@Bar
Sto znaci ovo konkretno?
http://www.blic.rs/vesti/svet/rusija...-gorom/rj16bwt
Nisam ni znao da imamo sporazum sa Rusijom.
Sent from my EVA-L09 using Cafe Del Montenegro mobile app
На аеродрому Голубовци је у још у СФРЈ а и касније била смјештена летачка школа, која је вршила основну обуку војних пилота.Самим тим аеродром Голубовци је био препун искусног летачког кадра, који и дан данас кроз редовну обуку ствара добре летачке кадрове на хеликоптерима, и то не само у ЦГ већ и регионално, највише Македонци, који регионално гледано имају солидну хеликоптерску ескадрилу.
Постоји идеја да се у оквиру НАТО-а, ова школа стави поново у пуну фукцију, јер поред доброг кадра постоје и добри метео услови.
Црногорце је одржало црногорско срце.
@Bar
Sto znaci ovo konkretno?
http://www.blic.rs/vesti/svet/rusija...-gorom/rj16bwt
Nisam ni znao da imamo sporazum sa Rusijom.
Sent from my EVA-L09 using Cafe Del Montenegro mobile app
Једина војна сарадња коју имамо са Русијом је на нивоу билатералних састанака једном у пар година и срадње преко Партнерства за мир, и OSCE, гдје њихова инспекција има право да дође у посјету јединицама ВЦГ, и vice versa.
Нити што купујемо од њих, нити имамо наоружање које производи Русија.Онај мали проценат источног наоружања које имамо је произведен и ремонтован у региону, Србији и БиХ.Сигуран сам да чак и ако умре фабрика у Новом Травнику која ремонтује нашу артиљерију, лако ћемо наћи заводе по Пољској, Бугарској или чак Уркајини.
Оно што може трпјети је сарадња у обавјештајном сектору, али ту сарадње одавно нема.
То је прича за потребе руске јавности.Суштински не значи ништа.
Last edited by BAR; 06-06-17 at 08:11.
Kako onda moze trpjeti saradnja u obavjestajnom sektoru ako je nema?
Posto smo clanica NATO, samim tim moramo korsiti i naoruzanje u skladu sa NATO standardima, da li ce u naoruzanju, makar u rezervi ostati puska M-70 (M-70A, M-70AB2)? Kalibar 7,62 je svakako bolji od 5,56 koje se kod nas uvodi u narozanje.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Mađari još uvijek koriste AK-63 (njihova verzija sovjetske puške) kalibra 7,62 iako su u NATO. Vojska Crne Gore je u misiji u Avganistanu iznamljivala ove puške upravo od mađarske vojske.
Sent from my Motorola 8400
To je dokazano najbolja puska na svijetu. Vjerovatno ce i NATO preci na kalibar 7,62 NATO kalibar, ako vec to nije u toku. Do tada cemo si mi naoruzati sa 5,56 i onda nas ocekuje novi trosak za novo oruzje i municiju.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Још сам раније објаснио зашто је калибар 5,56x45 бољи од калибра 7.62x39 за потребе пјешадије.Укратко тај калибар омогућава да се испоручи више и прецизније ватре и самим тим много лакше потисне непријатељ.
СССР је још прије више од 30 година такође прешао на мањи калибар, 5,45х39, па је тако тај калибар данас главни у земљама попут Русије, Украјине или Бјелорусије.
Парадокс је да калибар 7.62х39, данас у Европи углавном користе чланице НАТО-а, бивше чланице Варшавског уговора које због распада истог, а касније због финанасија нису модернизовале калибар.
ВЦГ је још прије седам година прешла на мањи калибар 5.56х45 (G36, HK416), док оружје калибра 7,62х39 (M70), користе неке позадинске јединице, односно налази се у резерви.
Иначе у ЦГ постоји фабрика ТАРА Мојковац која производи јуришну пушку ТМ4, у калибру 5.56х45.
Last edited by BAR; 06-06-17 at 10:05.
Zašto je onda VCG iznamljivala puške od mađarske vojske kada imaju iste za pozadinske jedinice? Zar nije to davno ,,liferovano''? Koliko se sjećam (nemojte ovo uzeti za sigurno) na pitanje zašto se koriste mađarske puške, a ne novokupljeno oružje odgovoreno je da im se taj aranžman isplatio jer je za 7,62 jeftinija municija.
Sent from my Motorola 8400
Imam pitanje ako izbije frka sa kosovarima oko granice ocel nas nato branit?
Ову тему треба држати у чисто техничкој равни и избјегавати политизацију, то можемо на друге двије теме.
Али да одговорим.САД и ЕУ су покровитељи потписаног разграничења и Косово неће добити визну либерализацију све док не ратификује тај споразум.
Сваки покушај радикализације и фрке би само нанио штету Косову, а КФОР би поново преузео контролу над границом са ЦГ коју је повјерио косовској полицији прије 7-8 година.
Тако да не очекујем никакву радикализацију, већ усвајање овог споразума у тишини, чим прође неко вријеме од формирања владе.
Са друге стране сигуран сам да се може очекивати да Црна Гора у неком скоријем ериоду пошаље неке јединице на Косово у оквиру КФОР-а.
Ok zahvaljujem jos samo ovo da li prema dejtonskom sporazumu vojska nmz da kontrolise granicu vec to radi policija?
Ограничења која имамо по Дејтону се односе на то колико можемо да имамо авиона, тенкова, артиљерије.
Европски је стандард да границу обезбјеђује гранична полиција, а не Војска.Полиција има надлежност у заштити границе све док не дође до граничног инцидента, а то значи док год наше границе не повриједе званични органи друге државе.Тада надлежност преузима Војска, мада се она може ангажовати и посредно и непосредно у складу са потребама.
Сектор граничне полиције у МУП-у, је прилично бројан, не много мањи од ВЦГ, а Војска им је дала све карауле на коришћење.Сектор је настао од некадашњих јединица ПЈП, када је МУП преузео надлежност чувања границе 2002. (или 2003.), нисам упознат са каквим наоружањем и опремом располажу, знам да су недавно модернизовали возни парк, и да често добијају донације од ЕУ и НАТО.
Samo granicna policija nema vise praksu da ima vjezbe gadjanja jedanput u 2 mjeseca od 2010 to je sramna cinjenica razlog kao skupa je municija.
Немам непосредне информације, али знам да цјелокупни састав Полиције мора да иде на гађања.Е сад интервал се може мијењати у односу на тренутну безбједносну ситуацију.
ЦГ пред собом у ЕУ интеграцијама има поглавља која се између осталог баве и питањима заштите граница и сигуран сам да се неки стандарди већ сада морају поштовати.
Posto u sastavu OMJ imamo tenkove koje smo naslijedili od JNA (VJ) da li cemo u skorije vrijeme morati da ih zamijeniom nekim od zapadnih proizvodjaca ili ce ostati u upotrebi dok ne dodje vrijeme da se rashoduju? Da li medju njima i cuveni T-84?
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Питаш за М84? Што се КоВ-а тиче ЦГ није наслиједила много, односно ниједан тенк М84, ниједан механизовани транспортер М80, ниједну хаубицу Нора 152мм(вучну), КУБ (Ваздухопловство) који је бранио небо ПГ су пребацили у Србију још 2005.Тако да од посљедње технике ЈНА у КоВ-у нисмо узели много, а опет остало нам је много јако опасног отпада којег смо је једва ратосиљали.
Црна Гора је наслиједила око 60 тенкова Т55, који су још прије десет година изрезани, осим једног који је сачуван за музеј и који је скоро оправљен и офарбан.
Ради се о застарелом тенку, чија употребна вриједност далеко превазилази цијену одржавања, да не говорим о некој модернизацији.Употреба тих тенкова на овом терену је ограничена, и врло смртоносна, ако имамо у виду докле се напредовало са развојем противоклопних средстава.
Данас је и генерацију млађи М84, којег користе Србија, Хрватска и Словенија, у основној варијанти застарио.
Jeste, M84, moja greska
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Oceli ici dje van nasih voda Jadran?
Од 2006. ш/б Јадран је два пута имао међународна крстарења, ако се не варам 2009. Барселона, и 2013. Пиреј (Грчка)-Истамбул (Турска)-Констанца (Румунија).
Ове године је требао да иде у посјету Копру и Венецији, али мислим да на тој релацији неће ићи, још коју годину, због односа на релацији Црна Гора-Словенија-Хрватска, историје Јадрана и притиска јавности, о чему имаш неколико страница уназад.
За очекивати је да се ове или следеће године посјети Грчка, јер постоје идеје да би овај брод могао да преузме обуку кадета грчке РМ, јер иако моћна она нема брод овог типа и намјене.
Иначе у наши ваздухопловни и морнарички официри се школују у Грчкој, а постоје идеје да би Грчка могла да брани наш ВАП, па би могли разни договори ту да се направе.
Рецимо да Грци чувају наш ВАП, а да ми преузмемо практично школовање њихових морнаричких кадета, пар мјесеци сваке године.
to bi bila dobra stvar sa grcima,meni se cini da je jedne godine Jadran predvodio neku regatu u Engleskoj ili sam nesto pomesao.
Војска Црне Горе одлучила враћање у функцију и ремонт ракетне топовњаче класе Кончар RTOP-405 и RTOP-406? Hoce li sta od naoruzanja da menjaju?
98. је ишао за Лисабон, а 2005. за Енглеску гдје је на ушћу Темзе учествовао у обиљежавању 200 Трафалгарске битке.То је било под заставом заједничке државе СРЈ и СЦГ.
1938. под заставом КЈ ишао је у посјету Њујорку и Бостону.
Што се наоружања тиче, скида се застарели противбродски ракетни систем који почива на ракети Р20, модернизоваће се систем управљања ватром 9lv-209, и одрадити сервис и модернизација противбродских топова Бофорс 57мм, по два су на сваком броду.
Иначе помоћни и дизел мотори се мијењају, гасна турбина се конзервира, елиса турбине се не скида већ доводи у положај да не ствара отпор, навигациони и осмачки системи се модернизуји и уграђују нови, комплетан кабински простор, цијеви, електро инсталације се обнављају, као што рекох биће скинути лансери ракета Р20, биће постављена дизалица и прилагођен простор за смјештај гуменог чамца, а палубе ће добити и металне ограде.
Last edited by BAR; 08-06-17 at 09:32.
Postoji li mogucnost da neki od nasih brodova ode u patrolu na sredozemnom moru izmedju italije i libije pominjalo se nesto za to.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks