Page 63 of 130 FirstFirst ... 135359606162636465666773113 ... LastLast
Results 1,551 to 1,575 of 3236

Thread: Vojska Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vidio sam ove vojne Mercedes G ispred Ljetopisa, ne znam dal sam jedini al mislim da ta auta koja su bila tamo su bila full a vrijednost im je po komadu nekih 60-70.000 minimum... Dal je potrebno vojsci takav model kad je za te pare mogla da kupi x2 neke tojote il nečeg sličnog???
    Sreca tvoja sto si gad pa te niko ne voli! fcuk yeah!

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Crka View Post
    Vidio sam ove vojne Mercedes G ispred Ljetopisa, ne znam dal sam jedini al mislim da ta auta koja su bila tamo su bila full a vrijednost im je po komadu nekih 60-70.000 minimum... Dal je potrebno vojsci takav model kad je za te pare mogla da kupi x2 neke tojote il nečeg sličnog???
    Те испред Љетописа, које сам сликао, имаш слику неколико страница уназад, су плаћени око 100.000 еура по комаду.То су наравно верзије са специјалном опремом.
    Toyote купљене прије 5-6 година су на том истом нивоу ако не и скупље.

Једино можда да се нешто пробало са Fiatom (Iveco) мада нисам сигуран да ли би било ишта јефтиније.

Оклопне верзије 4х4 возила коштају, од 250.000 до 500.000 долара, док зависно од опреме могу коштати и до милион еура.Ове године је купљена једна Otokar Cobra, са опремом за АБХО (CBRN), који је коштао ако се сјећам преко 800.000 еура.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    480
    Thanks Thanks Received 
    651
    Thanked in
    301 Posts

Meni je zanimljivije kako su iz Srbije uspjeli da zakuce lake oklopnjake hammer-e, da ne govorim o Hrvatima i sta su sve oni dobili kroz donacijee... mi iz guzice ne izlazimo ovima iz NATO, i nista konkretnije ne dobismo... sto dokazuje samo jedno...

a to je da mi imamo potpuno nesposobne kadrove po svim linijama u MO... na celu sa ministrom... a ako jos dodje ovaj Simovic... e propalo se onda i vojska i drzava i sve....

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by osvajaci pg View Post
    Meni je zanimljivije kako su iz Srbije uspjeli da zakuce lake oklopnjake hammer-e, da ne govorim o Hrvatima i sta su sve oni dobili kroz donacijee... mi iz guzice ne izlazimo ovima iz NATO, i nista konkretnije ne dobismo... sto dokazuje samo jedno...
    Хрватска је добила значајну донацију од преко 250 оклопних MRAP возила 4х4.Оклопне транспортере Patria, су сами платили (и саставили у ЂЂ).
    Србија је као неку противтежу добила двадесетак оклопних HUMVEE, који су генерацију испод MRAP возила.

Црна Гора је од НАТО-а, добила, најмодернији систем за надзор територијалних вода, изградњу комуникационе мреже, обнову складишта убојних средстава, новац за уништавање застарелих и нестабилних убојних средстава и других опасних материјала (ракетних горива), а посљедња донација је био најмодернији систем за противминско дјеловање ронилачих тимова.
    Врсиједност тих донација превазилази ову донацију Србији, а требаш имати у виду да је Србија 10 пута већи систем.

a to je da mi imamo potpuno nesposobne kadrove po svim linijama u MO... na celu sa ministrom... a ako jos dodje ovaj Simovic... e propalo se onda i vojska i drzava i sve....
    Не бих се сложио.Досадашње министарство је било јако професионално и ефикасно, посебно кад имамо у виду недовољан буџет којим су располагали.Посљедњи успјех им је био што су успјели да значајно повећају плате у Војсци, и врло су близу да доведу примања у неко пристојно стање.
    Last edited by BAR; 26-11-16 at 07:47.

Thanks Thanks Given 
    480
    Thanks Thanks Received 
    651
    Thanked in
    301 Posts

A ja se sjecam perioda kada je bilo para i kada im je lezao na rn veliki novac namijenjen modernizaciji... u vrijeme neposredno nakon obnovljanja drzavnosti ... i da strucnjaci nisu znali kako da potrose taj novac jer nisu imali nikakav plan .... i tek nakon sto im je stiglo upozorenje iz ministarstva finansija o novcu koji je neiskoriscen krenuli su u neku nabavku... tada su nabavljani hecker koh puske itd... zaboravio sam vise sta je bilo.

Bar nazalost nemam sad vremena ali kada bi ukljucili u tu tvoju jednacinu o donacijama iz nato zemalja... mogli bi poc i malo dalje... Srbija nije dobila samo Humveee mada je i njihova sama vrijednost dosta vece no sve ovo sto si ti nabrojao, sa izuzetkom ovog radara za nadzor mora mada s obzirom da sam ga vidio kako izgleda nebih rekao da je neko preskupo cudo tehnike....

a onda jednostavnom pretragom naidjoh na ovo http://www.vesti-online.com/Vesti/Ek...ne-evra-Srbiji ovo je vijest iz 2010 godine... nakon toga je stiglo ovako iz glave cistjerne na batajnici, miles sistem....

e sad necu ni da kritikujem samo ove nase jer je ipak nekakav napredak napravljen...al da je moglo mnogo vise moglo je...no za pocetak samo neka se drze onih svojih planova sto su sami postavili i bice sve ok
    Click image for larger version. 

Name:	vcg plan1.jpg 
Views:	162 
Size:	10.0 KB 
ID:	144031Click image for larger version. 

Name:	vcg plan.jpg 
Views:	167 
Size:	11.0 KB 
ID:	144032

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

a ja se sjecam perioda kada je bilo para i kada im je lezao na rn veliki novac namijenjen modernizaciji... U vrijeme neposredno nakon obnovljanja drzavnosti ... I da strucnjaci nisu znali kako da potrose taj novac jer nisu imali nikakav plan .... I tek nakon sto im je stiglo upozorenje iz ministarstva finansija o novcu koji je neiskoriscen krenuli su u neku nabavku... Tada su nabavljani hecker koh puske itd... Zaboravio sam vise sta je bilo.

Bar nazalost nemam sad vremena ali kada bi ukljucili u tu tvoju jednacinu o donacijama iz nato zemalja... Mogli bi poc i malo dalje... Srbija nije dobila samo humveee mada je i njihova sama vrijednost dosta vece no sve ovo sto si ti nabrojao, sa izuzetkom ovog radara za nadzor mora mada s obzirom da sam ga vidio kako izgleda nebih rekao da je neko preskupo cudo tehnike....

A onda jednostavnom pretragom naidjoh na ovo http://www.vesti-online.com/vesti/ek...ne-evra-srbiji ovo je vijest iz 2010 godine... Nakon toga je stiglo ovako iz glave cistjerne na batajnici, miles sistem....
    Можда се радило о неколико милиона непотрошених средстава, далеко од тога да је огроман новац, ако рачунамо оно што се мора издвојити да би се систем коначно завршио.
    Изградња система одбране је врло озбиљан посао и новац се мора пажљиво и намјенски трошити.Исто тако су ове донације за модернизацију биле и више него издашне, немам сад прецизне бројке, али вјеруј ми нису мала средства.
    НАТО, прецизније Американци нису донирали само радар, већ цијели систем, од стационарних радарских станица, мобилне радарске станице до изградње мреже, и командног оперативног Центра.

e sad necu ni da kritikujem samo ove nase jer je ipak nekakav napredak napravljen...al da je moglo mnogo vise moglo je...no za pocetak samo neka se drze onih svojih planova sto su sami postavili i bice sve ok
    Click image for larger version. 

Name:	vcg plan1.jpg 
Views:	162 
Size:	10.0 KB 
ID:	144031Click image for larger version. 

Name:	vcg plan.jpg 
Views:	167 
Size:	11.0 KB 
ID:	144032
    Као што рекох колико пара толико музике.Ако се буде пратило оно што је зацртано и ако људи у Министарству наставе да буду посвећени свом послу, за 5-6 година ће систем у великој мјери бити завршен.
    Ако пак на то мјесто дође неко само ради удомљавања, а без јасне страегије, онда ћемо имати озбиљан проблем.

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,433
    Thanked in
    2,086 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Биће занимљиво видјети колико ће војника бити распоређено у резервни састав, и какав ће резервни састав бити.Према ономе што се у документима може наћи, а врло је оскудно, планира се да резервни састав покрива формацијска мјеста у оквиру постојећих јединица.

По мени је то апсолутно недовољно.Мислим да се треба другачије и опширније приступити послу, а то значи не само служење на тим формацијским мјестима, већ и формирање јединица активне резерве, прецизније у наредној деценији барем још једног пјешадијског батаљона, величине око 600 људи.
    Тачније ако би од 2019. обучили барем по једну пјешадијску чету до 2025 би имали формиран резервни батаљон.Наравно он у почетку не мора бити опремљен као онај први професонални.

Уз специјалне јединице, ми би у ЦГ тада имали једну пуну бригаду КоВ, што би уз састав МУП-а, омогућио да се на одређене изазове може много шире одговорити.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

извор:gov.me

Danilovgrad: Svečanom ceremonijom obilježeno 10 godina saradnje Vojske Crne Gore i Nacionalne garde države Mejn

U kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu danas je održana svečana ceremonija kojom je obilježeno deset godina saradnje između Vojske Crne Gore i Nacionalne garde države Mejn, kao najvažnijeg aspekta strateškog partnerstva između Crne Gore i ove američke države.

Admiral Samardžić je izrazio zahvalnost na konstantnoj podršci Nacionalne garde države Mejn u procesu transformacije i reforme Vojske. "Uspostavljanje strateškog partnerstva sa Nacionalnom gardom Mejna bila je prekretnica u razvoju sposobnosti i unapređenju interoperabilnosti Vojske Crne Gore, ali i zamjac procesa transformacije i reformi", istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.
    Komandant Nacionalne garde države Mejn, brigadni general Daglas Farnem (Douglas A. Farnham) je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Vojskom Crne Gore i istakao važnost realizacije zajedničkih aktivnosti u okviru SPP programa za dalje jačanje partnerstva.

„Program državnog partnerstva je naše obećanje vama da ćemo zajedno raditi na ispunjavanju cilja da Evropa bude cjelovita, slobodna, prosperitetna i da u njoj vlada mir. Dok zajedno idemo naprijed, ostajemo posvećeni pružanju podrške razvoju vaših kapaciteta i procesa, što će pomoći da da se razvije interoperabilnost sa Alijansom i obezbijediti vašu uspješnu integraciju u NATO“, istakao je general Farnem.

Ceremoniji, na kojoj su uručene i zahvalnice za realizaciju brojnih projekata u okviru Programa, prisustvovao je i general Persi Hurtado (Percy G. Hurtado II), zamjenik načelnika Odjeljenja za planiranje i strategiju u Komandi američkih snaga za Evropu (EUCOM).

Saradnja sa Nacionalnom gardom države Mejn odvija se u više oblasti: pružanje podrške i pomoći Vojsci Crne Gore u implementaciji Partnerskih ciljeva, unapređenje spremnosti VCG za učešće u međunarodnim misijama, kao i unapređenje sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

Thanks Thanks Given 
    1,855
    Thanks Thanks Received 
    5,433
    Thanked in
    2,086 Posts

Snimak barske luke sa Google Earth-a od 20. aprila 2016.

Od brodova na slici, pomoćni brodovi PO-91, PN-27 i jahta "Jadranka" se raspadaju i nisu plovili godinama. RTOP-403 "Hasan Zahirović-Laca" je takođe van upotrebe od 2006.
    RTOP-401 "Rade Končar" privezena lijevo uz putnički terminal je prodata Keniji prije dvije godine. Nakon prodaje naoružanje je skinuto i poslano u Keniju a brod je ostao u Baru radi remonta.

Sa druge strane, jedan dio plovila je stacioniran u Boki, tj. u mjestu Pristan na Luštici preko puta Kumbora.
    Tamo se nalaze plovna dizalica LDI-18, lučki remorker LR-77 i ronilačka barkasa BRM-85.
    Školskom brodu "Jadran" je matična luka u Tivtu.

Last edited by ASC; 16-12-16 at 00:39.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Министар Бошковић у посјети јединицама у Пљевљима.Иначе буџет за МО и Војску, ове године износи преко 44 милиона еура и ако ме памћење служи већи је за око 2 милиона.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Обично се у децембру одржавају вишенедјељне здружене вјежбе САЈ-а и специјалних једница Војске.Данас је била показна вјежба.
    Иначе ПЈП је овог мјесеца имао обуку са специјалним снагама америчке копнене војске.

Danilovgrad: Prikazana vježba nakon zajedničke obuke pripadnika Vojske i Policije za reagovanje protiv terorizma

Ministar odbrane mr Predrag Bošković, načelnik Generalštaba, admiral Dragan Samardžić i direktror Uprave policije Slavko Stojanović, prisustvovali su zajedničkoj vježbi pripadnika Čete vojne policije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, koja je danas realizovana u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Od 21. do 27. decembra realizovana je zajednička obuka specijalnih sastava Vojske i Policije u cilju uvježbavanja i razvoja sposobnosti za zajedničko reagovanje u borbi protiv terorizma. Na vježbi su demonstrirane različite taktike, tehnike i procedure koje se koriste u protivterorističkim dejstvima, uz upotrebu različitih vrsta naoružanja i specijalne opreme.

Ministar Bošković istakao je značaj zajedničke obuke i vježbi ovakvog tipa u cilju razvijanja nacionalnih kapaciteta, ali i koordinacije u borbi protiv svih oblika ugrožavanja bezbjednosti države i njenih građana. Bošković je ocijenio da je od izuzetne važnosti da Vojska i Policija blisko sarađuju i razmjenjuju informacije od značaja za izvršenje zadataka u okviru misije za suprotstavljanje različitim vrstama rizika i prijetnji.

Nakon završetka vježbe, organizovan je prikaz specijalnog naoružanja i opreme, koju specijalne jedinice koriste za borbu protiv terorizma.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

http://cdm.me/politika/cg-vojska-se-...klopna-vozila/

Ако се добро сјећам и прошле године су биле сличне најаве за хеликоптере и оклопна возила, али се јако мало урадило по том питању.Мислим да нису ни отпочели тендерску процедуру за хеликоптере која је према плановима набавке требала да буде отпочета у трећем кварталу прошле године.
    Last edited by BAR; 08-01-17 at 17:52.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by guest View Post
    M-atv
    Oshkosh је мајка, имамо обучене возаче и искуство из Авганистана.Само да не купују на кашичицу, но колико треба, 20 најмање.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Цетиње:
    Иначе свиђа ми се што су са капе улонили онај предимензионирани грб ЦГ и увели стандардни грб (кокарду) која се носи на береткама и шапкама.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Savjet za odbranu i bezbjednost: General-potpukovnik Ljubiša Jokić načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na prijedlog ministra odbrane, na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića.

Dosadašnjeg načelnika, admirala Dragana Samardžića, Savjet je imenovao na dužnost izaslanika odbrane pri Misiji OEBS-a u Beču, a njegovog zamjenika, brigadnog generala Rajka Pešića, za vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO i EU u Briselu.
    Primopredaja dužnosti načelnika Generalštaba biće izvršena 20. januara 2017. godine.
    Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Sjednici Savjeta su, po pozivu, prisustvovali ministar odbrane mr Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić.
    Savjet je donio i odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u inostranstvu u 2017. godini. Odlukom je predviđeno učešće na 22 vojne vježbe, čime će se značajno unaprijediti sposobnosti Vojske Crne Gore za izvršavanje raznovrsnih i veoma složenih zadataka. Savjet je odao priznanje pripadnicima Vojske Crne Gore za učešće u vojnim vježbama u inostranstu u toku 2016. godine i visoko ocijenio njihov doprinos u jačanju ugleda Crne Gore i Vojske u Crne Gore, što je visoko ocijenjeno i od strane partnera.

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio Mevludina Nuhodžića, ministra unutrašnjih poslova, za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor Crne Gore.
    Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o mogućim modelitetima zaštite vazdušnog prostora Crne Gore kada postane punopravna članica NATO i ovlastio ministra odbrane da sa partnerima usaglasi sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.
    извор:cdm.me
    Ovo je novi načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost danas je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

General Jokić nije prvi put na mjestu načelnika Generalštaba jer je od septembra 2005. do juna 2006. godine tu dužnost obavljao u Vojsci Srbije i Crne Gore.

“U aprilu 2003. godine imenovan je na dužnost šefa Kabineta Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore, a ujedno i Sekretar Savjeta. Nakon toga, obavljao je dužnost pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore, a od septembra 2005. do juna 2006. godine dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore“, navodi se u biografiji Jokića koju je dostavilo Ministarstvo odbrane.

General-potpukovnik Ljubiša Jokić rođen je 1958. godine u Plavu.

Nakon Vazduhoplovne gimnazije, završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju, smjer pilot aviona (1981), General-štabnu akademiju (1994) i Školu nacionalne odbrane (1999).

“Obavljao je dužnost nastavnika letjenja, komandanta Avijacijske eskadrile, načelnika organa za operativne poslove u Avijacijskoj brigadi, načelnika Terminalne kontrole letjenja na aerodromu Podgorica, komandanta Vazduhoplovne brigade i komandanta Vazduhoplovne baze u Podgorici“, stoji u njegovoj biografiji.

U julu 2007. godine imenovan je za prvog vojnog predstavika Crne Gore u NATO i predstavnika u Vojnom komitetu EU u Briselu.

Od marta 2012. godine obavljao je dužnost vojnog predstavnika Crne Gore pri Misiji Crne Gore u OEBS-u, ujedno izaslanika odbrane za Austriju, Češku i Slovačku.

Od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost Savjetnika ministra odbrane Crne Gore za vojna pitanja.

Za načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore imenovan je 13. januara 2017. godine.

Nosilac je Zlatnog letačkog znaka i zvanja Instruktor letjenja. Tri puta je odlikovan za rezultate postignute u službi, a dva puta je vanredno unaprijeđen. Govori engleski i ruski jezik.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

извор:vijesti.me
    NOVI NAČELNIK GENERALŠTABA ZA "VIJESTI"

Jokić: Brinućemo o svakom pripadniku Vojske ponaosob

Novi načelnih Generalštaba VCG (GŠ), general-potpukovnik Ljubiša Jokić, najavio je da će u njegovom fokusu biti jačanje borbene i svake druge gotovosti Vojske za izvršenje njenih zadataka, kao i briga za sve pripadnike crnogorskih oružanih snaga.

„Dva su ključna zadatka pred GŠ VCG u narednom periodu. Prvi je jačanje stručnih i kadrovskih kapaciteta komandi jedinica i ustanova Vojske, u čemu će biti i kadrovskih osvježenja na tim pozicijama. Drugi zadatak je unapređenje gotovosti Vojske za izvršenje svih njenih zadataka,“ kazao je sinoć za „Vijesti“.

On, kao prvi vazduhoplovac na toj dužnosti, dolazi na čelo Vojske Crne Gore koju su od obnove nezavisnosti 2006. do danas, kao načelnici GŠ, vodili general-pukovnik Jovan Lakčević (Kopnena vojska) i admiral Dragan Samardžić (Mornarica). Višestruko odlikovani Jokić za sobom već ima iskustvo u obavljanju najviše dužnosti u Vojsci, jer je od septembra 2005. do početka jula 2006. bio načelnik Generalštaba tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore.

„Pored dva ključna zadatka koja sam postavio sebi i Generalštabu, ne manje važna misija biće i priprema i stručno osposobljavanje kadrova koji će ubuduće zastupati nacionalne interese Crne Gore u NATO institucijama i komandama. Takođe, u fokusu pažnje će mi biti i kontinuirana briga za svakog ponaosob pripadnika Vojske i pružanje podrške tim ljudima u rješevanju svih njihovih, čak i ličnih problema“, najavio je general, koji je i sam proteklih godina službovao kao vojni predstavnik Crne Gore u komandi NATO-a u Briselu.

Plavski pilot „supergaleba“

Ovaj Plavljanin završio je 13. klasu vazduhoplovne vojne gimanzije „Maršal Tito“ u Mostaru 1977, da bi 1981. završio 30. klasu Vazduhoplovne vojne akademije JNA u Zadru i Puli, stekavši zvanje pilota i čin potporučnika.

Tokom službe završio je i najviše stručne škole – Komandno štabnu školu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Letio je na avionima tipa „zlin“, „galeb G-2“, „jastreb“ i „supergaleb G-4“.

Nosilac je zlatnog letačkog znaka. Prošao je sve dužnosti od pilota u eskadrili, preko komandira avijacijskog odjeljenja, komandanta lovačko -bombardere eskadrile, komandanta 172. avijacijske brigade i komandanta 423. vazduhoplovne baze u Podgorici.

Za načelnika vojnog kabineta i sekretara Vrhovnog savjeta odbrane državne zajednice SCG imenovan je 2003, bio je pomoćnik ministra odbrane SCG za ljudske resurse 2004, a septembra 2005. postavljen je i za načelnika Generalštaba VSCG sa koje se povukao godinu kasnije.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/1...lu-vojske.html

Данас је извршена примопредаја дужности начелника Генералштаба ВЦГ.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Прије пет дана, тачније 25. јануара, нови начелник Генералштаба и министар су били у посјети Ваздухопловству.
    Сјутра у дводневну посјету стиже замјеник начелника Генералштаба британских ОС.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

avijacija je dobra za zaprasivanje polja i to onih manjih
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

eto tako....

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    avijacija je dobra za zaprasivanje polja i to onih manjih
    Не треба карикирати, али свакако да су потребна велика улагања, и то не мислим само на ону стандардну причу о два транспортна хеликоптера.
    Потребно је већ сада почети обнављати ескадрилу Газела са модернијим хеликоптерима сличне намене, у даљој перспективи је потребно набавити стационарни радар за надзор ВАП-а, и евентуално неки трупни ракетни ПВО систем (све пише у документима).

Добра ствар је што су се сви по Европи упрпили од Трампа, надам се и ови наши, и да ће почет мало више да троше на одбрану.
    Last edited by BAR; 30-01-17 at 18:19.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

jesu ono dali neke avione za zastave iz II sv rata??
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    4,353
    Thanks Thanks Received 
    8,409
    Thanked in
    3,204 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Не треба карикирати, али свакако да су потребна велика улагања, и то не мислим само на ону стандардну причу о два транспортна хеликоптера.
    Потребно је већ сада почети обнављати ескадрилу Газела са модернијим хеликоптерима сличне намене, у даљој перспективи је потребно набавити стационарни радар за надзор ВАП-а, и евентуално неки трупни ракетни ПВО систем (све пише у документима).

Добра ствар је што су се сви по Европи упрпили од Трампа, надам се и ови наши, и да ће почет мало више да троше на одбрану.
    Od cega da trosimo?

Sent from my SM-A510F using Cafe Del Montenegro mobile app

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Od cega da trosimo?

Sent from my SM-A510F using Cafe Del Montenegro mobile app
    То су дугорочна улагања, која ако би дуплирали оно што се тренутно троши на занављање технике, на годишњем нивоу не би додатно износила половину једног процента садашњег буџета, неких 10 милиона еура.

То су смијешне цифре за изградњу система одбране, и ту је потребна само политичка воља.
    Last edited by BAR; 07-02-17 at 00:01.

Page 63 of 130 FirstFirst ... 135359606162636465666773113 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)