Ovo nema nikakve veze sa tvojim prethodnim postom na ovu temu. Samo sto je, otprilike, jednako besmislen. I da sad pokazem koliko je besmisleno ovo sto je napisano, ti bi, prepotstavljam, u sledecem postu opet poceo neku nevezanu pricu. U smislu, pao snijeg na Durmitor. Sto bi i moglo djelovati smisleno.
Da li uopste razmisljas kad odje pises?
Ако не рачунамо недовољно истраженог Архонта Петра, Војислављевићи су били први познати словенски владари онога што данас зовемо Црна Гора.Тада се звала Дукља.
Носили су титулу краљева, а сам краљ Бодин Војислављевић је владао територијом која је обухватала данашњу Црну Гору, сјеверну Албанију, већи дио данашње БиХ скроз до Саве, већи дио западне и централне Србије.Био је католик.
Много година је покушавано да се оспори веза данашње Црне Горе са Војислављевићима, да би задњих неколико година српска историографија Бодина прогласила Србином а Војислављевиће првом српском династијиом, иако у том периоду Србе на просторима Дукље нико не помиње.
Наш највећи проблем је наше незнање и што смо деценијама учили туђу историју.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Treba znati osnovnu istoriju samo 4 Dukljansko/Zetska vladara: Vladimira, Vojislava, Mihajla i Bodina, pa da ne možeš napisati ovo što pišeš. Sad, ako te zanima, pa da pročitaš kako je došlo do toga da se posle sloma rimskog carstva organizuju "kneževine" na ovim prostorima.. Pa kako je Vojislav obezbijedio nezavisnost od Vizantije...
I da dodam da su Stefana Nemanjića proglasili prvim srpskim kraljem dodavši mu uz titulu PRVOVENČANI, jer je to bila prva kruna vjenčana za srpsku zemlju. Sad je pitanje kao oni nijesu znali da su Vojislavljevići prvi srpski kraljevi?
Znači, gluposti. Kralj Bodin je osvojio Rašku i postavio mislim Vukana i njegovog brata kao knezeve koji će upravljati tom oblasti. Zatim je osvojio Zahumlje i tamo postavio opet svog kneza na upravu u toj oblasti.
I ovo. Podigao je barsku biskupiju u rang nadbiskupije. Time je zaokružio svoj vladarski uticaj na ovim prostorima.
Last edited by McS; 12-05-17 at 12:15.
Covjek pobrkao grad Duklju, ilirsko pleme Dokleati i drzavu Duklju, a Slovene koji su naselili ove prostore u 7 i 8 vijeku nazvao Ilirima, jedino je muka kako da objasni sto bi se on sa tim 'Ilirima' da se nekom vremenskom masinom vrati u proslost lako sporazumio. Narod koji je bio na ovom prostoru nije jednostavno nestao nego se slovenizirao, prihvatio slovenska imena i obicaje, sve ostalo je mitomanija koja je ima toliko slabo uporiste i argumentaciju da ce vecinom njeni zagovornici se upustiti u mijenjanje i prilogodjavanje sopstvenih kazivanja dnevno politickim potrebama i podleci fantaziranju nego sto ce izvrsiti objektivnu analizu opipljivih istorijskih dokumenata.
U glavnom istorijskom izvoru koji govori o Slovenima na Balkanu se spominje i Duklja. Porfirogenitov zapis o narodima.
Veoma znacajna slovenska drzava na teritoriji danasnje CG. Toliko dukljanskih vladara koji su pricali nasim jezikom i prvi medju njima sveti Vladimir Dukljanski kojeg svi zivi ovdje slave.
I pored svega toga neko javno izjavi da to nema veze sa nama danas.
Presmijesno
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
Sad ce da pjeva ko su ostali
A sto se tice nase genetike i tu se stvari znatno rascistile zadnjih godina pa se ipak ispostavilo da su 40-50% nas ipak potomci podkarpatskih slovena. Manje nego ostali juzni sloveni ali ipak u velikom broju rezultat migracije a ne asimilacije
'Gdje ce biti nacionalni praznik kada se izvuce bod protiv Estonije, Albanije...'
V.Drljevic-DAN
Mislim da nijesi u pravu. Nemam, t.j. ne znam dje tacno da nadjem podatak o haplogrupama ljudi sa prostora Crne Gore (a imao sam ga). Nijesu tolike veze nas i Juznih Slovena kao sto su nas ucili, gledajuci upravo ove haplogrupe, odnosno haplotipove istih. Da oce ljudi sa Balkana masovno uraditi DNK analize, sve bi bilo jasno jer su to upravo cinjenice, ali to necemo docekat na ovim prostorima.
Zadnjih godina se ipak pokazalo da je ona I2a grupa sto je kod nas ima 29% ipak dosla sa Slovenima.
Cini mi se da se naucnik zove Ken Nortved koji je ovo dokazao.
Sve do prije 3-4 godine su ovu grupu nazivali Ilirskom
V.Drljevic-DAN
Ah, istorija djavolja rabota.. svako neku svoju kroji, sve ko je stariji od koga.. Ma je jedna bolna cinjenica po mnoge, da se Hrvati prvi put pominju u 9. vijeku, Crna Gora tek u 15-om, a nasa braca jos prije Hrista. Mislim da je poprilicno simptomaticno sve to, da..<br>
<br>
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Spominju se nasa braca Servi :-)
Posebno kad se prica o teskim fizickim poslovima
V.Drljevic-DAN
The more things change, the more they stay the same.
Nek kupe Grčku.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Mogli bi i nas pripojit, ka neku pokrajinu. Ja bi nas dzabe da, dako nam predje nesto od njih. No bi se mi s tamosnjim turcima odma povezali najbolje.
Nisam pobrkao, samo ocigledno sam smatrao da se drzava Duklja iz koje nastaju sve slovenske (crnogorske) knezevine na ovim prostorima nije prostirala na Boku i okolinu(ili kako se ustvrdi i na djelove Albanije). Ocigledno grijesim, tako da bilo kakav relevantan link sa mapama bi bio ok.
A migracije i mijesanje kako evropskih tako i slovenskih naroda su mi poznate
Samo bih molio da se ne svodi na pretpostavke i nagadjanja. Naslusao sam se prica o Dusanovom carstvu, ne treba mi crnogorska verzija istog
Бодинова Дукља:
![]()
Црногорце је одржало црногорско срце.
Moja poenta je da to nijesu oni.
Servi su sluge rimskom carstvu a nasa braca dosli u 7 vijeku kao sto knjige kazu.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks