na tu foru što su potpisali ugovor sa CGES tj elektroprenosnim sistemom, da razvuku kablove po njihovoj infrastrukturi tj banderama. a elektroprenosni sistem je dobio mogućnost korišćenja njhovih kapaciteta, pa se može očekivati da i oni počnu davati iste usluge. jer su se nedavno registrovali i dobili dozvolu za pružanje tih usluga...
Sent from my Le 1 Pro using Tapatalk
Црногорце је одржало црногорско срце.
A sto vam smeta ? Jel vise odgovarao telekomov monopol ?
Sent from my SM-T311 using Cafe Del Montenegro mobile app
Evo da se ukljucim ne da bi pojasnio nego podsjetio. Prije vise godina kada je nasa svemudra vlada prodala Telekom, ona je napravila istorijsku glupost i prodala i infrastrukturu koju su nasi djedovi finansirali i gradili. To znaci da je Tcom vlasnik svih tk sahti po CG, svi bakarnih i optickih vodova po CG. Samim tim, oni sada nikom ne dozvoljavaju (bez obzira sto oni to naplacuju) da kroz postojecu TK kanalizaciju neki tamo Mtel, Telenor, BBM ili neki novi/stari operator provlaci svoju optiju/coax/bakar i pruzi krajnjim korisnicima novu jeftiniju i mozda bolju uslugu. Dakle, konkretno u mojoj zgradi na Starom Aerodromu Tcom ne da da dodje Mtel, uz obrazlozenje da je sahta zacepljena, znajuci naravno da bi vec prvog dana izgubili barem pola korisnika. Sa druge strane Mtel nebi da ulazi u proceduru dozvola za kopanje, samo kopanje i rusenje grada i sklopio je dogovor sa CGES za tzv ADSS mrezu ili optiku kroz vadzuh. To je iskljucivi razlog zasto se na ovaj nacin realizuje servis. Posljedica velikoumne odlule tadasnje vlade imala je za rezultat smanjenje priliva u budzet CG, a evo kako: da je vlada prodala samo firmu a ne infrastrukturu, mogla bi svoju TK infrastrukturu po cijeloj CG ponuditi u zakup svim operatorima na trzistu, sto bi imalo za posljedicu mnogo konkurentije cijene, bolje pakete i vise ponudjaca. Sa druge strane, drzava bi od izdavanja infrastrukture ubirala nemali novac, jer bi se u jednoj sahti tj zgradi, nalazili gotovo svi operatori i svi bi oni placali odredjenu apanazu drzavi. Eto toliko. Ali sad je za sve to kasnooooo....u ostalom kao i za vecinu stvari kod nas. Epilog: vlasnik sahte ispred vasih zgrada je NJEMAC a ne VI i on odlicuje da li ce pustiti nekog malog igraca da u tu sahtu uvede optiku
Last edited by bann; 03-01-17 at 11:56.
"You can check-out any time you like,
But you can never leave!"
Ne nego su ili premladi da bi se neki sjetili ili uopste ne znaju za podatak iz osamdesetih, da ako si podnio zahtjev da ti se uvede fixni telefon (koji je kosta pravo malo bogatstvo), morao si da kopas od ormarica do tvoje kuce, placas Opstini za kopanje i ponovo ti o svom trosko sredjujes javnu povrsinu koju si prekopao. A pritom, to korisnik sam placa i jos dodatno taxu koju s pomenuo a koja je bila paprena. Neki su morali kopati citavu ulicu, ko zna koliko metara, u zavisnosti od toga dje im je smjesten TK ormaric. Pa jos ako naidju na nekog smora od komsije koji im nije dao da mu kppaju kroz njegovo, ako je u njegovu avliju bio ormaric, onda nastaje haos
Ružno je jbg, da vise više kablovi u vzduhu, a i bolje je za korisnike da imaju podzemno kablo, bilo optika ili ne.
Inače ja sam u zgradi i imam Mtel već 2 mjeseca, ali srećom je podzemno kablo.
Poslato sa Huawei P8 lite
Da slazem se. Zgrade moraju ici podzemnim kablom i tu su na milost i nemilost Telekoma tj dal cem im dozvoliti da provuku optiku. Kuce definitvno idu vazduhom. Iz tog razloga je Mtel slab u centru grada, preko Morace, Blok i ostala urbana jezgra.
Ružno...? Svi idu po ulici i gledaju jesu li jedan ili dva kabla od stuba do stuba...![]()
#fakenews
moze li mi neko objasniti, ako imate kakve insajderske informacije, sto je box trio 2 euro jeftiniji od box duo 2, a bolji je?
Jer se forsira fixna telefonija
Internet je dobar prvih mesec dana, kasnije koči i nema šanse da radi bez prekidanja i štucanja. Imam mtel mbox optiku i na papiru je super. Download speed je 15, upload 1.5 i ping 20. Ali u realnosti jedino je download dobar. Download i ako pise da je 15, skida oko 17-18 (ne zalim se povodom toga), ali ima stalnih prekida i ne radi uopste dobro. Ping je uzasavajuc jer je nemoguce igrati bilo koju online igru kada je ping preko 300ms, a bude i do nekoliko hiljada. Toplo vam preporucujem telekom ili wimax jer oni su barem stabilni i mozes pricati sa njima kao sa ljudima. Tamo gde ima mogucnosti za telemach ili m kabl, daleko najbolji.
Hah
Druže, do tebe je. Meni radi savršeno eo 7-8 mjeseci. Igram online i na PC-u i na PS4.
Sent From My Samsung S7 using Tapatalk
Stubovi javne rasvete po gradu nisu u vlasnistvu CGES-a vec grada Podgorice i njih odrzava JP Komunalne usluge. Osim na njih opticki kablovi su manjim dijelom postavljeni i na stubove za elektricnu struju koji su vlasnistvo Elektrodistribucije.
Mene ping nagrdiSto se moga misljenja tice mislim da bi trebali da prorade na DNS-ovima, oni su spori.
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Neko pomenu da je mtel dobio dozvolu da kaci na stubove u zamjenu da pruzi elektropr. usluge. Elektroprivreda je zbog digitalnih satova vec uvela optiku do svih nas ali je ne koriste za to sto bi mi voljeli.. vjerov imaju neki drugi deal..
Sent from my iPhone using Tapatalk
"Ako roboti ikad budu igrali kosarku, igrace je kao Tim Duncan".
My Job Is Top Secret. Even I Don't Know What I'm Doing.
Strujomjer podatke salje kroz strujne vodove do koncentratora u trafo stanici... a on je povezan na DSL/GSM... njima tu optika ne treba. Malo je tu podataka. Da je srece i pameti bilo da se poloze opticki pored strujnih kablova... kada su vec kopali.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Далеко било.Само не бих волио да завршимо као по Албанији, ко је био зна.
Мени је потпуно ОК да се да неки период за развој инфраструктуре, од рецимо 5 година, након којег би се каблови морали укопати.Овако то је ружно, и само је још један корак уназад, када је у питању ношење са урабистичким хаосом.
Мада можда ускоро трошкови одржавања 4G (или у будућности неке напредније) мобилне инфраструктуре, буду јефтинији од било којих каблова.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Volio bi i ja sve pod konac ali , na banderi pored prozora mi je mtel optika i sta mislis koliko ce po isteku ugovora telekom ostati kod mene . Inace ovo po banderama me je recimo iznenadilo po Japanu . E kod njih je gore nego na ovoj fotki . A za njih bar znamo koliki su zaludjenici .
Sent from my SM-T311 using Cafe Del Montenegro mobile app
To je standardan način postavljanja takvih instalacija, jeftinije i pristupacnije je nego kopanje. Kopaju oni do neke ure, ili koriste postojeće podzemne vodove (kanalizacija, vodovod i sl) ali "last mile" do korisnika ide vazdusno. I nije se mtel nakacio na divlje na stub epcg, nego su sklopljeni strateški i partnerski ugovori pa na osnovu njih. Stub je svakako vlasništvo epcg, a oni usput dobijaju dalju infrastrukturu za pametna brojila i neke buduće servise.
Sent from my Lenovo P70 using Tapatalk
Ma nije isto epcg i rasvjeta. Mtel ide rasvjetom valjda?
Sent from my MI 5 using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks