Page 3 of 13 FirstFirst 1234567 ... LastLast
Results 51 to 75 of 317

Thread: Plate u Crnoj Gori nikada neće porasti, zbog jednostavnog, nepremostivog razloga

Thanks Thanks Given 
    3,576
    Thanks Thanks Received 
    5,930
    Thanked in
    2,854 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Kako b reagovala EU?
    Salis li se?
    Mora da se salis. Neka ih oni prime onda. Eto im Rumuni, Bugari, Albanci, Srbi, Bosanci, neka im oni otvore granice i ukinu zabranuy rada.
    Ne salim se. Ni malo sale nema u mom pitanju.
    Nego ti ocigledno nijesi upucen u neke stvari
    Korisna adresa za tebe i sve ostale pa i za mene
    europa.eu
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by forumen View Post
    Bolje, no da zaradis za bolju kravu moras rintat dvije godine...
    Ili uzmes kredit, pa ga vrces od prodaje mlijeka, masla i sira. A dolova imamo u CG kolko oces. Nema toga Crnogorca koji nema svoju starevinu dje se moze rashirit i raskomotit do mile volje. Osim krave, moze i pcelarstvom da se bavi i drugim stvarima. Sve je to bolje no rintat za nekog privatnika za 200 eura mjesecno.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gile_sampion View Post
    Otvorene su meni oci... nego ne znam da li ti kapiras da je za CG priliv strane radne snage od 50.000 ljudi ozbiljan udarac... to bi se bas osjetilo... zato mislim da nema sanse da je toliko "stranaca" zaposleno u CG...
    Taj broj je realan ali ne ka stalno zaposljeni, vec ka privremeni ili sezonski radnici.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Dok komshiluku ne SVANE,
    nama SVITAT NECE,
    zatvoreni u EU OBOR,
    GRCHKA; BUGARSKA; RUMUNIJA; MADJARSKA;
    PATRLJCI BALJKANSKIJA NARODA,
    su prinudjeni da SARADJUJU, TRGUJU, DA SE DRUZE, DA SE NE KOLJU, NEGO DA POMAZU U NEVOLJU.

NASHE ELITE,
    SU NAS VODILE U RATOVE,
    DA NAS BOLJE POKRADU I OJADE,
    I DOK NAMA O GLAVI RADE,
    U SVOJE BASHTE PITOME RUZE SADE,
    PRODAJU ZEMLJU I LJUDE,
    NARODU TRTOMUDE,
    DOK SVE NE OSMUDE.

Svaka cast, majstore!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Koliko cs momaka koji su odrasli u grad, koji imaju po jedno 20-25 godina nac da ce da ide na selo da zivi i da muze kravu?
    Samo oni koji moraju i/ili zele. Oni koji ne rade za 200 eura mjesecno vjerovatno znaju da se snadju i prezive na drugi nacin. Inace, teorijski gledano, svi bi krepali od gladi (a sigurno ne bi nosili armini i versaci robu). Niko nece cinjet nesto sto mu se ne isplati, kome se isplati da radi za 200 eura taj vec radi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nikako ne mogu da svatim kako neko moze nekog da ubjedjuje da mu je bolje da radi za 200 eura (ili za bilo koju drugu paru) no da ne radi. Zar je taj toliko nepametan da sam ne moze da procijeni sto mu je bolje, no treba drugi da mu dolaze i da mu to zbore?

'Rintaj, rintaj, samo rintaj,
    samo to nam treba.'

A jeste li se zapitali da mozda nije sve u pare? Mozda ima jos nesto u zivot da se cini osim zaradjivanja para.

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    139
    Thanked in
    105 Posts

Quote Originally Posted by Petar Mrvaljevic View Post
    Samo oni koji moraju i/ili zele. Oni koji ne rade za 200 eura mjesecno vjerovatno znaju da se snadju i prezive na drugi nacin. Inace, teorijski gledano, svi bi krepali od gladi (a sigurno ne bi nosili armini i versaci robu). Niko nece cinjet nesto sto mu se ne isplati, kome se isplati da radi za 200 eura taj vec radi.
    Ili radis za 200e ili imas alternativni nacin zarade ili se grebes od roditelja???Pronadji svoj put!!!Evo maloprije napisah 60 redova alternativnih nacina dobre zarade ali me izbaci server!!!Ako budem imao zivaca opet cu sve to ispisat
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Moram se umijesat a nijesam htio :-)
    Da li znas da u CG ima najvise investicija po glavi stnanovnika?
    Da li znas da je inflacija u Srbiji bila 16% prosle godine?
    Da li znas da je u CG bila ispod 2%?
    Da li znas zasto je bas prodaja mobtela 063 bila u samo ljeto?
    Da li znas da je time napravljena devalvacija dinara, i gle cuda to bas pred otkup poljoprivrednih proizvoda od seljaka.
    Da li znas da Srbiji ukoliko ne isporuci ratnog heroja cije postere dijele po novinama se ne pise dobro?
    Da li znas da joj prijeti prekid svih kontakata sa EU?

Mene je jako milo bilo kad je prodat mobtel 063 iako su ga oteli od Karica. Ali mi je zao sto svi neupuceni u ta kretanja ne znaju sto su oni izveli deflacijom dinara. To ce znati samo seljaci kad im po nizim cijenama otkupe robu.
    Neupucenima je lako mazat oci. Kako ovima iz Srbije tako i ovima iz Crne Gore.
    Ako mislis da mene raduje svaki neuspjeh Srbije grdno se varas. Meni je milo, sve dobro sto im se desi. Nijesam jedan od onih koji zele da komsiji crkne krava. Ali i jedni i drugi znamo kako zivimo.

edit
    Iceburn znaci ti imas komsije kojima je to ispod nivoa bilo da beru brreskve a?:-)
    Znaci shvatas o cemu pricam :-)

I da Vas pitam. Jeste li culi i znate li sto je CEFTA?
    1)Ima, ali ne zato sto su investicije velike nego zato sto je broj stanovnika mali... to nije NNP pa da ga mjeris Per Capita... taj podatak je totalno nebitan...
    2)Inflacija u Srbiji u prvih 8 mjeseci 2006. je 6.3% a poredjenje sa CG je besmisleno zato sto Srbija ima svoj novac! Ta prednost je neizreciva!
    3)Ta prica o otkupu sasvim stoji... a zasto se to radi? Zato sto je Srbija hendikepirana u razmjeni sa inostranstvom bas iz razloga sto joj je u GDP-u veliki udio primarnih proizvoda...
    4)Da li znas da ni ti ni ja pojma nemamo sta se kuva oko ratnih zlocinaca i da mozemo samo da nagadjamo sta ce se desiti?
    5)Da li znas da je Srbija bar 20837067956 puta bogatija od CG sa prirodnim resursima?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

a ja mislio da je zato sto nemamo ni p od privrede

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

... još jednom, kao ostrašćeni protivnik svake gluposti , da potvrdim da je tema prava smijurija ... ne pada mi na pamet da ovdje totalnim neznavenicima dokazujem suštinu liberalnog koncepta tržišta radne snage ... i kontraargumente gradnji zidova između država ... pošto je ovaj Ćupir prenebregao primjere razvijenih europskih država i argumentaciju da se plate na tržištu rada nigdje i nikada ne određuju administriranjem, diskvalifikovao se iz ozbiljne priče ...

Thanks Thanks Given 
    3,576
    Thanks Thanks Received 
    5,930
    Thanked in
    2,854 Posts

Jes, nego onda ti isti kukaju kako nema posla nikakvoga. A ovamo odbijaju poslove.
    1)Ima, ali ne zato sto su investicije velike nego zato sto je broj stanovnika mali... to nije NNP pa da ga mjeris Per Capita... taj podatak je totalno nebitan...
    2)Inflacija u Srbiji u prvih 8 mjeseci 2006. je 6.3% a poredjenje sa CG je besmisleno zato sto Srbija ima svoj novac! Ta prednost je neizreciva!
    3)Ta prica o otkupu sasvim stoji... a zasto se to radi? Zato sto je Srbija hendikepirana u razmjeni sa inostranstvom bas iz razloga sto joj je u GDP-u veliki udio primarnih proizvoda...
    4)Da li znas da ni ti ni ja pojma nemamo sta se kuva oko ratnih zlocinaca i da mozemo samo da nagadjamo sta ce se desiti?
    5)Da li znas da je Srbija bar 20837067956 puta bogatija od CG sa prirodnim resursima?
    1.Pa kad je nebitan sto navodis onda da Novi BG prednjaci u investicijama?
    Jedno je tacno, obicni gradjanin skoro i da ne osjeti te investicije. "Nevidljive" su.
    2.A koje su to prednosti dinara? Sto mogu da ga odstampaju kad im prifali? Ono kao za povecanje primanja prosvjetarima?
    To je upravo najveci poraz Dinkica. Iako on prica na TV da je ekonomska politika uspjela potpuno, "samo" je inflacija 16%.
    Pogledaj ove linkove http://www.net.hr/novac/page/2006/09/27/0064006.html
    http://www.vjesnik.hr/html/2006/09/2....asp?r=gos&c=1
    Vidji kako kukaju da uvedu euro. Sto prije to bolje vele :-)
    3. Ovo si se slozio dobro je
    4.Pojma nemam slazem se, ali znam sto ce se desit ako ga ne izruce do kraja godine. Oli Ren nagovijesti potpuni prekid EU i Srbije u tom slucaju.
    5.Znam. I sto sa tim? Evo Japan je najsiromasniji resursima od cijele grupe G8 pa je trenutno 2ga ekonomija u svijetu.
    Last edited by hercules; 27-09-06 at 15:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Strani Placenik View Post
    Jeste za onoga ko ulaganje u radnike putem plata ne vidi kao ulaganje u sopstvenu firmu. Ako zaposlis nekoga za 200e, toga nekoga ce da boli ***** za sluzbeno auto koje mu das, za racunar koji koristi, za mobilni telefon, za robu koju mu povjeris, zato hoce li biti prometa ili nece. Ali ako mu das 600e, vjeruj mi da ce da zagrebe da zadrzi taj posao i da se potrudi najvise sto moze, pa ce i tebi profit porasti. Pogotovo ako postoje sanse da mu uz sto veci tvoj profit, njemu plata sa 600e skoci jos 100-200e, i sl.
    Odlicno receno. Poslodavac treba da drzi radnika zadovoljnog i motivisanog za posao, a najbolji nacini za to su povecanje plata i uslova rada. U suprotnom, radnika ce da boli uvo. Sto ti kazes, doci ce da odrobija tih 8 sati na poslu i bice ga bas briga oce li ostetiti sluzbeni auto, inventar...
    Ulaganje u dobrog radnika je ulaganje u firmu.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
    Ako je to jedini razlog, on se rjesava jednim zakonskim aktom. A ako ti zaista mislis da bi u CG plate porasle usvajanjem u Parlamentu takvog zakona, onda si upravo presao onu suptilnu granicu izmedju optimizma i nerealnih ocekivanja zasnovanih na neznanju.

O necem drugom ne bih da govorim
    Naravno da nije jedini razlog ali vrlo je vjerovatno da bi doprinio povecanju plata.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Sine da li znas koji strani kapital je usao u BG???Da li si svjestan da je mozda vise ulozeno u opstinu Novi Beograd nego citavu CG... vama ovde sta se god kaze da je dobro u Srbiji vi morate tome da se narugate... cemu ta bolest... ajde da stavimo na stranu nase politicko opredeljenje, ovo su cisto ekonomske cinjenice... ne bih se uopste bunio da tako bude u CG... svim srcem to zelim...
    Smiri se sine. Niko se ne ruga Srbiji nego ako vec pominjes istrazivanja i 'cinjenice' red je da kazes odakle dolaze, jer ako dolaze iz tvoje glave onda ce prije biti da su zelje i fantazije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Znam zakon ponude i traznje. I bas bih volio da vidim toga srecka koji ce to da zabrani. Svi privatnici ce se pobunit odma, pogotovo ovi kojima trebaju sezonski radnici.
    I zapamtite jedno, recimo kad se beru breskve na planataze, biro rada nudi svima da idu da ih beru i vecina ih ktegoricki odbija jer je to ispod njihovog nivoa.
    A razmisli kako bi EU reagovala na potez Vlade CG da zabrani stranim drzavljanima da rade u CG :-)

Koliko cs momaka koji su odrasli u grad, koji imaju po jedno 20-25 godina nac da ce da ide na selo da zivi i da muze kravu?
    A koliko je dnevnica na plantaze za branje? Ukoliko ne bi nasli nikog za najmanju mogucu dnevnicu mislis li da bi je povecali da bi nekog privukli?
    Zasto bi se EU bunila da zabranimo strancima da rade? Pa zar i u EU stranci ne moraju da vade radnu vizu i 100 muka da izmuce da bi radili?
    Sto se privatnika tice, bas bi me bilo briga sto bi se bunili. Oni vjerovatno ne bi mogli da priuste kola od 50 000 eura ali zato bi mogao njihov radnik kola od 5000 eura.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Vjeruj mi da za zemlje poput Srbije, Crne Gore... nije prednost da imaju svoj novac bas zato sto ne bi znali da iskoriste prednosti koje svoja valuta nudi vec bi se samo bavili dostampavanjem.
    Samo coravi ne vidi sta se kuva oko ratnih zlocinaca - nemaju namjeru da ih predaju.
    Eto, sad da neko slusa samo Gila pomislio bi da u CG uopste nema prirodnih resursa... A da vidi crnogorsku obalu i crnogorske planine ostao bi bez teksta!!
    Ili mozda Gile samo ubraja rudnike sa Kosova(koje usput vise ne pripada Srbiji) u prirodne resurse...

Thanks Thanks Given 
    3,576
    Thanks Thanks Received 
    5,930
    Thanked in
    2,854 Posts

Quote Originally Posted by shrek View Post
    A koliko je dnevnica na plantaze za branje? Ukoliko ne bi nasli nikog za najmanju mogucu dnevnicu mislis li da bi je povecali da bi nekog privukli?
    Zasto bi se EU bunila da zabranimo strancima da rade? Pa zar i u EU stranci ne moraju da vade radnu vizu i 100 muka da izmuce da bi radili?
    Sto se privatnika tice, bas bi me bilo briga sto bi se bunili. Oni vjerovatno ne bi mogli da priuste kola od 50 000 eura ali zato bi mogao njihov radnik kola od 5000 eura.
    Placaju po ucinku. Privatnici se bi bunili vjeruj mi :-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ili uzmes kredit, pa ga vrces od prodaje mlijeka, masla i sira. A dolova imamo u CG kolko oces. Nema toga Crnogorca koji nema svoju starevinu dje se moze rashirit i raskomotit do mile volje. Osim krave, moze i pcelarstvom da se bavi i drugim stvarima. Sve je to bolje no rintat za nekog privatnika za 200 eura mjesecno.
    Eh, stoji jedna cinjenica. Masa nasih seljaka napusta svoja imanja da bi po gradovima radili za 200E kod sumnjivih poslodavaca. Nevjerovatno je koliko je taj poljoprivredni i stocarski posao tretiran kao ponizavajuci, narocito u srednjim i juznim krajevima. Siguran sam da bi na takvim imanjima dobar domacin imao bar 1000E mjesecno, ali... milije im je biti strazar u kakvu prslu firmu nego posteno raditi na imanju i imati mnogo veci standard...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by forumen View Post
    Da, i u skoru imamo veci profit. Pa ja o tome i pricam! Naravno da su putevi do profita razliciti, a specificnosti trzista ih kreiraju.
    Ali, u CG, narocito kod malih firmica koje cine vecinu, jos uvijek preovladava logika 'sto manje radniku to vise meni'...
    Da, frende, razumijemo se, ali jedini nacin da se tome stane na put, kao i vecini stvari u ovoj zemlji je tvrdim zakonima! Drzava treba da se postara oko toga, da uvede neke povlastice za firme ako bolje tretiraju radnike, da bude rigoroznija prema onima koji doprinose za radnike placaju najmanje moguce i sl.
    Siguran sam da postoje mehanizmi kojima se to moze odraditi, jer ako budem cekali na maloumne i neskolovane crnogorske kapitaliste bice "lipsi magarce, dok zelena trava dodje!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jes, nego onda ti isti kukaju kako nema posla nikakvoga. A ovamo odbijaju poslove.[/B]
    Vjerovatno ne kukaju za taj posa od 200 eura, no za neki bolji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

tacno je da imamo radnika iz drzava iz regiona ali ne u tolikom broju..ovo je slobodno trziste,normalno je da crnogorci imaju priooritet u zaposljavanju ako su sposobni za odredjeni posao..ali u slucaju da nisu..ili ne zele da rade..normalno je da ce poslodavac zaposliti ljude iz okruzenja.tacno je i da su plate niske...ali tako je kako je moramo da pristanemo na to..i da se nadamo boljem..mislim da nista ne bi poostigli sa tim kad bi zabranili rad stranim drzavljanima..ipak se tezi slobodnom trzistu..ako bi se to desilo ..plate bi ostale na istom,ili mozda malo vecm nivou..a zaostriuli bi se odnosi sa zemljama u regionu..na kraju krajeva sve zemlje zaposljavaju strane drzavljane,i to su vecinom fizicki poslovi..koje isti ti crnogorci rade u inostranstu..zato sto ih je sramota da rade u svojoj zemlji,ne generalizujem stvari,naravno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Zakon spojenih sudova ne dozvoljava da plate u CG budu vece nego u Srbiji

Ne salim se. Ni malo sale nema u mom pitanju.
    Nego ti ocigledno nijesi upucen u neke stvari
    Korisna adresa za tebe i sve ostale pa i za mene
    europa.eu
    Ma mora da se salis.
    A ako se ne salis napisi pismo Havijeru Solani da pod hitno otvori evropsko trziste radne snage za Rumune, Bugare, Srbe, Albance, Bosance ...

Da li znas neku zemlju koja prima svakoga na svijetu da legalno radi u njoj?
    Znas li neku takvu drzavu?

Sve u svemu, dok imamo zajednicko trziste rada nemoguce je da u Crnoj Gori plate recimo budu 600 eura a u Srbiji 300.
    Zbog zakona spojenih sudova to je N E M O G U C E.

Recimo, u Hrvatskoj su plate 600 eura u prosjeku, ali u Hrvatskoj pravo rada imaju samo hrvatski drzavljani.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Sve u svemu, dok imamo zajednicko trziste rada nemoguce je da u Crnoj Gori plate recimo budu 600 eura a u Srbiji 300.
    ... smijurija ... uprkos razvoju turizma u Bugarskoj, mnogi Bugari ljeti rade u Grčkoj (potpuno legalno) za 1000 eura mjesečno iste poslove za koje bi u BG dobili 400 ... čitave porodice idu dolje da rade jer su Grci ka i Crnogorci probirljivi glede izbora posla ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Holandija je uvela propis po kojem Poljaci nemaju radnu dozvolu za Holandiju, jer se boje da ce njihovi radnici izgubit zbog ogromne konkurencije. Cak i unutar EU nije svima sve dozvoljeno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by glodur View Post
    ... smijurija ... uprkos razvoju turizma u Bugarskoj, mnogi Bugari ljeti rade u Grčkoj (potpuno legalno) za 1000 eura mjesečno iste poslove za koje bi u BG dobili 400 ... čitave porodice idu dolje da rade jer su Grci ka i Crnogorci probirljivi glede izbora posla ...
    Smijurija bas, da, rade samo poslove koje im dozvoli grcka vlada i naravno ne dobijaju 1000 eura mjesecno. To si malo izmislio.
    Sigurno im Grci ne daju vise od 500-600 eura.

Trebao bi da predlozis Grcima da potpuno dozvole svim Balkancima da legalno imaju pravo rada u Grckoj!
    Aaa sto mislis?
    Sto ne predlozis Grcima tako nesto?

Page 3 of 13 FirstFirst 1234567 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)