Ima kralju potencijala, vise nego sto mozes da zamislis. Eto, na primjer, ja znam jedan restoran koji je ljetos radio sa manjkom radne snage jer nije bilo dovoljno konobara(a trazilo se i trazilo), a 40% ovih sto su radili su bili iz Srbije.
[QUOTE=Gile_sampion;464284]Prema cijim istrazivanjima? Tvojim?![]()
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
Naravno da ne bi. Privatnik bi najradije da mu radnik radi za dzabe, ili eventualno da radnik njemu plati
Zemlje EU su u nekoj zajednici pa je zato razumljivo da imaju slobodu kretanja roba, usluga, radne snage i kapitala. Jesmo li mi u ikakvoj zajednici sa Srbijom, Rumunijom... ?
Sramota je da te neko izrabljuje, ali ako se nema druge opcije nista nije sramota.![]()
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
shrek, sramota je da bespoleni momak od 20tak godina odbija sezonski posao lifboy-a u hotel jer mu je mala plata od 170 eura + bi bilo nekog basisa.
To je najveca sramota, slazes se?
Ja evo student ekonomije, jos malo apsolvent pa idem da vodim semafore na kosarkaske utakmice, popravljam kompjutere ( reintalacija OS-a) i radim sve sto mi naleti. Samo mene nije ispod nivoa to da radim. Tih 50 eura mjesecno zaradim za sebe. Za studenta dovoljno za vaucer, za izlaske, za koju strucnu knjigu.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Sve Dok Se Ne Promijeni Radna Etika Naroda , Narod Iz Okolnih Drzava Ce Nam Otimati Poslove Tako Upregnite Te Papke, Pa U Rad.
NOTHING IN LIFE IS CERTAIN BUT TAXES AND DEATH
Slazem se u potpunosti! I ja brate u slobodno vrijeme trazim bilo kakav posao samo da se uzme koji dolar!
Nego da se vratimo temi.
Slozices se da ima smisla ovo sto Cipur prica jer vazi staro pravilo - sa povecanjem radne snage dolazi do pada cijena rada i obrnuto.
Kad bi se zabranio rad ovima sa strane, ponuda bi se smanjila a cijena rada povecala.
Last edited by shrek; 27-09-06 at 02:54.
Pitanje je ipak koliko ima nasih sto rade po Srbiji, jer ako zabranimo mi njima zabranise i oni nama pa treba se preracunat isplati li se...![]()
Jeste za onoga ko ulaganje u radnike putem plata ne vidi kao ulaganje u sopstvenu firmu. Ako zaposlis nekoga za 200e, toga nekoga ce da boli ***** za sluzbeno auto koje mu das, za racunar koji koristi, za mobilni telefon, za robu koju mu povjeris, zato hoce li biti prometa ili nece. Ali ako mu das 600e, vjeruj mi da ce da zagrebe da zadrzi taj posao i da se potrudi najvise sto moze, pa ce i tebi profit porasti. Pogotovo ako postoje sanse da mu uz sto veci tvoj profit, njemu plata sa 600e skoci jos 100-200e, i sl.
Ako je to jedini razlog, on se rjesava jednim zakonskim aktom. A ako ti zaista mislis da bi u CG plate porasle usvajanjem u Parlamentu takvog zakona, onda si upravo presao onu suptilnu granicu izmedju optimizma i nerealnih ocekivanja zasnovanih na neznanju.
O necem drugom ne bih da govorim
Vecina ljudi je zla
[quote=shrek;464320]Ima kralju potencijala, vise nego sto mozes da zamislis. Eto, na primjer, ja znam jedan restoran koji je ljetos radio sa manjkom radne snage jer nije bilo dovoljno konobara(a trazilo se i trazilo), a 40% ovih sto su radili su bili iz Srbije.
Sine da li znas koji strani kapital je usao u BG???Da li si svjestan da je mozda vise ulozeno u opstinu Novi Beograd nego citavu CG... vama ovde sta se god kaze da je dobro u Srbiji vi morate tome da se narugate... cemu ta bolest... ajde da stavimo na stranu nase politicko opredeljenje, ovo su cisto ekonomske cinjenice... ne bih se uopste bunio da tako bude u CG... svim srcem to zelim...
Znam zakon ponude i traznje. I bas bih volio da vidim toga srecka koji ce to da zabrani. Svi privatnici ce se pobunit odma, pogotovo ovi kojima trebaju sezonski radnici.
I zapamtite jedno, recimo kad se beru breskve na planataze, biro rada nudi svima da idu da ih beru i vecina ih ktegoricki odbija jer je to ispod njihovog nivoa.
A razmisli kako bi EU reagovala na potez Vlade CG da zabrani stranim drzavljanima da rade u CG :-)
Koliko cs momaka koji su odrasli u grad, koji imaju po jedno 20-25 godina nac da ce da ide na selo da zivi i da muze kravu?
Last edited by hercules; 27-09-06 at 09:36.
A ja vas pitam, kad vec dolaze di srbi, bosanci i albanci u CG na rad ljeti, kad se otvorio oko 30 000 sezonskih radnih mjesta, sto onih 50 000 sa biroa ne odu malo da beru grozdje i breskve u kombinat, no je gospodi prece kisjelit noge u more....
kad sam pitao jednog druga koji je na biro ovo isto, rekao mi je :"Aoooo, maxe jadan..."
A u pravu si i sto se tice tog "zajednickog trzista", jer u prodavnici ne mozes naci 20 proizvoda koji su made in montenegro (rakije, koju prsutu, neki keks... ja ne znam vise) a sve ostalo dolazi iz srbije, hrvatske, albanije, bosne... a kod njih nesto iz CG ne mos nac pa da se ubijes...
V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem
Moram se umijesat a nijesam htio :-)
Da li znas da u CG ima najvise investicija po glavi stnanovnika?
Da li znas da je inflacija u Srbiji bila 16% prosle godine?
Da li znas da je u CG bila ispod 2%?
Da li znas zasto je bas prodaja mobtela 063 bila u samo ljeto?
Da li znas da je time napravljena devalvacija dinara, i gle cuda to bas pred otkup poljoprivrednih proizvoda od seljaka.
Da li znas da Srbiji ukoliko ne isporuci ratnog heroja cije postere dijele po novinama se ne pise dobro?
Da li znas da joj prijeti prekid svih kontakata sa EU?
Mene je jako milo bilo kad je prodat mobtel 063 iako su ga oteli od Karica. Ali mi je zao sto svi neupuceni u ta kretanja ne znaju sto su oni izveli deflacijom dinara. To ce znati samo seljaci kad im po nizim cijenama otkupe robu.
Neupucenima je lako mazat oci. Kako ovima iz Srbije tako i ovima iz Crne Gore.
Ako mislis da mene raduje svaki neuspjeh Srbije grdno se varas. Meni je milo, sve dobro sto im se desi. Nijesam jedan od onih koji zele da komsiji crkne krava. Ali i jedni i drugi znamo kako zivimo.
edit
Iceburn znaci ti imas komsije kojima je to ispod nivoa bilo da beru brreskve a?:-)
Znaci shvatas o cemu pricam :-)
I da Vas pitam. Jeste li culi i znate li sto je CEFTA?
Last edited by hercules; 27-09-06 at 09:40.
Ljudji ja stvarno neznam o cemu vi to ??? Pa ovamo u Skandinaviju magistri (stranci) otvaraju kebabe i ciste jerbo nemogu dobit posa u njinu spremu ! Ito veljedemokracka Skandinavija pa nista nije bolja od Crne Gore po tijem pitanjima ! Socijalna pomoc je oko 230 eura pa vidji mozeli se zivjet s tim ako je pivo 4,50 E ili cigari 4 eura i nesto jace ! No posa se privata koji se poturi bez obzira na zavrsenu skolsku spremu, jerbo od lezanja nema ljeba ,razmisljanje je ako si slobodan po vas bijeli dan non stop ,moraces trosit pare dje se godj obrnes ,a ako radis svezan si 9 sati i onda doma na odmaranje ma kolko ti bila plata ! Svijes u cojeka je cudo ,dako bog da da se porobude i od nas !
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
E falati ,sto bi ja bez tebe a ???? Hahahhahahahah 1
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
Dok komshiluku ne SVANE,
nama SVITAT NECE,
zatvoreni u EU OBOR,
GRCHKA; BUGARSKA; RUMUNIJA; MADJARSKA;
PATRLJCI BALJKANSKIJA NARODA,
su prinudjeni da SARADJUJU, TRGUJU, DA SE DRUZE, DA SE NE KOLJU, NEGO DA POMAZU U NEVOLJU.
NASHE ELITE,
SU NAS VODILE U RATOVE,
DA NAS BOLJE POKRADU I OJADE,
I DOK NAMA O GLAVI RADE,
U SVOJE BASHTE PITOME RUZE SADE,
PRODAJU ZEMLJU I LJUDE,
NARODU TRTOMUDE,
DOK SVE NE OSMUDE.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks