Page 16 of 17 FirstFirst ... 6121314151617 LastLast
Results 376 to 400 of 421

Thread: DUHOVNA APOTEKA sa ambulantom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako ja volim vas PRAVE CETINJANE ....nekako mi ležite, pa to ti je

Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ne znam o kakvom je iseljenju rijec ali ova tema nije mrdana odavde od 01. juna ljeta gospodnjega 2004. Ako je ovo glavna ulica onda tema jos uvijek povezuje Cetinjski manastir i
    Balšića pazar.
    E Hari, ovo s glavnom ulicom mu dođe nekako poprijeko jer se kao glavna računa Njegoševa u kojoj se još uvijek nalazi prva crnogorska apoteka. Moja je osnovana na Dvorskom, nekadašnjem Trgu Maršala Tita kod onog istorijskog transformatora uz koji je tada bila ona starinska klupa iz parka a poslužila mi kao čekaonica.

Od tada se promijenilo dosta toga, te sad Trg bliješti popločan "cukrom u kocke" dok cetinjska prominencija svakodnevno dolazi da za svojim stolovima u "stycki" poziciji popije kafu i s ponosom osmotri poplavu kiča koji nastavlja da se širi, na veliko njino zadovoljstvo. Posebni uspjeh predstavlja mermerni otvor bunara postavljen ispred onih brijestova, koji jasno ukazuje da je vladika Amfilohije dobio svjetovnu konkurenciju po svojoj mjeri. pritom jedino "skitnje bjelosvjetske" poput mene, žale što se neko od njih nije sjetio da iz nekog napuštenog sela Katunske Nahijedonese onaj kameni prsten iz jednog komada tesan rukom nekadašnjih majstora a u kome su, dugom upotrebom, užad ostavila duboke traagove kao dokaz kolektivnog narodnog vajarstva, uslovljenog pukim preživljavanjem.

Koliko je narod cetinjski oduševljen ovom estetskom obnovom, najbolje može posvjedočiti naziv koji su dali onom umjetničkom djelu postavljenom u sredinu kružnoga toka na ulazu u Cetinje, kome je nadio, koliko pogodan, toliko i značajan naziv - ***********...

Zato i nemam neku posebnu primjedbu zbog seobe moje butige jer je skidanjem sa sycki pozicije samo dobila na dinamici.
    Last edited by metuzalem; 28-09-13 at 18:38.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Nebeski graffitti SPC

Kako vrijeme prolazi, opštenarodna stvarnost postaje sve maštovitija u svom stvaralačkom elanu. Pri tome se matufi poput mene rado potsjećaju na nekadašnju (duhovnu) Obnovu i Izgradnju, sa svim njenim spisima, knjigama i filmovima revolucionarnih naslova kao onaj koji sam zapamtio a da taj film nijesm ni vidio: „Rafal u nebo“.

Ovog naslova sam se sjetio pri čitanju novosti sa proslave – SRPSKE – Nove Godine, okolo novosagrađenog sabornog hrama, jer su u vijestima, onako uzgred, pomenuti istovjetni „Rafali u nebo“, koji su tako značajno zaokružili (sakralno)duhovnu arhitekturu vladajuće stvarnosti, započete lamenom crkvom na Rumiji a potom nastavljene freskama u novosagrađenom hramu. Pritom je iskazana jedinstvena kreativnost koja uveliko pobija zlurade izjave o Crkvi kao prevaziđenoj (duhovnoj) Ustanovi, koja nastoji da nas vrati u prošlost.

Da bi se shvatilo u kojoj mjeri su pomenuti poduhvati SPC, kreativni u svojoj sakralnoj suštini, dovoljno je uobičajene slavljeničke – Rafale u nebo – koji su te noći odjekivali oko veličanstvenog hrama, promovisati u umjetnička djela, nešto poput svojevrsnih – Graffitti-ja, odnosno supermodernih - bojevih - parola i transparenata, koji ukazuju na beskompromisnu privrženost prisutnih i na sve spremnih - vjernika.

Izgleda da dolazi vrijeme nove duhovne farmakologije, što me uveliko obavezuje uprkos odmaklome životnom dobu...
    - M -

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

njiovo je vrijeme odavno, no nama zdrava pamet i svijest kasni sa zakrzljavanjem da to pojma i prifati .............
    Risk , is what makes life worth living

Never a failure, always a lesson!

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Neoprostivo je e sam ovu moju butigu zapustio, posebno iz razloga što sam otkrio nove duhovne preparate za ublažavanje potresa izazvanih viškom događaja u sveukupnom Slovenstvu i njegovoj okolini. No o tome će biti riječ na topicu „Crkva nad Crkvama“... No to kad stignem!

Ovoga puta ću se osvrnuti na jedan manje-više banalan događaj koji se zbio zadnjeg i neobično toplog mjeseca januara... Već i ranije su mi poznanici i prijatelji sa oduševljenjem pričali o savremenom čudu visoke ekonomije – Porto Montenegro – stalno me pritom nagovarajući da pođem, vidim i uvjerim se u tačnost njihovog kazivanja.

Ako ni zbog čega drugog ono barem da se na licu mjesta uvjerim u činjenicu da se radi o jednom izvanrednom „Vašaru Taštine“ onih koji su od mnogo novca – „u maniti lik obrnuli...“ Prvo (prijatno) iznenađenje sastojalo se u čistoći i sređenom ambijentu luke u kojoj pristaju brodovi čija plovidba nije stvar javnog već veoma ličnog transporta, pri čemu pojam transport treba shvatiti sasvim uslovno.

Drugo iznenađenje se sastojalo u tome da sam u priobalnoj ulici otkrio više luksuznih i vrhunskih radnji (boutiques) no ih ima na Bulevaru Italijana (Boulevard des Italiens) u Parizu.

Treće i najveće iznenađenje bilo je dok sam šetao lijepo uređenim kejom, pritom posmatrajući bistru vodu kojom je ispod same vodene površine lijeno plovilo jato omanjih riba. Ovo mi je u početku bilo dosta zabavno sve dok nijesam shvatio da me ono jato riba slijedi, svoje namjere iskazujući široko otvorenim ustima, te na svoje iznenađenje i konačno shvatih, da su i te šupljoglave ribe spoznale svoj interes, s pravom očekujući da im i ja udijelim kakvu „crkavicu“. Pa sad, neka neko reče da je ova rabota zvana „Porto Montenegro“ – besmislena....
    Last edited by metuzalem; 13-05-14 at 22:25.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

U ovo zadnje vrijeme, surrealne besjede dilera „opijuma za narod“ (popova i ostalih pukovnika SPC), u toj mjeri su me oduševile i nagnale na duboko razmišljanje, da nijesam mogao a da im ne odam javno priznanje za ove iznenađujuće duhovne poduhvate. Jer nije to mala stvar izaći pred svoju pastvu i izjaviti da joj..:

- Bog iskazuje ljubav potopom,

... koji ju je zaista o jadu zabavio a, kako izgleda, i nagnati je da se nakon poplava i sama vrati u duhovno korito vjere. Osim toga sam unekoliko zbunjen demokratskim pokretima kao što su LGBT parade i ostale socijalno-umjetničke demonstracije suživota i ravnopravnosti da više ne znam da li neku od opštenarodnih izjava (narod veli – psovki) kao što je ona, uzviknuta u neizmjernoj rezignaciji:

- Eh, **** ga, Bože...!

... prema ovoj turbo-folk duhovnosti mogu shvatiti i kao – molitvu?
    No, ukoliko moderator ovaj moj post ne izbaci kao preispoljnu blasfemiju, ovaj post izlažem u mojoj butigi, kao novi duhovni preparat uslovljen pojavom supermodernog „opijuma za narod“ koji su pomenuti dileri pustili u opticaj...
    Last edited by metuzalem; 04-06-14 at 20:29.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

text se ponovio, zato jedan brišem...
    - M -
    Last edited by metuzalem; 04-06-14 at 20:24.

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

http://www.tarzanija.com/distorzija-...-mikrokosmosu/

izvinjavam se što upadam metuzalemu u temu ali ovo bi moglo baš ovdje jer je i kod nas taman ovako...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    9,003
    Thanked in
    4,015 Posts

Izvinjavam se i ja što upadam, ali ako Ranja pročita ovaj tekst sa Tarzanije, bojim se da ćemo dobit novo tumačenje o izbornom uspjehu sdp-a. Dobili su oko 9%, a to je taman ovih 7% inteligencije plus ovih 2% ekstrainteligencije.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    http://www.tarzanija.com/distorzija-...-mikrokosmosu/

izvinjavam se što upadam metuzalemu u temu ali ovo bi moglo baš ovdje jer je i kod nas taman ovako...
    E dobri moj, ne upadaš no si me ovim tarzanskim tekstom itekako dopunio... A tek komentari!!!
    - M -

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Evo jednog priloga koji nije smio izostati u mojoj butigi... Čudno je da na njega nijesam ranije naljega, no dobro je e sam i sad. Pa ko voli nek izvoli iako bi ovo moralo biti obavezno štivo opšteg obrazovanja:

http://www.freedomtek.org/en/texts/n...rview_1899.php

P.S. za prijevod klickni na šahovnicu!

- M -

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Iako sam ovaj prilog postavvio na forumu Cetinje, smatram da je pravo mjesto ova moja butiga te ću ga dati na uvid i onijema koji ne zalaze na forum naše ojađele prijestonice pa ko voli nek izvoli...

Matuf - s poštovanjem

---------------------------------------
    metuzalem
    Member

Join DateApr 2004Posts802Rep Power919

Iskre duha od kojih se živi...

Ovaj nastavak će biti vanserijski jer mi se i u poznim godinama svakim putovanjem horizonti prošire i to ne sam u sadašnjost već i u prošlost. Prilikom ovog zadnjeg putovanja prvo se obretoh u Parizu đe se od želje prošetah ovim gradom „čitajući“ ga u prolazu sa izloga, natpisa i konačno sa sveprisutnih grafitti-ja.

Ovo me neumitno uputi na Cetinje koje, kao prvo, mogu pohvaliti da se baš mnogo ne „izražava“ navedenim grafittima, barem ne po privatnim građevinama ali zato žestoko „pljuje“ sa onih historijskih i „državnih“ koje nijedan namjernik ne može prominuti, jer ga oni srijeću baš na samom ulasku u istorijsko jezgro.

A onda, kad krenem Njegoševom, obavezno naletim na restorane; „Obelix“ i „Hogar Strašni“ i pomislim kojim tokovima duhovnog kolonijalizma su oni dospjeli u ovaj grad koji se hvali, ne samo svojim junaštvom već i slobodnim duhom o kome jedino može svjedočiti sjeverni (novi) dio grada sa svojim „Katunima“ i „Urancima“.

No prošlo je evo više od trideset godina, otkada sam, u Parizu 70-tih, na plakatima za film „Ljepota Poroka“ Živka Nikolića pročitao jednu posve privatnu parolu na prelijepljenoj traci žute boje, ispisanu crnim naredbodavnim slovima: „BITI FRANCUZ JESTE STANJE DUHA“ ( ETRE FRANSAIS C´EST ETAT D´ESPRIT). Od tada sam o svakom narodu među kojima sam živio počeo misliti u drugim kategodrijama, jer sam otkrio jednu novu „pismenost“ bez koje je svaki namjernik, kako narod veli: „slijep kod očiju...“

Za nešto takvo, prvi uslov je poznavanje jezika i to u mjeri da se mogu shvatiti i one iskre duha, koje i samim pripadnicima dotičnog narod izmiču pri slučajnim susretima ali zato nekome sa strane itekako pomažu da shvati – stanje duha – dotičnog naroda. A što bolje može, između ostalog, svjedočiti o slobodi francuskog duha, nego li nazivi mjesta, ulica, restorana kao npr. Ulica „mačke koja lovi ribu...“ nedaleko od ulice koja „traži podne...“ a i da ne pominjem restoran "Chien qui fume" (kučak koji puši...) E baš u sličnim sporednim ulicama namjernik može nalećeti na blistave iskre duha od koji čak može da se živi poput one male boutique u čijem izlogu otkrih majice na kojima bješe mnogo toga veselog, što napisanog a što nacrtanog. Mene se posebno dojmila majica na kojoj velikim slovima stojaše napisano – GITAN CUL – (u direktnom čitanju: Ciganin cul (Cool) što me ne bi navelo da ovo pročitam još jednom da ne bjehu nacrtane kučke koje se ćeraju... Ovo me nagna da napisano, „u sebi“, ponovim onako kako se izgovara i tada tek shvatih prikriveno značenje napisanog jer se ono izgovara jednako kao:

- „Je - y - t´encule...“ - što se direktno može prevesti sa:

- „Naguzim te...“

Isto tako, šetajući neobavezno Berlinom, ne propuštam da pročitam nazive i grafitti-e, te mi njije promakao naziv jednog lokala nad kojim velikim (i malim) slovima bješe napisano njegovo ima:

em – BAR – go

...čemu se začudih jer njih embargo nije pogodio u mjeri u kojoj su bili pogođeni mnozina od domaćih patriotskih brašnjomuda i dežurnih mudrosera.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Hm!

ovijem citatom iz CDM-novina:

„Imao sam predrasude i došao sam sav isprepadan. Jedna rečenica će mi ostati urezana do kraja života. Razredna nam je rekla na prvom času: ’Ne interesuje me kakvi ćete đaci da budete – dovoljni ili odlični, bitno je kakvi ćete izaći kao ljudi“, sjeća se Kaluđerović.
    htio bih samo da preporučim ovaj (duhovni) sanatorijum u Danilovom Gradu...
    http://portalanalitika.me/clanak/178...-anticke-grcke
    Last edited by metuzalem; 28-02-15 at 09:25.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

-

http://www.vijesti.me/forum/pedeset-nijansi-crne-821526

Vjerovatno da ovakvi osvrti novih naraštaja duhovna farmakološka svojstva posjeduju zato što ih u život uvode oni koji su ih učili da prvo pogledaju oko sebe pa onda u daljine - "maglene i kalne...."- kako bi se izrazio pjesnik. Ni pomisliti nijesam mogao da ću ja, koji sam izbliza doživio đedove i babe te ovaj đetić pominje, tek u odmaklim godinama pročitati ovak čist osvrt u vremena i prilike u kojima sam odrastao... nemojte propustiti da pročitate i one mahom šupljoglave komentari koji me žestoko podsjećaju na ona kreveljenja i podgurkivanja kad se počne o jednom od najvažnijih ljudskih odnosa. Ostavio bih mu jedan komentar ohrabrenja ali je to, izgleda rezervisano za dežurne "mudrosere" ili ja ne umijem pristupiti. U svakom slučaju, "duhovni preparat" dostojan ove moje butige...

- M -

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Placebo? preparat duhovne farmakologije

Nakon što pročitah priloženi tekst, podugo sam oklijevao da ga izložim u ovoj mojoj butigi ali kad iznova nalećeh na njega, ne mogah a da ga ne dam na uvid svim namjernicima koji, još, ovđen zalaze..
    - M -

Porobilište

Divna Peškir autorka teksta, majka, pisac i pevačica, je, ja bih rekla, senzacija sama po sebi. Za sebe kaže: “Pišem kao što vidim, čitaj kao što je napisano”, “Ja sam samo strastveni borac protiv političke korektnosti i zastupnik kritičkog mišljenja, pa bilo ono i banalno”. Verovatno je zbog toga i čitamo i pratimo. Ako slučajno niste dosada naišli na njen tekst “Porobilište”, evo ga i ovde na mojoj tarabi, za svaki slučaj.

Želim da ti pričam o ciganki Đevriji. Živele smo par dana zajedno na četvrtom spratu Narodnog Fronta. Narodni front je ime dobio po tome što u njemu narod na svet dolazi frontalno.

Bilo nas je raznih u sobi. Deset čak. Najveća soba, sa najjačim promajnim cugom u celom krilu. Vrlo često smo morale da krevece impregniramo četvorostruko presavijenim pelenama i peškirima, da spasimo decu sigurne smrti, u najmanju ruku – pareze. Sve smo patile od glavobolje, zatvora, nestašice ili pak preteranog lučenja mleka, patile smo od nabreklih sisa, nesanice, gladi, gnoja, orvažila, braunila, potparenih rana, neljubaznosti brkate tetkice, i ogavnosti pedijatrijske sestre iz Aušvica koja nam je decu redovno bola svojim dugim crveno nalakiranim noktima, za ruke ih izvlačila usnule iz kreveca, i odvratnim pušačkim glasom lako, kao bizon u trku, izgovarala reči kao što su „rahitis“, „šum na srcu“, „deformacija“, i „ulubljena lobanja“.

Sve su nas povezivale naše radosti i muke, samo je Đevrija sasvim nepovezano sedela na krevetu u ćošku, i sa večitim detetom na trouglastoj sisi blenula u nas kao da smo karirane. Sa Đevrijom su sa trećeg sprata kod nas prebacili i njenu cimerku-dušmanku, koja ju je svakodnevno proganjala, soleći joj pamet, čvrsto rešena da je prevaspita i na silu uvede u tokove civilizacije i modernog društva. Đevrija ju je trpela sa božanskom svejednošću. Nama ostalima je bila gnusna, i povremeno bismo je opominjale da uspori malo, te stogodišnju Đevriju, majku šesnaestog, ili sedmnaestog deteta ostavi na miru.

Ta dušmanka je bila sitna, prvorotka u trideset i petoj, nosila je naočari sa tankim zlatnim ramom, imala je grozomornu paž frizuru, i prikladno iritantan glas. Zauvek će ostati upamćena po mnogo puta u toku doručka pokušanom opuštenom druženju, i rečenici: „DEEEVOJKEEE!!! JE L’ SE IZMAAZATEEE??“
    Đevrijino je dete bilo jedino koje je spavalo po ceo dan. I dok smo se mi, beskrajno ljuljajući razmaženu sopstvenu derištad pitale u vezi sa tim fenomenom, Đevrija je izgledala kao da joj nije stalo da li je dete budno ili nije, da li ga je rodila ili nije, da li je tu, ili na Marsu. Dete bi povremeno tiho kmeknulo, ona bi ga zasisila, iako su joj rekli da to ne radi, zbog Orvažila. Jašta mori, Đevrija baš zna šta je Orvažil. Ko zna šta je ona mislila da su joj rekli…
    E, jednog ti se jutra raspomami dušmanka, pa poče da napada uvoštenu mučnu Đevriju za sve i svašta. Probudi se odojčad, prevrtoše očima porodilje, pade jedan golub mrtav napolju, samo Đevrija ne promeni izraz lica.
    U jednom trenutnku, podiže dušmanka reglere na max, tako da nekima pođe krv na uši, pa podvrisnu:

„Đevrija!!! Jesi ti popila lek?!“

Đevrija jedva da otvori usta, i odgovori sa jakim nacionalno-manjinskim akcentom:

„Pop’la“.

Dušmanka baci pogled na kasetu pored kreveta, ugleda netaknut lek, i zavrišta poput umirućeg ognjenog zmaja:

„ŠTO LAŽEŠ?! ENO TI GA NA KOMODI!!!“

Sruši se pola zida između soba, eksplodira flaša kisele vode na simsu, nas četiri dobismo nervni slom, jedna moždani udar, a Đevrija se ne pomeri, te istim tonom reče:

„Zaborav’la“.

Ne znam šta bi sa dušmankom dalje bilo, ali u sobu baš tada stupi doktorska vizita, sa sve anturažom nafrakanih mladih sestrica uskih strukića i minića, pa nam narediše da sve k’o jedna zadignemo spavaćice, da nam međunožja i zašivene stomake ocene, i opišu u kartonu. Nisu nam se približavale. Kritike su pljuštale sa vrata. Vidi se lepo, gade se. Gade se drenova, hematoma, podliva, a najviše uraslih dlaka. I žure. Mali beli zečevi.
    Jedna od njih, baš odvratna, visoko podignute kose na potiljku, i kreonom nacrtanih obrva priđe Đevriji, pa joj se unese u lice i prosikta:

„Ti danas imaš zakazan pregled vaginalnom sondom. Čim završimo vizitu, dolazim po tebe, ne mrdaj.“

I ode.
    Po prvi put sam videla da se Đevrijine obrve pomeriše, te neznatno izdigoše u čudu i panici. Spusti ti ona dete u krevetac, baci pogled po prostoriji da prebroji svedoke, napravi se kao da je žedna, i na prstima izađe iz sobe.
    Kada se ona odvratna sestra vratila, nje i dalje nije bilo.
    Usledilo je Gestapo ispitvanje logorašica. Gde je, kad je poslednji put viđena, ko ju je video, šta je imala na sebi. Hodnikom se satima orilo „Đeeeevrijaaa“. Dete joj se ni tad nije probudilo.

Prođe smena, prođe dan. Ulaziše razne sestre, i raspitivahu se za Đevrijino zdravlje, ali uzalud.
    Tek negde oko večere, eto ti nje. Proviri u sobu da proveri da li je vazduh čist, i uđe kao lopov, čkiljeći u prisutne.
    Skoči dušmanka kao oparena:

“GDESITIBILACEODANTETRAŽEMORAŠNAPREGLEDDALISITINOR MALNA…“

„Daj ućuti više!“
    , konačno joj odbrusi žena sa najvećim sisama u sobi.

Sve smo ispoštovale hijerarhiju. Mi sa prosečnim ili nikakvim sisama smo se povukle, i prepustile slučaj Alfa ženki.

„Šta je više maltretiraš?! Šta si ti njoj?“

„Pajasamsamo….“

„Ma ućuti!”

U tom trenutku se moglo čuti samo komešanje beba u krevecima, i tetkicino psovanje u hodniku.
    Alfa ženka pročisti grlo, priđe Đevriji, tešiteljski je uhvati za ruku, i majčinski upita:

„Gde si bila?“

Đevrija se uspravi, lukavo se smejuljeći, pa reče:

„U veceju. Tamo sam bila i juće kad su me isto jurili. Neču bre višje da me pipaju za pićku.“
    Izvor: https://icbmother.com/
    Autor: Kata Granata
    Hvala ti Divna na ustupljenom tekstu.

I ja velim isto...
    - M -

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Dobar savjet para vrijedi...

metuzalem
    Member

Join DateApr 2004Posts981Rep Power3065

Originally Posted by makach
    Namjeravam otići na putovanje za Pariz, prvi put na tu destinaciju, u novembru.

Budući da sam svoje najbolje godine (1965-71) proveo u Parizu i potom veoma često navraćao u ovaj grad, smatram se pozvan da dodam neka upustva koja namjerniku mogu pomoći ako se zaputi u ovaj grad.

Još i ranije sam davao savjete narodu da ako krenu u posjetu ovome gradu, najbolje su opcije; ili 3 dana ili više od 3 mjeseca!

Da ovo dopunski objasnim:

Ovaj grad na posjetioca navaljuje sa toliko utisaka da on nakon tri dana više ništa svjesno ne prima i sve počinje da se ponavlja. Kad se čoek nakon tri dana vrne doma slično je ka kad se i (pre)sito govedo vrne s paše da potom dugo i sa velikim zadovoljstvom moglo da - preživa.
    (Utiske naravno)

Više od tri mjeseca, čoek počinje da "živi" taj grad kome se počinje prilagođavati te se ona bujica utisaka pretvori u mirnu i duboku rijeku.

Za put od 10 dana treba izračunati da će koštati otprilike 100 eura/dan a to je 1.000 eura, što znači ako čoek hoće da se provede treba ponijeti najmanje - duplo. I na kraju ako od te sume pretekne išta, onda je taj namjernik - džabe - i odio u taj čudesni grad...

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Na ljutu ranu, ljuta (duhovno-politička) trava... Duhovne "Markale"- izbjeglica.

http://www.vijesti.me/svijet/misteri...la-zene-868692

Ovih novogodišnjih dana cijela Njemačka bruji zbog novogodišnjeg napastvovanja ženskih čeljadi ispred katedrale u Kolnu, kada su skupila gomila od 1000 momčadi 15-35 godina starosti, porijeklom iz zemalja Sjeverne Afrike i sa Bliskog Istoka i u grupama stali opkoljavati mlade žene da bi ih potom napastvovali, krali im novac i mobilne telefone da bi potom nestajli u opštoj novogodišnjoj gužvi. Bilo je i prijava za silovanje te se neodoljivo nameće pitanje, đe je bila i što je činjela ojađela policija...

Ove dileme su me navele da se prisjetim policijskih metoda pokojne YU ali i onih za vrijeme studentskih nemira u Parizu, te me ne bi nikako začudilo da se i ovom prilikom radi o takozvanoj profilaxi uz pomoć "duhovne hirurgije" koja se primjenjuje kako bi se "krvotok istorije" događanja preusmjerio u željenom pravcu...

Baš me zanima kako će se odvjati ova visokorizična - operacija!?
    Last edited by metuzalem; 05-01-16 at 21:35.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Namjera kao pravi uzrok...

Nakon terorističkog napada u Brislu, redovno sam pratio, ne samo brojne diskusije već i uzgredne komentare ljudi, zaustavljenih na ulici, pitanjem o njihovom mišljenju povodom ovog mučnog događaja. Za razliku od uobičajenih službenih komentara, njihovi su bili veoma različiti, time potvrđujući raznovrsnost privatnih osvrta svakog pojedinca.

Jedan komentar mi je ostao u sjećanju zbog odgovora da svakoga dana na evropskim putevima nastrada mnogo više ljudi nego li što je bilo prilikom ovog napada, što jasno ukazuje u kojoj mjeri je - (zla!) namjera - ta koja u stvari i definiše - žrtvu.

- M -
    Last edited by metuzalem; 25-03-16 at 19:49.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

In memoriam

Prije nekoliko dana do mene stiže ne baš iznenađujuća vijest da je. u svojoj 78. godini života, preminuo potonji? crnogorski travar, druid odnosno - šaman;

Jovan – Jole – Andrić.

Jovana, odnosno - Jola - poznajem počev od prve poslijeratne godine, kada smo zajedno pošli u osnovnu školu osnovanu u partizanskoj kući Pejovića na Gornjim Ulićima, gdje nam je učitelj bio Ilija Đurković, blag i veseo čovjek koji nam je susret sa školom učinio prilično zabavnim. To je trajalo samo godinu, jer sam ubrzo i na dosta dramatičan način postao (hm) građanin Cetinja u kojemu sam nastavio odrastati na način dosljedno opisan u dosadašnjim napisima .

Prošle su godine, ja se "udao" u Njemačkoj i kao svaka pristojna „odiva“ ferije provodio u selu nadomak Cetinja, nedaleko od groblja i crkve koje su dijelila tri susjedna sela;Markov Do, Donji i Gornji Ulići. Tom prlikom sam Jovana – Jola – Andrića zatekao kako svojeručno gradi - svoju - grobnicu, za što je bio itekako kvalifikovan pošto je na niškom Univerzitetu studirao građevinski fakultet koji nikad nije završio iz posve razumljivih razloga... No o tom – potom.

Ostao je poznat po tome što je uz pomoć gazde kod koga je stanovao a koji je u njemu prepoznao matematičkog genija, osnovao privatni matematički institut u kome je studente podučavao visokoj matematici, no kojim su se šunjali i faktori samoupravne industijalizacije i elektrifikacije. Nesporazumi koji su uslijedili nakon ovog njegovog odnosa sa pripadnicima partije i službe, nagnali su ga da glavom - bez obzira - izbjegne u svoje selo – Markov Do – đe je sljedećih petnaestak godina proveo u osami, ako se ne računa krdo brava koje je čuvao u opustjelom selu.

Budući da smo se u kasnijim godinama redovno viđali svakog ljeta, Jole me uputio u njegove travarske poduhvate i nametao obavezu da njegovim terapijama obezbijedim naučnu podlogu što, s obzirom na troškove, uopšte nije bilo lako. No, u beskrajnim raspravama o dejstvu trava koje je skupljao, nijesam baš dijelio njegovo ubjeđenje, te mu jednoga dana, onako uzgred, napomenuh da dejstvo nije u travama već u njegovoj harizmi stečenoj petnaestogodišnjim isposništvom u zabačenom selu cetinjske opštine.

U stvari, moja sumnjiva zasluga se sastoji iz toga što sam Jola uputio na neobičnu činjenicu da; ako je isposnički staž mogao biti priznat Svetom Vasiliju, zašto ne bi bio priznat i njemu, te se i ne treba mnogo oslanjati na trave već, štaviše na, svojim mukotrpnim isposništvom stečenu harizmu. Ovu moju preporuku je ispoštovao po cijenu veoma dramatičnih posljedica, kako po sebe tako i po „ pacijente“ pristigle sa svih strana okršnjega svijeta. Pošto mi ni na kraj pameti nije bilo da bi ova njegova - „misija“ - mogla potrajati više od godinu, dobro sam se zamislio kad sam shvatio da ona traje...

No sada, kad se Jole, na svoj poseban način, „prestavio“ i konačno stupio u vječnost , ne preostaje mi bez da dodam; slava mu i vječni mir, uz napomenu e ćemo to neumitno iskustvo, budući da smo vršnjaci, podijeliti u skoro vrijeme....

- M -
    Evo prođoše skoro dva mjeseca dok se matuf ne sjeti u kojoj mjeri ova neumitna vijest pripada u ovu moju zapuštenu butigu. Ovom prilikom ću se dodatno osvrnuti na ovu, danas moderno rečeno - kontraverznu - ličnost, o kojoj se opštenarodna mišljenja uveliko razlikuju, jer ga neki smatraju spasiocem a velika većina - prevarantom - koji je narodu (hm) - uzimao - velike pare, obećavajući ozdravljenje svakom ko bi mu se obratio.

Siguran sam da će se uzbuditi mnogi od onih koji zađu u ovu moju butigu, zato što sam blasfemično uporedio jednoga običnog - pevaranta - koji je narodu "uzimao" pare, sa svetim Vasilijom Ostroškim - čudotvorcem. Da je ovo sa parama itekako relativno potkrijepiću činjenicom da svakodnevno u Ostrog dolazemnogi kojima treba pomoć i na ćivot ovoga sveca polažu ne male pare, što se najbolje moglo viđeti u filmu Živka Nikolića - "Ljepota poroka".

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Default Duhovna aristokratija

Danas, 21 maja 2016 godine, napunilo se prvih deset godina vječnosti naše domovine Crne Gore, te ne bi bilo na odmet da u ovu moju butigu izvjesim neki znak slavlja povodom ovog istorijskog datuma.

No pošto se u ovih nekoliko zadnjih godina politička koreografija nije baš iskazala na način koji obećava, sad bi bio momenat da se u doba mira dogodi nešto nalik onome što se događalo za vrijeme rata „bratstva i jedinstva“, koji je tada, od ideologa vladajuće partije, bio nadahnutto nazvan – rat za mir...

Niđe ka u Crnoj Gori tragedija i farsa nijesu tako nerazlučno pomiješane, na što najbolje upućuje baš ovaj ljeporeki ideolog, privremeno na kažnjeničkom (dogovorenom) dopustu. E baš njegov primjer ukazuje koliko je tragična dekadencija onih koji su stekli a ne umju sačuvati, jer im nedostaje nasljedni osjećaj duhovnog plemstva onih koji su sticali umom i razumom a sve to uz osjećaj odgovornostti prema sebi i drugima.

No dok matufi koji su Crnu Goru na svojoj krhkoj svijesti doveli do statusa priznate države, u redovima stoje ispred crkava kako bi uždili svijeće za spas i blagodat, dotle njihovo potomstvo uči jezike i gleda kako da preživi a potomstvo onih koji su stekli i imaju, sve dublje tone u svojoj jalovoj ispraznosti, ne zato što su glupi i neobrazovani već zato što im nedostaje pravi izazov jednako kao i nekadašnjem UDBA-škom potomstvu čiji roditelji, ušuškani u varljivu sigurnost režima, nijesu imali (moralne) snage da ih, s pravom roditeljskom ljubavlju a po onoj latinskoj izreci: pošalju u svijet, odnosno, u prijevodu "na naški" – „mršiknu u kur@c krasni.“

Dakle, sa ovakvom svijesti je uzalud u himni metanisati o – vječnoj – Crnoj Gori, jer bez bez Aristokratije duha, budućnost nije čak nalik ni onom svijetlu na kraju tunela.

Međutim, danas, pri pomenu nekadašnje UDB-e, čoek ne može a da se ne prisjeti da je njihovo potomstvo stvaralo i stvorilo jednu u svijetu priznatu kulturu, dijelom i sa negativnim predznakom kao što je npr. epski pohod intersnog udruženja „Pink Pantera“, čiji uspjeh je, u stvari i bio uslovljen amanetima predaka, uspostavljenim na pukom preživljavanju.

Zbog svega toga vjerujem da itekako postoje realne mogućnosti za stvaranje novog moralno-duhovnog plemstva, odnosto – arsitokratije duha – bez koga je sve prolazno i ništavno

U zdravlje deset godina državnosti...

Thanks Thanks Given 
    2,333
    Thanks Thanks Received 
    5,877
    Thanked in
    2,048 Posts

Svaka čast.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Na sto crnijeh jada nadjoh ovu moju gomilu mudroserina koje je točak vremena pregazio ka balegu, no pošto je to neumitno spada u moju životnu ostavštinu, htio bih da ipak sačuvam za nekog kome bi moglo trebati, jer ovo ni moju rođenu famelju baš mnogo i ne zanima. Njima ću ostaviti preporuku da sam u propaloj imovini zakopao veliko blago...

- M - ka Matuf
    Last edited by metuzalem; 28-12-16 at 08:28.

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

U mojoj porodici, silom prilika, tema donatorstva vitalnih organa, postala je ekstremno aktuelna, jer jedan od članova naše razuđene i međunarodne porodice, očekuje presađivanje jednog od najvitalnijih organa i to ništa manje no – srca...

Kad su mene pitali kako ja stojim u pogledu donatorstva svojih organa, bez oklijevanja sam odgovorio da sam saglasan da se, ne samo vitalni organi, već i sve ostalo, od srca pa sve do nokta malog nožnog prsta, bez ikakvog ograničenja budu i ostanu na raspoloženju svakom kome bi mogli biti od potrebe. Posebno me se dojmilo donatorstvo mog kurca (naučno: penisa) u nadi da bi onaj koji bi ga „usvojio“,došao do zadovoljstva koje je meni bilo uskraćeno.

Na opšte čuđenje i pitanje prisutnih, da li stvarno tako i mislim, odgovorio sam bez mnogo okolišenja:

- „Koji matrak bi se premišljao i ustručavao, kad mi je konačno i neumitno suđeno da budem donator, htio ne htio, nikom drugom do – crvima...“

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Uvijek i sveprisutna simbioza nas i crva... na stranu to što se mi u zadnje manje bavimo eksploatacijom istih, ne znam samo koliko je uputno uskratit im ono što ih po stečeno-"prirodnom"pravu sljeduje? Ma bili mi živi ili nas ono ne definisalo
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    330
    Thanks Thanks Received 
    133
    Thanked in
    80 Posts

Quote Originally Posted by Xerxes View Post
    Uvijek i sveprisutna simbioza nas i crva... na stranu to što se mi u zadnje manje bavimo eksploatacijom istih, ne znam samo koliko je uputno uskratit im ono što ih po stečeno-"prirodnom"pravu sljeduje? Ma bili mi živi ili nas ono ne definisalo
    Zamislih se nad ovom tvojom signature, koja veli da je:

BOLJE BITI STAR NO PJAN...

jer mi pade n´am, što biva kad se bolje zammijeni - gorim - pa onda ispane..., uh:

GORE BIT STAR NO PJAN...
    pa zato, sve češće, uz bocu dobrog vina, rabotam na tome...
    Ovo se može uzeti i kao "preparat" ove apoteke.., jer, ionako , u novinama nailazim na uzgredne komentare kao što je ovaj;

Argumentum A Contrario
    22.2.2017 08:22
    Kratka kosa, goveđi pogled, dva razreda srednje, gledaju se "Parovi", bači se tiket, pije se dojč, jede se hemija u teretanu...Podgoričani 21og vijeka
    Ovo je više od komentara, ovo je već - anamneza...

http://www.vijesti.me/vijesti/skorpi...atovica-925693
    Last edited by metuzalem; 22-02-17 at 09:57.

Page 16 of 17 FirstFirst ... 6121314151617 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks