u krajnjoj nuždi.
Sent from my HTC U11 using Cafe Del Montenegro mobile app
Nije tacno. Za manje iznose je lakse karticom. Ali na 1000 eur moze da izgubi i 30 eur ako placa karticom. Kurs u centru BG kod palate Albanija je najpovoljniji. Placanje karticom ide po Visa/Mastercard kursu i banka uzme 1.5-2% za konverziju.
https://goo.gl/maps/yUdhVPZ4oSv
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Sale; 25-09-17 at 21:26.
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Brate, na izvodu iz moje banke kad sam došla (taman sam ga zato i uzela da vidim jeam li se zeznula) mi je pisalo koji kurs su mi zaračunavali i on je uvijek bio bolji nego onaj koji je nuđen u mjenjačnicama, koliko mi je eura skinuto sa računa i to je bilo to! Najviše je 150 eura da sam na jednom mjestu potrošila i jednako je bilo kao i na iznose od 5 eura u kafani, jer je stojalo da je kurs toliki a da je meni skinuto sa računa toliko i toliko eura i to je bilo to....ni banke više na iznos od 150 eura! E kad sam podigla 50 eura zeznula sam se i kad sam doma došla na tom izvodu sam vidjela koliki kurs su zaračunali
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
U 99% Ta peci odsarafi 2 ili 4 sarafa poklopca makni staklenu vunu ,polako da ne vizesh prasinu i zastiti ruke i polako mici cigle iz nje a potrudi se da zapamtish redosled ili slikaj i prebaci je dje ocesh...
Sent from my Lenovo P2a42 using Cafe Del Montenegro mobile app
Uh,narod i narocke price... kako god oce al je to glupost ,nece radit isto ako se zica koja otkine ili grijac raspane usled godina starosti... al svako kako voli
Sent from my Lenovo P2a42 using Cafe Del Montenegro mobile app
I ja sam mu to rekao, ali ne pomaže.
Ne znam čemu razvlačenje priče, kad sam odmah ostavio link sa uporednim kursom u mjenjačnicama i bankama... Brojevi ne lažu, nema tu ličnog iskustva...
Sent from Tapatalk
#fakenews
Banka ne uzme ni jedan cent provizije od kupca. Provizija se naplaćuje od prodavca.
Konverzija se ne naplaćuje.
Sent from my HTC U11 using Cafe Del Montenegro mobile app
Last edited by Dasho; 26-09-17 at 05:50.
Vječito pitanje, držite li bojler vazda upaljen (kao ja npr) ili ga palite po potrebi samo? Mišljenja sam da manje troši kad je stalno upaljen jer se gasi sam kad se napuni pa se samo dopunjava kasnije?
Sent from my P10 using Tapatalk
meni stalno upaljen da mogu da uskocim kad ocu, da ne cekam :mrgreen:
Detaljno sam ispitao ovo pitanje tokom zadnje zime kad su oni pakleni minusi temperature bili![]()
Ljeti, bolje je da ti je bojler stalno upaljen, toplo je inace i voda u bojleru se sporije hladi i samim tim termosat ne pali toliko cesto grijac da prigrijava vodu.
Ako zimi ne grijes kupatilo i ako je u kupatilu dosta hladno vecinu vremena kao sto i jeste u dosta kuca, onda pali bojler po potrebi, jer od hladnog vazduha u kupatilu brze se hladi voda u bojleru i termostat mnogo vise puta pali grijac tokom dana da prigrijava vodu....
Vjerovao ili ne u zimskom periodu ako bojler palis po potrebi, racun za struju moze biti manji i do 20-25 eura.... licno sam to istestirao![]()
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
volim konstruktivne rasprave. sto se mene tice uvijek placam karticom ( srb) ali je ovo iznos od 1000eura pa sam mislio eto ako bi postojala neka vece razlika (u korist zamjene u mjenjacnice) da mi nije na odmet da zamijenim. ipak, koliko sam ja nasao bolje kao kao i uvijek platit karticom i da banka (tacnije VISA) odradi konverzaciju nego mjenjacnica.
a kurs provjeravate na sajtu vise ili mastercarda zavisi sto koristite, i po njemu se obracunava. naknade od strane banke na vas teret u ovom slucaju nema.
f6
smanjio si struju za 20 25e, samo gasenjem bojlera? a da jebeoca, probacu.
Pa s obzirom da je bojler najveći mudonja u kuću tj. potrošač, može biti.
Probaću i ja vala baš, ubiće me žena![]()
Garantujem ti, naravo onaj veliki bojler je u pitanju, u zimskom periodu kad je hladno, i ako ne grijes kupatilo pa je vazduh u kupatilu hladan, ako drzis bojler stalno upaljen dolazice ti racun veci 20-25 eura nego da bojler palis po potrebi ..... za dva sprata kuce kod mene dje imam veca 2 bojlera racun sam na ovaj nacin spustio zadnje zime kad su oni minusi bili i haos od hladnoce sa 140-150 eura na oko 110....
Last edited by lucke91; 26-09-17 at 07:55.
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
@lucke a na sta se grijes?
U stanu sam, imam onaj veliki aristonov bojler podesen na neki eco mode i koji daje toplu vodu cijelom stanu (2 tus kabine I pride 4 cesme). Kupatilo u kom je bojler je bas ususkano I nikad nije hladno u njemu. Ne gasim bojler I ne prelaze mi racuni zimi 130 € a grijem se na struju (split sistem sa inverterom sa 4 unutrasnje jedinice). E sad, izolacija je vrhunska, trostruko staklo na stolariji I demit, a to sigurno smanjuje potrosnju.
E sad, prosle zime niko nije bio u stanu u toku radnog vremena (podesavao sam timer da se pale u 15:30) I bilo je toplo kad se udje u stan poslije posla. Zimus ce non stop neko biti u stanu pa ce sigurno racuni biti veci.
Elem, pitanje, za ove boljere sto cijeli stan, kucu, snadbijevaju, jel neko testirao jel bolje gasiti ili drzati non stop ukljucene.
Ako zivite u kuci, ko sto sam ja do prije 2 zime, preporuka je da ako imate centralno kupite bojler koji se "kaci" I na centralno grijanje. Meni su racuni u kuci, sa tim sistemom, zimi bili po 30tak eura.
Mislim da je poenta u sljedecem. Ako imate veliki bojler, tipa 300l ko jedan moj drug koji je to u stanu ugradio za cijeli stan od preko 100m2, I ako taj bojler izbacuje dovoljno tople vode u toku dana za potrebe porodice a da nema potrebe da se ukljucuje, onda ga samo treba ukljucivati uvece I gasiti ujutro (jeftina struja), a ako bojler mora da se ukljucuje u toku dana onda ga je bolje ne gasiti.
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)
Bookmarks