Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 26 to 50 of 113

Thread: Drzava i/ili nacija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
    Zelio bih da cujem sto forumasi misle o sljedecoj temi (koja je prilicno razlicita od postojece Crnogorski nacionalizam, pa se nadam da se nece spajati):

Kojim pravcem dalje? Jacanjem crnogorske nacije ili drzave?
    Mislim da jacanje drzave, koja ce svaku naciju unutar nje tretirati adekvatno (biti garant njenog mirnog razvoja) - trebga biti jedini pravi put.

Crnogorska nacija, sto neki likovi ovdje ne mogu da shvate, nije jedina u CG i naglasavanje primata njenog razvoja prije drzave za sve gradjane moze voditi samo u pravcu kojim su neke drzave prosle 90-ih, a koji je CG srecom izbjegla.
    Jacanje drzave je naravno bitnije, a samim tim ce jacati i crnogorska nacija!
    Kad ti napravis ekonomski jaku drzavu dje vlada mir i tolerancija svako ce biti ponosan da kaze da je CRNOGORAC!
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jes ali mi nemamo Nikolu Teslu na poster ka srpska lista!

Mandic: "Lijepo je biti pripadnik velikog naroda gospodine Radulovicu"
    Milutin Nino Radulovic: "A bogami i malog gospodine Mandicu ako je dobar!"

Nino legendo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    UEOTE MILIJANA:"Ako cemo pravo, najmanje se trebalo bojati Crnogoraca, narocito zadnjih 20 godina pa bi red bio da nas puste malo da se i mi nacionalno provjetrimo poslije svih ovih promaja iz komsiluka."
    QUOTE AUGUSTIN:"Uopshte ne vidim problem u jachanju crnogorske nacije (pod uslovom da se niko drugi ne dira)."
    QUOTE DOBRUSKY:"Najprije promjene u nasim glavama, a onda akcija. Crna Gora ima sansu da tvori kvalitetnu naciju i na pravom putu je da to uradi.Etnicke grupe trebaju i imaju zadatak da stvore crnogorsku naciju stvarajuci drzavu koja im svima omogucava optimalne uslove za zivot i sopstvenu afirmaciju.
    Svaka etnicka grupa za sebe, ali svi za Crnu Goru."
    i konacno:
    QUOTE GLODUR"Jačanje građanske države u svakom smislu, uz široku obrazovnu kampanju u tom smislu, posebno na krajnjem sjeveru i jugu"

Kad ste SVE ovako lijepo slozil, da se ne mucim, jer ste SVE REKLI, SVI ZAJEDNO,te je
    Approved by Bone!

Pozdrav,
    Dobro si ovo postrojio Bone . :-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad je vec stvorena ova drzava treba je jacati da bi svima bilo bolje u njoj.Jeste za brigu sto raste crnogorski nacionalizam ali vise me brine sto moj srpski narod u CG misli da su Crnogorci samo Srbi koji su eto malo zastranili. I ja sam mislio tako do referenduma ali sad mi je potpuno jasno da su Crnogorci nova nacija nastala u poslednjih dvadesetak godina i sto prije to shvatimo bolje ce biti i drzavi i narodu. Naravno novi ustav ne smije zaobici da konstituise sve narode u njemu jer bi bilo pogubno za Crnu Goru (kad vec svi hoce gradjansku drzavu) da se samo Crnogorci konstituisu kao vecina jer u krajnjem slucaju i nisu jer ih ima nesto preko 40%.Tako da ce se tek sa ustavom vidjeti koliko ova vlast zeli naprijed ili zeli i dalje nemire i podjele...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Dobrusky View Post
    Dobro si ovo postrojio Bone . :-)
    Blagodarim!
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Kovac View Post
    Kad je vec stvorena ova drzava treba je jacati da bi svima bilo bolje u njoj.Jeste za brigu sto raste crnogorski nacionalizam ali vise me brine sto moj srpski narod u CG misli da su Crnogorci samo Srbi koji su eto malo zastranili. I ja sam mislio tako do referenduma ali sad mi je potpuno jasno da su Crnogorci nova nacija nastala u poslednjih dvadesetak godina i sto prije to shvatimo bolje ce biti i drzavi i narodu. Naravno novi ustav ne smije zaobici da konstituise sve narode u njemu jer bi bilo pogubno za Crnu Goru (kad vec svi hoce gradjansku drzavu) da se samo Crnogorci konstituisu kao vecina jer u krajnjem slucaju i nisu jer ih ima nesto preko 40%.Tako da ce se tek sa ustavom vidjeti koliko ova vlast zeli naprijed ili zeli i dalje nemire i podjele...
    Ima onih 100% Crnogoraca toliiko...a mi sto smo 80%, 56%, 39%, kad se saberemo po procentima, sa prelomom da kad procenti predju 100% postade jedan statisticki Crnogrorac (aaaa-haaaa!) onda Crnogoraca ima najmanje 86,7%, po mojoj racunici, A U KOJU GRUPU I VI DIJELOM SPADATE G.KOVAC!!!
    Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Evo Engleska napuni iljadu godina bez USTAVA,
    mi mijenjamo ustave kao donje gace, chim neshto u*****o,
    pa niko nema poshtovanje za USTAV i za ZAKONE,
    ne drzi se CRNA GORA,
    ustava i zakona, kao pjani plota,
    nego dodju ovi iz Biograda, pa udare Kralju nogu u junachki shupak i ukinu JUNACHKI KRALJEVSKI USTAV, SVE NJEGOVO POKRADU A NJEMU ZABRANE POVRATAK KOSTIJU U RODNU GRUDU; TAKO I TITO IZ KUMREVECA ONOME DRUGOME KRALJU; ISTU UKINE I USTAV I NJEGA; PA SLOBO I TITA I TITOIZAM I UVEDE FASHIZAM; KLANJE PO KUCANA;
    STATUTARNO; NESTATUTARNO;
    USTAVNO PROTIV USTAVNO;
    LEGALNO ILEGALNO;
    LEGIJALISTICHKI; ILEGIJALISTICHKI;
    LJEVORECHKI ILI BRSKUTSKI;
    BOLI NJIH UVO;
    SAMO DA PRODAJU JOSH OVO MALO JAVNE IMOVINE:
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Nikollaki View Post
    Jes ali mi nemamo Nikolu Teslu na poster ka srpska lista!

Mandic: "Lijepo je biti pripadnik velikog naroda gospodine Radulovicu"
    Milutin Nino Radulovic: "A bogami i malog gospodine Mandicu ako je dobar!"

Nino legendo
    Кнез Роган
    Видите ли ова два ђавола!
    Око шта се они два поклаше,
    један другом очи ископаше?
    За њима су тридест кокошаках,
    могу живјет као два султана
    да им даде некаква несрећа.
    И што ми је до њихове свађе-
    а воли бих да надјача мањи;
    а ти, ага, браде ти свечеве?

Скендер-Ага
    А ја воли да надјача виши.
    Рашта га је Бог вишега дао:
    кад је виши, нека је и јачи!

Rogan legenda :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by augustin View Post
    nemoj me krivo shvatit, jer nemam sad ni kad a nije ni mjesto upushtati se u raspravu oko ovoga, ali ovakvo apsolutistichko iznoshenje stavova je ono shto je meni odma zasmetalo, a mislim da je i Lady odreagovala zbog istoga. neke stvari jednostavno ne mogu biti nekritichki prihvacene kao apsolutna istina, pa ako je to josh jedan od osnova cijelog argumenta onda imamo problem... sve zavisi iz koje perspektive gledash, pa ako recimo pitash crnce u engleskoj i francuskoj kako su ih pazili i mazili dok se pravila drzava chisto sumnjam da ce ti potvrdit ovo gore navedeno
    Augustin,
    nije nikakva apsolutizacija, vec jednostavno stav s kojim se slazem. Iznosim ga sa cvrstim uvjerenjem da je ispravan. Ne bih htio da se shvati kao apsolutan i ne-podlozan polemici. Naprotiv.

Ako zelis da osporis stav da su na zapadu drzave formirale nacije (sto je najevidentnije u slucaju Italije i Francuske, na primjer), a na istoku - poglavito Balkanu - obratno, mozemo polemisati.

Nasto sam mislio: Prije stvaranja italijanske drzave, tesko da je izmedju stanovnika Pijemonta, Venecije, Napuljske kraljevine, Papske drzave i drugih italijanskih drzava postojao identitet koji je nadjacavao njihove regionalne (ili drzavne u tom momentu). Isto tako, francuska drzava je omogucila da se unutar njenih granica pocne stvarati zajednicki identitet za raznorodne etnicke grupe Baska na jugu, keltskih Bretonaca, Korzikanaca, Nice...
    Na Istoku je potpuno obratno. Na Balkanu posebno.
    Dakle, ovo je moj stav. Ne apsolutna istina. Stav je podlozan kritici (a svaku konstruktivnu prihvatam) i polemici (a svaku konstruktivnu apsolutno prihvatam)

A da nastavim i odgovorom Dobruskom - ja bih zaista najvise volio kad bi, kao na zapadu, zazivjelo takvo rjesenje, ali mislim da je malo kasno za to.
    Ono sto najvise mozemo ocekivati - da se svaka etnicka grupa prihvati drzavu u kojoj zivi kao odgovarajuci okvir za svoj razvoj i integrisanje.
    A za takvo nesto, a tu se vracam na temu ovog topica - potrebna je fukcionisuca drzava.
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by shrek View Post
    Jacanje drzave je naravno bitnije, a samim tim ce jacati i crnogorska nacija!
    Manje vise, to bi bilo to.
    I sad treba samo jasno uociti koje su prepreke za razvoj takve drzave i koji su potrebni preduslovi
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Udarish dobre PEmZIJE, BORACHKE, SOCIJALNU POMOC, DJECHIJE DODATKE, ZDRASTVENU ZASHTITU, BESPLATNO SHKOLOVANJE od CRNOGORACA 100%, NECEMO MOCI DISAT,
    KAO SHTO DANCI NE MOGU DISAT OD, NAS TURAKA I PAKISTANACA KOJI SE BUSAJU U JUNACHKA DANSKA PRSA.

VISHI SU DANCI OD NILSENA I JENSENA,
    DOK PODIZU SOCIJALNU POMOC.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ali sad mi je potpuno jasno da su Crnogorci nova nacija nastala u poslednjih dvadesetak godina
    ... evo dokaza kako i glupost nekoga može da prosvijetli ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

U svakom slucaju Drzava treba da bude drzava gradjana.
    I svakoj nacij itreba da bude ostavljeno na volju da se jacha i da razvija svoje nacionalne institucije.
    Treba zabraniti djelovanje onima tj svima koji negiraju postojanje neke druge nacije.
    Sa tim u vezi treba staviti van zakona SPC tj . ovakvu SPC kakvu danas imamo u Crnoj Gori, mislim da je to prvi potez ka jacanju Drzave.

SPC je jedna klero fasisticka organizacija koja negira postojanje Crnogorske nacije ( ustvari sad kazu "svako moze da se pise onako kako on hoce"- dodatak* Marsovac ili Crnogorac to je sve isto - sto je za mene uvreda prvog ranga)
    Dakle treba dobro ustrojiti SPC, dakle podvesti ih por zakon , red i mir.....traziti da postuju ustav drzave u kojoj zive, njene zakone i naravno da postuju svaku naciju.

Takodje treba im onemoguciti rasparcavanje CG sad su je podjelili na Milesevsku, Cg Primorsku i ostale papazjanije...to je NARUSAVANJE TEROTORIJALNOG INTEGRITETA ....podstrekivanje terorizma....

Zato svako onaj ko se deklarise Crnogorcem a pomaze SPC na bilo koji nacin....radi sam protiv sebe i protiv SVOJE DJECE.....

Mi Crnogorci moramo jacati svoje insititucije ...bas kao sto to rade Srbi, Bosnjaci, Hrvati...svi ostali ....dakle nema koketiranja sa SPC....SPC kao institucija nije prijatelj Crnogorske Nacije, perfidni neprijatelj koji pod maskom "svetinja" potura kukavicije jaje...ja ih stavljam u isti rang sa ovim Albanskim teroristima koji su nedavno otkriveni ...a javna je tajna da su manastiri prepuni oruzja posebno Cetinjski manastir...jos od vremena Arkana ....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Evo Engleska napuni iljadu godina bez USTAVA,
    mi mijenjamo ustave kao donje gace, chim neshto u*****o,
    pa niko nema poshtovanje za USTAV i za ZAKONE,
    ne drzi se CRNA GORA,
    ustava i zakona, kao pjani plota,
    nego dodju ovi iz Biograda, pa udare Kralju nogu u junachki shupak i ukinu JUNACHKI KRALJEVSKI USTAV, SVE NJEGOVO POKRADU A NJEMU ZABRANE POVRATAK KOSTIJU U RODNU GRUDU; TAKO I TITO IZ KUMREVECA ONOME DRUGOME KRALJU; ISTU UKINE I USTAV I NJEGA; PA SLOBO I TITA I TITOIZAM I UVEDE FASHIZAM; KLANJE PO KUCANA;
    STATUTARNO; NESTATUTARNO;
    USTAVNO PROTIV USTAVNO;
    LEGALNO ILEGALNO;
    LEGIJALISTICHKI; ILEGIJALISTICHKI;
    LJEVORECHKI ILI BRSKUTSKI;
    BOLI NJIH UVO;
    SAMO DA PRODAJU JOSH OVO MALO JAVNE IMOVINE:
    a sto se ti milovane sjekiras

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

a sto se ti milovane sjekiras
    Ma boli Milovana "UVO"
    za USTAV,
    USTAVNO, NEUSTAVNO,
    STATUTARNO , NESTATUTARNO,
    CRNA GORA JE NEZAVISNA,
    mene cheka CRNOGORSKI PASOSH ZA CRVENI JASTUK,
    samo da nijesam umro u OKUPIRANU DOMOVINU,
    da ostavim SLOBODNU ZEMLJU SVOJIM SINOVIMA I UNUCIMA.

BEZ VUCHICA; NIKOLICA I SHESHELJA.
    IM - Old Bone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Apropo osjecaja za sopstvenu drzavu:

Priznajem, mozda sam i profesionalno deformisan, mada, i priroda je to... Ali, nekako sam uvijek stvari posmatrao vise matematicki, tj. po vazecim principima demokratije nego sto sam se upirao da spoznam koja je opcija ili ono za sta se neki zalazu dobro ili ne. Cak sam sklon da cesto ne priznajem dobro i lose, vec samo razlicito. U politici i visestranacju to dolazi do jakog izrazaja. U tom smislu, i sve vazece opcije koje su na politickoj sceni u CG smatram legitimnim. Kao i politicku borbu da neke ojacaju naustrb drugih.
    Iako sam Crnogorac, i nezavisnost CG mi je vec 15 godina bila jedini moguci nacin rjesavanja drzavnog pitanja, uvijek sam smatrao legitimnim i nastojanje ocuvanja zajednice sa Srbijom. Ne samo zbog onih koji se u Crnoj Gori osjecaju Srbima, vec i zbog onih koji su Jugonostalgicari pa su nekadasnje Jugoslovenstvo translirali u Srboslovenstvo. Uglavnom, mislim da su to sve, u sustini, iskrena zalaganja i izviru iz postenog odnosa prema odredjenim opcijama. Naravno, u tom smislu, nikad nijesam smatrao da su bolji ljudi oni koji se zalazu za CG nego za uniju. Svi imaju svoje razloge za ta zalaganja koji nemaju veze sa kvalitetom pojedinca. Imam prijatelja i u jednoj i u drugoj opciji, ali i nesimpaticnih i tamo i ovamo.

Dalje, corpus delicti je nezavisna Crna Gora. Do koje mjere i granice je ljudski, moralno, legitimno a i legalno da se dio CG zalaze i dalje za uniju? Jeste legitimno! Jer, legitimno je skoro sve. U stvari, dokle se moze ici u nepriznavanje drzave? Ili, da li je ovo pocetak borbe Srba u CG za prisajedinjenje majci Srbiji. Za neke sjeverne opstine gdje nikad nije postojao jak osjecaj pripadnosti CG narodu, osim po partijskoj liniji, donekle i razumijem. Ali za ove juznije, gdje je jedan brat Crnogorac a drugi Srbin, cudno je. I izvire iz inata! Mada i iz poimanja Crnogorstva kao dijela Srpstva.

Trece, da li se moze ojacati osjecaj Muslimana i Albanaca u CG da im je ovo jedina moguca drzava kojoj iskreno pripadaju, pogotovo ovi drugi. Vrijeme je majstorsko reseto. A jacanje drzave najvaznija stvar. Nema boljeg motiva od cinjenice da se, recimo, u CG bolje zivi nego u Albaniji, pa da Albanci u CG budu vezaniji za CG. Znam da su u posleratnim decenijama Albanci u CG sazaljevali cak svoje sunarodnike u Albaniji s obzirom na rezim E. Hodze. A ne daj boze da im je padalo na pamet da se tamo sele ili ujedinjuju sa njima. Sad se stvari malo mijenjaju. Albanija se razvija. Strani kapital je usao na velika vrata. Uvode se demokratski principi. Narod vidi perspektivu da od dobrog rada dobro zivi. Sve normalne teznje i motivi. Slicno kao i kod nas. E, znaci, vidjecemo ko ce bolje iskoristiti takav demokratski i ekonomski ambijent i obezbijediti bolji zivot. To su vazne stvari za buduce stanje albanske manjine u CG. Vjerujem da CG ima vecu perspektivu i da ce iskoristiti bolje okolnosti koje su nam na raspolaganju. Eto, ja to onako, usput ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by forumen View Post

Trece, da li se moze ojacati osjecaj Muslimana ...
    Koji su ti ovo - zivota ti ???

Sta lupetas?

Kurpejovicevi, Bibezicevi i Milovi Muslimani su se izjasnili i tu nikad nije bilo dileme. Oni su ti veci Crnogorci od tebe, Mila i NJegosa zajedno. Ti vjerovatno mislis na Bosnjake, a pises Muslimani. I to sto pises seres ko' grlica. Bosnjaci se od 1989 godine jasno izjasnjavaju zasta su i sta osjecaju. Ne pada nam na pamet da svakom blavoru to ponavljamo po sto puta.

Nazalost, vise su za drugog nego za sebe.

Evo ti link pa se informisi.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1191.htm
    Last edited by Dobrusky; 22-09-06 at 23:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koji su ti ovo - zivota ti ???

Sta lupetas?

Kurpejovicevi, Bibezicevi i Milovi Muslimani su se izjasnili i tu nikad nije bilo dileme. Oni su ti veci Crnogorci od tebe, Mila i NJegosa zajedno. Ti vjerovatno mislis na Bosnjake, a pises Muslimani. I to sto pises seres ko' grlica. Bosnjaci se od 1989 godine jasno izjasnjavaju zasta su i sta osjecaju. Ne pada nam na pamet da svakom blavoru to ponavljamo po sto puta.

Nazalost, vise su za drugog nego za sebe.

Evo ti link pa se informisi.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1191.htm
    Deder, ne zesti se. A i nije to zavrsena stvar. Sve treba fino njegovati i paziti. Ili mislis da je to beton. Ok, mozda sam mislio na Bosnjake, nije ni bitno. Svejedno, ovakvu reakciju ne ocekivah. Ne bi bilo cudno i da imaju nesto protiv. Uvijek poneko ima nesto protiv. A dovoljno je da ode par ljudi sa scene, i stvari se promijene. Najgore je kad ljudi misle da je nesto takvo za sva vremena. Pa se onda iznenade. Ali...druga je to prica...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by forumen View Post
    Deder, ne zesti se. A i nije to zavrsena stvar. Sve treba fino njegovati i paziti. Ili mislis da je to beton. Ok, mozda sam mislio na Bosnjake, nije ni bitno. Svejedno, ovakvu reakciju ne ocekivah. Ne bi bilo cudno i da imaju nesto protiv. Uvijek poneko ima nesto protiv. A dovoljno je da ode par ljudi sa scene, i stvari se promijene. Najgore je kad ljudi misle da je nesto takvo za sva vremena. Pa se onda iznenade. Ali...druga je to prica...
    Nisam mislio nista lose. Ali kad procitam Musliman (sa veliko M) okrene mi se zeludac - to je cista rezimska floskula uperena protiv Bosnjaka. O tome se radi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam mislio nista lose. Ali kad procitam Musliman (sa veliko M) okrene mi se zeludac - to je cista rezimska floskula uperena protiv Bosnjaka. O tome se radi.
    Ma ne. Iskreno, ne znam tacno za sta su koji. Meni je to slicno, ne podcjenjujuci ni jedne ni druge. Nego, pisah o lojalnosti drzavi. A sto se tice rjesavanja nacionalnog pitanja...nikad to nije zavrseno. Jednom se mislilo da su muslimani nasli svoj dom u SFRJ za vjeki vjekova i rijesili sve svoje probleme. I desi se cudo...pa opet na pocetak... A bili najveci Jugosloveni. Nikad ne reci nikad. No, nije mi namjera da posebno pisem o njima. Adio .

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

... ne bih ulazio u dalju elaboraciju bošnjačko/muslimanskog pitanja ... za mene je M(m)usliman bio ulaznica na mala vrata za bošnjačku naciju ... koju btw ne sporim , kao ni izjašnjenje onih desetak Eskima na popisu ... sve dok ste braćo mila i rođaci dragi LOJALNI GRAĐANI CRNE GORE !!!
    ... onda kad ovo bude dovedeno u pitanje osporiću svaku od vaših "velikih" nacija i naciona ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
    Augustin,
    nije nikakva apsolutizacija, vec jednostavno stav s kojim se slazem. Iznosim ga sa cvrstim uvjerenjem da je ispravan. Ne bih htio da se shvati kao apsolutan i ne-podlozan polemici. Naprotiv.

Ako zelis da osporis stav da su na zapadu drzave formirale nacije (sto je najevidentnije u slucaju Italije i Francuske, na primjer), a na istoku - poglavito Balkanu - obratno, mozemo polemisati.

Nasto sam mislio: Prije stvaranja italijanske drzave, tesko da je izmedju stanovnika Pijemonta, Venecije, Napuljske kraljevine, Papske drzave i drugih italijanskih drzava postojao identitet koji je nadjacavao njihove regionalne (ili drzavne u tom momentu). Isto tako, francuska drzava je omogucila da se unutar njenih granica pocne stvarati zajednicki identitet za raznorodne etnicke grupe Baska na jugu, keltskih Bretonaca, Korzikanaca, Nice...
    Na Istoku je potpuno obratno. Na Balkanu posebno.
    Dakle, ovo je moj stav. Ne apsolutna istina. Stav je podlozan kritici (a svaku konstruktivnu prihvatam) i polemici (a svaku konstruktivnu apsolutno prihvatam)

A da nastavim i odgovorom Dobruskom - ja bih zaista najvise volio kad bi, kao na zapadu, zazivjelo takvo rjesenje, ali mislim da je malo kasno za to.
    Ono sto najvise mozemo ocekivati - da se svaka etnicka grupa prihvati drzavu u kojoj zivi kao odgovarajuci okvir za svoj razvoj i integrisanje.
    A za takvo nesto, a tu se vracam na temu ovog topica - potrebna je fukcionisuca drzava.
    Necu da *popujem*, ali malo istorije nije na odmet, nastavljajuci se na Bonju:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako se drzava izbori sa primitivizmima iza kojih se kriju trenutno nacionalizmi (srpski, crnogorski, albanski, muslimanski, bosnjacki i evropski) onda ce se sama roditi nova, zdrava crnogorska nacija koja ce obuhvatati sve etnicke grupe i religije u Crnoj Gori. Ako se drzava u ovom trenutku ne odrekene manipulacija primitivizmima iza kojih se kriju nacionalizmi, fitilj je kratak, barut je suv, nikad demokratija nece zazivjeti i sve ce se pretvorit u vjecitu odbranu nas od njih.
    Drzava=nacija i nikako drugacije.
    Pozdrav svim starim i novim forumasima, prvi post poslije dvije godine (mozda i vise) sa novim nadimkom!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by glodur View Post
    ... sve dok ste braćo mila i rođaci dragi LOJALNI GRAĐANI CRNE GORE !!! ... onda kad ovo bude dovedeno u pitanje osporiću svaku od vaših "velikih" nacija i naciona ...
    U ovome je tragedija balkanskog poimanja nacija. Jedna drugu priznaju i postuju dok im je u interesu. Valjda nacije postoje ili ne, nezavisno od tvog priznavanja. Cisti srpski sindrom. CG nacija im je zasmetala kad se suprotstavila zajednickoj drzavi... Pokusaj da budes objektivniji...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

... nijesi me skopčao majstore ... ne sporim nijednu naciju, prilično mi je odvratno svrstavanje u bilo koiji nacio tor , ali to je moj problem ... ali ću se tući za Crnu Goru kao građansku državu u kojoj je pitanje nacije i vjere KUĆNO PITANJE .... a ne sredstvo za manipulaciju ...

Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)